EVENIMENT
Risc mare de avalanșă în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul de avalanșă este mare în Munții Făgăraș și Bucegi de sâmbătă dimineața până duminică la ora 20.00. De asemenea, există risc însemnat de avalanșe în munții Parâng-Șureanu și Rodnei.
Potrivit ANM, stratul de zăpadă a crescut considerabil în ultimele două zile, cu până la 50 de centimetri în Bucegi și cu până la 30 de centimetri în Făgăraș, îndeosebi pe versanții nordici. Pe versanții sudici, îndeosebi în zona crestelor, sunt formate plăci recente de vânt, plăci depuse peste zăpada mai consistentă acumulată în zilele precedente.
Stratul de zăpadă proaspătă va continua să crească în următoarele 36 de ore, îndeosebi pe versanții nordici, unde se mai pot depune local 15-20 de centimetri. Stratul consistent de la suprafață, are stabilitate și rezistență reduse. Acesta poate ceda atât spontan, sub propria greutate, cât și la supraîncărcări oricât de mici, ducând la declanșări de avalanșe. Riscul va fi mare (4).
Stratul de zăpadă are dimensiuni importante și în zona 1600-1800 m, riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni medii fiind însemnat (3). Avalanșe pornite din zona înaltă pot coborî la altitudini mai joase, spun meteorologii.
De asemenea, în Munții Parâng-Șureanu, ninsorile viscolite din ultimele zile au dus la creșteri de strat, îndeosebi pe versanții nordici și la formarea de noi plăci de vânt, îndeosebi pe versanții sudici și sud-estici. La peste 1800 m este un strat de zăpadă proaspătă ce depășește pe alocuri 50-60 cm și plăci de vânt recente pe versanții sudici.
La supraîncărcări se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii, pe pantele cele mai înclinate, riscul fiind dat în principal de numeroasele plăci de vânt. Sub 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse, dar în condiții de supraîncărcare a stratului se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici.
Și în Munții Rodnei s-au înregistrat ninsori în ultimele zile, s-au format noi plăci de vânt, îndeosebi pe versanții sudici și sud-estici. La peste 1800 m este un strat de zăpadă proaspătă, ce depășește pe alocuri 40 cm.
În Munții Parâng-Șureanu și Rodnei, riscul de avalanșă este însemnat.
Risc moderat de avalanșe se înregistrează în Munții Țarcu-Godeanu, Vlădeasa-Muntele Mare și Călimani-Bistriței-Ceahlău.
Conform ANM, până dumunică seara, cerul va fi mai mult noros și temporar va ninge în toate masivele. Cantitățile de precipitații vor fi depăși local 5-10 l /mp în majoritatea masivelor, fiind mai însemnate în Carpații Meridionali și de Curbură. Vântul va sufla moderat, cu rafale de 50-60 km/h în majoritatea masivelor și de peste 90-110 km/h în zonele înalte din Carpații Meridionali și Orientali, viscolind și spulberând zăpada. Se va semnala ceață asociată și cu depuneri de chiciură.
(sursa: Mediafax)

Din 2 iunie 2025, serviciile de obținere a extraselor de carte funciară devin complet gratuite, inclusiv în sistem online.
De la data de 2 iunie 2025, proprietarii de imobile vor putea obține gratuit extrasele de carte funciară pentru informare și extrasele de plan cadastral pe ortofotoplan și în sistem online, eliminându-se astfel complet taxele pentru aceste servicii, scrie Alba24.
Din 2 iunie 2025, extrasele de carte funciară online vor fi GRATUITE
Măsura vine în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Texas Hold’em este cea mai populară variantă de poker la nivel mondial. Și în România, dacă ai jucat măcar o dată poker, cel mai probabil a fost în această versiune. Explicația este simplă: Texas Hold’em a transformat jocul de poker dintr-unul de noroc în unul de abilități. Iar asta a crescut enorm nivelul de competitivitate și a adus un plus de adrenalină jocului.
Din moment ce abilitățile fac diferența în joc pe termen lung, jucătorii s-au gândit care sunt cele mai…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Dosarul militarului mort pe peronul gării din Alba Iulia: Plutonier major, trimis în judecată pentru ucidere din culpă, după 6 ani

După mai bine de șase ani de la moartea prin electrocutare a militarului Orosz Alexandru, pe peronul gării din Alba Iulia, justiția din România a trimis un inculpat în judecată. Alexandru Orosz a supraviețuit Afganistanului, dar și-a găsit sfârșitul pe 23 noiembrie 2018, în timp ce se pregătea să descarce de pe tren un tanc dotat cu baterie antiaeriană (Gepard).
Dosarul a fost plimbat de la o instanță la alta, dintr-un județ în altul, timp de șase ani. De la Parchetul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Rusia a accesat camere de supraveghere pentru a urmări drumurile din România. Operațiune de spionaj descoperită de britanici

Rusia a accesat camere de supraveghere din România și alte state NATO pentru a urmări ajutoarele militare către Ucraina, arată datele serviciilor de informații britanice.
Potrivit unor informații obținute de serviciile de informații britanice și aliate și citate de The Guardian, agenția de informații militare externe a Rusiei – GRU – ar fi accesat ilegal mii de camere de supraveghere din apropierea unor instalații militare, treceri la nivel cu calea ferată și stații…
Citește mai mult pe Alba24.ro