Connect with us

EVENIMENT

Risc mare de avalanșă în Munții Făgăraș și Bucegi

Publicat

Riscul de avalanșă este mare în Munții Făgăraș și Bucegi de sâmbătă dimineața până duminică la ora 20.00. De asemenea, există risc însemnat de avalanșe în munții Parâng-Șureanu și Rodnei.

Potrivit ANM, stratul de zăpadă a crescut considerabil în ultimele două zile, cu până la 50 de centimetri în Bucegi și cu până la 30 de centimetri în Făgăraș, îndeosebi pe versanții nordici. Pe versanții sudici, îndeosebi în zona crestelor, sunt formate plăci recente de vânt, plăci depuse peste zăpada mai consistentă acumulată în zilele precedente.

Stratul de zăpadă proaspătă va continua să crească în următoarele 36 de ore, îndeosebi pe versanții nordici, unde se mai pot depune local 15-20 de centimetri. Stratul consistent de la suprafață, are stabilitate și rezistență reduse. Acesta poate ceda atât spontan, sub propria greutate, cât și la supraîncărcări oricât de mici, ducând la declanșări de avalanșe. Riscul va fi mare (4).

Stratul de zăpadă are dimensiuni importante și în zona 1600-1800 m, riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni medii fiind însemnat (3). Avalanșe pornite din zona înaltă pot coborî la altitudini mai joase, spun meteorologii.

De asemenea, în Munții Parâng-Șureanu, ninsorile viscolite din ultimele zile au dus la creșteri de strat, îndeosebi pe versanții nordici și la formarea de noi plăci de vânt, îndeosebi pe versanții sudici și sud-estici. La peste 1800 m este un strat de zăpadă proaspătă ce depășește pe alocuri 50-60 cm și plăci de vânt recente pe versanții sudici.

La supraîncărcări se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii, pe pantele cele mai înclinate, riscul fiind dat în principal de numeroasele plăci de vânt. Sub 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse, dar în condiții de supraîncărcare a stratului se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici.

Și în Munții Rodnei s-au înregistrat ninsori în ultimele zile, s-au format noi plăci de vânt, îndeosebi pe versanții sudici și sud-estici. La peste 1800 m este un strat de zăpadă proaspătă, ce depășește pe alocuri 40 cm.

În Munții Parâng-Șureanu și Rodnei, riscul de avalanșă este însemnat.

Risc moderat de avalanșe se înregistrează în Munții Țarcu-Godeanu, Vlădeasa-Muntele Mare și Călimani-Bistriței-Ceahlău.

Conform ANM, până dumunică seara, cerul va fi mai mult noros și temporar va ninge în toate masivele. Cantitățile de precipitații vor fi depăși local 5-10 l /mp în majoritatea masivelor, fiind mai însemnate în Carpații Meridionali și de Curbură. Vântul va sufla moderat, cu rafale de 50-60 km/h în majoritatea masivelor și de peste 90-110 km/h în zonele înalte din Carpații Meridionali și Orientali, viscolind și spulberând zăpada. Se va semnala ceață asociată și cu depuneri de chiciură.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Mihai Enache (AUR): ”Coaliția terorii PSD-PNL continuă abuzurile la adresa AUR!”

Publicat

cort interior ok 1024x683 1.jpg

~Au comasat alegerile doar pentru a bloca AUR să câștige alegerile europarlamentare. Au încălcat Constituția, au călcat în picioare toate legile din această țară și tratatele internaționale în privința desfășurării alegerilor doar pentru a salva posturile de conducere ale lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă~, a spus Mihai Enache, candidat din partea AUR la Primăria Capitalei.

Acesta a precizat că reprezentaniții PSD și PNL nu s-au oprit aici ci, ”din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujean de 28 de ani, REȚINUT pentru FURT de biciclete. Sfaturile Poliției

Publicat

hot de biciclete 1 e1713528673817.jpeg

Un clujean de 28 de ani a fost reținut pentru furt de biciclete. A furat inclusiv 30kg de țevi de cupru. A cauzat un prejudiciu de aproximativ 7.700 de lei.

„În data de 18 aprilie a.c. polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 1 Poliție Cluj-Napoca au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 28 de ani, din Cluj-Napoca, cercetat pentru furtul mai multor biciclete.

bicicleta furatabicicleta furata

FOTO. Clujean de 28 de ani, REȚINUT pentru FURT de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor pentru admiterea în programul Visa Waiver. Ce spun reprezentanții Guvernului

Publicat

românia, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor pentru admiterea în

Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice în acest sens, a informat Guvernul.

Guvernul aminteşte că, pentru scăderea ratei de refuz sub pragul de 3%, este nevoie de sprijinul tuturor cetăţenilor români care deţin sau au deţinut viza SUA de tip B1/B2 – afaceri şi turism.

„Reînnoirea acesteia în următoarele şase luni ne poate asigura succesul”, au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Farul-CFR Cluj, 5-1. UMILINȚĂ! Dacă atacul nu dă GOLURI, măcar ia apărarea destule

Publicat

cfr cj e1707587780746.jpg

CFR Cluj a întâlnit, vineri seara, în deplasare, pe Farul, într-un meci din etapa a 5-a din play-off-ul Superligii de fotbal. Clujenii aveau 31p. și erau pe locul 2 în timp ce constănțenii ocupau locul 4 cu 29p. După o partidă în care le-a ieșit totul în fața unui adversar căruia i-a intrat totul, Farul câștigă cu 5-1. Au înscris Munteanu (min.22), Cojocaru (min.41 și 78), Grameni (min.67) și Ganea (min.83), respectiv Otele (min.76).

Echipele de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe