EVENIMENT
Rusia acuză Ucraina de otrăvirea unor militari ruşi în regiunea Zaporojie

Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că a otrăvit militari ruşi în partea controlată de trupele ruse în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, la sfârşitul lunii iulie, transmite Reuters.
Un consilier al Ministerului de Interne ucrainean a spus, în replică, că presupusa otrăvire ar fi putut fi cauzată de carnea din conserve expirate consumată de militari ruşi.
Potrivit ministerului rus, un număr de soldaţi ruşi au fost internaţi la 31 iulie într-un spital militar cu simptome de otrăvire gravă, iar analizele au indicat prezenţa unei substanţe toxice, toxina botulinică de tip B, în organismele lor.
‘Cu privire la faptul terorismului chimic autorizat de regimul (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski, Rusia pregăteşte dovezi cu rezultatele tuturor analizelor’, afirmă ministerul într-un comunicat.
Rusia acuză Ucraina de otrăvirea unor militari ruşi în regiunea Zaporojie: Toxina botulinică de tip B este o neurotoxină care poate cauza botulism
Ministerul Apărării nu a menţionat câţi militari au avut de suferit sau care este starea lor acum, şi nici care sunt ‘dovezile’.
Toxina botulinică de tip B este o neurotoxină care poate cauza botulism dacă este ingerată din alimente contaminate, dar poate avea şi utilizări medicale.
Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns imediat la solicitarea agenţiei Reuters de a comenta, dar Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului de interne, a reacţionat printr-o postare pe Telegram. ‘Departamentul (Ministerul rus al Apărării) nu clarifică dacă otrăvirea ar fi putut fi cauzată de carne din conservă expirată, în care toxina botulinică este adesea prezentă. Forţele de ocupaţie s-au plâns masiv de raţii expirate din primele zile ale invaziei în Ucraina’, a scris el.
Rusia acuză Ucraina de otrăvirea unor militari ruşi în regiunea Zaporojie: anchetă suplimentară
Ministerul rus a mai afirmat că desfăşoară o anchetă suplimentară cu privire la un incidentul îmbolnăvirii, la începutul de august, a lui Volodimir Salto, fost primar al oraşului Herson, numit şef al administraţiei instalate de Rusia în regiunea cu acelaşi nume ocupată în martie.
La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de demilitarizare şi denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii vorbitoare de limbă rusă din estul Ucrainei, menţionează Reuters.AGERPRES
Sursa foto: Telma&Louise
EVENIMENT
Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, reacție dură după alegeri: „Românii au tras semnalul de alarmă când partidele dormeau”

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a reacționat la rezultatul turului II al alegerilor prezidențiale, câștigate de Nicușor Dan, într-un mesaj ferm de avertisment și speranță.
După ce Nicușor Dan a fost declarat oficial câștigător al alegerilor prezidențiale, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a publicat un mesaj amplu și tranșant, intitulat sugestiv „Inima țării”, în care reflectă asupra rezultatului electoral și trage…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
EXTREMELE Clujului. Comunele unde Nicușor Dan și George Simion au obținut cele mai multe voturi

Rezultatele turului al doilea al alegerilor prezidențiale arată un județ Cluj polarizat între două opțiuni: calea pro-europeană și naționalismul suveranist. Comunele Sic și Măguri-Răcătău oferă cel mai puternic contrast electoral.
Mesajele pro-europene au convins locuitorii din Sic
În comuna Sic, cu o populație majoritar maghiară (97%), candidatul pro-european Nicușor Dan a obținut un scor covârșitor: 92,71%, față de 7,29% pentru contracandidatul său George…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Peste 1.000 de candidați și-au testat cunoștințele la Simularea concursului de admitere la UMF „Iuliu Hațieganu”

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a organizat în data de 17 mai cea de-a XVI-a ediţie a Simulării concursului de admitere. La testare au participat 1.052 de candidați din întreaga țară, care au avut ocazia să se familiarizeze cu atmosfera de concurs și să-și testeze nivelul de pregătire al cunoștințelor, în condiții similare celor din ziua examenului de admitere propriu-zis, care va avea loc în luna iulie.
Programele de studii…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
”Sfinții de gheață” din calendarul romano-catolic. Vin ”Orbanul” și ”Medardul”. Frig și ploi în luna mai în Transilvania.

Tradiția ”sfinților de gheață”, pentru că este o poveste din popor, cum se spune, este recunoscută și în alte țări, în special din vestul Europei, precum Germania sau Austria. Este caracterizată de frig, ploi și, mai ales de posibilitatea producerii de îngheț la sol. Așa că, majoritatea locuitorilor din Transilvania au auzit de ”sfinții de gheață”. Mai mult, este și o perioadă care împarte semănatul de primăvară în două pentru că unele plante nu…
Citește mai mult pe Cluj24.ro