EVENIMENT
Salvamontiştii au intervenit, la nivel național, la aproximativ 7.000 de acțiuni de salvare în anul 2022

Salvamontiştii au intervenit, pe parcursul anului 2022, la un număr de aproximativ 7.000 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical în zona montană. Peste 7.900 de persoane au fost salvate, a anunţat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) şi Consiliului Serviciilor Publice Salvamont, Sabin Cornoiu.
Potrivit acestuia, ANSMR şi Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea celor 74 de formaţii ale celor 42 de structuri judeţene sau locale Salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România pentru anul 2022, activitate influenţată direct de perioada de pandemie, atât ca şi adaptare a procedurilor de intervenţie, cât şi de gestionare a unui aflux ridicat de turişti către zona montană.
În perioada de referinţă, serviciile publice judeţene şi locale Salvamont au asigurat asistenţa de salvare montană cu un număr de 450 – 600 de salvamontişti, zilnic, în cele circa 140 de baze şi posturi salvamont permanente sau sezoniere, în zonele montane cu afluenţă turistică mare, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă şi pe traseele turistice alpine, structurile Salvamont fiind solicitate să intervină la 6.926 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate un număr de 7.981 de persoane.
„În sezonul de iarnă au avut loc un număr de 3.871 de intervenţii, dintre care 3.336 de intervenţii s-au derulat pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, 471 de acţiuni au avut loc în restul zonei montane, iar 64 de intervenţii în afara zonei montane la care salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină cu mijloacele şi tehnicile lor specifice pentru soluţionarea cazurilor respective.
În sezonul de vară au avut loc un număr de 2.236 de intervenţii, dintre care 2.157 de intervenţii s-au derulat în zona montană, iar 81 de intervenţii în afara zonei montane.
În perioada de referinţă, structurile Salvamont au intervenit, în total, la 145 de evenimente produse în afara zonei montane, ca resursă de sprijin sau echipă de prim răspuns, precum şi la 11 de evenimente montane în locul altor structuri care nu au avut capacitatea de a interveni sau de a-şi soluţiona singure acţiunile pentru care erau responsabile.
Salvamontiştii au intervenit, la nivel național, la aproximativ 7.000 de acțiuni de salvare în anul 2022. Peste 2.000 de cazuri au fost predate pentru transport către unităţile medicale specializate
Dintre acestea, 2.715 cazuri au fost predate pentru transport către unităţile medicale specializate, serviciilor de Ambulanţă sau SMURD, 78 cazuri au fost transportate la unităţile medicale cu ambulanţele Salvamont, 117 cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, iar 88 de cazuri au fost predate Serviciului de medicină legală”, a precizat Sabin Cornoiu, într-o informare pe pagina de Facebook a Salvamont România.
În 2022, salvamontiştii au desfăşurat 71 de acţiuni de căutare-salvare cu drone, 47 în zona montană şi 24 ca resursă de sprijin în afara zonei montane, precum şi în 16 acţiuni de căutare – salvare cu scafandri din cadrul structurilor Salvamont-salvaspeo.

sursa foto: Facebook / Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont
Conform acestuia, structurile Salvamont au avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că sunt organizate corespunzător, îşi dimensionează corect şi îşi dezvoltă permanent resursele umane şi materiale.
De asemenea, au fost realizate peste 73.600 de acţiuni specifice de asigurare a asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de altă natură în zona montană.
Prin Dispeceratul Naţional Salvamont-Vodafone/Fundaţia Vodafone s-au primit 14.181 apeluri, dintre care 5.390 de apeluri, direct sau prin SNAU 112, care anunţau accidente montane, 733 de apeluri care anunţau incendii de fond forestier sau vegetaţie în zona montană şi 8.058 apeluri prin care se solicitau informaţii despre zona montană.
Salvamontiştii au intervenit, la nivel național, la aproximativ 7.000 de acțiuni de salvare în anul 2022. Candidați
Pe linie de formare profesională, 112 candidaţi Salvamont, proveniţi din cele 19 centre locale şi judeţene acreditate de formare profesională, au parcurs diverse etape de pregătire şi evaluare finală în Centrul Naţional Salvamont din Padina-masivul Bucegi.
În anul 2020, şi-au finalizat stagiile de formare şi au susţinut examenul de atestare ca salvator montan 44 de cursanţi şi şi-au susţinut examenul de reatestare profesională, obligatoriu la fiecare trei ani, 188 de salvatori montani.
În ambele etape, iarnă şi vară, de pregătire finală, organizate la nivel naţional, modulul de formare şi evaluare medicală a fost susţinut cu lectori/formatori din cadrul sistemului de formare SMURD, urmărindu-se astfel continuarea uniformizării sistemului de pregătire şi formare.
Totodată, au fost organizate cinci acţiuni de pregătire a salvatorilor montani pentru lucrul cu elicopterul la sol, respectiv semnalizare, apropiere/urcare/coborâre din aparat cu motoarele în funcţiune, legarea sarcinii sau a salvatorului, transferul în elicopter al tărgii cu accidentatul, câte una în centrele Gorj şi Sibiu, două în Centrul Naţional Salvamont din Padina-masivul Bucegi pentru cursanţii din cadrul etapelor de evaluare finală iarnă – vară şi una pentru câinii de salvare.
Salvamontiştii au intervenit, la nivel național, la aproximativ 7.000 de acțiuni de salvare în anul 2022. În anul 2022, unităţile canine Salvamont au participat la 59 de intervenţii
De asemenea, a fost organizată o acţiune de specializare în salvarea aero la simulatorul de salvare de la Bad Tolz din Germania, acţiune a care au participat salvatori din Gorj, Sibiu, Mureş, Maramureş şi Prahova.
Pe linia pregătirii unităţilor canine Salvamont, a fost organizat stagiul naţional de formare şi evaluare a unităţilor canine de avalanşă unde au fost brevetate două noi unităţi de intervenţie şi reatestate 18 tandemuri câine – salvator montan.
În acest moment, la nivel naţional, sunt operaţionale 20 unităţi canine de intervenţie ce activează în structuri Salvamont din 13 judeţe, alte 5 unităţi canine de intervenţie fiind la finalul pregătirii pentru obţinerea brevetului.
În anul 2022, unităţile canine Salvamont au participat la 59 de intervenţii de căutare salvare pe timp de iarnă şi de vară, dintre acestea 31 desfăşurându-se în afara zonei montane.
Salvamontiştii au intervenit, la nivel național, la aproximativ 7.000 de acțiuni de salvare în anul 2022. Peste 100.000 de fluturași, emiși de Salvamont România
În aceeaşi informare, Sabin Cornoiu a menţionat că anul trecut au fost dotate corespunzător şi operaţionalizate echipaje de intervenţie cu drone în cadrul structurilor Salvamont din 16 judeţe.
În urma numărului mare de evenimente produse în zona montană, Salvamont România a continuat sa emită fluturaşi cu reguli de comportament atât în zona alpină, cât şi pe domeniile de practicare a sporturilor de iarna, fiind distribuiţi gratuit prin punctele de vânzare a cartelelor pe mijloacele de transport pe cablu, prin centrele de închiriere a echipamentului sportiv şi prin punctele de informare şi structurile de primire turistică peste 100.000 de fluturaşi.
Activitatea de salvare montană s-a desfăşurat la un nivel foarte bun, cu respectarea normelor de dotare, intervenţie, protecţie a muncii, management al riscului, formare profesională, impuse ca standarde de calitate pentru acest domeniu de directivele europene.
De asemenea, în activitatea derulată, echipele Salvamont, nu au solicitat sprijin şi au demonstrat că nu au nevoie de alte resurse de sprijin, exceptând pe cele de preluare pentru transport al accidentaţilor către unităţile medicale, ambulanţe SAJ, SMURD, respectiv elicoptere IGAV-SMURD, resurse care au fost asigurate corespunzător în baza relaţiei de coordonare operativă existentă cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne. Agerpres

Un incendiu violent a izbucnit, miercuri seară la acoperișul unei locuințe, în Mărăcineni, Argeș.
Potrivit ISU Argeș, incendiul a izbucnit la o locuință din comuna Mărăcineni, satul Argeșelu.
Arde generalizat acoperișul locuinței, pe o suprafață de aproximativ 200 metri pătrați.
Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării acționează pe mai multe sectoare pentru a împiedica propagarea flăcărilor la vecinătăți.
Intervin pompierii de la Detașamentul Pitești și Mioveni cu trei autospeciale de stingere, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, alături de un echipaj SMURD de prim ajutor calificat.
Stire in actualizare

Traficul rutier se va desfășura cu restricții miercuri seară, pe mai mai multe artere rutiere din cauza a două transporturi agabaritice.
Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, miercuri, 29 martie, începând cu ora 20.00, se va desfășura un transport agabaritic pe ruta: Agigea Port Constanța – DN 39A – DN 39 – A4 – Ovidiu – DN 2A – Hârșova – Slobozia – Urziceni – DN2 – DNCB – A1.
Transportul este format dintr-un camion cu masa de 114 tone, urmând să fie însoțit pe traseul precizat de echipaje ale poliției rutiere.
De asemenea, astăzi, începând cu ora 23.00, se va desfășura un transport agabaritic pe ruta: PTF Nădlac II – Arad – DN7 – Ilia – A1 – Sibiu – A1 – Boița – Dn7 – Râmnicu Vâlcea – DN 67 – DN 64 – Găneasa – DN 65/DX12 (Ocolire Slatina) – DN 65 – Pitești – DN 65B – A1 – București – DNCB – DN2 – Urziceni – DN 2A – Slobozia – DN 2A – Giurgeni – Vadu Oii – DN 2A – Ovidiu – A4 – Port Constanța.
Transportul este format dintr-un camion cu masa de 129 de tone, urmând să fie însoțit pe traseul precizat de echipaje ale poliției rutiere
EDUCATIE
Simulare Evaluare Naţională: Peste 75% dintre elevi au obținut note mai mari sau egale cu 5 la Limba română și 59,2% la Matematică

Un procent de 75,3% dintre elevii care au participat la simularea Evaluării Naţionale au luat note mai mari sau egale cu cinci la Limba şi literatura română şi 59,2% la Matematică, a informat, miercuri, 29 martie 2023, Ministerul Educaţiei într-un comunicat de presă.
Conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, miercuri a avut loc comunicarea rezultatelor obţinute de elevii de clasa a VIII-a care au participat la simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naţionale (an şcolar 2022 – 2023).
Datele centralizate de Ministerul Educaţiei pe baza rapoartelor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene relevă următoarea situaţie (procent de introducere a notelor în aplicaţie – 99,9%): la Limba şi literatura română au luat note mai mari sau egale cu 5 – 75,3% faţă de 70,53% în 2022.
Distribuţia notelor pe tranşe (exprimată în procente) este următoarea:
* 1- 4,99 – 24,7%;
* 5 – 5,99 – 14%;
* 6 – 6,99 – 15,2%;
* 7 – 7,99 – 17,2%;
* 8 – 8,99 – 17,3%;
* 9 – 9,99 – 11,4%.
La această probă un număr de 251 de elevi (0,2%) au obţinut nota 10.
La matematică note mai mari sau egale cu 5 au luat 59,2% faţă de 60,58% în 2022.
Distribuţia notelor pe tranşe (exprimată în procente) este următoarea:
* 1 – 4,99 – 40,8%;
* 5 – 5,99 – 18,5%;
* 6 – 6,99 – 13,8%;
* 7 – 7,99 – 10,4%;
* 8 – 8,99 – 9,2%;
* 9 – 9,99 – 6,5%.
Un număr de 1.385 de elevi (0,8%) au obţinut nota 10.
Limba şi literatura maternă – note mai mari sau egale cu 5 au fost obţinute de 81,7% dintre cei prezenţi faţă de 82,45% în 2022.
Distribuţia notelor pe tranşe (exprimată în procente) este următoarea:
* 1 – 4.99 – 18,3%;
* 5 – 5,99 – 12,7%;
* 6 – 6,99 – 18%;
* 7 – 7,99 – 20,9%;
* 8 – 8,99 – 20,6%;
* 9 – 9,99 – 9,3%.
Un număr de 17 elevi (0,2%) au obţinut nota 10 la această probă.
„Notele obţinute nu se trec în catalog.
Prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului, aceste note pot fi trecute în catalog.
De asemenea, în mod obligatoriu, aceste rezultate vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situaţii în parte, scopul fiind îmbunătăţirea performanţelor şcolare”, afirmă Ministerul Educaţiei.
Totodată, reprezentanţii Ministerului Educaţiei reamintesc că obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unei examen real şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevi la finalul studiilor gimnaziale/liceale. Agerpres

Frații Tate rămân după gratii. Instanța a respins contestația formulată de Andrew Tate, astfel că cei doi frați vor rămâne în arest preventiv.
Decizia instanței este definitivă.
„În baza art. 204 Cod procedură penală rap. la art. 425 ind. 1 alin. 7 pet. 1 lit. b Cod procedură penală respinge, ca nefondată, contestația formulată de inculpatul Tate Emory Andrew împotriva încheierii din data de 14.03.2023 pronunțată de judecatorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București, Secția I Penală, în dosarul nr. 7379/3/2023”, scrie în decizia de miercuri a Tribunalului București.
Procurorii DIICOT i-au reţinut pe Andrew şi Tristan Tate şi pe două suspecte din România pe 29 decembrie.
Ei sunt acuzaţi de formarea unui grup infracţional organizat pentru a exploata sexual şase femei. Aceştia au negat că ar fi comis vreo infracţiune.
Pe 30 decembrie 2022, judecătorii au decis arestarea preventivă.
(sursa: Mediafax)