Connect with us

EVENIMENT

Se instituie obligativitatea purtării măştii în tot judeţul Timiș, în spaţiile publice deschise

Publicat

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât în şedinţa extraordinară de luni seara că pe raza întregului judeţ Timiş se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice deschise, începând de marţi.

Pentru 27 de localităţi în care rata de infectare cu SARS-CoV-2 a trecut de 1,5 la mia de locuitori, printre care şi Timişoara, sunt prevăzute măsuri suplimentare.

Direcţia de Sănătate Publică Timiş a decis că în patru localităţi în care rata de infectare a depăşit 3 la mia de locuitori nu se impune carantinarea.

Potrivit hotărârii CJSU, pe întreg teritoriul judeţului Timiş „se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, pe toată perioada stării de alertă, în spaţiile publice deschise, astfel încât să acopere nasul şi gura”, respectiv pe o rază de 100 m în jurul unităţilor de învăţământ, în pieţe comerciale, târguri, oboare, pieţe de vechituri, pieţe agroalimentare, zone de aşteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituţii şi societăţi comerciale, staţii de transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice şi private, evenimente culturale publice şi private şi manifestări publice, ceremonii religioase, slujbe şi rugăciuni colective, în zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităţilor şi falezele (malurile râurilor) din interiorul localităţilor, parcările şi zonele de agrement adiacente centrelor comerciale şi mall-uri, în intervalul orar 6,00-24,00.

Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Se instituie în sarcina administratorilor/proprietarilor de spaţii publice deschise amintite afişarea la loc vizibil a informaţiilor privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în aceste spaţii.

Alte şase articole ale hotărârii se aplică în cele 27 de unităţi administrativ-teritoriale unde a fost depăşit pragul de 1,5/1.000 de locuitori, începând de marţi, pe o perioadă de 14 zile şi se suspendă activităţile cu publicul în interiorul clădirilor ale tuturor operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, operatori de tipul restaurantelor, sălilor de evenimente, cafenelelor. Restaurantele pot funcţiona în regim take away (la pachet) şi livrare la domiciliu. Se exceptează activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare pentru clienţii cazaţi în aceste unităţi.

Totodată, se suspendă activitatea barurilor, cluburilor şi discotecilor din interiorul clădirilor.

În unităţile administrativ-teritoriale unde a fost depăşit pragul de 1,5/1.000 de locuitori se suspendă pe o perioadă de 14 zile activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cazinouri, cu excepţia agenţiilor de pariuri şi loto unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanţare şi a măsurilor de siguranţă sanitară.

Tot pe o perioadă de 14 zile se suspendă şi activitatea din pieţele comerciale (cu excepţia pieţelor agroalimentare), târguri şi oboare, activitatea cinematografelor, activitatea cu publicul a instituţiilor de spectacole, precum şi organizarea de concerte şi evenimente culturale în aer liber, în localităţile unde a fost depăşit pragul de 1,5/1.000 de locuitori.

Se instituie în sarcina autorităţilor şi instituţiilor competente aplicarea măsurilor necesare pentru intensificarea acţiunilor de control în toate spaţiile publice deschise prevăzute în hotărâre.

Respectarea aplicării măsurilor adoptate se va urmări de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia Locală, Direcţia de Sănătate Publică Timiş, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi celelalte instituţii cu atribuţii de control, conform competenţelor legale.

În funcţie de situaţia epidemiologică existentă în localităţi, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă pot institui orice altă măsură suplimentară de siguranţă, cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş şi cu respectarea normelor legale în vigoare.

Cele 27 de localităţi care au depăşit rata de infectare de 1,5 la mia de locuitori sunt Buziaş, Făget, Sânnicolau Mare, Belinţ, Dudeştii Noi, Dudeştii Vechi, Dumbrăviţa, Găvojdia, Ghiroda, Ghizela, Giroc, Moşniţa Nouă, Şag, Saravale, Teremia Mare, Valcani, Timişoara, Cenei, Coşteiu, Foeni, Iecea Mare, Jamu Mare, Jebel, Pesac, Pişchia, Sânandrei şi Secaş.

Cele patru comune cu rata de infectare de peste 3 la mia de locuitori, dar care nu intră în carantină, sunt Dudeştii Noi, Foeni, Giroc şi Jebel. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

A găsit un card uitat într-un bancomat din Sebeș și a scos de pe el 1.500 de lei. Bărbat din Gârbova, cercetat de polițiști

Publicat

card atm bancomat pixabay 1000x600.jpg

Un bărbat din comuna Gârbova este cercetat de polițiști pentru furt și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. În timp ce se afla în incinta unei bănci din municipiul Sebeș, acesta ar fi sustras 1.500 de lei de pe cardul unei femei, uitat de aceasta în interiorul unui bancomat.

Potrivit IPJ Alba, la data de 18 aprilie 2024, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Sebeș au identificat un bărbat de 48 de ani, din comuna Gârbova, ca…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 283.000 de salariați în județul Cluj în februarie 2024. SALARIUL mediu brut, 9.369 de lei, locul 2 pe țară după București

Publicat

plic bani e1661499911841.jpg

Județul Cluj avea la finele lunii februarie 2024 peste 283.000 de salariați. Salariul mediu brut era de  9.369 de lei.

„Efectivul salariaților din județul Cluj, la sfârșitul lunii februarie 2024 a fost de 283.824 persoane, în creștere cu 1.367 persoane comparativ cu luna ianuarie 2024 și cu 5.257 persoane mai multe față de luna februarie 2023.

Peste 283.000 de salariați în județul Cluj în februarie 2024. SALARIUL mediu brut, 9.369 de lei, locul 2 pe țară…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Rotitul cocoșului de munte în Parcul Natural Apuseni. Imagini cu animale, surprinse de camerele de supraveghere

Publicat

video: rotitul cocoșului de munte în parcul natural apuseni. imagini

VIDEO: Rotitul cocoșului de munte în Parcul Natural Apuseni. Imagini cu mai multe animale au fost surprinse de camerele de supraveghere amplasate în pădurile parcului și postate pe contul de Facebook al administrației. 

”Rotitul cocoșului de munte (tetrao urogallus) și musafirii nepoftiți la dans”, au scris cei de la Parcul Natural Apuseni în descrierea imaginilor.

„Rotitul” cocoșilor de munte este un ritual de împerechere care are loc primăvara. Masculul defilează…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Restricții de circulație pe autostrada A1 Sibiu – Sebeș, pentru lucrări. Atenționări pentru șoferi

Publicat

restricții de circulație pe autostrada a1 sibiu – sebeș, pentru

Vineri, 19 aprilie sunt anunțate restricții de circulație pe autostrada A1 Sibiu – Sebeș. Sunt efectuate lucrări de reparații, potrivit CNAIR.

Potrivit dispeceratului CNAIR, între orele 08:15 – 19:00 se vor executa lucrări de reparații la partea carosabilă.

Traficul pe Banda 1 și Banda de Urgență este restricționat, pe calea 1 (sens Sibiu – Sebeș), în zona Apoldu de Jos – Miercurea Sibiului.

Este vorba despre două tronsoane, între km 280+800 și 281+370 și între…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe