Connect with us

EVENIMENT

Secetă pedologică de la moderată la extremă în mai multe regiuni agricole din ţară

Publicat

Conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă în Moldova şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogei şi a Transilvaniei, local în estul şi centrul Olteniei, dar şi în nordul şi nord-vestul Banatului.

Potrivit prognozei de specialitate emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 13 – 19 aprilie 2022, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim, în Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, local în nord-vestul, vestul şi sudul Munteniei, nord-estul şi vestul Banatului, sudul Dobrogei, nordul, izolat sudul şi sud-vestul Transilvaniei.

Citește și: Secetă de la moderată la extremă, în majoritatea regiunilor agricole

„În stratul 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia. Deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, se vor înregistra în Dobrogea şi Moldova, local în centrul şi sudul Olteniei, estul, nordul şi sudul Munteniei, nordul şi nord-vestul Banatului, vestul şi sud-vestul Crişanei, centrul, sudul şi izolat estul Transilvaniei”, arată prognoza ANM.

În perioada menţionată, procesele vegetative ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal în majoritatea zonelor agricole, iar în depresiunile din nordul şi centrul ţării, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi uşor încetinite, îndeosebi în zilele cele mai reci. În general, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie la culturile de toamnă semănate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă la cele tardive, precum şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, în special din sudul şi estul ţării.

Cerealierele de toamnă

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în epoca optimă îşi vor definitiva înfrăţirea (80-100%), aflându-se predominant în faza de alungire a paiului (10-100%).

În semănăturile efectuate după data de 20 octombrie 2021 se vor continua fazele de formare a frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţire (20-100%). În sudul şi sud-estul teritoriului agricol, la rapiţă vor predomina apariţia inflorescenţelor (10-50%) şi izolat începutul înfloririi (10-15%), iar în restul zonelor agricole, alungirea tulpinii şi butonizarea (10-100%).

În plantaţiile pomicole de sâmburoase se vor înregistra înflorirea, creşterea frunzelor, precum şi legarea rodului, în special la speciile extratimpurii şi timpurii de cais. La speciile seminţoase se vor semnala în continuare dezmugurirea, înfrunzirea şi izolat înflorirea (măr).

În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa-de-vie se va afla în fazele de „plâns” şi înmugurire

În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa-de-vie se va afla în fazele de „plâns” şi înmugurire, precum şi local dezmugurirea la soiurile timpurii de masă.

La culturile de floarea-soarelui şi porumb se vor continua lucrările de semănat pe suprafeţe agricole extinse, iar cele înfiinţate până în prezent se vor afla la germinare şi răsărire. Sfecla de zahăr şi cartoful (soiuri timpurii) din centrul şi nord-vestul ţării vor parcurge fazele incipiente de vegetaţie.

Potrivit specialiştilor ANM, condiţiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrărilor agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) cu excepţia zilelor cu precipitaţii.

Sub aspect termic, meteorologii transmit că vremea mai rece de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 3 şi 14 grade Celsius în primele zile, abaterile termice negative fiind de 1 – 4 grade Celsius şi 5 – 19 grade Celsius spre sfârşitul perioadei, valori mai ridicate cu 1 – 7 grade Celsius în raport cu mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 10 şi 27 grade Celsius

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 10 şi 27 grade Celsius, la nivelul întregii ţări, iar cea minimă va fi cuprinsă între -5 şi 10 grade în majoritatea regiunilor agricole, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, izolat producându-se brumă şi îngheţ la suprafaţa solului.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 7 – 17 grade Celsius în aproape toate zonele de cultură, limite optime continuării însămânţărilor de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie la cele semănate până la această dată.

Meteorologii prognozează pentru perioada menţionată ploi locale, izolat sub formă de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului în majoritatea regiunilor, iar în nordul şi centrul ţării, în primele zile, vor fi posibile şi precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare). Izolat, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Comunicat Voicu Vușcan, deputat PSD de Alba: PSD are nevoie de reformă și recâștigarea propriului electorat

Publicat

comunicat voicu vușcan, deputat psd de alba: psd are nevoie

”Alegerile s-au încheiat și românii și-au exprimat dorința la urne. Le mulțumesc tuturor celor care au ieșit la vot, indiferent de opțiune. După bucuria sau tristețea de moment, trebuie să revenim cu picioarele pe pământ și să ne apucăm de treabă.

Există o uriașă falie în societatea românească și asta este cea mai mare provocare pentru noi toți, să găsim resursele și determinarea pentru ca România să fie una singură, o Românie democratică în care opțiunile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Aproape 100 de cazuri de infecție cu rotavirus la Cluj. Medicii averizează: La copiii sub 5 ani pot să apară complicaţii grave

Publicat

spital medici salon pixabay.jpg

94 de cazuri de infecție cu rotavirus la copii au fost diagnosticate la Cluj în acest an. Chiar dacă sunt mai puține cazuri ca în anii trecuți, medicii atrag atenția că virusul se poate răspândi rapid.

Împotriva virsusului care cauzează gastroenterită acută la sugari şi copii mici, există inclusiv vaccin care se administrează oral, dar acesta nu este gratuit.

Aproape 100 de cazuri de infecție cu rotavirus la Cluj

În primele patru luni ale anului 2025, Direcţia…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Evaluare Națională 2025, clasa a IV-a. Subiectele la proba de Matematică și științe ale naturii. Ce au avut de rezolvat elevii

Publicat

evaluare națională 2025, clasa a ii a: subiectele la proba de

Evaluare Națională 2025, clasa a IV-a. Elevii au susținut miercuri, 21 mai, a doua testare, la Matematică și științe ale naturii. Au avut la dispoziție 60 de minute pentru a rezolva subiectele.

Rezultatele vor fi comunicate doar individual, iar elevii pot alege să le fie transformate punctajele pe lucrare în note, iar acestea să fie trecute în catalog.

Vezi și Evaluare Națională 2025, clasa a IV-a. Subiectele la proba de Română, limbă și comunicare

Prin aceste testări, se…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Cupru Min Abrud aniversează 48 de ani de existență. Compania este cel mai important exportator cu capital românesc din Alba

Publicat

video: cupru min abrud aniversează 48 de ani de existență.

Marea Familie Cupru Min aniversează 48 de ani de existență, de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena. Cupru Min este succesoarea de drept a Combinatului Minier al Cuprului Roşia Poieni, înfiinţat în baza Decretului 130/21.05.1977.

Combinatul din Abrud se afla în acea epocă în subordinea Centralei Minereurilor Deva şi sub coordonarea şi controlul Ministerului Minelor, Petrolului şi Geologiei.

Compania are astăzi acelaşi obiect de activitate ca la înfiinţare.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe