EVENIMENT
Secetă pedologică de la moderată la extremă în mai multe regiuni agricole din ţară

Conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă în Moldova şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogei şi a Transilvaniei, local în estul şi centrul Olteniei, dar şi în nordul şi nord-vestul Banatului.
Potrivit prognozei de specialitate emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 13 – 19 aprilie 2022, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim, în Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, local în nord-vestul, vestul şi sudul Munteniei, nord-estul şi vestul Banatului, sudul Dobrogei, nordul, izolat sudul şi sud-vestul Transilvaniei.
Citește și: Secetă de la moderată la extremă, în majoritatea regiunilor agricole
„În stratul 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia. Deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, se vor înregistra în Dobrogea şi Moldova, local în centrul şi sudul Olteniei, estul, nordul şi sudul Munteniei, nordul şi nord-vestul Banatului, vestul şi sud-vestul Crişanei, centrul, sudul şi izolat estul Transilvaniei”, arată prognoza ANM.
În perioada menţionată, procesele vegetative ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal în majoritatea zonelor agricole, iar în depresiunile din nordul şi centrul ţării, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi uşor încetinite, îndeosebi în zilele cele mai reci. În general, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie la culturile de toamnă semănate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă la cele tardive, precum şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, în special din sudul şi estul ţării.
Cerealierele de toamnă
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în epoca optimă îşi vor definitiva înfrăţirea (80-100%), aflându-se predominant în faza de alungire a paiului (10-100%).
În semănăturile efectuate după data de 20 octombrie 2021 se vor continua fazele de formare a frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţire (20-100%). În sudul şi sud-estul teritoriului agricol, la rapiţă vor predomina apariţia inflorescenţelor (10-50%) şi izolat începutul înfloririi (10-15%), iar în restul zonelor agricole, alungirea tulpinii şi butonizarea (10-100%).
În plantaţiile pomicole de sâmburoase se vor înregistra înflorirea, creşterea frunzelor, precum şi legarea rodului, în special la speciile extratimpurii şi timpurii de cais. La speciile seminţoase se vor semnala în continuare dezmugurirea, înfrunzirea şi izolat înflorirea (măr).
În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa-de-vie se va afla în fazele de „plâns” şi înmugurire
În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa-de-vie se va afla în fazele de „plâns” şi înmugurire, precum şi local dezmugurirea la soiurile timpurii de masă.
La culturile de floarea-soarelui şi porumb se vor continua lucrările de semănat pe suprafeţe agricole extinse, iar cele înfiinţate până în prezent se vor afla la germinare şi răsărire. Sfecla de zahăr şi cartoful (soiuri timpurii) din centrul şi nord-vestul ţării vor parcurge fazele incipiente de vegetaţie.
Potrivit specialiştilor ANM, condiţiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrărilor agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) cu excepţia zilelor cu precipitaţii.
Sub aspect termic, meteorologii transmit că vremea mai rece de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 3 şi 14 grade Celsius în primele zile, abaterile termice negative fiind de 1 – 4 grade Celsius şi 5 – 19 grade Celsius spre sfârşitul perioadei, valori mai ridicate cu 1 – 7 grade Celsius în raport cu mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 10 şi 27 grade Celsius
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 10 şi 27 grade Celsius, la nivelul întregii ţări, iar cea minimă va fi cuprinsă între -5 şi 10 grade în majoritatea regiunilor agricole, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, izolat producându-se brumă şi îngheţ la suprafaţa solului.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 7 – 17 grade Celsius în aproape toate zonele de cultură, limite optime continuării însămânţărilor de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie la cele semănate până la această dată.
Meteorologii prognozează pentru perioada menţionată ploi locale, izolat sub formă de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului în majoritatea regiunilor, iar în nordul şi centrul ţării, în primele zile, vor fi posibile şi precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare). Izolat, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol. Agerpres
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Șoferiță prinsă băută la volan. Partenerul a vrut să o salveze, dar a fost dus la secție și sancționat

O șoferiță din Gherla a fost prinsă băută la volan de polițiști, în urma unei acțiuni desfășurate în noaptea de 5 iulie. Incidentul a luat o turnură neașteptată după apariția partenerului ei, care a avut un comportament recalcitrant și a fost ulterior sancționat și internat într-o unitate medicală de specialitate.
În data de 5 iulie, în jurul orei 03.30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Gherla au oprit pentru control, în municipiu, un…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Petrișor Peiu (AUR): România a fost vândută pe datorie. Toți au știut, toți au tăcut, toți trebuie să răspundă

Ne aflăm în fața unui caz de complicitate politică în formă continuată, care a dus la o catastrofă economică. Ciolacu, Ciucă, Iohannis – toți acești oameni, aflați în fruntea statului în 2024, au fost avertizați oficial, în scris, de apariția unei găuri bugetare uriașe. Au fost șase informări, toate cu un conținut clar: economia României deraiază.
Și ce-au făcut? Au tăcut. Mai mult decât atât: au mințit, au împărțit pomeni electorale, au lansat…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO ȘTIREA TA: Un copac a căzut pe un autoturism sâmbătă seara, pe o stradă din Alba Iulia

Un copac a căzut pe un autoturism sâmbătă seara, pe o stradă din Alba Iulia. Potrivit unui cititor Alba24, la fața locului a intervenit un echipaj de la Poliția Locală. Polițiștii locali ar fi tras pomul de pe autoturism și l-ar fi lăsat mai apoi în stradă.
Incidentul s-a produs pe strada Petru Maior, în zona intersecției cu străzile Samuel Micu și Vasile Alecsandri.
Potrivit cititorului Alba24, polițiștii locali le-ar fi spus loccuitorilor din zonă să pună mâna pe un…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Bărbat arestat preventiv pentru furt calificat. A sustras mai multe sticle de băutură dintr-un local din centrul Clujului

Un bărbat în vârstă de 33 de ani din Cluj-Napoca a fost reținut și ulterior arestat preventiv pentru 30 de zile pentru furt calificat, după ce a sustras mai multe sticle cu băuturi alcoolice dintr-un local din centrul orașului.
Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, În data de 4 iulie, polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție – Compartimentul Investigații Criminale au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a unui bărbat de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro