EVENIMENT
Secetă de la moderată la extremă, în majoritatea regiunilor agricole

Conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în majoritatea regiunilor agricole.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza agrometeorologică pentru perioada 18 – 24 martie.
Potrivit specialiştilor, în intervalul analizat, vremea mai rece de la începutul perioadei va intra într-un proces de încălzire treptată, devenind normală sub aspect termic, în majoritatea zonelor de cultură.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -9 şi 6 grade Celsius, în primele zile, abaterile termice negative fiind de până la 10 grade Celsius, respectiv între -1 grad şi 7 grade, spre sfârşitul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale.
În acest context, maxima aerului va oscila între -2 şi 12 grade Celsius, iar minimele se vor situa între -16 şi 2 grade în aproape toate regiunile agricole, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheţ la sol.
Din punct de vedere pluviometric, sunt estimate precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar în zonele joase şi de luncă, izolat, vor fi condiţii de producere a ceţei.
Astfel, conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în Moldova, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, local în centrul, estul şi sudul Transilvaniei, nordul şi centrul Dobrogei, estul şi centrul Olteniei, izolat vestul Crişanei şi nord-vestul Banatului.
Rezerva de apă în sol
De asemenea, rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, izolat apropiate de optim şi optime, în Maramureş, cea mai mare parte a Crişanei, Banatului şi Olteniei, local în nord-vestul, vestul, sud-vestul şi sudul Munteniei, sudul şi estul Dobrogei, nordul, centrul, izolat sudul şi sud-vestul Transilvaniei.
Conform ANM, temperaturile maxime mai ridicate din aer şi sol din ultimele zile ale intervalului vor determina reluarea treptată a proceselor fiziologice ale speciilor de câmp îndeosebi în sudul, vestul şi estul ţării, iar în restul teritoriului agricol se va menţine stadiul de repaus biologic.
Per ansamblu, starea de vegetaţie a culturilor de toamnă se va prezenta bună şi medie, în timp ce în semănăturile efectuate tardiv şi pe terenurile afectate de seceta pedologică, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă, iar densitatea redusă.
La orzul şi grâul de toamnă se vor înregistra în continuare răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%).
Totodată, în funcţie de data semănatului, rapiţa se va afla predominant în faza de înfrunzire (4-11 frunze), la nivelul întregii ţări, iar speciile pomicole şi viticole îşi vor continua stadiul de repaus biologic, în majoritatea plantaţiilor.
În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (arături, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere) vor fi întrerupte temporar, se menţionează în prognioza agrometeorologică. Agerpres
Citește Romania24.ro pe Google News

Preșcolarii din județul Alba au avut ocazia să-și demonstreze cunoștințele privind circulația rutieră, în cadrul concursului „Micii pietoni”.
Miercuri, 21 mai 2025, micii pietoni din 14 grădinițe au participat la o nouă ediție a concursului, organizat de Grădinița cu Program Prelungit nr. 16 și Grădinița cu Program Prelungit nr. 11 din municipiul Alba Iulia, cu sprijinul Consiliului Județean Alba și al Inspectoratului de Poliție Județean Alba.
Echipajele, formate din…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ADMITERE LICEU Cluj: Câte clase sunt, pe profiluri și fliere. Marinela Marc: Faceți alegerea cu încredere în voi înșivă

Inspectoratul Școlar Cluj a publicat Broșura de Admitere la Liceu 2025.
Aceasta cuprinde toate informațiile necesare elevilor care se vor înscrie în clasa a IX-a în școlile din județ, inclusiv planurile de școlarizare pentru învățământul dual, profesional și cel particular.
ADMITERE LICEU Cluj. Câte clase sunt, pe profiluri și fliere
În județului Cluj, pentru anul școlar 2025-2026, au fost aprobate la nivelul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Cluj un…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Când se deschide circulația pe secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Piteşti. Anunțul ministrului Grindeanu

Când se deschide circulația pe secțiunea 5 a autostrăzii Sibiu-Piteşti: anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Ultimii kilometri ai secţiunii 5 a autostrăzii Sibiu-Piteşti se apropie de finalizare, iar din momentul dării lor în trafic, în luna iunie, se va putea circula pe autostradă, de la Bucureşti la Curtea de Argeş, pe o distanţă de aproximativ 140 kilometri, a anunţat, miercuri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
AEP: Întregul proces electoral s-a desfășurat într-un climat de integritate, corectitudine și transparență

Autoritatea Electorală Permanentă a precizat, miercuri, că întregul proces electoral pentru alegerea președintelui României s-a desfășurat ”într-un climat de integritate, corectitudine și transparență” și a atras atenția că acuzațiile lansate în mediul online de către un competitor electoral sunt ”complet false și nefondate”.
Potrivit AEP, ”sistemul electoral românesc este adaptat celor mai înalte standarde europene și internaționale în materie și oferă…
Citește mai mult pe Alba24.ro