Connect with us

ACTUALITATE

Sezonul România-Franţa: Concerte, filme şi expoziţii în peste 30 de oraşe, din aprilie

Publicat

Sezonul România-Franţa, care se va deschide în ţara noastră pe 18 aprilie prin Festivalul internaţional al luminii – Spotlight, va cuprinde o serie de expoziţii, festivaluri de teatru şi film, concerte ce vor fi organizate în peste 30 de oraşe.

Ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, a arătat joi că Sezonul a avut un succes enorm în Franţa şi a anunţat că în România va fi deschis pe 18 aprilie.

„Relaţia România-Franţa va fi continuată de noile generaţii, prin urmare transmitem aceste legături între cele două ţări, o legătură pe care o reînnoim şi o aducem în modernitate. Este prima oară când este organizat un sezon încrucişat. Sezonul România-Franţa a fost un succes enorm în Franţa. (…) Franţa a redescoperit România, artiştii săi şi cât de multe personalităţi erau de origine română. Sezonul în Franţa a fost organizat în peste 100 de oraşe. Pe 16 aprilie sezonul se va încheia la Paris cu o expoziţie de ţesături bizantine, una dintre piese fiind steagul lui Ştefan cel Mare. Pe 18 aprilie, vine Sezonul şi în România. Se va deschide la Bucureşti. Vor avea loc întâlniri, expoziţii, festivaluri de teatru, de cinema, evenimente de o diversitate deosebită. (…) Trebuie să înlocuim atitudinile discriminatorii”, a spus ambasadoarea Franţei, la un eveniment de prezentare a Sezonului România-Franţa 2019.

Potrivit acesteia, Sezonul România-Franţa va cuprinde evenimente organizate timp de patru luni în peste 30 de oraşe din ţara noastră, printre care Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Maria Magdalena Grigore a precizat că în Franţa au fost organizate, cu ocazia Sezonului, peste 350 de evenimente, ceea ce arată cât de „vie” este cooperarea româno-franceză.

„Haideţi să uităm de clişee!”, a fost îndemnul Mariei Magdalena Grigore.

Evenimentele Sezonului România-Franţa au fost prezentate de cei doi comisari generali Andrei Ţărnea şi Jean-Jacques Garnier. Ţărnea a precizat că în cadrul Sezonului sunt organizate 420 de proiecte în cele două ţări.

Sezonul România-Franţa va fi deschis în ţara noastră prin Festivalul internaţional al luminii – Spotlight, care va marca şi preşedinţia României la Consiliul UE. Directorul artistic şi curatorul festivalului, eveniment care va avea loc pe 18 şi 19 aprilie, este directorul şi producătorul Fete des Lumieres – Lyon, Jean Francois Zurawik.

Printre evenimentele care vor fi organizate cu ocazia Sezonului România-Franţa se numără expoziţiile „Elie Lotar”, 18 aprilie – 14 iulie, la Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti; „Genica Athanasiou, muză şi parteneră a lui Antonin Artaud”, 26 aprilie – 14 iunie, la Galeria Galateca; „Gherasim Luca – erou-limită”, 19 aprilie – 14 iulie, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti; „Românii care au făcut Franţa, francezii care au făcut România – 100 de ani de intimitate”, 18 aprilie – 15 iulie, la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti; „Specii de spaţii – lucrări din colecţia contemporană Societe Generale”, 18 aprilie – 14 iulie, la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti; „Renault şi arta, o istorie vie”, 19 aprilie – 20 iulie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti; „Dessine-moi la guerre. 1914-2014: desene din presă despre conflictele secolelor XX-XXI”, începând cu 18 aprilie, la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti; seri franceze la Club Control pe 18, 21 şi 22 aprilie.

De asemenea, sezonul cuprinde Festivalul filmului francez, 8 – 19 mai, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, Forumul economic România-Franţa (18 – 19 iunie, la Bucureşti), lectură şi concert Arthur H pe 6 mai la Muzeul Literaturii Române, respectiv pe 7 mai la Teatrul Naţional din Bucureşti, teleteatru „Self Patterns”, pe 20 aprilie la Teatrul Odeon din Bucureşti, acţiuni dedicate tinerilor, bucătărie franceză prezentă la mai multe festivaluri.

În cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, la Cluj Napoca) va fi organizat un sezon francez, la fel şi la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (14 – 23 iunie) şi la Gărâna Jazz Festival (11 – 14 iulie, Gărâna). La Salonul Bookfest (29 mai – 2 iunie, Bucureşti) va fi organizat un stand dedicat autorilor francezi.

Închiderea oficială a Sezonului România-Franţa va avea loc pe 14 iulie cu un eveniment cultural de amploare organizat la Arenele Romane – Uzina Electrica.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Energia eoliană devine principalul furnizor de energie în Germania

Publicat

energie

Potrivit datelor publicate miercuri, aproape o treime din electricitatea generată în Germania în primul trimestru al anului 2023 a provenit din energia eoliană. Turbinele eoliene au depășit cărbunele, devenind principalul furnizor de energie al țării, conform informațiilor transmise de Reuters.

Aproximativ 32,2% din electricitatea din Germania a fost produsă de vânt, în primele trei luni din 2023, faţă de 30% în cazul cărbunelui, a anunţat Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

A fost pentru prima dată din trimestrul doi din 2020 când energia eoliană a fost principala sursă de energie a celei mai mari economii europene.

Sursele convenţionale de energie – cărbune, gaz şi energia nucleară – încă reprezintă peste jumătate din producţia de electricitate din Germania (51,4%, în uşoară scădere faţă de anul trecut (52,9%), conform Destatis.

Germania vrea să genereze cel puţin 80% din electricitate din surse regenerabile, până în 2030. Ultimele centrale nucleare au fost închise în aprilie, iar producţia de cărbune este în declin constant. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Se întrerupe apa în mai multe cartiere din municipiul Botoșani

Publicat

apa1.jpg

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță întreruperea furnizării apei în municipiul Botoşani, mâine 08.06.2023, în intervalul orar 09:00 – 14:00, pentru executarea lucrărilor de remediere a avariei de pe conducta din OL Ø200 mm, localizată pe strada Primăverii nr. 30.

Afectaţi de oprirea apei sunt utilizatorii din municipiul Botoşani ce locuiesc în careul străzilor Primăverii, Mihail Kogălniceanu, B-dul George Enescu (fostul cartier Rotunda).

Pentru evitarea disconfortului cauzat de lipsa apei, rugăm utilizatorii afectați să-şi constituie rezervele de apă necesare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Nici bine n-a intrat în municipiul Botoșani că a fost și amendat. Un tânăr din Suceava a rămas și fără marfă

Publicat

lemne.jpg

Marți, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe strada Sucevei, o autoutilitară condusă de un tânăr, de 29 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deținea documente legale de proveniență sau de transport pentru materialul lemnos transportat, în cantitate de aproximativ 7 metri cubi.

 

Tânărul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 4.000 de lei, iar materialul lemnos transportat a fost supus confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Papa Francisc va fi supus unei intervenţii chirurgicale pentru un risc de obstrucţie intestinală

Publicat

papa

Potrivit surselor internaționale de presă, Vaticanul a anunțat că miercuri după-amiază, Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, va fi supus unei operații de urgență la spitalul Gemelli din Roma. Operația va fi efectuată sub anestezie generală și are ca scop tratarea unui risc de obstrucție intestinală.

Intervenţia chirurgicală, devenită necesară din cauza agravării simptomelor prezentate de papă, potrivit echipei sale medicale, va duce la câteva zile de spitalizare, a precizat directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni, într-un comunicat.

Francisc a fost supus unui control marţi la acelaşi spital.

Liderul Bisericii Catolice a petrecut mai multe zile în spital în luna martie, în urma unei infecţii respiratorii, aminteşte ANSA. EL s-a aflat miercuri dimineaţă în Piaţa Sfântul Petru pentru audienţa sa generală săptămânală. Agerpres

Citește mai departe