Connect with us

EVENIMENT

Sistemele de avertizare timpurii pentru catastrofe meteorologice salvează vieți, conform ONU

Publicat

onu

Potrivit informațiilor furnizate de AFP, o agenție din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) a anunțat luni că sistemele de avertizare timpurie pentru catastrofe meteorologice au salvat multe vieți, însă pierderile economice asociate acestor fenomene au crescut cu o viteză alarmantă.

În perioada 1970-2021, cel puţin 2 milioane de persoane şi-au pierdut vieţile din cauza fenomenelor meteorologice, climatice şi hidrologice, din care 90% în ţări în curs de dezvoltare, a precizat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), care şi-a actualizat datele până în 2021.

Iar cele 11.778 de catastrofe recenzate în această jumătate de secol au provocat, de asemenea, pierderi economice de 4.300 de miliarde de dolari.

„Comunităţile cele mai vulnerabile sunt, din păcate, cele mai afectate de pericolele meteorologice, climatice şi hidrologice”, a subliniat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

OMM a subliniat totodată că îmbunătăţirea sistemelor de avertizare timpurie şi gestionarea coordonată a dezastrelor au redus considerabil numărul de victime omeneşti.

Petteri Taalas a făcut o prioritate din acoperirea întregii populaţii mondiale prin aceste sisteme de avertizare timpurie, care permit populaţiilor să se pregătească, să se adăpostească sau să evacueze la timp locurile în care trăiesc.

Obiectivul – susţinut şi de secretarul general al ONU – este acela de a proteja toată populaţia lumii până la sfârşitul anului 2027.

OMM consideră că aceste sisteme nu numai că permit salvarea de vieţi, ci şi că randamentul lor în raport cu investiţia făcută „este cel puţin înzecit”.

Sistemele de avertizare timpurii pentru catastrofe meteorologice salvează vieți, conform ONU. Pierderi economice

Pentru moment, doar jumătate dintre ţări dispun de sisteme de avertizare timpurie, acoperirea fiind deosebit de slabă în Africa şi în ţările mai puţin avansate.

Statele membre ale OMM, reunite într-un congres la Geneva începând de luni, trebuie să aprobe iniţiativa coordonată de OMM, Biroul Naţiunilor Unite pentru prevenirea catastrofelor, Uniunea internaţională a telecomunicaţiilor şi Federaţia internaţională a societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, cu sprijinul a peste alte 20 de organisme din cadrul ONU şi al unui larg evantai de părţi participante, de la instituţii financiare şi până la reprezentanţi ai sectorului privat.

Un prim grup de 30 de ţări a fost selecţionat pentru lansarea iniţiativei, în 2023.

Sistemele de avertizare timpurii pentru catastrofe meteorologice salvează vieți, conform ONU. Declarațiile lui Petteri Taalas

Ciclonul Mocha, care a făcut ravagii în Myanmar şi Banghladeh săptămâna trecută, este un exemplu în acest sens, a declarat Petteri Taalas.

Mocha, al cărui bilanţ a ajuns la 145 de morţi potrivit juntei birmane, „a cauzat o devastare generalizată… care îi afectează cel mai mult pe cei mai săraci dintre săraci”, a adăugat el.

Cu toate acestea, bilanţul este mai mic decât cel al catastrofelor similare din trecut, când „Myanmar şi Bangladesh înregistrau zeci de mii sau chiar sute de mii de morţi”.

„Graţie sistemelor de avertizare timpurie şi gestionării dezastrelor naturale, aceste rate de mortalitate catastrofale aparţin acum, din fericire, trecutului.

Alertele timpurii salvează vieţi”, a adăugat Petteri Taalas.

Deşi numărul deceselor a scăzut drastic, în schimb, sumele asociate pierderilor economice au crescut exploziv.

Ţările bogate sunt de departe cele mai afectate din punct de vedere financiar.

Sistemele de avertizare timpurii pentru catastrofe meteorologice salvează vieți, conform ONU. Doar Statele Unite au suferit pierderi de 1.700 de miliarde de dolari

Doar Statele Unite au suferit pierderi de 1.700 de miliarde de dolari, reprezentând 39% din pierderile economice totale înregistrate după 1970.

În schimb, în raport cu mărimea economiei, ţările cele mai sărace plătesc cel mai greu tribut, a subliniat OMM.

Ţările dezvoltate deţin peste 60% din pierderile cauzate de dezastrele meteorologice, climatice şi hidrologice totale, dar în peste patru cincimi dintre cazuri, acele pierderi economice echivalează cu mai puţin de 0,1% din PIB-urile lor.

Şi niciun dezastru natural nu a provocat pierderi economice mai mari de 3,5% din PIB-urile ţărilor dezvoltate.

Prin comparaţie, în 70% din catastrofele care au lovit ţările cele mai puţin avansate din lume, pierderile au reprezentat peste 5% din PIB-urile lor. Mai multe dezastre naturale au cauzat chiar pierderi echivalente cu aproape o treime din PIB-urile ţărilor afectate. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: Cât costă cireșele de mai, în piața din Sebeș. Prețuri la fructele și legumele de sezon

Publicat

foto: cât costă cireșele de mai, în piața din sebeș.

Cât costă cireșele de mai: În piața din Sebeș, primele cireșe românești ale sezonului au apărut la vânzare cu prețul de 60 de lei kilogramul. Aceste fructe timpurii, cunoscute și sub denumirea de „cireșe de mai”, reprezintă prima recoltă a anului din această categorie de fructe și apar la prețuri mari în fiecare an.

Cireșele de mai sunt apreciate pentru prospețimea lor și pentru faptul că marchează începutul sezonului fructelor de vară autohtone.

Fiind printre…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul, sub COD GALBEN de vreme rea. Ploi torențiale, VIJELII și căderi de grindină. NINSORI la munte până sâmbătă

Publicat

zapadaa 5 e1733387650799.jpg

Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou Cod Galben de vreme rea care este valabil și pentru județul Cluj.

Instabilitatea atmosferică ca fi accentuată, vântul va bate cu putere și sunt așteptate ploi însemnate cantitativ.

Clujul, sub COD GALBEN de vreme rea

Astfe, joi, 15 mai, până la ora 22.00, instabilitatea atmosferică se va accentua și vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, cu cantități de apă de 15 – 20 de litri pe metru pătrat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bătaie în zona unui fast-food din Alba Iulia: Bărbat, reținut după ce a agresat două persoane în urma unor discuții contradictorii

Publicat

whatsapp image 2021 04 08 at 08.58.32 1.jpeg

Un bărbat în vârstă de 30 de ani din localitatea Oiejdea a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, după ce a fost protagonistul unui scandal în Alba Iulia. 

Scandalul care s-a lăsat cu lovituri a avut loc în zona unui fast-food de pe Bulevardul Transilvaniei. În scandal au mai fost implicați altți doi bărbați tot din Oiejdea. 

Cazul a fost comunicat de reprezentanții IPJ Alba, în buletinul de presă din data de 15 mai 2025.

Potrivit IPJ Alba, la data de 15 mai 2025,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Elevii vor un loc de muncă sigur și o carieră care să le aducă un venit stabil. Târgul Ofertelor Educaționale la Alba Iulia

Publicat

video elevii vor un loc de muncă sigur și o

Elevii se orientează către o carieră sigură, mai exact o meserie care le poate asigura un venit stabil încă de când ies din băncile școlii. Cel puțin asta reiese din interacțiunea cu elevii, profesorii și angajatorii prezenți joi, 15 mai, la Târgul Ofertelor Educaționale din Alba Iulia. 

Evenimentul a adus într-un sigur loc trei entități importante pentru formarea viitorilor profesioniști. Mai exact elevi, angajatori și unități de învățământ care susțin…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe