Connect with us

EVENIMENT

Sistemele de avertizare timpurii pentru catastrofe meteorologice salvează vieți, conform ONU

Publicat

onu

Potrivit informațiilor furnizate de AFP, o agenție din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) a anunțat luni că sistemele de avertizare timpurie pentru catastrofe meteorologice au salvat multe vieți, însă pierderile economice asociate acestor fenomene au crescut cu o viteză alarmantă.

În perioada 1970-2021, cel puţin 2 milioane de persoane şi-au pierdut vieţile din cauza fenomenelor meteorologice, climatice şi hidrologice, din care 90% în ţări în curs de dezvoltare, a precizat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), care şi-a actualizat datele până în 2021.

Iar cele 11.778 de catastrofe recenzate în această jumătate de secol au provocat, de asemenea, pierderi economice de 4.300 de miliarde de dolari.

„Comunităţile cele mai vulnerabile sunt, din păcate, cele mai afectate de pericolele meteorologice, climatice şi hidrologice”, a subliniat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

OMM a subliniat totodată că îmbunătăţirea sistemelor de avertizare timpurie şi gestionarea coordonată a dezastrelor au redus considerabil numărul de victime omeneşti.

Petteri Taalas a făcut o prioritate din acoperirea întregii populaţii mondiale prin aceste sisteme de avertizare timpurie, care permit populaţiilor să se pregătească, să se adăpostească sau să evacueze la timp locurile în care trăiesc.

Obiectivul – susţinut şi de secretarul general al ONU – este acela de a proteja toată populaţia lumii până la sfârşitul anului 2027.

OMM consideră că aceste sisteme nu numai că permit salvarea de vieţi, ci şi că randamentul lor în raport cu investiţia făcută „este cel puţin înzecit”.

Sistemele de avertizare timpurii pentru catastrofe meteorologice salvează vieți, conform ONU. Pierderi economice

Pentru moment, doar jumătate dintre ţări dispun de sisteme de avertizare timpurie, acoperirea fiind deosebit de slabă în Africa şi în ţările mai puţin avansate.

Statele membre ale OMM, reunite într-un congres la Geneva începând de luni, trebuie să aprobe iniţiativa coordonată de OMM, Biroul Naţiunilor Unite pentru prevenirea catastrofelor, Uniunea internaţională a telecomunicaţiilor şi Federaţia internaţională a societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, cu sprijinul a peste alte 20 de organisme din cadrul ONU şi al unui larg evantai de părţi participante, de la instituţii financiare şi până la reprezentanţi ai sectorului privat.

Un prim grup de 30 de ţări a fost selecţionat pentru lansarea iniţiativei, în 2023.

Sistemele de avertizare timpurii pentru catastrofe meteorologice salvează vieți, conform ONU. Declarațiile lui Petteri Taalas

Ciclonul Mocha, care a făcut ravagii în Myanmar şi Banghladeh săptămâna trecută, este un exemplu în acest sens, a declarat Petteri Taalas.

Mocha, al cărui bilanţ a ajuns la 145 de morţi potrivit juntei birmane, „a cauzat o devastare generalizată… care îi afectează cel mai mult pe cei mai săraci dintre săraci”, a adăugat el.

Cu toate acestea, bilanţul este mai mic decât cel al catastrofelor similare din trecut, când „Myanmar şi Bangladesh înregistrau zeci de mii sau chiar sute de mii de morţi”.

„Graţie sistemelor de avertizare timpurie şi gestionării dezastrelor naturale, aceste rate de mortalitate catastrofale aparţin acum, din fericire, trecutului.

Alertele timpurii salvează vieţi”, a adăugat Petteri Taalas.

Deşi numărul deceselor a scăzut drastic, în schimb, sumele asociate pierderilor economice au crescut exploziv.

Ţările bogate sunt de departe cele mai afectate din punct de vedere financiar.

Sistemele de avertizare timpurii pentru catastrofe meteorologice salvează vieți, conform ONU. Doar Statele Unite au suferit pierderi de 1.700 de miliarde de dolari

Doar Statele Unite au suferit pierderi de 1.700 de miliarde de dolari, reprezentând 39% din pierderile economice totale înregistrate după 1970.

În schimb, în raport cu mărimea economiei, ţările cele mai sărace plătesc cel mai greu tribut, a subliniat OMM.

Ţările dezvoltate deţin peste 60% din pierderile cauzate de dezastrele meteorologice, climatice şi hidrologice totale, dar în peste patru cincimi dintre cazuri, acele pierderi economice echivalează cu mai puţin de 0,1% din PIB-urile lor.

Şi niciun dezastru natural nu a provocat pierderi economice mai mari de 3,5% din PIB-urile ţărilor dezvoltate.

Prin comparaţie, în 70% din catastrofele care au lovit ţările cele mai puţin avansate din lume, pierderile au reprezentat peste 5% din PIB-urile lor. Mai multe dezastre naturale au cauzat chiar pierderi echivalente cu aproape o treime din PIB-urile ţărilor afectate. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Un copil de 13 ani a căzut de etajul 2 al unui bloc din Pitești – Argeș

Publicat

incident grav în bistrița: bărbat în stare critică, după ce
Arhivă foto

Un copil de 13 ani a ajuns la spital, sâmbătă dimineață după ce a căzut de la etajul 2 al unui bloc din Pitești.

Potrivit ISU Argeș, un echipaj SMURD de Terapie Intensivă Mobilă a fost solicitat să intervină în municipiul Pitești, pe strada Trandafirilor, în cazul unei persoane de aproximativ 13 ani, căzute de la etajul doi al unui bloc.

Paramedicii ajunși la locul solicitării au preluat pacientul, acesta fiind conștient, iar în urma monitorizării, acesta a fost transportat la spital.

Stire in actualizare

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident grav cu o victimă pe Autostrada A1, în județul Giurgiu. Trafic oprit. A intervenit elicopterul SMURD

Publicat

accident grav pe dn 15, în mureş. un copil şi
Arhivă foto

Un grav accident rutier s-a produs, sâmbătă dimineață pe A1, în județul Giurgiu. O persoană a fost rănită, iar la fața locului a intervenit un elicopter.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sâmbătă dimineață, 10 iunie 2023, traficul este oprit  pe Autostrada A1 pe sensul Pitești – București, la kilometrul 24, în zona localității Bolintin Deal, județul Giurgiu, pentru aterizarea unui elicopter SMURD care va prelua victima unui accident rutier.

UPDATE ora 09.35: Traficul rutier a fost reluat. Prima bandă rămâne restricționată pentru aproximativ 15 minute în vederea cercetării împrejurărilor în care un autoturism s-a răsturnat, rezultând rănirea unei persoane.

O persoană a fost rănită, după ce autoturismul în care se afla s-a răsturnat pe acostament.

Stire in actualizare

Citește mai departe

EVENIMENT

Femeie cu arsuri de gradele I și II, după o explozie produsă la un magazin din Mizil – Prahova

Publicat

1676824197 isu pompieri 1000x600.jpg
Arhivă foto

O femeie a suferit arsuri de gradele I și II, în urma unei explozii produs la un magazin din Mizil.

Potrivit ISU Prahova, o explozie neurmată de incendiu s-a produs la un magazin din orașul Mizil.

UPDATE 2: Victima prezintă arsuri pe căile aeriene și a fost intubata de către echipajul TIM (înainte de a ajunge la Unitatea de Primiri Urgențe).

UPDATE:  Victima are în jur de 37 ani.

În urma deflagrației, o femeie a suferit arsuri de gradele I și II pe aproximativ 45% din suprafața corporală.

La locul indicat s-au deplasat un echipaj SMURD și o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Ulterior, victima a fost preluată de ambulanta de terapie intensivă mobilă și transportată la UPU Ploiești.

Evenimentul nefericit s-a produs pe fondul unei acumulări de gaze, nesesizată de victima care, la deschiderea magazinului, a aprins o candelă.

Citește mai departe

ECONOMIE

Aproape 2.200 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primele 4 luni din 2023

Publicat

Arhivă foto

În primele patru luni din 2023, numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență a înregistrat o creștere de 1,29% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Potrivit datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), au fost înregistrate un total de 2.199 de cazuri de insolvență.

Cele mai multe firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 455, în creştere cu 16,37% faţă de perioada ianuarie-aprilie 2022.

Pe locurile următoare în ierarhia insolvenţelor se află judeţele Bihor, cu 151 insolvenţe (minus 25,25%), Cluj – 127 (minus 9,29%), Iaşi – 106 (plus 30,86%) şi Timiş – 96 (minus 12,73%).

Cele mai puţin insolvenţe s-au consemnat în judeţele Botoşani – 8 (minus 33,33%), Călăraşi – 10 (minus 37,5%) şi Covasna – 10 (plus 25%).

Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de insolvenţe s-a înregistrat în comerţul cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 616 (plus 9,8% comparativ cu primele patru luni din 2022), construcţii – 427 (plus 0,23%) şi industria prelucrătoare – 255 (minus 2,3%). Agerpres

Citește mai departe