Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: Jumătate dintre micile afaceri locale au raportat scăderi ale încasărilor în primele 5 luni ale anului

Publicat

bani

Jumătate dintre micile afaceri autohtone au raportat scăderi ale încasărilor în primele cinci luni ale acestui an, în timp ce un sfert (26%) dintre proprietarii unor astfel de business-uri au declarat că în acest interval le-au crescut încasările, conform unui studiu realizat de Omnicredit, prima platformă fintech 100% online dedicată sprijinirii afacerilor mici din România.

„Micile afaceri din România nu au avut niciodată o situaţie financiară extraordinar de stabilă. Vulnerabilităţile acestor businessuri au fost cu atât mai mult puse în evidenţă în perioada restricţiilor impuse de pandemie, în special în ceea ce priveşte capacitatea financiară de a rezista unor şocuri precum pierderea unor clienţi, încetinirea activităţii economice sau încasările întârziate”, se arată în studiu.

Studiul, efectuat pe baza de clienţi a Omnicredit, reprezentând aproximativ 2.500 de antreprenori, proprietari de afaceri mici şi mijlocii, în perioada ianuarie – mai 2020, a relevat astfel încă o dată slaba capitalizare a sectorului reprezentat de IMM-uri, firme care reprezintă peste 99% din totalul celor înregistrate în ţara noastră.

De asemenea, rezultatele sondajului au arătat că 54% dintre antreprenorii chestionaţi au declarat că în prezent afacerile lor funcţionează cu resurse financiare proprii. Practic, aceste businessuri sunt ţinute pe linia de plutire din aportul financiar personal al proprietarilor.

Rezultatele studiului au mai arătat că doar 7% dintre afaceri se finanţează cu ajutorul unor soluţii de tip factoring sau scontare, deşi acestea nu reprezintă o îndatorare a firmei, ci o modalitate de a încasa la timp facturi, evitând riscul de întârziere a plăţilor de către furnizori.

„Factoringul şi scontarea reprezintă modalităţi de autofinanţare încă puţin utilizate de către IMM-urile din România. (…) Contrar a ceea ce se spune, factoringul nu este un serviciu scump, pentru că nu are alte servicii adăugate (ca la liniile de credit, de exemplu) şi are ca principal cost doar dobânda, de circa 2-3% din valoarea facturii. Acest cost aduce însă şi o serie de beneficii: transformă o plată la termen în lichiditate imediată, antreprenorul poate oferi termene de plată mai lungi sau poate chiar acorda plata în avans la furnizori, pentru a obţine discounturi”, explică Elisa Rusu, CEO şi partener Omnicredit.

Potrivit studiului citat, pandemia a avut un impact considerabil asupra micilor afaceri din România: peste 83% dintre respondenţi au declarat că în această perioadă a fost necesară o suplimentare a capitalului businessului.

„Cele mai multe afaceri care au avut de suferit au apelat, pentru a depăşi dificultăţile financiare aduse de această perioadă, la soluţia cu risc minim a autofinanţării (43%). Însă o pondere relativ mare de afaceri (21%) au folosit soluţii alternative, de tipul facilităţilor oferite de IFN-uri şi companiile fintech. Mai puţin de 10% din businessuri au apelat la fonduri publice sau la tradiţionalele credite bancare”, arată rezultatele studiului.

Cu toate acestea, studiul Omnicredit a revelat şi câteva surprize. Prima este optimismul (moderat) al antreprenorilor chestionaţi. Doar 52% dintre oamenii de afaceri care au răspuns la sondaj anticipează că se vor confrunta cu o scădere a cererii pentru produsele sau serviciile pe care le oferă. Nu mai puţin de două treimi dintre respondenţi au în vedere, pentru acest an, extinderea sau dezvoltarea afacerii, în vreme ce 17% vizează reluarea şi continuarea activităţii la nivelul de dinainte de pandemie.

În schimb, 53% dintre antreprenori apreciază că domeniul lor de activitate şi-a schimbat complet dinamica în urma impactului provocat de pandemie, ceea ce ar putea indica faptul că asistăm la o reorientare a businessurilor către modele de afaceri mai flexibile. Dat fiind că majoritatea oamenilor de afaceri chestionaţi activează în domeniile comerţului şi al serviciilor, probabil că antreprenorii au în vedere tranziţia către operaţiunile online. În continuare, majoritatea proprietarilor de afaceri mici spun că problema cea mai mare cu care se confruntă micile întreprinderi este lipsa accesului la finanţare (85%), urmată de birocraţia şi condiţiile rigide impuse de bănci (83%).

În condiţiile reticenţei businessurilor faţă de birocraţie şi risc, nu este surprinzătoare preferinţa micilor antreprenori pentru soluţiile de microcreditare, atunci când au fost întrebaţi ce soluţii de finanţare au în vedere pentru viitor.

„Dacă 64% au declarat că iau în considerare microcreditele, este cu totul neaşteptată apariţia, pe a doua poziţie în topul opţiunilor de finanţare pentru viitor, a capitalului de risc (fondurile de tip venture capital). Probabil acesta este un efect al consolidării categoriei IMM-urilor din sectorul tehnologiei, clienţi predilecţi ai investitorilor VC, la fel cum probabil că sunt şi scorurile neaşteptat de mari (32%) înregistrate de soluţii precum crowdfundingul şi finanţarea prin „business angels” (30%). În orice caz, este clar că asistăm la o perioadă extrem de activă, marcată de transformări, pentru afaceri”, a adăugat Elisa Rusu.

Omnicredit (omnicredit.ro) este prima platformă fintech de microfinanţare din România care oferă produse de factoring, scontare şi microcreditare, rapid şi cu un minim de documente.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Accident la Baranca: Trei tinere au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau s-a răsturnat

Publicat

accident la baranca: trei tinere au ajuns la spital după

Publicitate

Un grav accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe un drum din localitatea Baranca, comuna Hudești. Un autoturism în care se aflau patru persoane s-a răsturnat în afara părții carosabile, aterizând pe cupolă.

La fața locului au intervenit rapid pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere dotată cu modul de descarcerare, precum și două ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță din Darabani și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

România are un NOU președinte: Nicușor Dan

Publicat

românia are un nou președinte: nicușor dan

Publicitate

Alegerile prezidențiale din 2025 s-au încheiat, iar rezultatele aproape finale indică victoria clară a lui Nicușor Dan. Cu 99,5% din procesele verbale centralizate, candidatul independent susținut de alianța de centru-dreapta a obținut 5.353.441 de voturi, reprezentând 54,93% din totalul sufragiilor exprimate.

George Simion, candidatul AUR, a fost votat de 4.393.190 de alegători, ceea ce înseamnă 45,07%. Diferența este de peste 960.000 de voturi, un…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alegeri fără incidente majore în județul Botoșani. O tânără, amendată pentru fotografierea buletinului de vot

Publicat

prezidențiale 2025: fotografierea buletinului de vot – interzisă. neștiința de

Publicitate

Procesul electoral din județul Botoșani s-a desfășurat, în general, în condiții de ordine și siguranță, fără incidente majore, potrivit informațiilor transmise de Centrul Județean de Comunicare.

De la deschiderea secțiilor de votare și până în prezent, structurile Ministerului Afacerilor Interne nu au raportat situații deosebite care să afecteze desfășurarea alegerilor. Totuși, au fost înregistrate șase sesizări privind posibile incidente…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alegeri Prezidențiale 2025: Stop VOT. Prezență națională de peste 64%. Botoșaniul, sub media națională, cu o prezență de 43,39%

Publicat

alegeri prezidențiale 2025: stop vot. prezență națională de peste 64%.

Publicitate

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 s-a încheiat cu o prezență semnificativă la nivel național. Potrivit datelor finale, 64,64% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne, adică 11.627.997 de alegători din totalul de 17.988.218 înscriși pe listele permanente.

Au votat 8.409.281 de persoane pe listele permanente, 3.120.768 pe liste suplimentare și 94.809 prin intermediul urnei mobile. Distribuția pe medii arată că 7.325.187…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe