Connect with us

ACTUALITATE

STUDIU: Purtarea măştii de protecţie ar putea preveni 130.000 de decese în Statele Unite

Publicat

Bilanţul epidemiei de COVID-19 riscă să se dubleze în Statele Unite până la sfârşitul lunii februarie, depăşind 500.000 de morţi, însă purtarea măştii de protecţie ar putea preveni 130.000 dintre aceste decese, au concluzionat proiecţiile publicate vineri de o echipă de cercetători, relatează AFP.

Conform scenariului pe care cercetătorii îl consideră cel mai plauzibil, în care guvernele locale ar limita din nou interacţiunile sociale şi activităţile economice după depăşirea unui anumit prag de decese, Statele Unite ar înregistrat totuşi 511.000 decese asociate COVID-19 la sfârşitul lunii februarie.

Însă, dacă 95% din populaţia fiecărui stat ar purta în mod sistematic mască de protecţie în prezenţa altor persoane, acest bilanţ ar putea fi redus cu aproape 130.000 de decese, potrivit previziunilor oamenilor de ştiinţă de la Institutul de Metrică şi Evaluare a Sănătăţii (IHME) din Statele Unite.

Chiar dacă purtarea măştii ar fi respectată doar de 85% din populaţie, 95.000 de vieţi ar putea fi salvate, au adăugat ei în articolul publicat în jurnalul Nature Medicine.

„Este din ce în ce mai clar că măştile reduc în mod semnificativ transmiterea virusurilor respiratorii precum SARS-CoV-2 şi, prin urmare, limitează răspândirea COVID-19”, au subliniat autorii.

În septembrie, aproximativ 50% dintre locuitorii Statelor Unite au declarat ca au utilizat masca de protecţie, în pofida rezervelor unor politicieni cu privire la eficacitatea acestora. Donald Trump a purtat rareori mască în public, a luat în râs obiceiul opus al rivalului său în cursa prezidenţială, Joe Biden şi puţini dintre susţinătorii săi îşi acoperă gura şi nasul în timpul mitingurilor electorale.

Din ianuarie, noul coronavirus a infectat cel puţin 8,3 milioane de oameni în Statele Unite şi a ucis cel puţin 223.000 dintre aceştia.

La jumătatea lunii iulie, echipele de la IHME au previzionat în mod corect existenţa a 224.000 de decese asociate COVID-19 la 1 noiembrie.

În pragul iernii, ţara se confruntă cu o recrudescenţă a epidemiei, cu 75.000 de cazuri noi detectate joi, aproape dublu faţă de nivelurile înregistrate în urmă cu o lună.

În timp ce majoritatea experţilor sunt de acord că este puţin probabil ca un vaccin eficient să fie disponibil mai devreme de următoarele câteva luni, măsuri non-farmacologice, cum ar fi purtarea măştii, distanţarea fizica, izolarea pacienţilor şi urmărirea contactelor sunt, în mod implicit, cele mai eficiente instrumente de combatere a epidemiei.

Pentru a prezice cum ar arăta următoarele luni, epidemiologii şi specialiştii în previziuni de la IHME au realizat trei scenarii posibile.

Potrivit primului scenariu, considerat puţin probabil, statele continuă să ridice treptat restricţiile actuale ce limitează deplasările şi interacţiunea socială. La 28 februarie, numărul total al deceselor asociate COVID-19 ar depăşi în acest caz 1 milion şi cel puţin 152 de milioane de persoane (45% din populaţie) ar fi infectate cu noul tip de coronavirus, estimează cercetătorii.

Însă, este mai realist să ne aşteptăm ca statele să reimpună măsurile adoptate în timpul primului val al epidemiei, cum ar fi închiderea şcolilor, limitarea numărului de participanţi la adunările publice şi închiderea totală sau parţială a activităţilor economice considerate neesenţiale. Studiul califică această ipoteză drept un „scenariu de referinţă” şi precizează că anterior astfel de măsuri au fost adesea luate când rata de mortalitate dintr-un oraş sau stat a depăşit 8 decese la un milion de locuitori în fiecare zi. 45 din cele 50 de state din Statele Unite vor fi depăşit acest prag înainte de sfârşitul lunii februarie, estimează specialiştii. Chiar şi în condiţiile reactivării acestor restricţii, bilanţul total al epidemiei ar ajunge la 511.000 de morţi şi aproape 72 de milioane de infectări până la sfârşitul lunii februarie, se adaugă în articol.

În al treilea scenariu, în care 95% din populaţia adultă ar purta mască, „129.574 de vieţi ar putea fi salvate” în perioada 22 septembrie – 28 februarie, au concluzionat cercetătorii. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Percheziții la Botoșani. Ce caută oamenii legii

Publicat

img 20240417 wa0000 926x600.jpg

Polițiștii din cadrul Politției Orașului Bucecea, cu sprijinul polițiștilor de ordine publică și a celor de la acțiuni speciale au pus in executare, in această dimineața 18 Percheziții domiciliare la persoane bănuite de braconaj piscicol din com. Varfu Câmpului, județul Botosani și comuna Hănțești județul Suceava.

Aproximativ 100 de forțe de ordine sunt angrenate în acțiune pentru probarea activității infracționale a persoanelor care efectuează pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte ilegale (respectiv plase monofilament cu ochiul sub dimensiunile minime admise).

YouTube video

YouTube video


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe