Connect with us

EVENIMENT

”Sunteţi veritabile modele de solidaritate, altruism şi empatie”. Salvatorii români trimişi în Turcia, decoraţi la Palatul Cotroceni

Publicat

YouTube video

Preşedintele Klaus Iohannis i-a decorat, marţi, cu prilejul Zilei Protecţiei Civile, pe militarii, pompierii, medicii, asistenţii şi voluntarii care au participat la misiunea internaţională umanitară din Turcia.

„Acum doar câteva săptămâni, o tragedie de proporţii catastrofice a avut loc în Turcia, unde un cutremur devastator a distrus oraşe întregi şi a răpit zeci de mii de vieţi. Dumneavoastră, cei prezenţi astăzi aici, sunteţi cei care v-aţi mobilizat în mod exemplar şi, fără ezitare, aţi mers în ajutorul poporului turc, pentru a contribui la una dintre cele mai nobile misiuni – salvarea de vieţi omeneşti. Sarcina pe care aţi avut-o nu a fost deloc uşoară.

V-aţi pus propriile vieţi în pericol, lucrând neîncetat şi contra cronometru, având în suflet speranţa că sub dărâmături veţi găsi supravieţuitori, o inimă care încă mai bate sau o voce care să vă răspundă. Rezultatele misiunii dumneavoastră sunt nepreţuite şi, pentru aceasta, aveţi toată consideraţia noastră. Totodată, mă bucur că întreaga echipă s-a întors acasă cu bine şi în siguranţă”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la ceremonia de decorare a salvatorilor români.

El le-a transmis acestora că au dat dovadă de înalt profesionalism, adaptabilitate, dedicare şi putere extraordinară.

„Sunteţi veritabile modele de solidaritate, altruism şi empatie şi, de aceea, vă transmit, în numele tuturor românilor, întreaga noastră apreciere şi respectul pentru curajul şi devotamentul dumneavoastră dovedite în fiecare activitate la care participaţi, precum şi pentru tot sprijinul pe care îl acordaţi cetăţenilor în cele mai dificile momente. Românii se simt în siguranţă pentru că le sunteţi aproape”, a completat preşedintele.

Iohannis a subliniat că protecţia civilă reprezintă o componentă importantă a securităţii naţionale, iar în ultimul deceniu statul român a făcut eforturi semnificative pentru a achiziţiona echipamente moderne şi a asigura instruirea la cele mai înalte standarde a celor care lucrează în acest domeniu.

„Rezultatele au fost pe măsură, profesionalismul salvatorilor români fiind recunoscut şi apreciat inclusiv pe plan internaţional, atunci când au fost implicaţi în sprijinul altor state afectate”, a menţionat Iohannis.

Potrivit şefului statului, Ziua Protecţiei Civile este un prilej pentru a sublinia rolul fundamental pe care îl are un mecanism solid de prevenire şi gestionare a situaţiilor de criză.

„Catastrofa umanitară provocată de seismul din Turcia ne-a arătat, încă o dată, cât de vulnerabili suntem în faţa forţelor naturii. Gradul de rezilienţă al populaţiei, al infrastructurii şi al instituţiilor statului va face diferenţa în cazul unui dezastru. Numărul victimelor, pierderile de vieţi omeneşti şi amploarea distrugerilor în urma unei calamităţi sunt invers proporţionale cu nivelul de pregătire. Cu alte cuvinte, putem limita semnificativ efectele negative dacă reuşim să creştem capacitatea noastră de anticipare şi de reacţie coordonată”, a afirmat el.

Preşedintele Iohannis a punctat că prin investiţii solide în prevenire şi gestionare, în instruirea autorităţilor şi informarea populaţiei şi în consolidarea cooperării dintre autorităţi şi societate civilă se va face faţă mult mai uşor situaţiilor dificile.

El a arătat că, în contextul în care apar din ce în ce mai frecvent cu fenomene meteo extreme din cauza schimbărilor climatice, este important să se conştientizeze că dezastrele naturale vor continua să se producă.

„Trebuie să fim cât mai bine pregătiţi, pentru ca efectele acestora să fie resimţite cât mai puţin de către populaţie. Infrastructura noastră trebuie să fie cât mai rezistentă, iar cetăţenii să fie bine informaţi şi pregătiţi pentru a putea acţiona cu calm în astfel de situaţii. Vom continua să investim în acest domeniu, înţelegând că este mult mai simplu să prevenim decât să reconstruim. Nu putem însă gestiona eficient situaţiile de criză decât dacă vom lucra umăr la umăr, autorităţi, societate civilă, cetăţeni. Cuvântul-cheie este cooperarea. Avem nevoie, aşadar, de un parteneriat solid şi loial pentru a putea face faţă tuturor provocărilor”, a mai transmis Iohannis, care le-a mulţumit tuturor celor care fac parte din aparatul protecţiei civile din România pentru modul în care ajută cetăţenii de fiecare dată când aceştia se află în pericol.

Colonelul Bogdan Constantin Vlăduţoiu, comandantul primului modul specializat de căutare-salvare care a participat la misiunea din Turcia, i-a mulţumit şefului statului pentru decoraţii.

„Aveţi în faţa dumneavoastră o echipă interinstituţională care nu va precupeţi niciun efort în a construi şi a consolida un sistem de apărare civilă performant, capabil să-şi îndeplinească misiunile sale esenţiale. (…) Operaţiunile pe care le-am desfăşurat în zona care ne-a fost repartizată de autorităţile de protecţie civilă din Turcia, sub a căror coordonare ne-am aflat permanent împreună cu celelalte echipe prezente în zonă, au fost deosebit de dificile, provocându-ne mereu să găsim cele mai potrivite soluţii pentru a-i salva pe cei care aveau nevoie. În ciuda tuturor dificultăţilor, după ore lungi de muncă istovitoare, fără să încetăm vreun moment să credem în succesul misiunii noastre, am fost printre cei care au reuşit să extragă persoane în viaţă prinse sub elementele de construcţie prăbuşite, redându-le acestor oameni şansa la viaţă”, a declarat colonelul.

La ceremonie au fost decorate şi drapelele de luptă ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, preşedintele Iohannis a acordat drapelul de luptă Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă. Cu această ocazie a avut loc şi un ceremonial religios.

Printre cei care au asistat la ceremonie s-au numărat premierul Nicolae Ciucă, ministrul de Interne, Lucian Bode, şi şeful DSU, Raed Arafat.

La ceremonie au fost aduşi şi câinii care i-au însoţit pe salvatori în misiuni.

Agerpres

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Un șofer din Alba și-a păstrat carnetul după ce a câștigat un proces cu poliția în instanță. Ce alcoolemie avea la etilotest

Publicat

un șofer din alba și a păstrat carnetul după ce a

Un șofer din Alba și-a păstrat carnetul după ce a câștigat un proces cu poliția în instanță. Este vorba despre un proces desfășurat recent la Judecătoria Blaj.

Cel care a deschis procesul este un șofer care a fost tras pe dreapta de poliție. O rezolvare în dosar a venit în data de 18 aprilie 2024.

Fapta pentru care s-a ajuns în instanță a avut loc un an mai devreme, în 3 mai 2023.

Ce s-a întâmplat

În timpul unui control de rutină șoferul în cauză a fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Clujeni de SUCCES. De la Cluj la Monaco, via Paris. Paula Păduroiu: Realitatea mi-a depășit VISUL

Publicat

paula paduroiu 1 e1714043681744.jpg

„Un învingător e un visător care nu a renunțat niciodată la visul lui”, spunea Nelson Mandela. Câți dintre noi am visat să ajungem departe și am rămas cu visul? Câți am învins, câți am reușit în viață? Nu e greu să visezi, greu este să-ți împlinești visul. Are Clujul oameni de succes, care și-au împlinit visul? 

Paula Păduroiu este unul dintre acești oameni. A început de jos și a ajuns acolo unde visul ei din copilărie nu îndrăznea să se…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Prima conferință de tip Moot pentru liceenii din Transilvania, organizată de elevi din Cluj-Napoca

Publicat

moot.jpg

Trei eleve de clasa a XI-a de la un liceu din Cluj-Napoca au pus bazele Transylvania Moot, o conferință de dezbateri din domeniul Dreptului, având ambiția de a aduce o schimbare reală în lumea din jur, mai ales în ceea ce privește educația tinerilor.

Două dintre ele își doresc să își construiască o carieră în acest domeniu, iar viziunea lor a inspirat o echipă de tineri la fel de pasionați să se li alăture în acest demers. Prin implicarea lor și cu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Contează locul în care ești bătut: Judecătorii din Blaj au considerat că un bărbat nu a fost umilit, după ce a fost bătut pe câmp

Publicat

contează locul în care ești bătut: judecătorii din blaj au

Pentru a primi daune morale, după ce ai fost bătut, contează locul în care s-a întâmplat fapta. Asta este concluzia judecătorilor din Blaj, într-un dosar de loviri sau alte violențe. 

Mai pe scurt, dacă victima a fost bătută pe câmp și nu a fost nimeni de față, nu a fost umilită. Drept urmare nu a primit daunele morale pe care le-a cerut. Așa au judecat magistrații cazul unui bărbat. O sentință a fost dată pe 18 aprilie 2024. 

Citiți mai jos cum au concluzionat…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe