EVENIMENT
Tensiuni în NATO. Turcia cere Greciei să demilitarizeze insulele din Marea Egee

Turcia a cerut Greciei să îşi retragă forţele armate de pe insulele din Marea Egee, avertizând că ţara sa va contesta statutul insulelor dacă nu vor fi demilitarizate.
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său din Macedonia de Nord, că Grecia a construit o prezenţă militară pe insulele din Marea Egee, încălcând Tratatul de la Lausanne din 1923 şi Tratatul de la Paris din 1947. El a spus că insulele au fost cedate Greciei cu condiţia ca acestea să fie menţinute demilitarizate.
„Acordurile există, dar Grecia le încalcă. Le înarmează. Dacă Grecia nu opreşte această încălcare, suveranitatea insulelor va fi adusă în discuţie”, a spus el.
Tensiuni în NATO. Turcia cere Greciei să demilitarizeze insulele din Marea Egee: a interpretat în mod deliberat greşit tratatele privind forţele armate
Grecia susţine că Turcia a interpretat în mod deliberat greşit tratatele privind forţele armate de pe insulele sale estice şi spune că are motive legale pentru a se apăra în urma acţiunilor ostile ale Ankarei, inclusiv o ameninţare de război de lungă durată dacă îşi extinde apele teritoriale, potrivit AP.
Comentariile ministrului turc vin pe fondul unei noi escaladări a tensiunilor dintre aliaţii NATO, care au un istoric de dispute pe o serie de probleme, inclusiv explorarea minerală în estul Mediteranei şi revendicări rivale în Marea Egee.
Tensiuni în NATO. Turcia cere Greciei să demilitarizeze insulele din Marea Egee: ce spunea Erdogan
Luna trecută, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu va mai discuta cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, exprimându-şi nemulţumirea faţă de comentariile făcute de liderul grec în timpul unei călătorii recente în SUA, inclusiv sugestii potrivit cărora Congresul ar trebui să blocheze achiziţia de avioane de luptă F-16 de către Turcia.
La Atena, Mitsotakis a declarat că este nevoie de reţinere pe ambele maluri ale Mării Egee din cauza războiului din Ucraina.
„Cred că suntem încă foarte departe de acel punct, departe de tensiunea pe care am avut-o în vara anului 2020”, a declarat Mitsotakis, referindu-se la momentul în care tensiunile dintre Grecia şi Turcia au izbucnit din cauza drepturilor de explorare a gazelor în estul Mediteranei.
„Astăzi, toată lumea trebuie să dea dovadă de reţinere. Mai ales într-un moment în care ne confruntăm cu o provocare foarte mare la NATO, cu invazia rusă în Ucraina. Trebuie să fim uniţi”, a spus el.
Cavusoglu a declarat că Ankara a trimis două scrisori la Naţiunile Unite pe tema insulelor militarizate şi a cerut Greciei să răspundă la acestea. „Ei devin agresivi pentru că nu pot răspunde la scrisori”, a susţinut ministrul.
EVENIMENT
Ajutoare de urgență de peste 70.000 de lei pentru 11 familii din județul Alba, afectate de incendii și alte situații critice

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 3 aprilie, acordarea de sprijin financiar de urgență pentru familiile și persoanele singure aflate în situații critice. În județul Alba, 11 familii vor primi ajutoare în valoare totală de 72.000 de lei.
Potrivit reprezentanților Prefecturii Alba, între acestea, 10 familii din Alba Iulia, Sebeș, Aiud și Berghin au fost grav afectate de incendii, care au distrus locuințe, anexe gospodărești și bunuri de folosință. Aceste familii vor primi,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cargobicicleta pe care lumea o împarte, inaugurată la Cluj-Napoca. Poate fi închiriată gratuit, cu programare

Mănășturul, cel mai mare cartier al Clujului, devine un model de mobilitate urbană sustenabilă printr-o inițiativă inovatoare: Cargobicicleta Comunitară Mănăștura.
„Mănăștura” – Cargobicicleta Comunitară Mănăștur este un proiect pornit din inițiativa unui grup de bicicliști din cartierul Mănăștur, Cluj-Napoca, în parteneriat cu Rastel.Io, creat pentru a oferi clujenilor o alternativă ecologică și eficientă la transportul auto, reducând aglomerația…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Atunci când vine vorba de amenajarea interioară, perdelele sunt adesea neglijate, retrogradate la statutul de element decorativ secundar, lipsit de importanță majoră. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. Perdelele sunt, de fapt, adevărații eroi necântați ai designului interior, capabili să transforme radical aspectul, senzația și funcționalitatea unui spațiu.
Ele nu doar îmbracă ferestrele, ci dau viață camerelor, aducând echilibru între estetică și utilitate….
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Tratamente stomatologice gratuite pentru copiii cu tulburări din spectrul autist, din aprilie

Persoanele cu tulburări din spectrul autist pot primi servicii de medicină dentară și tratamente stomatologice gratuite, de la 1 aprilie.
Tratamentele stomatologice gratuite au fost adăugate pe lista serviciilor de sănătate de care beneficiază persoanele cu tulburări din spectrul autist prin Legea nr. 405/2023, care a modificat Legea nr. 151/2010.
Prin noul ordin comun al Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Muncii și CNAS, sunt stabilite…
Citește mai mult pe Alba24.ro