ACTUALITATE
Tensiuni post-Brexit, din cauza procedurilor de tranzit între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. UE ameninţă cu acţiuni judiciare
Disensiunile între Uniunea Europeană şi Marea Britanie s-au intensificat din cauza procedurilor de tranzit între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii, iar Bruxellesul ameninţă Guvernul Boris Johnson cu acţiuni judiciare, din cauza încălcării Acordului Brexit.
Guvernul Boris Johnson este nemulţumit de controalele vamale la limita administrativă dintre provincia britanică Irlanda de Nord, care a rămas parte a pieţei UE, şi restul Marii Britanii. Guvernul de la Londra a anunţat că va prelungi unilateral perioada de tranziţie în zona Mării Irlandei, o iniţiativă considerată de UE o încălcare a Acordului Brexit şi a reglementărilor internaţionale.
„Este vorba de o încălcare a prevederilor relevante” din cadrul Protocolului nord-irlandez. UE va răspunde prin mijloace legale”, a declarat Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene privind Relaţii Interinstituţionale şi Prognoză, conform BBC.
Simon Coveney, ministrul de Externe al Irlandei, a declarat că ar fi necesar dialog, dar a subliniat că acţiunile Guvernului Boris Johnson conduc Uniunea Europeană spre acţiuni judiciare. „UE negociază cu un partener în care pur şi simplu nu poate avea încredere”, a afirmat Simon Coveney la postul RTE.
UE analizează acțiuni judiciare
„De aceea, UE analizează acum opţiuni legale şi acţiuni judiciare, ceea ce ar însemna un proces de negociere mai formal şi mai rigid, diferit de procesul de parteneriat, în care s-ar încerca rezolvarea împreună a problemelor”, a subliniat ministrul irlandez de Externe.
Provincia britanică Irlanda de Nord menţine unele reglementări UE, în virtutea Acordului post-Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. În ultimele săptămâni au apărut probleme privind transportul mărfurilor între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Unele puncte vamale portuare au fost închise, după ce angajaţii responsabili de verificări au primit ameninţări.
În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.
(sursa: Mediafax)