Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Teribil accident în Caraș-Severin: Un autoturism a căzut în râpă. Intervine elicopterul SMURD

Publicat

general nou accident 1
arhiva foto

Un teribil accident rutier a fost anunțat, marți la amiază, în județul Caraș-Severin. A fost solicitat elicopterul SMURD.

Potrivit ISU Caraș-Severin, accidentul a avut loc pe DJ 608, intre localitățile Borlova și Muntele Mic.

Accidentul a fost anunțat prin apel la numărul unic 112.

ccident caras 1

A fost anunțat faptul că un un autoturism ar fi căzut într-o râpă, după care s-a răsturnat.

A fost anunțată o victimă decedată.

La fața locului intervine Deta;amemtu; Caransebeș cu un echipaj de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SMURD, ambulanța și un elicopter din cadrul Punctului Aeromedical Caransebeș.

Se actioneaza pentru extragerea victimei.

Știre in actualizare

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Rabla pentru Electrocasnice 2022: Persoanele fizice se pot înscrie, de luni, în prima etapă a programului

Publicat

Persoanele fizice se pot înscrie, începând de luni, ora 10:00, în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice, ediţia a doua, în vederea selectării voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele.

Selecţia voucherelor va avea loc în perioada 5.12.2022, ora 10:00 – 9.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului, acesta fiind de 25 milioane de lei, conform informaţiilor transmise de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

În această etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, astfel: 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasa energetică C; 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D; 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E.

După publicarea listei persoanelor fizice aprobată pe site-ul AFM, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit, precizează AFM.

Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică. Valabilitatea voucherului este de 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat. Ulterior utilizării la un comerciant validat, formalităţile de achiziţionare a echipamentelor eligibile trebuie realizate tot într-un termen de 7 zile.

Persoana care a selectat un voucher în prima ediţie şi ulterior nu l-a utilizat, nu mai poate selecta un voucher pentru aceeaşi categorie pe parcursul aceluiaşi an calendaristic. De asemenea, persoana care a beneficiat deja de un voucher dintr-o categorie nu mai poate beneficia de acelaşi tip de voucher pe parcursul aceluiaşi an calendaristic.

A doua ediţie a Programului „Rabla pentru Electrocasnice” a demarat pe 21 noiembrie, bugetul total alocat fiind de 50 de milioane de lei.

Calendarul de desfăşurare a etapelor următoare este: etapa II – selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte laptopurile şi tabletele (12.12.2022, ora 10:00 – 16.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 10 milioane lei; etapa III – selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele (19.12.2022, ora 10:00 – 23.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 15 milioane lei.

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor dintr-o categorie este de 5 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Casă distrusă într-un incendiu violent, într-o localitate din Neamț. De la ce a pornit focul

Publicat

incendiu 1

O casă din localitatea Leghin, comuna Popirig, județul Neamț, a fost grav afectată de un incendiu. Focul a pornit de la jarul căzut din sistemele de încălzire.

Potrivit ISU Neamț, duminică seară, în jurul orei 21.30, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la o casă în localitatea Leghin din comuna Pipirig.

incendiu 2

La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la SVSU Pipirig, Detașamentul de pompieri și SAJ Târgu Neamț.

La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta generalizat la acoperișul locuinței și anexelor gospodărești.

Forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului. Au ars acoperișul casei și anexelor gospodărești pe o suprafață de 300 mp și bunurile materiale aflate în anexele gospodărești și s-a deteriorat planșeul casei.

Două persoane, un bărbat de 52 de ani și o femeie de 50 de ani, au suferit atacuri de panică. Aceastea au fost preluate și transportate de echipajele SMURD și SAJ la CPU Târgu Neamț.

”Jarul căzut din sistemele de încălzire a fost cauza probabilă de producere a incendiului”, au precizat reprezentanții ISU Neamț.

RECOMANDĂRILE POMPIERILOR:

✔NU folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
✔Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei de vizitare;
✔NU adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;
✔NU aşezaţi materiale combustibile în apropierea sobei sau pe aceasta;
✔NU aprindeţi focul în sobe prin stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile;
✔NU folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
✔Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
✔NU lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

Citește mai departe

EVENIMENT

Efectele dorite de UE prin plafonarea prețului petrolului rusesc la 60 de dolari. Dmitri Peskov: „Nu vom accepta acest lucru”

Publicat

efectele dorite de ue prin plafonarea prețului petrolului rusesc la

În cursul zilei de vineri, țările UE, cele din G7, dar și Australia, au convenit asupra unui acord, cu numai trei zile înainte de intrarea în vigoare a embargoului european. Astfel că s-a decis plafonarea prețul petrolului rusesc la 60 de dolari per baril, ceea cea a dus la încheierea discuțiilor cu privire la modul în care vor fi afectate veniturile lui Vladimir Putin provenite din combustibili fosili.

UE, planuri mari după plafonarea prețului petrolului rusesc

Noul acord s-a realizat grație sprijinului Poloniei, astfel că după ce l-a amânat și a cerut un plafon mai mic pentru a reduce în continuare veniturile Moscovei, Varșovia n-a mai stat pe gânduri, așa că și-a ridicat obiecțiile.

La data de 5 decembrie 2022 o să intre în vigoare embargoul UE asupra importurilor de petrol din Rusia, astfel că plafonul…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ninge de Crăciun și Revelion 2022? Prognoza meteo pentru decembrie

Publicat

iarna dezghet zapada pomi sursa foto pixabay.com

Chiar dacă la întrebarea ”Ninge de Crăciun și Revelion 2022?” ne dorim cu toții să știm răspunsul încă de prin septembrie dacă s-ar putea, este încă prematur să putem prognoza cu exactitate vremea de sărbători.

Totuși, semnalele pe termen mediu și lung ne arată un decembrie mai cald decât normalul perioadei, dar și mai bogat în precipitații.

Iar, dacă vom avea parte și de iarnă în adevăratul sens al cuvântului depinde, ca de fiecare dată în ultimii ani, doar de vortexul polar. Un vortex decuplat între stratosferă și troposferă (ceea ce ar putea fi o veste bună) dar în același timp în intensificare, în lipsa unei activități solare puternice.

Ninge de Crăciun și Revelion 2022? Prognoza meteo pentru luna decembrie. Context sinoptic:

Dacă ar fi să ne uităm pe manualele de meteorologie și climatologie și să vorbim într-un limbaj al vremurilor trecute, despre decembrie am spune, scurt și la obiect: prima lună de iarnă calendaristică este caracterizată de avansul dorsalei anticiclonului est-european spre vaste zone din sud-estul Europei, inclusiv România dar și de, parțial, o activitate a ciclonilor mediteraneeni.

Practic, din acest cuplaj de vis aveam parte, în trecut, de acele ”ierni de povestit nepoților”, cele în care primeam măcar un episod de viscol, cele în care bună parte din sărbătorile de iarnă erau prinse sub feeria ninsorilor și a stratului de zăpadă.

La fel cum, dacă ar fi să ne referim la advecțiile de aer polar continental sau chiar arctic, am putea rememora vremurile în care decembrie aducea episoade geroase, cu valori minime de temperatură chiar și sub –20 de grade (inclusiv la București).

Lucrurile s-au schimbat foarte mult, iar decembrie al vremurilor pe care le trăim acum este cu totul și cu totul diferit. Și cu mult mai multe necunoscute de luat în calcul.

Specialiștii de la Centrul European de Prognoză (ECMWF) estimează că acest decembrie începe cu un regim anticiclonic puternic poziționat peste NV și NE extrem al continentului, permițând astfel avansul unor nuclee depresionare spre restul regiunii, inclusiv spre țara noastră. Acest scenariu pare a se păstra mai ales în prima jumătate a lunii, urmând ca ultimele două săptămâni să fie caracterizate de un regim normal al centrilor de presiune.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, așa cum este menționat și mai sus, decembrie ar trebui să fie o lună în care să vedem mai mult advecții de aer polar continental sau chiar arctic. Din păcate lucrurile nu vor sta chiar așa, cel puțin pe termen mediu, urmând, mai degrabă, să avem parte de advecții de aer tropical, cald, dinspre SV spre NE. Sunt unele semnale care dau posibilă o coborâre polară extrem de viguroasă după 18 decembrie încolo, dar acestea nu au, la acest moment, un grad de acuratețe mai mare de 20 – 30%.

Ninge de Crăciun și Revelion 2022? Prognoza meteo pentru luna decembrie. Vortexul Polar și activitatea solară

În orice discuție de iarnă, nu avem cum să lăsăm deoparte poate cele mai importante două elemente care pot schimba cu totul, în sens pozitiv sau negativ, aspectul iernilor de la noi. Despre vortexul polar am început să auzim vorbindu-se, la noi, timid, odată cu episoadele severe de iarnă din 2012 și 2014. Și, cu toată că acum este evidentă influența sa majoră asupra aspectului iernilor de la noi, puțini sunt cei care se preocupă să îl studieze și să îl înțeleagă așa cum trebuie. Dacă doriți să descoperiți o serie de analize extrem de bine documentate, vă recomandă pagina colegilor noștri de la Climatologie și Prognoze Globale.

La acest moment, vorbim despre un vortex care se află în proces de intensificare și, cum posibilitatea unui SSW (Sudden Stratopheric Warming – încălzire stratosferică rapidă), care să îl destabilizeze, este inexistentă în decembrie, cel mai probabil vom avea un vortex din ce în ce mai puternic.

Totuși, un elemente extrem de important și care ar putea aduce surprize, de ce nu, plăcute, pentru iubitorii iernii, este reprezentat xe faptul că între vortexul stratosferic și cel troposferic nu există încă un cuplaj și sunt șanse ca acesta să nu se producă, astfel încât perturbațiile care vor prezente la nivelul troposferei ar putea aduce și coborâri de aer rece spre latitudinile mai joase.

Influența cea mai mare asupra vortexului o are activitatea solară. Care, deși la începutul toamnei dădea semne că ar putea aduce o creștere a intensității, lucrurile nu au urmat trendul ascendent, astfel că acum vorbim de o stagnare care durează de ceva timp și nu este exclus să avem parte de un nou regres al activității solare.

Ninge de Crăciun și Revelion 2022? Prognoza meteo pentru luna decembrie. Temperaturi:

Din punct de vedere al regimului termic, cele mai noi rulări ale celor de la ECMWF vorbesc despre o lună decembrie care, deși a avut câteva zile, la început, cu un regim termic chiar ușor sub normal, va fi caracterizată de abateri termice pozitive în fiecare din săptămânile rămase. Este posibil ca în săptămâna Crăciunului (19 – 25 decembrie) să avem parte de un regim termic normal prin Moldova, sudul Olteniei și vestul extrem al Banatului și Crișanei. Astfel, în aceste regiuni, vom putea vorbi de temperaturi maxime care, în acest interval 19 – 25 decembrie, să nu depășească 2 – 4 grade, în timp ce prin Dobrogea, de exemplu, ne-am putea confrunta cu maxime care să urce chiar spre 9 – 10 grade.

Ninge de Crăciun și Revelion 2022? Prognoza meteo pentru luna decembrie. Precipitații:

Veștile sunt bune, mai ales pentru agricultori, din punct de vedere al precipitațiilor. Dacă săptămânile 5 – 11 și 12 – 18 decembrie vin cu regim de precipitații excedentar la nivelul întregii țări, ultimele două săptămâni din an vor fi și ele caracterizate de un regim normal al precipitațiilor.

Cum se traduce acest lucru la nivel de cantități? Prin Moldova, estul Munteniei și NV Dobrogei așteptăm cantități totale în jur de 30 – 40 de l/mp, în timp ce în restul țării se pot acumula și 50 – 60 de l/mp. Prin Munții Banatului, Apuseni și Maramureș am putea avea chiar și 80 – 100 de l/mp.

Cât din aceste precipitații vor fi ninsori? Nordul Moldovei, zonele montane, depresiunile transilvane par a primi cele mai mari cantități de ninsori, cu 20 – 30 de mm, în timp ce în restul țării nu trecem de un 5 – 7, izolat 10 mm.

Ninge de Crăciun și Revelion 2022? Prognoza meteo pentru luna decembrie. Avem zăpadă de Crăciun, de Revelion? Se prefigurează un episod de ger în decembrie?

Acestea sunt întrebările pe care orice meteorolog, orice pasionat de meteorologie, le primește constant nu doar în decembrie, ci de la primele adieri de toamnă.

Deși este prematur să vorbim la acest moment despre cum va fi vremea de Crăciun și Anul Nou, dacă ne uităm la informațiile oferite de modelările specialiștilor de la ECMWF, putem vorbi de o tendință: cel mai probabil o dominantă anticiclonică.

Deși unele modele (mai ales cel american) văd o posibilă coborâre polară puternică după 18 decembrie încolo, aceasta nu prea se susține dacă urmărim situația de la nivel stratosferic în jos. Ca atare, mult mai probabilă este o dominație a maselor de aer calde, așadar cu posibile valori de temperatură peste normalul perioadei.

Cât despre ninsori, acestea par a prefera mai mult nordul și centrul Moldovei, zonele montane, posibil și depresiunile Transilvaniei, zone care s-ar putea bucura inclusiv de strat de zăpadă în perioada Crăciunului și Anului Nou.

Prognoza detaliată o puteți citi pe prognozemeteo.ro

Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo  Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo https://www.tiktok.com/@prognozemeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo

 

Citește mai departe