Connect with us

ACTUALITATE

Turiştii nerezidenţi sosiţi în România au cheltuit în medie 2.583 de lei fiecare, în 2019

Publicat

statiune turistica

Numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile colective de cazare turistică a fost, în 2019, de 2,67 milioane, cheltuielile acestora însumând 6,89 miliarde lei, potrivit informaţiilor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate marţi.

În trimestrul patru din 2019, numărul acestora s-a ridicat la 563.700, iar cheltuielile lor s-au situat la 1,41 miliarde de lei.

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 54% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în trimestrul patru din 2019, cheltuielile acestora reprezentând 56,7% din total. 46% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în trimestrul patru din 2019 au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (66%) şi pentru vizitarea prietenilor şi rudelor (16,4%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi, precizează INS.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 53,1% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 27,1% şi-au organizat singuri deplasarea. Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 83,3% din numărul total de turişti, în timp ce 10,9% au utilizat autoturisme proprii, 4,6% autocare şi autobuze, iar 1,2% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 54,5% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în anul 2019, cheltuielile acestora reprezentând 57,5% din total. 45,5% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în anul 2019 au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (68,2%) şi pentru vizita rudelor şi prietenilor (10,3%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Potrivit statisticii, din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,9%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (92,2% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,9%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 13,1%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 45% au fost destinate alimentelor şi băuturilor, iar 32,9% cadourilor şi suvenirurilor. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 52,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 39,6% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 48,6% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 32,3% şi-au organizat singuri sejurul.

Potrivit datelor INS, principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 80,7% din numărul total de turişti, în timp ce 11%, au utilizat autoturisme proprii, 6,8% autocare şi autobuze, iar 1,5% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.). AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Sancțiuni pentru mâncat semințe și mizerie în municipiul Botoșani: Amenzi de peste 4.500 de lei

Publicat

sancțiuni pentru mâncat semințe și mizerie în municipiul botoșani: amenzi

Publicitate

În perioada 19–21 mai, Poliția Locală Botoșani a aplicat 12 sancțiuni contravenționale în baza HCL nr. 44/2025 pentru fapte ce țin de nerespectarea regulilor de curățenie și gospodărire urbană. Au fost vizate persoane care au aruncat ambalaje pe jos, au deteriorat mobilier urban sau au comercializat produse pe domeniul public fără autorizație.

Cea mai gravă situație a fost înregistrată pe strada I.C. Brătianu, unde proprietarii unui imobil au…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Câtă durere! Apel la omenie: O mamă cu doi copii din Botoșani, răpusă în Belgia, are nevoie de ajutorul nostru pentru a fi adusă acasă

Publicat

câtă durere! apel la omenie: o mamă cu doi copii

Publicitate

Se spune că niciun drum nu e mai greu decât cel al unei mame care pleacă prea devreme, lăsând în urmă copii, visuri și o familie sfâșiată de durere.

Olivia Botușan, o tânără mamă din Botoșani, stabilită în Belgia în speranța unui viitor mai bun, s-a stins fulgerător, lăsând în urmă un gol imposibil de umplut.

Două suflete de copii și o familie întreagă își plâng acum fiica, sora și mama. Însă, dincolo de această pierdere…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Liceul Tehnologic din Bucecea va fi reabilitat cu fonduri de la Uniunea Europeană. Investiție de peste 10 milioane de lei

Publicat

liceul tehnologic din bucecea va fi reabilitat cu fonduri de

Publicitate

Orașul Bucecea marchează o reușită majoră în domeniul educației: Liceul Tehnologic Bucecea va fi reabilitat complet, în urma obținerii unei finanțări europene de peste 10,6 milioane de lei.

Anunțul a fost făcut de primarul Angel Gheorghiu, care a subliniat că este pentru prima dată când Primăria reușește să atragă fonduri de la Agenția pentru Dezvoltare Regională pentru un proiect de o asemenea anvergură.

„Este o investiție esențială…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Comuna Gorbănești trece la colectarea deșeurilor „din poartă în poartă” începând cu 1 iulie

Publicat

comuna gorbănești trece la colectarea deșeurilor „din poartă în poartă”

Publicitate

Locuitorii comunei Gorbănești vor beneficia, începând cu data de 1 iulie 2025, de un nou sistem de colectare a deșeurilor menajere, care va funcționa direct „din poartă în poartă”.

Anunțul a fost făcut de primarul Ionuț Melinte, care a explicat că această schimbare vine în sprijinul cetățenilor și are ca scop principal modernizarea procesului de gestionare a deșeurilor la nivel local.

„Ne dorim o comună mai curată, un mediu sănătos și,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe