Connect with us

ACTUALITATE

UE apără distribuţia vaccinurilor, după ce mai multe ţări s-au plâns că este inegală

Publicatue

Comisia Europeană şi-a apărat sâmbătă politica de distribuire uniformă a vaccinurilor anti-COVID-19 în bloc după ce Austria şi alte cinci state membre s-au plâns că dozele nu au fost alocate în mod egal, informează Reuters.

Într-o scrisoare comună adresată sâmbătă Comisiei Europene şi Consiliului European, lideri din şase ţări europene – Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Letonia Slovenia şi Croaţia (care s-a alăturat ulterior) – au solicitat convorbiri privind distribuţia vaccinurilor.

Comisia a răspuns că dozele au fost distribuite proporţional cu populaţia fiecărei ţări şi ţinând cont de datele epidemiologice, adăugând că guvernelor statelor membre le revine sarcina de a decide cum să le împartă.

O politică flexibilă agreată de guvernele UE a însemnat că ţările care se confruntă cu o fază mai acută a epidemiei ar putea accesa mai multe doze, în cazul în care unele guverne ar opta să nu-şi preia alocarea proporţională, a declarat Executivul UE într-un comunicat.

“Ar fi de competenţa statelor membre să găsească un acord dacă doresc să revină la baza proporţională”, a spus acesta, adăugând că sprijină o metodă de alocare bazată exclusiv pe o proporţie a populaţiei fiecărei naţiuni a UE.

Comisia a fost criticată pentru distribuirea lentă a vaccinurilor, deşi guvernele UE joacă un rol esenţial în achiziţionare şi planurile de vaccinare.

Vineri, cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că dozele de vaccin nu au fost distribuite uniform între statele membre, în pofida unui acord în cadrul blocului de a face acest lucru în funcţie de populaţie. El a acuzat, fără a oferi dovezi, că au fost încheiate acorduri separate între comitetul director al UE privind vaccinurile (alcătuit din reprezentanţi ai tuturor statelor membre participante) şi companiile de medicamente.

Scrisoarea semnată de Kurz şi ceilalţi cinci omologi ai săi, adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, a cerut “o soluţie europeană”.

“În ultimele zile … am descoperit că … livrările de doze de vaccin de către companiile farmaceutice către state membre individuale ale UE nu sunt puse în aplicare în mod egal, urmând cheia proporţională a populaţiei”, se spune în scrisoarea publicată în presa austriacă.

Semnatarii îi cer lui Michel “să organizeze o discuţie despre această chestiune importantă în rândul liderilor cât de curând posibil”.

Malta este pe cale să aibă de trei ori mai multe doze de vaccin faţă de populaţia sa până la sfârşitul lunii iunie decât Bulgaria, a spus Kurz.

Scrisoarea nu a menţionat comitetul director al UE privind vaccinurile, organismul care negociază acordurile pentru vaccinuri cu companiile în numele statelor UE. Şeful adjunct al comitetului este austriac, remarcă Reuters.

Partidele de opoziţie din Austria l-au acuzat pe cancelar (Partidul Popular Austriac, OVP) că a încercat să abată de la sine vina pentru ritmul lent al vaccinărilor. Social-democraţii au spus că el caută “ţapi ispăşitori pentru eşecul său”.

Un oficial al UE a declarat că Michel a primit scrisoarea, iar un summit al liderilor este deja planificat pentru 25 şi 26 martie.

“Coordonarea COVID va fi abordată din nou de către cei 27 de membri în timpul acelei şedinţe”, a spus oficialul, fără a specifica dacă aceasta a inclus distribuirea vaccinurilor.

Biroul preşedintelui Consiliului European a refuzat să comenteze, scrie Reuters.AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Ministrul Economiei anunță că se va elimina, din nou, ”infama” declaraţie de beneficiar real

Publicat

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a discutat vineri cu ambasadorul Austriei în România, Isabel Rauscher, despre bunele practici ale Austriei în ce priveşte mediul de afaceri, iar unul dintre subiectele principale a fost “infama declaraţie de beneficiar real: o sarcină birocratică inutilă şi exagerată împotriva antreprenorilor”.

“Ieri am avut o întâlnire cu doamna Isabel Rauscher, ambasadorul Austriei în România. Ne-am întâlnit pentru a discuta bunele practici ale Austriei în ce priveşte mediul de afaceri, mai ales în relaţia dintre antreprenori şi autorităţile statului.

Unul dintre subiectele principale pe care le-am discutat a fost infama declaraţie de beneficiar real: o sarcină birocratică inutilă şi exagerată împotriva antreprenorilor, prin care îi obligăm să declare, în aproape 10 pagini, informaţii pe care statul le are deja. Anul trecut am eliminat această declaraţie inutilă (prin legea 108/2020), însă a fost reintrodusă recent în parlament. Pretextul? Temerea de un aşa-zis infringement.

Adevărul este că nu există nici un infringement, iar legea prin care am eliminat declaraţiile inutile anul trecut nu a reinventat roata: a preluat bunele practici ale altor ţări, care nu mută răspunderea şi povara pe antreprenori şi nu implementează directivele în cel mai leneş şi draconic mod posibil”, a scris, sâmbătă, ministrul Economiei pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că intenţionează să implementeze cât mai multe reforme în sprijinul antreprenorilor din România, iar Austria este un exemplu de bune practici în acest sens.

“Austria este un astfel de exemplu de bune practici, plasându-se la peste 25 de poziţii în faţa României la uşurinţa de a face afaceri, conform Băncii Mondiale. Vrem să implementăm cât mai multe reforme în sprijinul antreprenorilor din România şi vrem să învăţăm de la cei mai buni. Suntem norocoşi să avem astfel de parteneri în Europa şi nu există nici un motiv pentru care România să nu adopte modelele lor, dovedit mai bune. Iar declaraţia de beneficiar real este un exemplu perfect. Vom reveni asupra legii şi vom elimina din nou această povară inutilă”, a precizat Năsui.

De asemenea, şeful de la Economie a anunţat în aceeaşi postare că a publicat stadiul plăţilor pentru IMM Recover şi pentru Start-up Nation, menţionând că nu există finanţare pentru 500 de milioane de euro din aceste măsuri.

“Tot ieri am publicat stadiul plăţilor pentru IMM Recover şi pentru Start-up Nation. După cum ştiţi, în fiecare vineri, publicăm transparent şi deschis toate informaţiile legate de aceste plăţi. Asta înseamnă normalitate. Toate le regăsiţi aici: https://bit.ly/32nKh4w, https://bit.ly/3dohG5d şi https://bit.ly/3mTqtPQ. Încă nu avem finanţare pentru 500 de milioane de euro din aceste măsuri. Până când se programează React-EU, sau altă facilitate europeană din care să finanţăm aceste măsuri, ritmul va încetini în săptămânile următoare. Aceste măsuri ar fi trebuit să aibă finanţare în momentul în care au fost începute. Adică anul trecut. N-au avut. Situaţia aceasta am explicat-o în luna ianuarie când împreună cu Cristian Ghinea căutam (şi vom găsi) soluţii pentru finanţarea promisiunilor”, a mai scris ministrul Economiei pe reţeaua de socializare. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 81.000 de români au fost vaccinați, în ultimele 24 de ore. Au fost raportate 112 reacții adverse

Publicat

Peste 81.000 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore, conform Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Dintre cele 81.178 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, 55.093 au primit prima doză de vaccin, iar 26.085 a doua doză.

61.858 de persoane au primit vaccin de la Pfizer, 9.477 de la Moderna și 9.843 vaccin de la AstraZeneca.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost vaccinate 2.578.713 persoane, dintre care 1.581.079 au primit ambele doze de vaccin.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 112 reacții adverse.

Din decembrie 2020, au fost înregistrate 12.823 de reacții adverse, dintre care 5.929 după Pfizer, 5.750 după AstraZeneca și 1.144 după Moderna.

CNCAV precizează că 125 de reacții adverse sunt în curs de investigare.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Proiect USR PLUS: Conducătorii auto cu permis suspendat vor putea susţine testul oriunde în ţară

Publicat

Deputatul USR PLUS Alin Apostol a depus o iniţiativă legislativă conform căreia testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie, test ce permite reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere, poate fi susţinut la oricare serviciu al poliţei rutiere de pe teritoriul României.

Potrivit unui comunicat postat pe pagina de internet a USR PLUS, în prezent, testul poate fi dat în localitatea trecută în permis sau în localitatea unde a fost constatată contravenţia, ceea ce se traduce “prin costuri suplimentare şi risipă de timp” pentru şoferi.

“România este ţara paradoxurilor, în care o lege fără sens nu te mai ia prin surprindere. Să zicem că ai permis de conducere de Baia Mare şi te-ai mutat în Bucureşti. Să presupunem că pleci în weekend la Sighişoara. Încalci legislaţia rutieră şi ţi se ridică permisul pentru 3 luni. Conform legii, ai dreptul legal să-ţi testezi cunoştinţele rutiere ca să-ţi reduci perioada de suspendare. Unde crezi că te obligă legea să dai acest test? După cum zice povestea noastră… în Maramureş. Care e sensul să străbaţi 500 km ca să dai un test rutier? De ce nu-ţi poţi testa cunoştinţele oriunde? Pentru a repara acest non-sens, am depus acest proiect legislativ care dă posibilitatea contravenientului să dea acest test oriunde în România”, a precizat Alin Apostol.

Propunerea legislativă modifică art. 1062 alin. (1) din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice:

“Testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie se poate susţine la oricare serviciu al poliţiei rutiere de pe teritoriul României, în conformitate cu prevederile art. 106 şi art. 1061”, prevede modificarea propusă. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO/ VIDEO: Peste 130.000 de doze de vaccin anti-COVID au plecat din România spre Republica Moldova

Publicat

“În urmă cu puţin timp, au plecat către Chişinău încă 132.000 de doze de vaccin anti-COVID. Suntem alături de autorităţile din Republica Moldova şi ne bucurăm că putem să dăm o mână de ajutor în lupta cu pandemia de coronavirus.

Până acum, peste Prut, au fost livrate alte 72.000 de doze de vaccin şi mai multe echipamente medicale”, a scris, pe pagina sa de Facebook, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu.

Pachetul de sprijin pentru Republica Moldova a fost anunţat de preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale la Chişinău din decembrie anul trecut.

Guvernul a aprobat joi, printr-o hotărâre, acordarea a încă 132.000 de doze vaccin împotriva COVID-19 Republicii Moldova, cu titlu gratuit.

“Actul normativ prevede acordarea unui ajutor umanitar, cu titlu gratuit, pentru Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică din Republica Moldova în vederea gestionării epidemiei împotriva COVID-19 ca urmare a activării Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii.

Un număr de 132.000 de doze vaccin împotriva COVID-19, din numărul de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către compania AstraZeneca, vor fi alocate pentru Republica Moldova. Asigurarea transportului dozelor de vaccin se va realiza prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, structuri în cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, informa MS. Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate