Connect with us

ACTUALITATE

Un serial extrem de vizionat pe Netflix declanşează o dezbatere despre autism în Coreea de Sud

Publicat

Un serial care prezintă o avocată autistă cu un IQ ridicat a iscat o dezbatere de fond în Coreea de Sud, unde persoanele care suferă de această tulburare comportamentală susţin că se simt „invizibile”, informează AFP.

„Extraordinary Attorney Woo” a devenit cel mai vizionat serial în altă limbă decât engleza de pe platforma de streaming Netflix de mai bine de o lună, călcând pe urmele unui alt fenomen sud-coreean, „Squid Game”.

Chiar şi membrii influentei trupe de K-pop BTS se numără printre fanii serialului, distribuind un filmuleţ – care a făcut înconjurul reţelelor de socializare – în care pot fi văzuţi executând salutul special dintre Woo Young-woo şi cea mai bună prietenă a sa.

Cele 16 episoade ale serialului urmăresc parcursul unei avocate debutante, a cărei tulburare de spectru autist o ajută să găsească soluţii geniale la puzzle-uri juridice, însă care adesea o izolează social.

Deşi emoţionant, serialul a stârnit o dezbatere de fond asupra autismului în Coreea de Sud.

Un serial extrem de vizionat pe Netflix declanşează o dezbatere despre autism în Coreea de Sud: Cine e personajul principal

Avocata Woo Young-woo pare extrem de inteligentă, dar prezintă şi semne vizibile de autism, cum ar fi ecolalia – repetarea precisă a unor cuvinte sau fraze, adesea în afara contextului.

Actriţa principală Park Eun-bin (29 de ani), care a primit elogii pentru interpretarea sa, povesteşte că iniţial a ezitat să accepte rolul, conştientă de influenţa pe care serialul ar putea să o aibă asupra percepţiei persoanelor cu autism.

„Am simţit că am o responsabilitate morală ca actriţă”, a precizat ea pentru AFP.

„Ştiam că (serialul) va avea în mod inevitabil un impact asupra persoanelor autiste şi asupra familiilor lor”, a adăugat ea, menţionând că s-a întrebat dacă este capabilă să interpreteze acest personaj complex.

Un serial extrem de vizionat pe Netflix declanşează o dezbatere despre autism în Coreea de Sud: Ce susțin familiile care au membri persoane care suferă de autism

În Coreea de Sud însă, unele familii care au printre membri persoane care suferă de autism consideră că serialul este o pură „fantezie” şi că personajul avocatei nu este credibil.

Pentru multe persoane cu tulburări de spectru autist, a reuşi ca Woo ar fi ca şi cum „un copil ar câştiga o medalie olimpică la ciclism fără să fi învăţat încă să meargă”, a explicat unui ziar local Lee Dong-ju, mama unui copil autist.

Deşi Woo este, fără îndoială, „un personaj fictiv creat pentru maximizarea efectului dramatic”, povestea ei este de fapt mai reală decât cred mulţi sud-coreeni, este de părere profesoara de psihiatrie Kim Eui-jung de la Spitalul Mokdong al Universităţii Ewha Womans.

Aproximativ o treime dintre persoanele cu tulburări de spectru autist au o inteligenţă medie sau peste medie, adaugă ea, şi este posibil să nu prezinte caracteristici autiste vizibile sau chiar să nu-şi dea seama că le au.

Aceasta a fost şi cazul unei femei pe nume Lee Da-bin, care nu a fost diagnosticată cu autism decât târziu.

Un serial extrem de vizionat pe Netflix declanşează o dezbatere despre autism în Coreea de Sud: „Oamenii nu recunosc deloc formele uşoare de autism”

„Oamenii nu recunosc deloc formele uşoare de autism”, povesteşte ea. „Simt că am devenit invizibilă”, explică aceasta.

Lee împărtăşeşte numeroase trăsături cu avocata din serial, de la hipersensibilitate la excelenţă academică în pofida intimidărilor. A crescut ştiind că este diferită, reproşându-şi că nu se poate integra. Abia după ce a renunţat la şcoală şi a început un tratament psihiatric pentru depresie a fost diagnosticată cu autism.

„Conştientizarea şi înţelegerea publică a autismului înalt funcţional sunt extrem de limitate în Coreea de Sud”, explică Kim Hee-jin, profesoară de psihiatrie la Spitalul Universitar Chung-Ang din Seul.

Publicul larg consideră autismul drept „o tulburare care implică un handicap intelectual sever”, observă ea, ceea ce contribuie la lipsa generală de diagnosticare şi de tratament timpuriu. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Mihnea Costachi, tânărul șahist de 22 de ani din Alba, ajuns Maestru Internațional. Ce recomandare are pentru părinți și copii

Publicat

mihnea costachi e1669902345643 1000x600.jpg

Considerat unul dintre cei mai buni şahişti din România, Mihnea Costachi din Alba Iulia este, la doar 22 de ani, Maestru Internaţional, titlu obţinut încă din 2016, şi, din acest an, antrenor FIDE, având la activ multiple premii obţinute la cele mai importante campionate de şah clasic, şah rapid sau blitz şi, mai nou, la dezlegări de probleme.

Student în anul II la masterat la Academia de Studii Economice – Facultatea de Administrarea Afacerilor, cu limba de predare în engleză, Mihnea Costachi reuşeşte cu succes, în pofida programului încărcat, să îmbine…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Primul spectacol de teatru din țară despre accidentele rutiere, la Cluj-Napoca. ”Pe drum” combină păpușăria și realismul

Publicat

pe drum.jpg

Multiplele accidente care au loc zilnic în peisajul urban al Clujului, dar și la nivel național, au forțat artiștii teatrului Magic Puppet să abordeze tema carnagiului din trafic. Vă semnalăm așadar primul spectacol din România care dezbate tema siguranței rutiere pe scena unui teatru: ”Pe drum” este un produs care combină păpușăria și realismul pentru a ridica întrebări și a oferi răspunsuri acestor probleme. Spectacolul va fi reprezentat la Cafeneaua Insomnia în sâmbătă, 3 decembrie, la ora 19.

În 2008, numărul de decese din accidente rutiere în România s-a ridicat la 3063. 3063 de oameni…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ce se întâmplă cu punctul de amendă în 2023. Ministerul Finanțelor pregătește o nouă plafonare. OUG în consultare publică

Publicat

politist amenda.jpg

Guvernanții vor să plafoneze și în 2023 valoarea punctului de amendă. Acesta rămâne la același nivel și în 2023  potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică la ministerul Finanțelor.

Astfel dacă  ordonanța va fi aprobată de Guvern punctul de amendă va rămâne și anul următor plafonat la nivelul de 145 lei, anunță ministrul Finanțelor.

Punctul de amendă a rămas neschimbat din 2017

În lipsa acestei precizări legislative, punctul de amendă ar fi urcat de anul următor, în contextul în care salariul minim, în funcție de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Franța ar putea avea întreruperi de energie electrică

Publicat

Arhivă foto

Vremea rece ar putea duce luni la întreruperi de energie electrică în Franța. Acest lucru se întâmplă din cauza întârzierilor în repornirea energiei nucleare, în urma unor lucrări de reparații fac ca oferta să rămână în urma cererii, au declarat analiștii, potrivit Reuters.

Oferta de energie nucleară ar fi trebuit să ajungă la aproximativ 40 de gigawați (GW) în această săptămână, dar întârzierea operatorului EDF în repornirea reactoarelor a făcut ca aceasta să ajungă la doar aproximativ 35 GW, lăsând Franța dependentă de importuri și de producția pe gaz.

Nathalie Gerl, analist Refinitiv a declarat că situația, în condițiile în care un val de frig cuprinde nord-vestul Europei în acest weekend și săptămâna viitoare, ar fi „mult mai critică” dacă nu ar fi existat eforturi pentru a reduce cererea, în special din partea marilor consumatori industriali.

Există în continuare riscul unui deficit doar luni, a spus ea.

Programul actual al EDF arată că 3 GW de energie nucleară revin în rețea săptămâna viitoare, ceea ce plasează capacitatea totală la 38 GW pentru prima perioadă rece a sezonului de iarnă cu cerere maximă.

Franța ar putea avea întreruperi de energie electrică. Operatorii ar putea reduce tensiunea din rețea cu 1%-3%

Operatorul de rețea RTE a declarat joi că Franța s-ar putea confrunta în această iarnă cu „câteva zile” în care furnizarea de energie electrică va fi prea mică.

Vincent Balouet, directorul general al firmei de gestionare a crizelor Maitrise des Crises, care oferă consultanță firmelor, a declarat pentru Reuters că operatorii, ca primă măsură, ar putea reduce tensiunea din rețea cu 1%-3%, o diferență pe care gospodăriile abia dacă ar observa-o.

Alte măsuri, despre care guvernul a spus că sunt deja în vigoare pentru a asigura funcționarea unor facilități critice precum spitalele și semafoarele, includ solicitarea ca marile centre de cerere industrială, cum ar fi producătorii de aluminiu și ciment, să fie gata să reducă temporar consumul în schimbul unor compensații financiare.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe