ACTUALITATE
Un serial extrem de vizionat pe Netflix declanşează o dezbatere despre autism în Coreea de Sud
Un serial care prezintă o avocată autistă cu un IQ ridicat a iscat o dezbatere de fond în Coreea de Sud, unde persoanele care suferă de această tulburare comportamentală susţin că se simt „invizibile”, informează AFP.
„Extraordinary Attorney Woo” a devenit cel mai vizionat serial în altă limbă decât engleza de pe platforma de streaming Netflix de mai bine de o lună, călcând pe urmele unui alt fenomen sud-coreean, „Squid Game”.
Chiar şi membrii influentei trupe de K-pop BTS se numără printre fanii serialului, distribuind un filmuleţ – care a făcut înconjurul reţelelor de socializare – în care pot fi văzuţi executând salutul special dintre Woo Young-woo şi cea mai bună prietenă a sa.
Cele 16 episoade ale serialului urmăresc parcursul unei avocate debutante, a cărei tulburare de spectru autist o ajută să găsească soluţii geniale la puzzle-uri juridice, însă care adesea o izolează social.
Deşi emoţionant, serialul a stârnit o dezbatere de fond asupra autismului în Coreea de Sud.
Un serial extrem de vizionat pe Netflix declanşează o dezbatere despre autism în Coreea de Sud: Cine e personajul principal
Avocata Woo Young-woo pare extrem de inteligentă, dar prezintă şi semne vizibile de autism, cum ar fi ecolalia – repetarea precisă a unor cuvinte sau fraze, adesea în afara contextului.
Actriţa principală Park Eun-bin (29 de ani), care a primit elogii pentru interpretarea sa, povesteşte că iniţial a ezitat să accepte rolul, conştientă de influenţa pe care serialul ar putea să o aibă asupra percepţiei persoanelor cu autism.
„Am simţit că am o responsabilitate morală ca actriţă”, a precizat ea pentru AFP.
„Ştiam că (serialul) va avea în mod inevitabil un impact asupra persoanelor autiste şi asupra familiilor lor”, a adăugat ea, menţionând că s-a întrebat dacă este capabilă să interpreteze acest personaj complex.
Un serial extrem de vizionat pe Netflix declanşează o dezbatere despre autism în Coreea de Sud: Ce susțin familiile care au membri persoane care suferă de autism
În Coreea de Sud însă, unele familii care au printre membri persoane care suferă de autism consideră că serialul este o pură „fantezie” şi că personajul avocatei nu este credibil.
Pentru multe persoane cu tulburări de spectru autist, a reuşi ca Woo ar fi ca şi cum „un copil ar câştiga o medalie olimpică la ciclism fără să fi învăţat încă să meargă”, a explicat unui ziar local Lee Dong-ju, mama unui copil autist.
Deşi Woo este, fără îndoială, „un personaj fictiv creat pentru maximizarea efectului dramatic”, povestea ei este de fapt mai reală decât cred mulţi sud-coreeni, este de părere profesoara de psihiatrie Kim Eui-jung de la Spitalul Mokdong al Universităţii Ewha Womans.
Aproximativ o treime dintre persoanele cu tulburări de spectru autist au o inteligenţă medie sau peste medie, adaugă ea, şi este posibil să nu prezinte caracteristici autiste vizibile sau chiar să nu-şi dea seama că le au.
Aceasta a fost şi cazul unei femei pe nume Lee Da-bin, care nu a fost diagnosticată cu autism decât târziu.
Un serial extrem de vizionat pe Netflix declanşează o dezbatere despre autism în Coreea de Sud: „Oamenii nu recunosc deloc formele uşoare de autism”
„Oamenii nu recunosc deloc formele uşoare de autism”, povesteşte ea. „Simt că am devenit invizibilă”, explică aceasta.
Lee împărtăşeşte numeroase trăsături cu avocata din serial, de la hipersensibilitate la excelenţă academică în pofida intimidărilor. A crescut ştiind că este diferită, reproşându-şi că nu se poate integra. Abia după ce a renunţat la şcoală şi a început un tratament psihiatric pentru depresie a fost diagnosticată cu autism.
„Conştientizarea şi înţelegerea publică a autismului înalt funcţional sunt extrem de limitate în Coreea de Sud”, explică Kim Hee-jin, profesoară de psihiatrie la Spitalul Universitar Chung-Ang din Seul.
Publicul larg consideră autismul drept „o tulburare care implică un handicap intelectual sever”, observă ea, ceea ce contribuie la lipsa generală de diagnosticare şi de tratament timpuriu. Agerpres
Citește mai mult pe Botosani24.ro