Connect with us

EVENIMENT

Vaccinul anti-Covid de la Oxford, mai ieftin şi mai uşor de depozitat, dar eficient 70%

Publicat

vaccin
arhivă

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford are o eficienţă în medie de 70%, potrivit unui comunicat publicat luni, 23 noiembrie, relatează AFP.

Este vorba despre rezultate intermediare ale studiilor clinice la scară largă realizate în Marea Britanie şi Brazilia, precizează AstraZeneca.

În prezent, acest vaccin este mai puţin eficient decât cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi Moderna, care au o eficacitate ce depăşeşte 90%, după cum au anunţat aceste companii, însă foloseşte o tehnologie mai tradiţională decât în cazul celorlalte două, ceea ce îl face mai ieftin şi mai uşor de depozitat, deoarece nu trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute.

AstraZeneca a declarat în comunicat că vaccinul său este „extrem de eficient” în prevenirea COVID-19, menţionând că niciun participant la studii nu a dezvoltat forme severe sau nu a trebuit internat.

Rezultatele preliminare se referă la studii realizate pe un eşantion de peste 20.000 de persoane, dintre care 131 au contractat boala.

Mai precis, eficienţa sa a crescut la 90% pentru un prim eşantion de persoane care a primit o jumătate de doză şi apoi o doză o lună mai târziu şi a scăzut la 62% pentru un alt grup care a primit două doze la o lună distanţă.

Grupul farmaceutic nu oferă detalii suplimentare pentru a explica această diferenţă de eficacitate.

În total, la aşa-numitele studii clinice de fază 3 la scară largă au participat 60.000 de persoane din întreaga lume. Ele se desfăşoară şi în Statele Unite, Japonia, Rusia, Africa de Sud, Kenya şi America Latină.

Laboratorul britanic a precizat că va prezenta rezultatele studiilor foarte rapid autorităţilor pentru a obţine o primă undă verde.

Datorită unui „lanţ simplu de aprovizionare”, vaccinul „va fi accesibil şi disponibil în întreaga lume”, a declarat Pascal Soriot, director general al AstraZeneca, într-un comunicat.

Grupul afirmă că avansează rapid în fabricarea planificată a 3 miliarde de doze, care vor fi disponibile în 2021.

Ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a declarat pentru Sky News că este „foarte fericit” în legătură cu această veste considerată drept „încurajatoare”.

„Este crucial ca autoritatea de reglementare independentă, MHRA, să analizeze datele şi să verifice dacă vaccinul este eficient şi sigur”, însă „acest vaccin dezvoltat aici (în Marea Britanie) este mai uşor de administrat decât cel al Pfizer, deoarece nu trebuie păstrat la -70 de grade”, a adăugat ministrul.Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Clujul scapă de tiruri. Traficul greu de pe Muncii și Calea Baciului, redirecționat în afara orașului odată cu deschiderea DEx10

Publicat

bdul muncii 4.jpg

Începând cu 15 iulie, traficul greu va fi scos din Cluj-Napoca, dar și din comunele Gilău și Baciu, odată cu deschiderea Drumului Expres 10 DN1-A3 pe la Tureni. Segmentul rutier va permite redirecționarea camioanelor de mare tonaj pe rute ocolitoare, eliberând astfel zone urbane extrem de aglomerate.

Bulevardul Muncii, Calea Baciului și nordul orașului, degrevate de traficul greu

Zona de nord a municipiului Cluj-Napoca — în special străzile Calea Baciului, Corneliu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud investește aproape 400.000 lei în modernizarea infrastructurii IT. Licitație, în SEAP

Publicat

spitalul de pneumoftiziologie din aiud investește aproape 400.000 lei în

Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud a făcut un pas important către digitalizare prin lansarea unei licitații pentru achiziția de echipamente IT moderne. Investiția este estimată la aproape 400.000 de lei. 

Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud a lansat pe 3 iulie, în platforma SEAP, o licitație pentru achiziția de echipamente IT, stații de lucru de uz medical și non medical, UPS-uri, periferice și licențe.

Valoarea totală este estimată la 395.310 lei, fără TVA.

Potrivit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sărbătoarea Muzicii 2025 la Alba Iulia: Soprana Oana Maria Șerban Interpretează rolul ”Rosina” în opera ”Bărbierul din Sevilla”

Publicat

sărbătoarea muzicii 2025 la alba iulia: soprana oana maria Șerban

Sărbătoarea Muzicii 2025 la Alba Iulia. Unul dintre capetele de afiș ale evenimentului este opera ”Bărbierul din Sevilla”, una dintre cele mai valoroase producții ale Operei Naționale București.

Soprana Oana Maria Şerban se alătură galeriei de stele ale operei ce au dat viaţă unuia dintre cele mai iubite personaje feminine: Rosina, din „Bărbierul din Sevilla,” de Gioacchino Rossini.

Solista va debuta în acest rol pe 12 iulie la Alba Iulia, continuând astfel parcursul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Proiectul iRide, dezvoltat de doi elevi clujeni, medalie de argint la categoria Inginerie la Olimpiada Internațională Greenwich

Publicat

mara cioban domokos gombos.jpg

Proiectul iRide, dezvoltat de doi elevi de la Transylvania College din Cluj-Napoca, a fost distins cu Medalia de Argint la categoria Inginerie în cadrul Olimpiadei Internaţionale Greenwich (IGO), desfășurată la Londra, în perioada 25–28 iunie 2025.

Mara Cioban și Domokos Gombos, coordonați de profesoara Dorina Gîrbovan, au obținut o nouă recunoaștere internațională cu prototipul inovator iRide, menit să faciliteze mobilitatea persoanelor cu deficiențe de vedere.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe