Connect with us

ACTUALITATE

Vaccinurile Pfizer şi Moderna ar trebui să rămână eficace împotriva variantei indiene

Publicat

Vaccinurile Moderna şi Pfizer-BioNTech ar trebui să rămână eficace împotriva variantei indiene a noului coronavirus, potrivit unor studii preliminare realizate de cercetători americani şi publicate luni, informează AFP.

Aceste cercetări, efectuate în laborator de specialişti de la NYU Grossman School of Medicine şi NYU Langone Center, trebuie să fie validate de alţi oameni de ştiinţă înainte de a fi publicate într-o revistă ştiinţifică.

„Am ajuns la concluzia că anticorpii produşi de vaccinuri sunt puţin mai slabi împotriva acestor variante, dar nu suficient de slăbiţi pentru a ne face să credem că acest lucru ar putea avea un mare efect asupra protecţiei conferite de vaccinuri”, a declarat Nathaniel Landau, autorul principal al studiului.

Cercetătorii au prelevat probe sangvine de la persoane care au fost vaccinate cu unul dintre vaccinurile menţionate, principalele două seruri utilizate împotriva maladiei COVID-19 în Statele Unite – aproximativ 150 de milioane de americani au fost inoculate cu vaccinurile Pfizer şi Moderna.

Eşantioanele au fost apoi expuse la un virus sintetic ce prezintă mutaţiile specifice ale variantelor B.1.617 şi B.1.618, identificate pentru prima dată în India.

Amestecul astfel obţinut a fost plasat în contact cu celule de laborator, pentru a se observa modul în care acestea sunt afectate.

În medie, pentru varianta B.1.617, cercetătorii au observat o reducere de patru ori a cantităţii de anticorpi neutralizanţi – proteine în forma literei Y, generate de sistemul imunitar pentru a bloca pătrunderea celulelor virusului. Pentru varianta B.1.618, cantitatea anticorpilor a scăzut de trei ori.

„Cu alte cuvinte, anumiţi anticorpi nu mai funcţionează împotriva variantelor, dar corpul uman are în continuare mulţi alţii care funcţionează”, a rezumat Nathaniel Landau. „Există destui anticorpi care îşi fac treaba, iar acest fapt ne face să credem că vaccinurile vor rămâne cu o eficienţă înaltă”, a adăugat el. „Rezultatele noastre ne dau încredere în faptul că vaccinurile actuale conferă o protecţie împotriva variantelor identificate până acum”, a concluzionat coordonatorul studiului.

Aceste experimente în laborator vor trebui totuşi să fie confirmate şi prin studii realizate în condiţii reale.

Cercetătorii nu exclud nici posibilitatea apariţiei în viitor a unor variante virale mai rezistente.

Ei au arătat deja că variantele indiene sunt capabile să se ataşeze mai bine de receptorul ACE2 prezent în celulele umane şi de care coronavirusul se foloseşte pentru a forţa pătrunderea sa în interiorul celulelor. Această capacitate ar putea fi asociată cu transmisibilitatea mai mare a variantelor indiene în comparaţie cu tulpina originală a coronavirusului. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Publicat

calendar ortodox 2025: sfinții apostoli petru și pavel

Publicitate

Sfinții mari apostoli Petru şi Pavel, cei doi stâlpi ai Bisericii creştine au propovăduit, prin lucrarea lor misionară, învăţătura lui Hristos în lume. Sfântul Apostol Petru era originar din localitatea Betsaida din Galileea, fiind fiul lui Iona şi frate mai mare al lui Andrei, cel dintâi chemat de Domnul la lucrarea apostoliei. El s-a numit Simon până când Mântuitorul i-a schimbat acest nume în Chefa sau Petru.

Avea meseria de pescar și era…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Când se virează pensiile pe card în iulie 2025 și care este calendarul livrării prin Poștă. Informații utile pentru beneficiari

Publicat

când se virează pensiile pe card în iulie 2025 și

Publicitate

Aproape 5 milioane de pensionari din România își vor primi drepturile bănești în perioada următoare, conform calendarului stabilit de Casa Națională de Pensii Publice. Plățile se vor face diferențiat, în funcție de metoda de încasare aleasă, prin Poșta Română sau direct în cont bancar.

Plata pensiilor prin Poștă – iulie 2025

Pentru pensionarii care au optat pentru livrarea la domiciliu, pensiile vor fi distribuite începând de marți, 1…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății anunță sancțiuni pentru medicii care părăsesc programul de lucru înainte de terminare

Publicat

doctor medic sanatate pixabay 1000x600.webp.webp

Publicitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, anunță măsuri ferme împotriva medicilor care nu‑și respectă programul integral în spitalele publice. Vizate sunt situațiile în care cadrele medicale părăsesc unitatea la ora 12:00‑13:00, deși trebuie să lucreze opt ore, pentru a presta servicii în clinici private.

„Sunt determinat să pun capăt acestui fenomen”,

a declarat ministrul, precizând – potrivit Mediafax – că pregătește o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Povara fiscală pentru firme crește la peste 34%: Statul ia mai mult din câștigul companiilor

Publicat

povara fiscală pentru firme crește la peste 34%: statul ia

Publicitate

Odată cu majorarea impozitului pe dividende la 16%, povara fiscală totală asupra câștigului firmelor din România urcă la peste 34% din profitul brut. Această creștere situează România peste media OCDE (32%) și aproape de media Uniunii Europene (40,9%), arată o analiză realizată de consultantul de business Florin Leucă, citat de Economedia.

Ce înseamnă asta pentru antreprenori?

Pentru fiecare 1 milion de euro profit brut, statul colectează…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe