EVENIMENT
Variola maimuţei, infirmată în cazul turistului englez suspect în Grecia

Testele serologice efectuate în cazul unui turist englez din Grecia, primul caz suspect de variola maimuţei din ţară, nu au depistat această boală, ci varicelă, a anunţat duminică Departamentul elen de Sănătate Publică, relatează AFP.
Turistul englez, despre care se credea că ar avea variola maimuţei, şi partenera sa de călătorie au fost transportaţi sâmbătă la spital şi plasaţi în izolare.
„Variola maimuţei nu a fost detectată în urma analizelor serologice la bărbatul internat la spitalul Attikon, însă varicela a fost detectată în urma a două testări succesive”, a anunţat organizaţia de sănătate publică într-un comunicat.
Citește și Totul despre variola maimuţei. Ce este, cum se transmite și cât este de gravă
„Există simptome şi apariţia de leziuni cutanate similare” între cele două boli, a precizat organizaţia.
Variola maimuţei, infirmată în cazul turistului englez suspect în Grecia: este o boală rară
Mai multe ţări occidentale, printre care Franţa, Germania, Marea Britanie, Statele Unite, Spania şi Suedia au identificat cazuri de variola maimuţei.
Variola maimuţei este o boală rară al cărei agent patogen poate fi transmis de la animale la om şi invers.
Simptomele sale seamănă, dar în formă mai puţin severă, cu cele observate în trecut la subiecţii cu variolă: febră, cefalee, dureri musculare, dureri de spate, în primele cinci zile. Apoi apar erupţii cutanate, leziuni, pustule şi în final cruste.
Variola maimuţei, infirmată în cazul turistului englez suspect în Grecia: nu există tratament
Nu există tratament pentru această boală care de obicei se vindecă spontan şi ale cărei simptome durează între 14 şi 21 de zile. AGERPRES
EVENIMENT
Câți bugetari sunt în România: situația pe ministere. Numărul lor a crescut față de anul trecut

Câți bugetari sunt în România: Numărul bugetarilor a crescut. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2025, de 1.311.451. Sunt cu 4.558 mai multe comparativ cu finele anului trecut, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF).
Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administraţia publică centrală, respectiv 841.259 (plus 2.936 faţă de decembrie 2024), iar dintre acestea 621.809 erau în…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Fiecare șofer care achiziționează o mașină rulată speră că aceasta nu va avea defecte ascunse sau un kilometraj dat înapoi. Cu toate acestea, vehiculele cu un istoric curat nu sunt tocmai ușor de găsit. Mai mult, atunci când cumpărați anumite mărci, vă asumați riscuri mai mari – mai ales dacă căutați un model accesibil din clasa premium.
Compania de date auto carVertical a realizat un studiu pentru a afla ce mărci de mașini din România au de obicei un istoric…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Impozitul pe cifra de afaceri pentru companiile mari ar putea aduce scumpiri și concedieri. Avertismentul experților

Impozitul pe cifra de afaceri, plătit de sute de companii cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro, va duce la noi scumpiri în lanț şi chiar concedieri, avertizează experții.
Peste 700 de firme, cu mai bine de un milion de angajați în total, sunt vizate de impozitul minim pe cifra de afaceri.
Un studiu realizat de Tax Institute și ASE, citat de Antena 3, arată că statul ar putea colecta, în teorie, circa un miliard de euro.
„Din păcate, situația bugetară nu…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Ziua Jandarmeriei Române este sărbătorită în fiecare an pe 3 aprilie, marcând data la care, în 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a semnat „Legiuirea pentru Reformarea Corpului Slujitorilor în Jandarmi”, actul de înființare a Jandarmeriei în Țara Românească.
În fiecare an sunt organizate ceremonii oficiale de Ziua Jandarmeriei, parade, exerciții demonstrative și activități de promovare a meseriei de jandarm în întreaga țară.
De asemenea, sunt acordate…
Citește mai mult pe Alba24.ro