Connect with us

EVENIMENT

Al cincilea zbor spaţial cu echipaj uman al rachetei New Shepard de la Blue Origin, efectuat cu succes

Publicat

racheta new shepard de la blue origin

Racheta New Shepard de la Blue Origin a transportat cu succes alţi şase turişti spaţiali, sâmbătă, în cadrul unui zbor de zece minute care a marcat al cincilea succes pentru o astfel de misiune a companiei lui Jeff Bezos, informează AFP.

Lansarea a fost amânată în mai după ce unul dintre sistemele de rezervă ale rachetei New Shepard nu funcţiona conform aşteptărilor.

Decolarea a avut loc din vestul statului american Texas la ora locală 08:26 (01:26 GMT).

După un zbor de zece minute, capsula care îi transporta pe cei şase pasageri a aterizat lin pe o câmpie vastă şi aridă, scăldată de lumina soarelui.

Al cincilea zbor spaţial cu echipaj uman al rachetei New Shepard de la Blue Origin, efectuat cu succes. Zborul a durat 10 minute

Din echipaj a făcut parte Katya Echazarreta, de 26 de ani, care a devenit prima femeie născută în Mexic care a ajuns în spaţiu şi cea mai tânără femeie din Statele Unite care a depăşit „ultima frontieră”. Ea este inginer şi a fost sponsorizată de un program care vizează democratizarea spaţiului, numit Space for Humanity. Echazarreta a fost selectată din 7.000 de candidaţi.

Echipajul l-a inclus de asemenea pe al doilea brazilian care a ajuns în spaţiu, Victor Correa Hespanha, precum şi pe oamenii de afaceri Hamish Harding, Jaison Robinson, Victor Vescovo şi Evan Dick. Acesta din urmă a mai făcut această călătorie în cadrul celui de-al treilea zbor cu echipaj uman al New Shepard, în decembrie anul trecut.

Nu a fost dezvăluit preţul plătit de turiştii spaţiali pentru această călătorie.

Jeff Bezos a participat la primul zbor cu echipaj uman al rachetei New Shepard, în iulie 2021. De atunci, racheta l-a transportat în spaţiu şi pe actorul William Shatner, care l-a interpretat pe emblematicul căpitan Kirk din seria SF „Star Trek”.

Călătoria suborbitală durează aproximativ 10 minute de la decolare până la aterizare şi atinge o altitudine de aproximativ 106 kilometri care le oferă pasagerilor câteva momente de imponderabilitate înainte de coborârea înapoi pe Pământ unde aterizează cu ajutorul paraşutelor.

Principalul concurent al Blue Origin pentru acest tip de zbor suborbital este Virgin Galactic. Însă, din iulie anul trecut şi după zborul fondatorului companiei, britanicul Richard Branson, racheta a rămas la sol pentru efectuarea unor modificări.

Agerpres

sursa foto: captura video/ youtube

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro ar putea CREȘTE în septembrie la 5 lei

Publicat

euro 2 ok e1658928584829.jpg

De la începutul acestui an volatilitatea cursului euro a fost minimă și s-a menținut în jurul pragului de 4,97 lei.

Miercuri media monedei unice a scăzut marginal de 4,9712 la 4,9710 lei, iar tranzacțiile s-au realizat între 4,969 și 4,972 lei, valori identice cu cele de luni și marți.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro ar putea CREȘTE în septembrie la 5 lei

Majoritatea participanților la sondajul realizat în februarie de către CFA România anticipează o…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce firme au depus oferte pentru modernizarea Palatului de Justiție Cluj. Valoarea proiectului, peste 70 de milioane de euro

Publicat

curtea de apel e1641468442626.jpg

Trei asocieri de firme au depus oferte la licitația organizată de Curtea de Apel Cluj pentru proiectare și execuția de reparații capitale și modernizarea clădirii Palatului de Justiție din Cluj-Napoca, proiect cu o valoare estimată de 353.450.340 lei (peste 70 de milioane de euro).

Astfel, până la termenul limită de depunere a ofertelor, 25 martie, au depus oferte trei asocieri de firme de contrucții, unele având în portofoliu lucrări de anvergură…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

LISTA școlilor și liceelor din Alba care primesc bani pentru renovare sau construcție, publicată de minister. DOCUMENT

Publicat

lista școlilor și liceelor din alba care primesc bani pentru

LISTA școlilor și liceelor din Alba care primesc bani pentru renovare sau construcție, publicată de minister. DOCUMENTUL poate fi consultat mai jos. 

Ministerul Educației a publicat lista intermediară care conține punctajele proiectelor depuse pentru renovarea sau construirea de “școli verzi” cu bani din PNRR, componenta C15, Educație.

Proiectele care au obținut peste 70 de puncte obțin contractarea. Un proiect care conține reabilitarea pentru mai multe școli poate primi cel…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Valabilitatea adeverinţei care înlocuiește cardul de sănătate a fost prelungită. Ce prevede noul ordin al șefului CNAS

Publicat

valabilitatea adeverinţei care înlocuiește cardul de sănătate a fost prelungită.

Valabilitatea adeverinţei care înlocuiește cardul naţional de asigurări de sănătate până la emiterea cardului duplicat a fost prelungită, printr-un ordin al preşedintelui CNAS, informează un comunicat de presă transmis, miercuri, de instituţie.

Astfel, conform ordinului, adeverinţa înlocuitoare a cardului va fi valabilă până la emiterea cardului duplicat.

„Până acum, durata valabilităţii adeverinţei era de 60 de zile, fiind astfel necesară emiterea periodică a unei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe