Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO: Cum arată Palatul Principilor la trei ani de la începerea lucrărilor de restaurare. Când ar putea fi deschis vizitatorilor

Publicat

După mai bine de trei ani de la începerea lucrărilor de restaurare la corpul E al Palatului Princiar din Cetatea Alba Carolina, meșterii au ajuns la partea de finisaje.

Parte din lucrările de reabilitare au fost realizate și mai mult de atât, restauratorii au readus la viață o bună parte din picturile decorative care la un moment dat înfrumusețau pereții interiori ai clădirii. 

Joi, 26 ianuarie, 2023 în diferite puncte ale clădirii corpului E, muncitorii se ocupau de finisaje și de parțile mai fine ale lucrărilor. Mare parte din corp este reabilitat, însă greul, teoretic abia acum începe.

Corpul, cu multe încăperi restaurate, atât la subsol, parter și la etaj, trebuie să primească o întrebuințare și trebuie să fie inclus într-un circuit turistic. Iar pentru asta Primăria Alba Iulia trebuie să vină cu o serie de idei și propuneri care să se concretizeze în ceva real.

Altfel s-ar putea ajunge în situația în care ai o clădire cu foarte multe încăperi goale.

Dacă în 2022, o deschidere era preconizată pentru vara anului ce a trecut, lucrările s-au decalat din cauza războiului din Ucraina și a pandemiei de COVID care au dus la livrarea de materiale cu întârziere. De asemenea și scumpirea prețurilor a dus la întârzieri.

Când ar putea fi deschis publicului

Cel mai probabil, corpul restaurat de palat ar putea fi deschis publicului la sfâșitul verii anului 2023. Cel mai probabil acesta va fi deschis publicului treptat, pe măsură ce încăperile vor fi amenajate.

Restauratorii au scos în evidență în fiecare încăpere refăcută mărturii ale trecerii clădirii prin diferite epoci. Au fost scoase la suprafață picturi, fresce, sau câte un nivel de călcare.

Au fost testate și mai multe moduri de iluminare în interior, în diferite culori.

Însă toate trebuie puse în evidență. Spațiile de expoziție trebuie să aibă exponate, dar pentru a avea exponate, reprezentații primăriei trebuie să poarte discuții cu cei de la Ministerul Culturii și la Ministerul Apărării Naționale, pentru a identifica exponate. De asemenea mai trebuie încheiate acorduri cu alte muzee din țară pentru expoziții cu caracter temporar.

De asemenea, este luată în considerare și introducerea unui circutit dedicat Principatului Transilvaniei și o galerie a principilor care au marcat viața clădirii.

Mai mult de atâtla primărie se ia în calcul și introducerea unor sisteme noi de expoziție, mai exact a unor proiecții grafice, cu ajutorul cărora exponatele pot ”prinde viață”. Sisteme similare sunt folosite în muzee din Germania sau Belgia.

Corpul E singurul corp reabilitat

Palatul este compus din șapte corpuri de clădire, dar până în acest moment, doar un corp a primit fonduri pentru reabilitare, pe lângă acoperișul care a fost schimbat pe toată clădirea.

Logic ar fi ca un corp adiacent cu cel reabilitat în ultimii trei ani să primească finanțare pentru a intra în construcție, însă pentru ca acest fapt să devină realitate, trebuie întocmit un nou proiect.

Cu șapte corpuri din care doar unul realizat, este greu de imaginat că în viitorul apropiat clădirea va fi reabilitată în totalitate.

Cel mai probabil când corpul E va fi deschis publicului, pe restul părților de clădire va fi nevoie de montarea de mash-uri de mari dimensiuni pentru a ascunde starea în care corpurile se află.

Palatul Principilor, monument unic în Transilvania

Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este considerat de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania și îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc.

Edificiul emblematic din Cetatea Alba Carolina şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia.

Se înţelege de la sine că reşedinţa principilor a constituit pe parcursul epocii centrul şi cea mai importantă scenă a vieţii politice din Transilvania.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

După mai bine de trei ani de la începerea lucrărilor de restaurare la corpul E al Palatului Princiar din Cetatea Alba Carolina, meșterii au ajuns la partea de finisaje.

Parte din lucrările de reabilitare au fost realizate și mai mult de atât, restauratorii au readus la viață o bună parte din picturile decorative care la un moment dat înfrumusețau pereții interiori ai clădirii. 

Joi, 26 ianuarie, 2023 în diferite puncte ale clădirii corpului E, muncitorii se ocupau de finisaje și de parțile mai fine ale lucrărilor. Mare parte din corp este reabilitat, însă…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atenție, șomeri. 1.200 de locuri vacante la un târg la BT Arena Cluj-Napoca. Plus oferte învățământ profesional pentru elevi

Publicat

bt arena e1621413045191.jpg

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, susține orientarea tinerilor în carieră la ”Târgul locurilor de muncă și de orientare în carieră”, în data de 6 aprilie 2023, la Sala Polivalentă BT Arena, între orele 10:00 – 14:00.

În cadrul evenimentului, liceele din municipiul Cluj-Napoca și universitățile clujene își vor prezenta oferta de școlarizare pentru anul școlar 2023-2024, în susținerea învățământului dual.

Totodată, peste 25 de agenți economici vor fi prezenți cu standuri expoziționale…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Când NESIMȚIREA e la rang de virtute în Cluj-Napoca. Trotinete lăsate în MIJLOCUL trotuarelor

Publicat

trotineta 2 e1680158160876.jpg

Problema trotinetelor și a celor care le utilizează nu e de azi, de ieri. Am semnalat de nenumărate ori modul în care „trotinetiștii” înțeleg să le abandoneze, după folosință, pe unde apucă. Nu contează că blochează o intrare de bloc ori un trotuar. Continuăm să tragem un semnal de alarmă, poate-poate se va sesiza cineva.

Un alt caz, ca atâtea altele, ne-a fost semnalat de un cititor Cluj24, care ne-a trimis fotografii cu o trotinetă ce „trona” la mijloc de trotuar, undeva în cartierul Grigorescu.

trotineta 1


„Cât de nesimțiți pot fi unii utilizatori de trotinete electrice. Fix in mijlocul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. 25.000 de lei pentru proiectele privind ajutarea copiilor din Cluj. Au fost strânși la târgul caritabil de haine al JCI

Publicat

haine 2.jpg

Organizația JCI Cluj a reușit în cele patru zile ale târgului caritabil de haine ReClothing de la Iulius Mall să strângă aproape 25.000 de lei care vor fi folosiți pentru finanțarea unor proiecte educaționale și sociale în folosul unor copii.

”Peste 700 de piese vestimentare au primit o nouă șansă, 380 de clienți fericiți și aproape 25.000 de lei care vor ajunge în proiectele JCI Cluj. Așa arată bilanțul celei de-a 7-a ediții ReClothing. Ne bucurăm de aceste rezultate și de faptul că reușim atât să promovăm ideea de sustenabilitate, cât și să îmbinăm acest concept cu faptele…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

La Iulius Mall Cluj se „simt” „(A)ere de primăvară” – expoziție care surprinde percepția asupra primăverii de-a lungul timpului

Publicat

iulius mall cluj aere de primavara e1680110885404.jpg

Definirea și percepția timpului, divizarea anului în anotimpuri și importanța ritualurilor în viața omului sunt principalele subiecte despre care curioșii vor putea afla mai multe la Iulius Mall Cluj. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Iulius Mall, organizează o nouă expoziție –  „(A)ere de primăvară. Istorii Sărbători. Tradiții”, care surprinde în panouri informative felul în care primăvara a fost reflectată de-a lungul istoriei.

Astfel, până în 19 aprilie 2023, culoarele de la etajul Iulius Mall Cluj devin culoare ale unei…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe