Connect with us

EVENIMENT

VIDEO: De Ziua Eliberării, italienii au cântat „Bella Ciao” la ferestre

Publicat

YouTube video

Sâmbătă, cu ocazia Zilei Eliberării, italienii nu au putut ieși în stradă pentru a se bucura de sărbătoare, din cauza pandemiei de coronavirus, însă au ieşit sâmbătă la ferestre, pentru a intona imnul naţional, dar şi tradiţionalul cântec partizan „Bella Ciao”, relatează AFP.

Avioanele de vânătoare au desenat culorile tricolore pe cer deasupra unei Rome însorite, dar cu străzi goale din cauza izolării în această perioadă de pandemie a coronavirusului.

Dar cu câteva minute mai devreme, mii de locuitori au cântat „Bella Ciao” cu ocazia acestei sărbători care marchează eliberarea oraşelor Milano, Torino şi Genova în 1945 şi înfrângerea naziştilor în peninsulă.

Alegerea acestei melodii, imnul mişcării de rezistenţă anti-fasciste italiene, identificat cu ideologia de stânga, a provocat dezaprobarea italienilor care nu se regăsesc în ea.

YouTube video

„Îi respect pe cei care şi-au dat viaţa în trecut pentru libertatea ţării noastre, dar consider că este prioritar acum, mai degrabă decât a cânta + Bella Ciao +, să-i ajutăm cu bani pe cetăţenii care au nevoie”, a scris pe Twitter Matteo Salvini, şeful Ligii (considerat de extremă dreapta), primul partid din ţară. „În această dimineaţă, un preot mi-a spus că a fost împiedicat să celebreze” slujba în public, „în timp ce alţii pot sărbători”, a continuat el.

Primarul din Milano, Giuseppe Sala, alesul stângii într-o regiune dobândită de la Liga lui Matteo Salvini, a invitat un prieten, muzicianul Saturnino, să cânte „Bella Ciao” pe balconul primăriei, în faţa rarilor trecători.

Preşedintele Republicii, Sergio Mattarella, a depus o coroană pe mormântul soldatului necunoscut, unde a mers cu masca pe faţă. Escorta lui a rămas departe de mormânt.

Aliat al Germaniei lui Hitler, dictatorul fascist Benito Mussolini a fost răsturnat în iulie 1943, apoi arestat, înainte de a fi eliberat de un comando german şi a institui în Salo (nord) un regim marionetă susţinut de trupele naziste care atunci îşi întăreau prezenţa în peninsula unde susţinătorii erau din ce în ce mai activi de-a lungul lunilor.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Drumul DC 145 din Bistra va fi asfaltat și modernizat, printr-o investiție de peste 6,4 milioane de lei. Licitație, în SEAP

Publicat

drumul dc 145 din bistra va fi asfaltat și modernizat,

Drumul DC 145 din Bistra va fi asfaltat și modernizat. Este vorba despre o porțiune de peste 4,2 km, care urmează să fie modernizată printr-o investiție de peste 6,4 milioane de lei. 

Primăria Bistra a lansat pe 22 februarie, în SEAP, o licitație pentru modernizarea și asfaltarea drumului comunal DC 145.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 6.440.104,82 de lei, fără TVA.

Drumul DC 145 din Bistra va fi asfaltat și modernizat

Potrivit documentației, circulația pe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Daniel David: Războiul din Ucraina ne-a polarizat; există şi empatie, şi atitudini negative

Publicat

daniel david e1601297206373.jpg

Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, prof. dr. Daniel David, a declarat pentru AGERPRES că războiul declanşat de Rusia în Ucraina, în urmă cu doi ani, i-a polarizat pe români.

„Există polarizare, deci şi empatie/compasiune, dar şi atitudini negative. Cam aşa cum este şi profilul nostru psihocultural: iniţial teamă şi revoltă pe scară largă, transpuse într-o atitudine pozitivă mai largă faţă de Ucraina, apoi polarizare,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Lecții de prim ajutor la Alba Mall pentru părinți și copii. Ce să faci dacă cineva se îneacă lângă tine. VIDEO demonstrativ

Publicat

lecții de prim ajutor la alba mall pentru părinți și

Lecții de prim ajutor pentru părinți și copii, la Alba Mall. ISU Alba, Unitatea de Primiri Urgențe și SMURD prezintă în acest weekend lecții teoretice și practice pentru părinți și copii.

Aceștia sunt invitați la mall pentru a învăța cum să acționeze în situații critice. Una dintre cele mai eficiente metode este Manevra Heimlich.

Plutonierul Andrei Săliștean, de la Detașamentul de Pompieri Alba Iulia, a făcut o demonstrație.

El a explicat pas cu pas ce trebuie să…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Papa Francisc a numit noul Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova. Cine este Giampiero Gloder

Publicat

papa francisc a numit noul nunțiu apostolic în românia și

Papa Francisc l-a numit pe Giampiero Gloder, arhiepiscop titular de Telde, Nunţiu Apostolic în România și Republica Moldova.

”Episcopii catolici din România salută cu bucurie decizia Sfântului Părinte și îl însoțesc deja cu rugăciunea pe Noul Nunțiu pentru misiunea din țara noastră”, transmite Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, într-un comunicat de presă.

Nunțiul precedent, Miguel Maury Buendía, și-a încheiat misiunea în România în data de 13…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe