EVENIMENT
VIDEO: De Ziua Eliberării, italienii au cântat „Bella Ciao” la ferestre

Sâmbătă, cu ocazia Zilei Eliberării, italienii nu au putut ieși în stradă pentru a se bucura de sărbătoare, din cauza pandemiei de coronavirus, însă au ieşit sâmbătă la ferestre, pentru a intona imnul naţional, dar şi tradiţionalul cântec partizan „Bella Ciao”, relatează AFP.
Avioanele de vânătoare au desenat culorile tricolore pe cer deasupra unei Rome însorite, dar cu străzi goale din cauza izolării în această perioadă de pandemie a coronavirusului.
Dar cu câteva minute mai devreme, mii de locuitori au cântat „Bella Ciao” cu ocazia acestei sărbători care marchează eliberarea oraşelor Milano, Torino şi Genova în 1945 şi înfrângerea naziştilor în peninsulă.
Alegerea acestei melodii, imnul mişcării de rezistenţă anti-fasciste italiene, identificat cu ideologia de stânga, a provocat dezaprobarea italienilor care nu se regăsesc în ea.

„Îi respect pe cei care şi-au dat viaţa în trecut pentru libertatea ţării noastre, dar consider că este prioritar acum, mai degrabă decât a cânta + Bella Ciao +, să-i ajutăm cu bani pe cetăţenii care au nevoie”, a scris pe Twitter Matteo Salvini, şeful Ligii (considerat de extremă dreapta), primul partid din ţară. „În această dimineaţă, un preot mi-a spus că a fost împiedicat să celebreze” slujba în public, „în timp ce alţii pot sărbători”, a continuat el.
Primarul din Milano, Giuseppe Sala, alesul stângii într-o regiune dobândită de la Liga lui Matteo Salvini, a invitat un prieten, muzicianul Saturnino, să cânte „Bella Ciao” pe balconul primăriei, în faţa rarilor trecători.
Liberation Day: Today is the 75th anniversary of #Italy‘s defeat of fascism and the German occupation, Italians are singing #BellaCiao from their balconies #25aprile
— nonouzi (@Gerrrty) April 25, 2020
Preşedintele Republicii, Sergio Mattarella, a depus o coroană pe mormântul soldatului necunoscut, unde a mers cu masca pe faţă. Escorta lui a rămas departe de mormânt.
Aliat al Germaniei lui Hitler, dictatorul fascist Benito Mussolini a fost răsturnat în iulie 1943, apoi arestat, înainte de a fi eliberat de un comando german şi a institui în Salo (nord) un regim marionetă susţinut de trupele naziste care atunci îşi întăreau prezenţa în peninsula unde susţinătorii erau din ce în ce mai activi de-a lungul lunilor.AGERPRES
EVENIMENT
Câți bugetari sunt în România: situația pe ministere. Numărul lor a crescut față de anul trecut

Câți bugetari sunt în România: Numărul bugetarilor a crescut. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2025, de 1.311.451. Sunt cu 4.558 mai multe comparativ cu finele anului trecut, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF).
Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administraţia publică centrală, respectiv 841.259 (plus 2.936 faţă de decembrie 2024), iar dintre acestea 621.809 erau în…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Fiecare șofer care achiziționează o mașină rulată speră că aceasta nu va avea defecte ascunse sau un kilometraj dat înapoi. Cu toate acestea, vehiculele cu un istoric curat nu sunt tocmai ușor de găsit. Mai mult, atunci când cumpărați anumite mărci, vă asumați riscuri mai mari – mai ales dacă căutați un model accesibil din clasa premium.
Compania de date auto carVertical a realizat un studiu pentru a afla ce mărci de mașini din România au de obicei un istoric…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Impozitul pe cifra de afaceri pentru companiile mari ar putea aduce scumpiri și concedieri. Avertismentul experților

Impozitul pe cifra de afaceri, plătit de sute de companii cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro, va duce la noi scumpiri în lanț şi chiar concedieri, avertizează experții.
Peste 700 de firme, cu mai bine de un milion de angajați în total, sunt vizate de impozitul minim pe cifra de afaceri.
Un studiu realizat de Tax Institute și ASE, citat de Antena 3, arată că statul ar putea colecta, în teorie, circa un miliard de euro.
„Din păcate, situația bugetară nu…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Ziua Jandarmeriei Române este sărbătorită în fiecare an pe 3 aprilie, marcând data la care, în 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a semnat „Legiuirea pentru Reformarea Corpului Slujitorilor în Jandarmi”, actul de înființare a Jandarmeriei în Țara Românească.
În fiecare an sunt organizate ceremonii oficiale de Ziua Jandarmeriei, parade, exerciții demonstrative și activități de promovare a meseriei de jandarm în întreaga țară.
De asemenea, sunt acordate…
Citește mai mult pe Alba24.ro