Connect with us

EVENIMENT

VIDEO: Evazioniştii clujeni, „călcați” de Poliție. Grupare care a creat un prejudiciu de 3,3 milioane de lei, destructurată

Publicat

O grupare de evazionişti care a creat un prejudiciu de 3,3 milioane de lei a fost destructurată de DIICOT și Poliție în urma a zece percheziții în Cluj, Hargita, Sălaj şi Covasna.
Cele 10 percheziţii au avut loc miercuri în judeţele Cluj, Hargita, Sălaj şi Covasna și au vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală.

Conform DIICOT, în cursul anului 2014, cinci suspecţi au constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii unor infracțiuni de evaziune fiscală, activități infracționale realizate în perioada 2014-2015, prin implicarea unor societăți comerciale cu comportament suspect, care au utilizat documente fiscale fictive și au emis documente fictive către alte societăți implicate în mecanismul evazionist, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat și al obținerii de sume de bani în mod ilicit.

Modalitatea de organizare a grupului infracțional a presupus inițial înființarea în cursul anului 2014 a unei societăți comerciale, reprezentată de către o persoană, în calitate de administrator, societate care nu a desfășurat activitate economică și nu a funcționat la sediul social declarat, acesta fiind fictiv.

Societatea a fost folosită pentru emiterea de documente fiscale fictive către alte societăți, care urmau să le folosească în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale.

De asemenea, în activitatea grupului infracțional a fost utilizată o altă societate comercială, care a fost preluată în cursul anului 2014 de la asociatul inițial, fiind folosită ulterior în mecanismul infracțional, prin evidențierea în contabilitate de documente fiscale fictive, iar ulterior prin emiterea către alte societăți de documente contabile fictive, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale.

În perioada 2014-2015, respectiva societate comercială nu a desfășurat la sediul declarat activitate economică, a folosit și emis documente fiscale fictive către alte societăți, în baza cărora s-a urmărit și procedat la sustragerea de la plata obligațiilor fiscale și au fost efectuate operațiuni bancare în scopul obținerii de venituri ilicite, fiind retrase sume de bani din conturile acestei societăți.

Tot în cadrul grupului infracțional au fost implicate alte două societăţi comerciale care au fost utilizate atât pentru evidențierea în contabilitate de documente fiscale fictive, cât și pentru emiterea către alte societăți de documente contabile fictive, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale.

În perioada 2014-2015, respectivele societăţi comerciale au utilizat și emis documente fiscale fictive către alte societăți, în baza cărora s-a urmărit și procedat la sustragerea de la plata obligațiilor fiscale și au fost efectuate operațiuni bancare în scopul obținerii de venituri ilicite, fiind retrase sume de bani din conturile societăţilor.

Activitățile membrilor grupului infracțional au fost desfășurate în mod organizat, fiind identificate și utilizate societățile de tip fantomă, cu comportament suspect, care nu au derulat în realitate activități comerciale, dar au generat în schimb documente contabile justificative utilizate de celelalte societăți ”beneficiare”, implicate în mecanismul evazionist, pentru a opera diferite manopere fiscale ilicite, de sustragere de la plata obligațiilor fiscale, transmite DIICOT.

 

Prin utilizarea documentelor justificative fictive, emise de societățile de tip fantomă, s-a urmărit ca prin intermediul societăților „beneficiare” să poată fi virate în conturile acestor societăți sume de bani rezultate din sustragerea de la plata obligațiilor fiscale a firmelor „beneficiare”, sume care ulterior fie au fost retrase în numerar de o parte din membrii grupului infracțional, fie au fost utilizate pentru achiziționarea de diferite bunuri.

În cauză se efectuează cercetări fată de un număr de 10 suspecţi.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale este în sumă de 3.394.926,22 lei.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Inițiativă pentru retrogradarea statutului de protecție a ursului brun după incidentul în care un salvamontist a fost grav rănit

Publicat

garduri electrice în localitățile în care ajung urși. măsuri urgente

Doi europarlamentari cer retrogradarea statutului de protecție a ursului brun după incidentul în care un salvamontist a fost grav rănit de o ursoaică, la Predeal. Solicitarea a fost transmisă Comisiei Europene.

Europarlamentarii Daniel Buda și Dan Motreanu au trimis o scrisoare președintei Comisiei Europene și comisarei pentru mediu, reziliență în domeniul apei și economie circulară competitivă, solicitând o revizuire și retrogradare a statutului de protecție al ursului brun în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenționare Cod Galben de vânt puternic în Alba și alte județe. Frig, ploi, grindină, ninsori până luni după-amiaza. Zonele vizate

Publicat

vremea în alba în săptămâna 31 martie – 6 aprilie:

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis atenționări Cod Galben de vânt puternic valabile în Alba și alte județe din țară până duminică. Meterologii avertizează că vremea se răcește, vor fi condiții de furtuni, ploi, dar și lapoviță și ninsori, până luni după-amiaza. 

Vremea se va menține deosebit de rece, vor fi precipitații mixte și intensificări ale vântului, până spre sfârșitul săptămânii viitoare.

Informare meteo: de sâmbătă, 5 aprilie,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Piața Mihai Viteazu s-a redeschis vineri. A fost închisă de Protecția Consumatorilor Cluj în urma unui control

Publicat

whatsapp image 2025 04 03 at 12.56.31 scaled.jpeg

Piața Agroalimentară Leul din Piața Mihai Viteazu și-a reluat, vineri, activitatea cu programul obișnuit, ca urmare a acordului reprezentanților Comisariarului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj. Piața fusese închisă joi în urma unui control care a descoperit o serie de nereguli.

”În cursul zilei de ieri, toate magazinele din cadrul pieței au remediat neconformitățile sesizate, iar administratorul pieței a efectuat o intervenție generală de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Taxa pe stâlp, redusă: Va fi dublă pentru companiile private, față de cele de stat

Publicat

taxa pe stâlp, redusă: va fi dublă pentru companiile private,

Taxa pe stâlp, redusă: 0,5% pentru companiile private și 0,25% pentru cele de stat. Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanță de Urgență care modifică reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale, cunoscut și sub denumirea de „taxa pe stâlp”.

Potrivit noilor prevederi, taxa se reduce la 0,5% pentru companiile private și la 0,25% pentru companiile de stat, față de nivelul de 1,5% propus anterior.

Măsura a fost luată în urma solicitărilor venite din partea mediului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe