Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Mașina solară a studenților UTCN, gata de start. Prinde peste 100 km/h. Va participa la un concurs în Australia

Publicat

Solis, mașina electrică, alimentată cu energie solară, construită de studenții UTCN, va participa, în luna august, la concursul Bridgestone World Solar Challenge în Australia. Vehiculul a fost prezentat, joi, la UTCN HUB, în fața conducerii universității și a sponsorilor.

Mașina studenților clujeni va străbate peste 3000 de km prin deșertul australian, startul urmând să fie dat în 24 august în orașul Darwin, din nord, iar linia de finish va fi în orașul Adelaide, situat în sudul continentului.

”Vom conduce zilnic între orele 8-17”

Studentul Raymond Nemeth, unul dintre piloții echipei, a declarat că noul model al mașinii solare a fost construită având la bază principiul eficienței absolute.

”Am refăcut caroseria complet, am completat suprafața de panouri solare. Vom conduce zilnic între orele 8-17, vom campa în deșert, în corturi.

Bugetul echipei pentru participarea la această competiție este de peste 250.000 de euro, acoperit de sponsori, dar mai avem nevoie de bani.

Este nu doar un test de inginerie ci și unui de disciplină și spirit de echipă”, a spus Nemeth.

Conducerea UTCN sprijină în fiecare an acest proiect

UTCNUTCN

Prof. Ștefan Breban, unul dintre coordonatorii echipei, a spus că este a 5-a variantă a vehiculului cu care se va merge în Australia.

”Un astfel de proiect permite creșterea nivelului de încredere și de prestigiu al școlii românești”, a spus acesta.

Prorectorul UTCN, Daniela Popescu, a declarat la rândul său că echipa trebuie să viseze că va fi câștigătoare în Australia, să nu se limiteze doar la a participa.

”Conducerea UTCN sprijină în fiecare an acest proiect și vom continua și anul viitor. Noi suntem în rivalitate cu autovehicule solare unde se investesc de zece ori mai muți bani decât suntem noi capabili în Cluj, România în 2025 să investim”, a subliniat Popescu.

Viteză de peste 100 de km/h

Eric Lefter, team-manager-ul echipei, a declarat pentru Cluj24 că mașina solară are trei roți și funcționează cu o baterie de 3 Kw/h.

”Vehiculul are o lungime de 5,3 m, o lățime de 1,4 m și poate prinde o viteză de 100-110 km/ h. Suprafața acoperită de panourile fotovoltaice este de 5,8 mp”, a precizat Lefter.

În perioada următoare, Solis va fi scoasă în teren și testată pe un circuit de karting, iar în luna iulie va fi trimisă în Australia.


Solis, mașina electrică, alimentată cu energie solară, construită de studenții UTCN, va participa, în luna august, la concursul Bridgestone World Solar Challenge în Australia. Vehiculul a fost prezentat, joi, la UTCN HUB, în fața conducerii universității și a sponsorilor.

Mașina studenților clujeni va străbate peste 3000 de km prin deșertul australian, startul urmând să fie dat în 24 august în orașul Darwin, din nord, iar linia de finish va fi în orașul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Se redeschide ștrandul Durgău din Turda. Colț natural de relaxare

Publicat

stra 3.jpg

Primarul Cristian Matei anunță că sâmbătă, 21 iunie, la ora 08:30, se redeschide ștrandul Durgău din Turda, despre care spune că este un colț natural de relaxare și recreere.
”Investim constant în locurile care contează pentru oameni. Ștrandul Durgău e pregătit pentru o nouă vară – mai curat, mai îngrijit, mai primitor. Vara începe la Turda”, a spus Matei.
Programul zilnic al ștrandului este între 08:30 – 21:00, ultima intrare fiind la ora 20:00.
Citește mai departe

EVENIMENT

21 iunie: Sărbătoarea Internațională a Muzicii. Importanța muzicii pentru istoria și cultura umanității

Publicat

21 iunie: sărbătoarea internațională a muzicii. importanța muzicii pentru istoria

21 iunie: Sărbătoarea Internațională a Muzicii (cunoscută și ca Fête de la Musique, în franceză) este un eveniment global dedicat celebrării muzicii, care are loc în fiecare an la această dată, marcând solstițiul de vară în emisfera nordică. A fost inițiată în Franța, dar s-a răspândit rapid în întreaga lume.

Sărbătoarea Internațională a Muzicii a fost lansată în 1982, în Franța, de către Jack Lang, fost ministru al culturii, împreună cu Maurice Fleuret,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sânzienele 2025: Când este sărbătoarea Drăgaicei și ce semnificație are în tradiția populară. Obiceiuri, ritualuri și superstiții

Publicat

sfântul gheorghe: peste un milion de români își sărbătoresc onomastica

Sânzienele 2025 sau Drăgaica, sărbătoare cu rădăcini străvechi, suprapusă peste celebrarea creștină a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și a Aducerii Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, este marcată în 24 iunie.

Ziua este legată și de solstițiul de vară, fiind cea mai lungă zi a anului și mijlocul verii agrare.

Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar, potrivit site-ului crestinortodox.ro. Conform credinței populare, în noaptea de 23…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Absolvenții claselor a XII-a din Cluj, primii în clasamentul național la BAC. Marinela Marc, șefa IȘJ: Vă felicit

Publicat

examen.jpg

Chiar dacă, înainte de depunerea contestațiilor, în județul Cluj nu s-a înregistrat nicio medie de 10, absolvenții de clasa a XII-a sunt primii din țară la BAC.

Clujul a înregistrat cea mai mare promovare a examenului de Bacalaureat în sesiunea de vară.

Absolvenții claselor a XII-a din Cluj, primii în clasamentul național la BAC

La nivelul județului Cluj, pentru promoția curentă, rata de promovare este de 89,45%, față de 88,87% în sesiunea iunie-iulie 2024,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe