Connect with us

EVENIMENT

VIDEO: Grupare de trafic de migranţi constituită în Republica Moldova, destructurată. 11 persoane au fost reţinute

Publicat

mascati politisti perchezitii

O grupare de trafic de migranţi constituită pe teritoriul Republicii Moldova a fost destructurată în cadrul unei acţiuni comune între autorităţile române şi cele moldoveneşti, 11 persoane fiind reţinute, iar zeci de autoturisme indisponibilizate.

Potrivit unor comunicate de presă transmise, miercuri, de DIICOT şi IGPF, 66 de percheziţii au fost efectuate, marţi, pe teritoriul Republicii Moldova (Chişinău şi partea de sud a ţării), activitate desfăşurată ca urmare a încheierii prin intermediul EUROJUST a unui acord de constituire a unei echipe comune de anchetă între autorităţile din România şi cele din Republica Moldova.

Citește și: Zeci de percheziții în Republica Moldova, România şi Franţa pentru destructurarea unei cunoscute organizaţii criminale

La descinderi au participat şi procurori DIICOT Galaţi, poliţişti de frontieră din cadrul Direcţiei de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere (DPCMIIT) a IGPF şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi.

„În cauză s-a reţinut că, în cursul anului 2021, a fost constituit pe teritoriul Republicii Moldova un grup infracţional organizat, structurat pe criterii ierarhice şi compus din cetăţeni moldoveni, grup specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, constând în recrutare, transport şi transfer de migranţi de origine asiatică, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat a României către statele din vestul Europei.

Grupul infracţional organizat a acţionat şi pe teritoriul României

Grupul infracţional organizat a acţionat şi pe teritoriul României, prin transportarea migranţilor în autoutilitare modificate, cu compartimente special amenajate pentru disimularea lor, urmată de facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României cu Ungaria şi Bulgaria, destinaţia finală a transporturilor fiind Austria şi Germania”, spun anchetatorii.

Mai multe astfel de transporturi au fost depistate de poliţiştii de frontieră în PTF Nădlac II şi Borş II, în perioada septembrie 2021 – ianuarie 2022.

Migranţii au fost transportaţi în grupuri mici, de aproximativ 6 – 10 persoane, în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 8.000 de euro de persoană (în funcţie de distanţa parcursă şi segmentul de călătorie oferit).

YouTube video

„Transporturile ilegale de migranţi au fost efectuate cu sprijinul unor persoane, prezente în autoutilitare, care au avut rolul de a induce în eroare organele de control, prin simularea unor transporturi reale de persoane şi mărfuri.

De asemenea, transporturile de migranţi au beneficiat de suportul unor autoturisme de mici dimensiuni, utilizate ca antemergător, în scopul asigurării protecţiei transporturilor, acestea verificând şi semnalând prezenţa în traficul rutier a autorităţilor şi pentru a evita efectuarea unor controale amănunţite în punctele de trecere a frontierei de stat a României”, precizează sursele citate.

Pe teritoriul României au fost documentate 16 transporturi, fiind depistaţi aproximativ 100 de migranţi pe care grupul intenţiona să îi treacă fraudulos frontiera de stat spre ţări din vestul Europei.

Sumele de bani rezultate din activitatea de trafic de migranţi au fost investite de membrii grupului infracţional organizat în autoturisme de lux şi imobile aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

În urma activităţilor desfăşurate au fost ridicate în vederea indisponibilizării 26 de autovehicule utilizate la comiterea faptelor, iar 11 persoane au fost reţinute pentru 72 de ore de către autorităţile din Republica Moldova.

Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST

Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST care a organizat o întâlnire de coordonare şi prin intermediul SELEC. De asemenea, EUROPOL a asigurat schimbul de informaţii între autorităţile din România, Republica Moldova, Ungaria, Austria şi Germania, oferind suport şi din perspectiva analizării informaţiilor transmise.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului Naţional de Investigaţii al Republicii Moldova (Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate).

Suportul de specialitate pe teritoriul României a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

 

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Lider al comunităţii LGBTQ din Cluj, arestat preventiv pentru trafic de minori și de droguri

Publicat

dunareanu e1731010406919.jpg

Lucian Dunăreanu, o figură cunoscută a comunității LGBTQ din Cluj și unul dintre cei mai proeminenți activiști români pentru drepturile LGBT, a fost arestat preventiv împreună cu alte trei persoane, într-o amplă operațiune a DIICOT Cluj. Cei patru sunt acuzați de trafic de droguri de mare risc și trafic de minori, fapte comise între anii 2020 și 2024.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea a patru inculpați, cu vârstele de 26, 44,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un drum județean care leagă comuna Avram Iancu de județul Hunedoara va fi asfaltat. Licitația pentru lucrări, lansată în SEAP

Publicat

un drum județean care leagă comuna avram iancu de județul

Un drum județean care leagă comuna Avram Iancu de județul Hunedoara va fi asfaltat, printr-o investiție de peste 21 milioane de lei. Tronsonul din DJ 762 propus spre modernizare are o lungime de 6,3 kilometri și pornește din satul Vidrișoara. 

Consiliul Județean Alba a lansat pe 7 noiembrie, în SEAP, o licitație pentru execuția lucrărilor de modernizare și consolidare a drumului județean DJ 762 – Vidrișoara – limita…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alin Tișe, la Berăria Culturală: ”Povestea Fluturelui Dor și Floarea de Apă”, un basm de dragoste care va vedea lumina tiparului

Publicat

whatsapp image 2024 11 07 at 19.12.04.jpeg

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat, joi seară, la Berăria Culturală realizată de Ion Novăcescu, că va lansa, în curând, un nou volum, un basm de dragoste intitulat ”Povestea Fluturelui Dor și Floarea de Apă”, un basm la care scrie de câtva timp și care se află, deja, la tipografie.

Tișe a citit câteva pasaje din viitorul volum, în care vorbește despre ”religia iubirii” și a pus că, în opinia sa, ”cheia fericirii și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Guvernul a aprobat măsuri de simplificare a procedurilor fiscale. Sancțiunile pentru Sistemul RO e-Transport amânate temporar

Publicat

guvernul a aprobat măsuri de simplificare a procedurilor fiscale. sancțiunile

Guvernul României a adoptat joi un pachet de măsuri propus de Ministerul Finanțelor, vizând simplificarea procedurilor fiscale, sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și stimularea investițiilor regionale, potrivit unui comunicat al guvernului.

Declarație unică inteligentă

Printre măsurile aprobate se numără introducerea unei „declarații unice inteligente”, care va simplifica procesul de declarare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe