EVENIMENT
VIDEO: Muncitori români, exploatați la limita sclaviei în sudul Italiei

12 ore de lucru pe zi pentru bani puțini, fără niciun consult medical, nici măcar în caz de accident, și sub amenințări constante, inclusiv cu moartea. Sunt condițiile în care muncesc zeci de muncitori străini, mulți români, în sudul Italiei.
Carabinierii din Corigliano-Rossano, provincia Cosenza, au reținut joi 15 persoane – dintre care 13 italieni, un român și un bulgar – acuzate de intermediere ilegală, exploatare a forței de muncă, amenințare și șantaj, scrie presa italiană. Șase dintre ele au fost arestate, în timp ce nouă au fost plasate în arest la domiciliu.
Citește și Ferma groazei într-o localitate din Alba: Copii tratați ca sclavi și obligați să lucreze. Ce pedeapsă a primit proprietarul
Ancheta a început în Mirto Crosia, în urma unor plângeri din partea muncitorilor angajați în agricultură și a scos la iveală un fenomen mult mai amplu.
Recrutarea muncitorilor era gestionată de angajații unor societăți din mai multe provincii ale Italiei, cel puțin din a doua jumătate a anului 2018 până în 2021.

S-a constatat că amenințările și actele de violență fizică au fost folosite în mod sistematic împotriva muncitorilor. Oamenii erau amenințați inclusiv cu moartea când încercau să protesteze. Acest lucru se întâmpla mai ales când își primeau salariul, care varia între 15 și 30 de euro pe zi pentru mai mult de 12 ore de muncă pe câmp.
De asemenea, muncitorii nu au fost niciodată supuși vreunui control medical, nici măcar în caz de accident. Cazul unui muncitor care și-a rupt piciorul după ce a încărcat peste 630 de lăzi cu roșii și căruia i s-a refuzat orice fel de asistență este emblematic în acest sens.
A fost documentat inclusiv modul în care „caporalii” gestionau salariile, cerând returnarea unei părți din bani, precum și modul în care îi „instruiau” pe muncitori în cazul controalelor poliției, explicându-le ce trebuie să răspundă și cum trebuie să se comporte.
Conform Gazzetta del Sud, muncitorii astfel exploatați sunt români și nigerieni.
Poliţiştii au pus sub sechestru bunuri de 15 milioane de euro, inclusiv mașini despre care se crede că erau folosite pentru a-i duce pe muncitori pe câmp.
(sursa: Mediafax)
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Incendiu la un depozit de materiale de construcții în Cămărașu. De la ce au pornit flăcările

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit joi noaptea pentru stingerea unui incendiu în localitatea Cămărașu.
La fața locului s-a deplasat imediat echipajul de la Punctul de Lucru Mociu, iar forțele au fost suplimentate cu două autospeciale de la Punctele de Lucru Jucu, respectiv Gherla.
Incendiu la un depozit de materiale de construcții în Cămărașu
Flăcările au cuprins un depozit de materiale de construcții. Potrivit pompierilor, iuncendiul s-a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Agenția pentru Protecția Mediului va fuziona cu Agenția pentru Arii Naturale Protejate. Cum se va numi noua agenție

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) va fuziona cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi de Guvern. Astfel, va rezulta Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP), care va fi condusă de un secretar de stat.
Potrivit Executivului, numărul total al posturilor se va reduce cu 371, astfel încât, la nivel național și județean agenția va funcționa cu 2.001 posturi.
În prezent, Agenţia…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Emil Boc, mesaj la Bruxelles: Europa nu trebuie să aleagă între apărare și coeziune. Trebuie să le facem pe amândouă

Primarul Emil Boc, vicepreședinte al Comitetului European al Regiunilor, i-a transmis, joi, la Bruxelles, un mesaj comisarului european Raffaele Fitto, care este vice-președinte executiv pentru Coeziune și Reforme, în contextul discuțiilor privind alocarea a sute de miliarde de euro pentru înarmarea europeană.
”Aceste priorități sunt reale și trebuie finanțate!
Dar, politica de coeziune nu poate fi întotdeauna un depozit de bani pentru noi și noi priorități!
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Nume sonore, pentru prima dată în România la Jazz in the Park. Bilete de o zi, disponibile online

Jazz in the Park 2025 anunță al doilea val de artiști și lansează biletele de o zi. Festivalul va avea loc în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, între 6 și 8 iunie.
Nneka, Marcos Valle, Omar Sosa & JazzyBIT & DJ K-lu, Delvon Lamarr Organ Trio, Sandra Sangiao, Jacob Karlzon Trio, Jazz Family Trio „ShekBand” și David Luca Quartet se alătură lineup-ului celei de-a 13-a ediții Jazz in the Park Festival, care va avea loc în 6-8 iunie 2025, în Parcul Etnografic…
Citește mai mult pe Cluj24.ro