Connect with us

EVENIMENT

Vremea în septembrie: Toamnă în adevăratul sens al cuvântului, cu ploi multe și răcoare

Publicat

ploaie 1 scaled e1593760851388.jpg

Prima lună de toamnă vine cu surprize. Cele mai plăcute sunt precipitațiile, care vor continua să cadă și care vor oferi șansa unui început de an agricol cum nu am mai avut de mult, mult timp.  În același timp, și regimul termic va fi unul oscilant, când cald, când mai rece decât normal.

Astel, după cum arată luna septembrie, putem spune că vom avea o toamnă în adevăratul sens al cuvântului.

Vremea în septembrie. Temperaturi

Cele mai noi modelări ale specialiștilor de la ECMWF ne spun că luna septembrie 2022 va fi o lună mai rece decât normal în mare parte din țară, cu ușoare abateri negative (spre –0.5 grade), excepția urmând să fie Banatul, Crișana, Maramureș și mare parte din Transilvania, regiuni unde vorbim de abateri termice pozitive, (0.5 spre +1 grad).

Citește și De la temperaturi de vară, la o răcire accentuată, cu ploi abundente. Prognoza meteo pentru săptămâna 12 – 18 septembrie 2022

Defalcat pe săptămâni, săptămâna în care ne aflăm vine cu regim termic mai rece prin Moldova, estul Munteniei, nordul Dobrogei, dar și prin Oltenia, respectiv apropiat de normalul perioadei în restul țării și ceva mai cald prin vestul extrem al Banatului.

Săptămâna 12 – 18 septembrie va aduce temperaturi normale la nivelul întregii țări, la fel ca și săptămâna 26 septembrie – 02 octombrie.

O ușoară încălzire este evidențiată în intervalul 19 – 25 septembrie.

Vremea în septembrie. Precipitații

Ploile de la începutul lui septembrie au semănat optimism mai ales în rândul agricultorilor, bucuroși că, după o vară extrem de secetoasă, au avut parte de precipitații care să refacă deficitul de apă din sol, în bună măsură, și care să permită lucrările agricole de toamnă în condiții optime.

Iar ultimele actualizări ale ECMWF vin să confirme veștile bune.

Septembrie 2022 va aduce precipitații excedentare în toată țara, (10 – 20 de l peste media multianuală), iar prin Transilvania, Oltenia, nordul Munteniei, zonele montane, vorbim chiar de 60 – 80 de l în plus peste cantitățile normale.

Defalcat pe săptămâni, săptămâna 05 – 11 septembrie va avea din nou cantități peste normal în cea mai mare parte a țării, în timp ce restul lunii septembrie va veni cu un regim de precipitații normal.

Asta înseamnă cantități de 40 – 50 de l/mp prin bună parte din Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, respectiv 60 – 80 de l în restul țării (chiar peste 100 prin zonele montane).

Context sinoptic:

Prima lună de toamnă, în ultimii ani (decadă chiar) și-a păstrat chiar până spre finalul ei caracteristicile unei luni târzii de vară, astfel că am avut chiar și ani în care (2015 poate fi un exemplu) am depășit recordurile lunare, cu temperaturi de peste 33 de grade, la 65 de stații meteo.

Și în ceea ce privește precipitațiile, vorbim de o lună care nu excelează, plecând de la cantități sub 30 de l/mp prin Lunca Dunării, 30 – 50 de l/mp în mare parte din țară, în timp ce cantități de peste 50, sau chair 75 de l/mp regăsim doar î zonele montane mai ales, dealurile vestice, nordul Moldovei.

În ciuda faptului că, odată cu septembrie, vortexul stratosferic începe să se intensifice (și ne pune astfel pe gânduri legat de cum va fi iarna care urmează), dar și de faptul că ne aflăm în al treilea an de La Nina, pare că septembrie de anul acesta va fi o lună cu totul diferită față de ce am fost obișnuiți.

Astfel, în absența unui nucleu anticiclonic puternic care să unească Azoricul de Est European, în Europa, inclusiv în zona țării noastre, va predomina un regim de presiune scăzută, asociată depresiunilor, care va permite astfel și avansul unor fronturi atmosferice care să aducă precipitații.

Din punct de vedere al circulației atmosferice vor alterna perioadele cu avans de aer cald, pe o circulație atlantică, cu ceva coborâri polare care, dinspre N, NV spre S, SE, vor face ca regimul termic să cunoască scăderi bruște de temperatură.

Sursa: prognozemeteo.ro

Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

CNPP: Peste 420.000 de beneficiari de pensii prevăzute de legi speciale. Românii care primesc o indemnizație medie de 83 de lei

Publicat

când intră pensiile în martie 2024, pe card și prin

CNPP: peste 420.000 de beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în luna aprilie. Un număr de 422.790 de persoane beneficiau, în luna aprilie 2024, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Cel mai mare număr de persoane se înregistra în cazul beneficiarilor de indemnizaţii conform D.L. nr. 118/1990 – privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 900 de secții de votare în străinătate, la alegerile europarlamentare din 9 iunie. Precizările MAE

Publicat

peste 900 de secții de votare în străinătate, la alegerile

Peste 900 de secții de votare în străinătate, la alegerile europarlamentare din 9 iunie. Ministerul Afacerilor Externe organizează, prin Misiunile Diplomatice și Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secții de votare în străinătate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din 9 iunie 2024.

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a emis, în acest sens, ordinul ministrului afacerilor externe nr. 868/2024 publicat in Monitorul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CTP Cluj: Din 13 mai, linia M39 va avea o stație SUPLIMENTARĂ

Publicat

autobuze ctp.jpg

Compania de Transport Public Cluj-Napoca informează locuitorii cartierului Cluj Due, apartinând UAT Chinteni că, începând cu data de 13.05.2024, linia M39 va avea alocată suplimentar o stație amplasată în centrul cartierului, respectiv pe strada Oltului.

Stația Oltului va fi deservită atât tur cât și retur. Cu această ocazie va fi suplimentat și numărul de curse pe linia M39.

CTP Cluj: Din 13 mai, linia M39 va avea o stație SUPLIMENTARĂ

Orarul de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Cupa „Regele Ferdinand I” la șah rapid, la Alba Iulia. 140 de jucători din cinci țări, prezenți în Cetatea Alba Carolina

Publicat

video: cupa „regele ferdinand i” la șah rapid, la alba

Cupa „Regele Ferdinand I” la șah rapid. La Alba Iulia a început sâmbătă, 11 mai, Cupa „Regele Ferdinand I” la șah rapid. La turneul desfășurat în perioada 11-12 mai participă circa 140 de jucători din cinci țări, între aceștia fiind și nouă Mari Maeștri Internaționali. 

Competiția se desfășoară la Palatul Principilor, sala Transilvania din Cetatea Alba Carolina. Directorul de turneu este șahistul albaiulian Mihnea Costachi.

„O să fie aproximativ 140…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe