EVENIMENT
Vremea în septembrie: Toamnă în adevăratul sens al cuvântului, cu ploi multe și răcoare

Prima lună de toamnă vine cu surprize. Cele mai plăcute sunt precipitațiile, care vor continua să cadă și care vor oferi șansa unui început de an agricol cum nu am mai avut de mult, mult timp. În același timp, și regimul termic va fi unul oscilant, când cald, când mai rece decât normal.
Astel, după cum arată luna septembrie, putem spune că vom avea o toamnă în adevăratul sens al cuvântului.
Vremea în septembrie. Temperaturi
Cele mai noi modelări ale specialiștilor de la ECMWF ne spun că luna septembrie 2022 va fi o lună mai rece decât normal în mare parte din țară, cu ușoare abateri negative (spre –0.5 grade), excepția urmând să fie Banatul, Crișana, Maramureș și mare parte din Transilvania, regiuni unde vorbim de abateri termice pozitive, (0.5 spre +1 grad).
Citește și De la temperaturi de vară, la o răcire accentuată, cu ploi abundente. Prognoza meteo pentru săptămâna 12 – 18 septembrie 2022
Defalcat pe săptămâni, săptămâna în care ne aflăm vine cu regim termic mai rece prin Moldova, estul Munteniei, nordul Dobrogei, dar și prin Oltenia, respectiv apropiat de normalul perioadei în restul țării și ceva mai cald prin vestul extrem al Banatului.
Săptămâna 12 – 18 septembrie va aduce temperaturi normale la nivelul întregii țări, la fel ca și săptămâna 26 septembrie – 02 octombrie.
O ușoară încălzire este evidențiată în intervalul 19 – 25 septembrie.
Vremea în septembrie. Precipitații
Ploile de la începutul lui septembrie au semănat optimism mai ales în rândul agricultorilor, bucuroși că, după o vară extrem de secetoasă, au avut parte de precipitații care să refacă deficitul de apă din sol, în bună măsură, și care să permită lucrările agricole de toamnă în condiții optime.
Iar ultimele actualizări ale ECMWF vin să confirme veștile bune.
Septembrie 2022 va aduce precipitații excedentare în toată țara, (10 – 20 de l peste media multianuală), iar prin Transilvania, Oltenia, nordul Munteniei, zonele montane, vorbim chiar de 60 – 80 de l în plus peste cantitățile normale.
Defalcat pe săptămâni, săptămâna 05 – 11 septembrie va avea din nou cantități peste normal în cea mai mare parte a țării, în timp ce restul lunii septembrie va veni cu un regim de precipitații normal.
Asta înseamnă cantități de 40 – 50 de l/mp prin bună parte din Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, respectiv 60 – 80 de l în restul țării (chiar peste 100 prin zonele montane).
Context sinoptic:
Prima lună de toamnă, în ultimii ani (decadă chiar) și-a păstrat chiar până spre finalul ei caracteristicile unei luni târzii de vară, astfel că am avut chiar și ani în care (2015 poate fi un exemplu) am depășit recordurile lunare, cu temperaturi de peste 33 de grade, la 65 de stații meteo.
Și în ceea ce privește precipitațiile, vorbim de o lună care nu excelează, plecând de la cantități sub 30 de l/mp prin Lunca Dunării, 30 – 50 de l/mp în mare parte din țară, în timp ce cantități de peste 50, sau chair 75 de l/mp regăsim doar î zonele montane mai ales, dealurile vestice, nordul Moldovei.
În ciuda faptului că, odată cu septembrie, vortexul stratosferic începe să se intensifice (și ne pune astfel pe gânduri legat de cum va fi iarna care urmează), dar și de faptul că ne aflăm în al treilea an de La Nina, pare că septembrie de anul acesta va fi o lună cu totul diferită față de ce am fost obișnuiți.
Astfel, în absența unui nucleu anticiclonic puternic care să unească Azoricul de Est European, în Europa, inclusiv în zona țării noastre, va predomina un regim de presiune scăzută, asociată depresiunilor, care va permite astfel și avansul unor fronturi atmosferice care să aducă precipitații.
Din punct de vedere al circulației atmosferice vor alterna perioadele cu avans de aer cald, pe o circulație atlantică, cu ceva coborâri polare care, dinspre N, NV spre S, SE, vor face ca regimul termic să cunoască scăderi bruște de temperatură.
Sursa: prognozemeteo.ro
Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo
EVENIMENT
ROBOR, sub 7%. Ministrul de Finanțe: Scad costurile de împrumut. Sunt primele efecte ale pachetului fiscal

ROBOR a coborât sub pragul de 7% pentru prima dată după alegerile prezidențiale, semn că măsurile fiscale anunțate de Guvernul Bolojan încep să aibă efecte pe piețele financiare.
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, anunță că România se împrumută mai ieftin, iar costurile de finanțare au scăzut semnificati
Ministrul de Finanțe: Scad costurile de împrumut
„Primele efecte ale pachetului fiscal propus de guvernul Bolojan: scad costurile de împrumut. ROBOR…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO. Incendiu la mansarda unui imobil din Cluj-Napoca. O femeie rănită a fost transportată la spital

Un incendiu a izbucnit, vineri în interiorul unei mansarde aflate pe strada Paris din Cluj-Napoca.
Flăcările au fost stinse rapid de pompieri, care au intervenit cu trei autospeciale de stingere și autoscara.
Femeie cu arsuri, dusă la spital
O femeie de aproximativ 40 de ani, care se afla în interiorul imobilului, a suferit arsuri la nivelul feței și un atac de panică. Aceasta a primit îngrijiri medicale la fața locului și a fost transportată la spital de un echipaj…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a sesizat Curtea Constituțională a României cu privire la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, adoptat decizional de Camera Deputaților.
AUR consideră că această lege este neconstituțională în ansamblul ei, întrucât încalcă flagrant principiul bicameralismului, fundament al procesului legislativ din România. Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Un accident rutier s-a petrecut vineri seara pe autostrada A1 în zona Sebeș. Un TIR a intrat în parapet.
Imagini au fost transmise de un cititor Alba24.
Din primele date, nu sunt persoane rănite.
Citește mai mult pe Alba24.ro