Connect with us

EVENIMENT

Vremea în septembrie: Toamnă în adevăratul sens al cuvântului, cu ploi multe și răcoare

Publicat

ploaie 1 scaled e1593760851388.jpg

Prima lună de toamnă vine cu surprize. Cele mai plăcute sunt precipitațiile, care vor continua să cadă și care vor oferi șansa unui început de an agricol cum nu am mai avut de mult, mult timp.  În același timp, și regimul termic va fi unul oscilant, când cald, când mai rece decât normal.

Astel, după cum arată luna septembrie, putem spune că vom avea o toamnă în adevăratul sens al cuvântului.

Vremea în septembrie. Temperaturi

Cele mai noi modelări ale specialiștilor de la ECMWF ne spun că luna septembrie 2022 va fi o lună mai rece decât normal în mare parte din țară, cu ușoare abateri negative (spre –0.5 grade), excepția urmând să fie Banatul, Crișana, Maramureș și mare parte din Transilvania, regiuni unde vorbim de abateri termice pozitive, (0.5 spre +1 grad).

Citește și De la temperaturi de vară, la o răcire accentuată, cu ploi abundente. Prognoza meteo pentru săptămâna 12 – 18 septembrie 2022

Defalcat pe săptămâni, săptămâna în care ne aflăm vine cu regim termic mai rece prin Moldova, estul Munteniei, nordul Dobrogei, dar și prin Oltenia, respectiv apropiat de normalul perioadei în restul țării și ceva mai cald prin vestul extrem al Banatului.

Săptămâna 12 – 18 septembrie va aduce temperaturi normale la nivelul întregii țări, la fel ca și săptămâna 26 septembrie – 02 octombrie.

O ușoară încălzire este evidențiată în intervalul 19 – 25 septembrie.

Vremea în septembrie. Precipitații

Ploile de la începutul lui septembrie au semănat optimism mai ales în rândul agricultorilor, bucuroși că, după o vară extrem de secetoasă, au avut parte de precipitații care să refacă deficitul de apă din sol, în bună măsură, și care să permită lucrările agricole de toamnă în condiții optime.

Iar ultimele actualizări ale ECMWF vin să confirme veștile bune.

Septembrie 2022 va aduce precipitații excedentare în toată țara, (10 – 20 de l peste media multianuală), iar prin Transilvania, Oltenia, nordul Munteniei, zonele montane, vorbim chiar de 60 – 80 de l în plus peste cantitățile normale.

Defalcat pe săptămâni, săptămâna 05 – 11 septembrie va avea din nou cantități peste normal în cea mai mare parte a țării, în timp ce restul lunii septembrie va veni cu un regim de precipitații normal.

Asta înseamnă cantități de 40 – 50 de l/mp prin bună parte din Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, respectiv 60 – 80 de l în restul țării (chiar peste 100 prin zonele montane).

Context sinoptic:

Prima lună de toamnă, în ultimii ani (decadă chiar) și-a păstrat chiar până spre finalul ei caracteristicile unei luni târzii de vară, astfel că am avut chiar și ani în care (2015 poate fi un exemplu) am depășit recordurile lunare, cu temperaturi de peste 33 de grade, la 65 de stații meteo.

Și în ceea ce privește precipitațiile, vorbim de o lună care nu excelează, plecând de la cantități sub 30 de l/mp prin Lunca Dunării, 30 – 50 de l/mp în mare parte din țară, în timp ce cantități de peste 50, sau chair 75 de l/mp regăsim doar î zonele montane mai ales, dealurile vestice, nordul Moldovei.

În ciuda faptului că, odată cu septembrie, vortexul stratosferic începe să se intensifice (și ne pune astfel pe gânduri legat de cum va fi iarna care urmează), dar și de faptul că ne aflăm în al treilea an de La Nina, pare că septembrie de anul acesta va fi o lună cu totul diferită față de ce am fost obișnuiți.

Astfel, în absența unui nucleu anticiclonic puternic care să unească Azoricul de Est European, în Europa, inclusiv în zona țării noastre, va predomina un regim de presiune scăzută, asociată depresiunilor, care va permite astfel și avansul unor fronturi atmosferice care să aducă precipitații.

Din punct de vedere al circulației atmosferice vor alterna perioadele cu avans de aer cald, pe o circulație atlantică, cu ceva coborâri polare care, dinspre N, NV spre S, SE, vor face ca regimul termic să cunoască scăderi bruște de temperatură.

Sursa: prognozemeteo.ro

Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO Acțiune de igienizare în Peștera Ghețarul Scărișoara. Au fost extrase 10 tone de deșeuri, unele abandonate de câteva decenii

Publicat

video acțiune de igienizare în peștera ghețarul scărișoara. au fost

În Peștera Ghețarul Scărișoara din comuna Gârda de Sus a avut loc, pe 16 noiembrie, o importantă acțiune de igienizare la care au participat 27 persoane. Particularitatea acestei intervenții a constat în specificul peșterii, intrarea se face printr-un aven adânc de 50 m, ceea ce a impus utilizarea unui sistem de cablu pentru evacuarea deșeurilor pe o vericală de câteva zeci de metri.

În cadrul acțiunii, au fost extrase…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Închisoare cu executare pentru un bărbat din Sebeș care nu a plătit pensie alimentară. Avea de dat 9 lei pe zi, pentru un copil

Publicat

Închisoare cu executare pentru un bărbat din sebeș care nu

Un bărbat din Sebeș a fost condamnat la închisoare cu executare pentru abandon de familie. Mai exact, timp de doi ani a refuzat să plătească pensia alimentară celor doi copii pe care îi avea cu o femeie din oraș. 

Magistrații au calculat că acesta avea de plătit 9 lei pe zi, pentru fiecare copil, adică 18 lei pe zi. În data de 14 noiembrie 2024, magistrații Judecătoriei Sebeș au dat o decizie în acest…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sunt interzise ANVELOPELE all-season? RAR: Vă anunțăm din timp când vor apărea NOUTĂȚI legislative

Publicat

goh rhy yan ud0twv98uvg unsplash scaled e1732189709920.jpg

În vară, presa prelua o informație din mass-media europeană legată de faptul că de la 1 octombrie 2024, așa numitele anvelope all-season vor fi interzise.

„Începând cu 1 octombrie 2024, șoferii se pot confrunta cu amenzi dacă nu respectă noile reglementări referitoare la anvelope. O regulă importantă este schimbarea cauciucurilor de două ori pe an. Deși anvelopele all-season oferă o opțiune convenabilă pentru a evita aceste schimbări, o nouă reglementare…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Comuna Gârda de Sus din Munții Apuseni, atestată oficial ca stațiune de interes local. Obiective și trasee turistice din zonă

Publicat

comuna gârda de sus din munții apuseni, atestată oficial ca

Comuna Gârda de Sus din județul Alba a fost atestată oficial ca stațiune de interes local. Hotărârea a fost luată în ședința Guvernului de joi, 21 noiembrie. 

Potrivit Executivului, atestarea ca stațiune turistică va genera creșterea circulației turistice și a cifrei de afaceri a investitorilor din domeniul turismului. De asemenea, va avea un impact benefic pentru dezvoltarea economică și creșterea calității vieții…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe