EVENIMENT
Zeci de tone de medicamente oprite la graniţă. A fost emis ordinul de interzicere a exporturilor

Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, joi seară, că a fost emis ordinul prin care se suspendă pe o perioadă de şase luni exportul de medicamente, fiind oprite la graniţă „nenumărate” tir-uri cu „zeci de tone” de medicamente şi materiale sanitare.
„În momentul de faţă, au fost oprite la graniţa României nenumărate tir-uri, zeci de tone de medicamente şi materiale sanitare care ar fi fost scoase din ţară prin export paralel. Am emis acest ordin astăzi, care a fost publicat în numărul 202 din Monitorul Oficial. Citez articolul 2: ‘Se suspendă temporar distribuţia în afara teritoriului României pe o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin a medicamentelor cuprinse în catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (…)’. În condiţiile crizei COVID, datorită lipsei medicamentelor şi materialelor de pe piaţa din Europa erau foarte multe echipamente, dispozitive şi consumabile care ar fi fost altfel scoase din România”, a declarat Victor Costache, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
Distribuţia în afara ţării a medicamentelor sau a materialelor sanitare pentru tratarea COVID-19 va fi suspendată pentru şase luni, a anunţat, miercuri, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
„Comitetul a decis suspendarea temporară pentru şase luni a distribuţiei medicamentelor, dispozitivelor medicale şi materialelor sanitare esenţiale în prevenţia şi tratarea infecţiei cu COVID-19 în afara teritoriului României”, a declarat Arafat într-o conferinţă la sediul MAI.
Conform unui comunicat transmis de Ministerul Sănătăţii, lista va fi stabilită împreună cu experţii din comisiile de specialitate ale ministerului, avându-se în vedere, în mod special, medicamente precum: antivirale, antiinflamatorii, antibiotice, antitermice, antifungice, anestezice, sedative, precum şi alte medicamente considerate necesare în tratarea cazurilor de COVID-19 şi a complicaţiilor acestora.
De asemenea, lista va cuprinde materiale sanitare şi dispozitive medicale cum ar fi: combinezoane, mănuşi, seringi, măşti, ochelari de protecţie, soluţii dezinfectante, precum şi alte materiale şi dispozitive medicale identificate a fi necesare pentru gestionarea cazurilor de COVID-19. AGERPRES
EVENIMENT
Vremea în Alba în săptămâna 31 martie – 6 aprilie: Ploi și temperaturi în scădere. La munte, ninsori. Prognoza meteo pe localități

Vremea în Alba în săptămâna 31 martie – 6 aprilie: Ploi și temperaturi în scădere. La munte, ninsori. Prognoza meteo pe localități. Primele zile ale lunii aprilie aduc în județul Alba o vreme capricioasă. Săptămâna începe cu temperaturi puțin mai ridicate decât media perioadei.
Maximele vor atinge în jur de 16 grade Celsius, iar minimele vor fi de aproximativ 8 grade Celsius. Apoi, în weekend se răcește semnificativ. Sunt anunțate precipitații mixte, care la munte…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Pericol pe șosele: Doi șoferi din Alba prinși beți la volan, în acest weekend. Unde au fost trași pe dreapta

Doi bărbați au fost depistați de polițiștii din județul Alba conducând sub influența alcoolului. Unul avea 0,42 mg/l alcool în aerul expirat în Zlatna, altul 0,75 mg/l în Lupșa.
Ambele cazuri au fost comunicate de reprezentanții IPJ Alba, în buletinul de presă din data de 30 martie 2025.
La data de 28 martie 2025, în jurul orei 07.00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Zlatna au oprit, pentru control, pe strada Tudor Vladimirescu din oraș, un autoturism condus…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Un incendiu a izbucnit duminică 30 martie, pe raza localității Spătac, în jurul orei 16.30. Din primele informații transmise de cel care a apelat la 112, un autoturism ar arde generalizat.
La fața locului intervin pompierii din Blaj cu o autospecială.
Misiunea pompierilor este în dinamică, știre în curs de actualizare.
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Clujean nemulțumit de cimitirul din Florești. Plin de apă și NOROI pe căile de acces

Un clujean care a participat la o înmormântare în Florești reclamă starea aleilor din cimitir. Deși ploaia se oprise de mult, căile de acces erau pline gropi cu apă și noroi.
„Când duci mortul la groapă, ori treci prin noroaie și bălți, ori o tai peste morminte și cavouri. Floreștenii plătesc taxe anual, dar nimeni nu ia nicio măsură. Situația asta e de ani buni. Nu mai vorbesc de toaletă. La halul în care e, nu te mai miri că oamenii ajung să își facă…
Citește mai mult pe Cluj24.ro