Connect with us

EVENIMENT

Ziua Armatei României, sărbătorită în mai multe oraşe din țară. Programul manifestărilor

Publicat

ziua armatei romane militari

Ziua Armatei României este sărbătorită marţi, 25 octombrie 2022, printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români.

De asemenea, sunt organizate evenimente în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în capitalele statelor unde ţara noastră are reprezentanţe permanente, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Ziua Armatei României, sărbătorită în mai multe oraşe din țară. Președintele Iohannis și premierul Ciucă, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, în Parcul Carol I. PROGRAM

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă vor participa la ceremonia militară şi religioasă de la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I. Evenimentul începe la ora 10,00 şi include schimbarea gărzii şi survol al unor aeronave ale Forţelor Aeriene Române, dar şi depuneri de coroane de flori.

La ora 12,00, la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial (Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” din Capitală) va fi organizată o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori.

La ora 13,00, la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” va fi vernisată expoziţia temporară „Drumul către Încoronarea din anul 1922”, care marchează Centenarul acestui eveniment ce a încheiat simbolic procesul de întregire a statului român după sfârşitul Primului Război Mondial şi prin care suveranii Românei deveneau Regele şi Regina tuturor românilor.

La ora 19,00 va începe retragere cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional, Calea Victoriei, B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenţei, B-dul Eroilor Sanitari, Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, Şoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul General Paul Teodorescu, B-dul Timişoara, sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Ziua Armatei României, sărbătorită în mai multe oraşe din țară. Manifestări la Monumente ale Ostaşului Român

Mai multe manifestări vor avea loc în restul ţării. Astfel, în Satu Mare şi la Păuliş, la Monumente ale Ostaşului Român vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la ora 10,00, respectiv 12,30.

La ora 14,00, la Carei, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostaşului Român” va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane şi jerbe de flori. Voluntarii Invictus, alergători şi ciclişti, militari şi civili, care au parcurs aproximativ 3.800 de kilometri în cadrul Ştafetei Veteranilor pe trei trasee, vor prezenta onorul, în mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România.

Ceremonii similare vor avea loc în principalele garnizoane din ţară, la Monumentele eroilor, precum şi la cimitire şi la monumente ale ostaşilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria.

Potrivit MApN, în campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Modificare în grila de programe TV la Digi. Nouă posturi au fost scoase. Alte canale noi au fost introduse pentru utilizatori

Publicat

modificare în grila de programe tv la digi. nouă posturi

Modificare în grila de programe TV la Digi. Mai multe posturi TV au ieșit din grila DIGI. Este vorba despre o serie de posturi care nu vor mai fi disponibile pentru cei care au cablu TV de la RCS RDS.

Însă, chiar dacă o serie de posturi au fost scoase, firma a adăugat altele noi.

Modificarea grilei a fost făcută la începutul lunii mai.

Ce posturi au fost scoase din grilă

Posturile care au fost scoase de DIGI sunt:

  • DigiSport 4 (SD)
  • Profit News
  • CGTN HD
  • Cinemax 2…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Joia Mare, ziua în care se vopsesc ouăle. Obiceiuri din satele tradiționale din Cluj

Publicat

oua rosii pasca cjcpct.jpg

În multe zone, în Joia Mare se vopsesc sau se încondeiază ouăle. Se întâlnesc anumite localități în care această practică are loc în Vinerea Mare.

„Împistrirea ouălor”, așa cum i se spune acestei practici în unele părți ale Transilvaniei, începea în vechime încă de luni sau de marți, când femeile adunau plantele pentru a pregăti coloranții vegetali, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Urs semnalat pe o stradă din municipiul Sebeș. Locuitorii au fost avertizați prin sistemul RO-ALERT

Publicat

foto Știrea ta: ursul din cugir fotografiat de o femeie

Un urs a fost văzut joi noaptea, în jurul orei 22:10, pe o stradă din municipiul Sebeș. 

Potrivit ISU Alba, prezența animalului a fost semnalată pe strada Călărași din Sebeș.

A fost transmis un mesaj RO-Alert locuitorilor din zonă.

Aceștia au fost atenționați să rămână în locuințe și să evite zona.

De asemenea, sunt avertizați să păstreze distanța și să nu încerce să hrănească animalul sau să se apropie să îl fotografieze.

foto: arhivă


Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

A murit Șerban Grațian. A fost președinte al Consiliului Județean Cluj

Publicat

serban gratian 1.jpg

Șerban Grațian, fost președinte al Consiliului Județean Cluj a murit.

Trista veste a fosn anunțată de Alin Tișe, actualul președinte al CJ Cluj.

A murit Șerban Grațian. A fost președinte al Consiliului Județean Cluj

Șerba Grațian a condus Consiliul Județean Cluj între anii anii 2000-2004.

„O veste tristă, în prag de Înviere: Șerban Grațian a plecat dintre noi la cele veșnice. A fost președintele Consiliului Județean între anii 2000-2004 și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe