Connect with us

ACTUALITATE

Ziua Iei. De la simbol tradițional la obiect de îmbrăcăminte ”cool”

Publicat

ia breaza de anda manescu

Ia românească, o tradiţională cămaşă purtată în trecut în zile de sărbătoare, a devenit în prezent un obiect ”cool” de vestimentaţie, ale cărui simboluri şi-au pierdut din însemnătate.

„Ia este bluza care face legătura cu străbunii noştri, care ne duce în trecut, care scoate la lumină simbolurile pierdute şi care altădată aveau o însemnătate aparte după care viaţa însăşi se ghida. Toate au ajuns până astăzi. Acum, cumva, iile nu se mai cumpără în funcţie de simboluri, acum ia este doar o bluză pe care trebuie să o asortăm. Simbolurile, totuşi, au rămas. Eu am scris o istorie a iilor, în care am încercat să descriu cât de cât ce am primit şi eu de la bunica mea, ce reprezintă fiecare simbol. Cel mai bine le ştiu pe cele din zona Breaza, fiindcă acolo m-am născut, acolo am crescut cu broderia lângă mine”, a declarat, pentru AGERPRES, Anda Mănescu, o tânără care a pornit în Breaza o afacere cu ii după ce a găsit cămăşile cusute de bunica sa.

Ea a explicat că fiecare ie are o cruce în interiorul modelului şi că după 1890, iile au căpătat o formă comercială.

„Fiecare ie, din orice zonă a ţării, trebuie să facă o cruce, undeva trebuie să se găsească o cruce în interiorul modelului, pentru că crucea proteja. Iile erau concepute de femei astfel încât undeva inserat în model să existe acea cruce. Înainte de 1890, toate iile se făceau în casă, femeile îşi coseau iile pentru evenimentele importante ale vieţii, pentru nuntă, pentru horă, pentru înmormântări. Fiecare îşi punea dorinţele, aspiraţiile şi binele în acea cusătură, iar după 1890 au început să existe atelierele reginei Maria şi arta casnică şi atunci au căpătat o formă comercială, iile au început să se facă pentru vânzare, au început să piardă din simboluri, au fost preluate exact aşa cum erau făcute în casă şi nu s-au mai dezvoltat simbolurile şi nici creativitatea femeilor. Ele doar copiau un model. Apoi au început exporturile – vorbesc de zona Breaza -, au început colaborările cu designeri din diferite ţări, fiecare ţară avea alte dorinţe, au început să fie adaptate ţărilor în care se exportau şi a ajuns să fie o ie comercială – ia de artizanat comercială -, făcută tot cu migală, tot de mână, păstrând aceeaşi simbolistică, acelaşi format, doar că spre vânzare, nu mai era făcută pentru sufletul fiecăreia. Nu ştiu dacă este rău sau bine, pur şi simplu asta a fost evoluţia lor”, a subliniat Anda Mănescu, ale cărei ii sunt purtate sau au fost făcute cadou actriţelor Jane Seymour şi Angelina Jolie şi primei doamne a Serbiei.

Iile despre care vorbeşte cu pasiune sunt lucrate de femeile din zona Breaza, preţurile începând de la 250 de lei. Pentru o ie plină cu mânecă lungă se lucrează aproximativ o lună.

„Înainte, pânza se făcea în casă, acum o facem industrial, la război mecanic, din bumbac 100%, dar Breaza are o particularitate a pânzei: este pânză topită, adică bumbacul este fiert şi atunci iese puţin creponată şi materialul este moale. Trebuie să se vadă firele în pânză, pentru că fiecare fir este numărat, ca să iasă modelul echilibrat şi egal. Sunt cusute cu fir de mătase sau cu fir de bumbac”, a arătat Anda Mănescu.

Printre simbolurile reprezentate pe iile din Breaza se numără „Roatele” – care semnifică perfecţiunea, „Crestele” – victoria lumii asupra întunericului, „Steaua soarelui” – strălucirea şi fericirea, „Floare de măr” – frumuseţea, pacea şi belşugul.

Ziua internaţională a iei este celebrată începând cu anul 2013 pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene sau Drăgaica.

Ia este, potrivit Dicţionarului Limbii Române, bluza femeiască specifică portului naţional românesc, confecţionată din pânză albă de bumbac, de in sau de borangic, împodobită la gât, la piept şi la mâneci cu diverse cusături, uneori cu mărgele.

Sursa: AGERPRES

Sursa foto: Ii Breaza de Anda Manescu/Facebook

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Peste 40 de amenzi aplicate în cadrul unei acțiuni organizată pentru prevenirea indisciplinei pietonilor și bicicliștilor

Publicat

pietoni.jpg

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare indisciplina pietonilor sau a bicicliștilor, din municipiul Botoșani.

Activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 15:00-19:00, pe artere rutiere, atât din municipiul Botoșani, cât și din zonele rurale aflate în competența Biroului Rutier, pentru reducerea riscului rutier și impunerea unui climat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Sfânta Liturghie în cadrul Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob” în biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea

Publicat

foto: sfânta liturghie în cadrul cercului pastoral misionar „sfântul ioan iacob”

Publicitate

Într-o atmosferă de rugăciune, comuniune și profundă trăire duhovnicească, biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea a devenit astăzi locul în care inimile și gândurile preoților și credincioșilor s-au unit în jurul luminii credinței. A fost o zi aparte, marcată de întâlnirea Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob”, care a adus împreună slujitori ai altarului și suflete dornice de întărire…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Senatorul PSD Doina Federovici cere ambulanțe noi pentru Botoșani

Publicat

senatorul psd doina federovici cere ambulanțe noi pentru botoșani

Publicitate

Atunci când sănătatea este în joc, fiecare minut contează. Pentru cei aflați în situații critice, ambulanțele poate face diferența. Din acest motiv, starea tehnică a ambulanțelor și prezența lor în timp util pe teren este o chestiune de siguranță publică și de respect față de viața botoșănenilor.

În acest context, senatorul PSD Doina Federovici a adresat, de la tribuna Senatului, o întrebare oficială șefului Departamentului pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Localitatea săracă din județul Botoșani care poate deveni pion principal în reconstrucția Ucrainei

Publicat

localitatea săracă din județul botoșani care poate deveni pion principal

Publicitate

Darabani, cel mai nordic oraș din România, ar putea deveni port terestru și un punct cheie în reconstrucția Ucrainei de după război. Autoritățile locale fac demersuri, inclusiv în relația cu Ucraina, pentru deschiderea unui nou punct vamal cu țara vecină, dar și realizarea unui hub economic la graniță, scrie ADEVĂRUL

Discuțiile privind reconstrucția Ucrainei includ și viitorul zonelor de frontieră care au șansa de a se transforma în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe