Connect with us

EVENIMENT

Ziua internațională a muncii. Cum a apărut sărbătoarea și de ce este zi liberă

Publicat

vreme

Anual, la data de 1 Mai este sărbătorită, în peste 80 de ţări din întreaga lume, Ziua internaţională a muncii, care este cunoscută şi sub denumirile de Ziua muncii sau Ziua internaţională a muncitorilor.

Ziua de 1 Mai este, astăzi, în cele mai multe state, între care şi România, zi nelucrătoare. Pe de altă parte, în multe alte ţări, Ziua internaţională a muncii este prilejul perfect folosit de sindicatele muncitorilor de a face cunoscute revendicările lor sociale sau profesionale.

La nivel global, revoluţia industrială de la începutul secolului al XIX-lea a însemnat introducerea unor maşini şi utilaje noi, care funcţionau încontinuu, ceea ce a presupus ca forţa de muncă să fie dublată sau chiar triplată. Oamenii munceau în condiţii grele timp de 10-16 ore pe zi, potrivit www.iww.org. Astfel, spre sfârşitul secolului al XIX-lea, clasa muncitoare a început să ducă o luptă constantă pentru a obţine ziua de lucru de opt ore, precum şi condiţii mai bune de muncă şi un salariu decent.

În 1884, în cadrul Convenţiei naţionale de la Chicago, Federaţia Organizaţiilor Meşteşugăreşti şi a Uniunilor Sindicale (care a devenit mai târziu Federaţia Americană a Muncii) a iniţiat introducerea unei rezoluţii care stipula ca durata unei zile legale de muncă să aibă opt ore. În anul următor, Federaţia şi-a reiterat proclamaţia declarând că aceasta va fi susţinută de greve şi demonstraţii.

La 1 mai 1886, între 300.000 şi 500.000 de muncitori de pe tot cuprinsul Statelor Unite au mărşăluit pentru a-şi susţine cauza. Cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde au participat 90.000 de muncitori, dintre care circa 40.000 se aflau în grevă. Însă, trei zile mai târziu, în Piaţa Haymarket din Chicago, unde numărul greviştilor ajunsese la peste 65.000, lucrurile au escaladat şi poliţia a intervenit cu brutalitate. S-au înregistrat morţi şi răniţi.

La primul Congres al Internaţionalei a II-a întrunit la Paris, la 20 iulie 1889, s-a stabilit ca la data de 1 mai să fie sărbătorită Ziua internaţională a muncii, cu acest prilej fiind organizate demonstraţii pentru a marca evenimentele tragice de la Chicago dar şi de a determina autorităţile să accepte ziua de lucru de opt ore, se arată pe https://maitron.fr/. În 1890 au avut loc manifestaţii atât în SUA, cât şi în principalele ţări europene.

Ziua internaţională a muncii a fost recunoscută drept un eveniment anual la cel de-al doilea Congres al Internaţionalei a II-a din 1891, de la Bruxelles. De atunci, an de an, la 1 Mai, muncitorii au avut prilejul să-şi exprime public cererile privitoare la condiţii mai bune de muncă şi la salarii decente, potrivit http://indiatoday.intoday.in/.

Îngrijorat de ameninţarea politică a acestei sărbători create de socialişti, preşedintele american Grover Cleveland (1885-1889 şi 1893-1897) a decretat, în 1894, ca Ziua muncii să fie marcată în prima zi de luni a lunii septembrie. Preşedintele Dwight D. Eisenhower (1953-1961) a continuat aceeaşi politică, declarând această zi drept Ziua loialităţii în SUA, potrivit https://yeu.ca/. Şi Canada sărbătoreşte Ziua muncii, începând din 1894, în prima zi de luni a lunii septembrie, conform https://www.thecanadianencyclopedia.ca/.

În România, ziua de 1 Mai a fost marcată, începând din 1890, prin organizarea de petreceri câmpeneşti. Primele demonstraţii muncitoreşti organizate la noi în ţară au avut loc în 1945, la Bucureşti, iar ultimele s-au desfăşurat în 1971. După 1990, această zi este sărbătorită prin organizarea de concerte, plimbări cu bicicleta, ieşiri la iarbă verde, diverse activităţi festive, concursuri pentru copii etc. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: Accident rutier la Alba Iulia, zona Bărăbanț. O mașină s-a răsturnat. Intervin pompierii, cu echipaj de prim-ajutor

Publicat

foto: accident rutier la alba iulia, zona bărăbanț. o mașină

Un accident s-a petrecut luni seara la Alba Iulia, pe strada Turnătoriei, în cartierul Bărăbanț. Din primele date, în evenimentul rutier este implicat un autoturism.

Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical.

UPDATE: Autoturismul s-a răsturnat pe trotuar, în zidul unui imobil.

La fața locului sunt și echipaje de poliție.

UPDATE 1: Autoturismul a fost repus pe roți, de către echipajele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dragoș Damian, CEO Terapia: Nicușor Dan, salut Decrețelule din Făgăraș, felicitări și Hai România!

Publicat

dragos damian.jpg

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, l-a felicitat pe președintele ales al României, Nicușor Dan, dar i-a transmis, în același timp, și un mesaj.

”Nicușor Dan, salut Decrețelule din Făgăraș, felicitări și Hai România!
Cred că știi asta, oamenii harnici de la noi se scoală mâine și poimâine și în fiecare altă zi la ora 5, 6, 7, 8, 9 dimineața și se duc la lucru în fabrici, uzine și combinate, în șantiere, în ferme agricole, în scoli, licee și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Adolescent de 14 ani din Ocna Mureș, cu dosar penal. A condus un moped fără permis

Publicat

adolescent de 14 ani din ocna mureș, cu dosar penal.

Un adolescent de 14 ani din Ocna Mureș s-a ales cu dosar penal după ce a condus un moped fără permis.

Cazul a fost comunicat de reprezentanții IPJ Alba în buletinul de presă de luni, 19 mai 2025. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 18 mai 2025, polițiștii Secției 4 de Poliție Rurală Ocna Mureș l-au depistat pe un tânăr de 14 ani, din orașul Ocna Mureș, în timp ce conducea un moped, fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Față de minor,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Daune morale pentru o profesoară care a fost filmată în timp ce întreținea relații intime. Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

atenționare anaf: emailuri false trimise în numele fiscului.hackerii încearcă să

O profesoară din Sibiu a obținut daune morale, în instanță, după ce reputația i-a fost pătată și a fost victimă într-un dosar de ”violare a vieții private”. 

La mai bine de șase ani de când a fost victimă a unei acțiuni de ”revenge porn”, profesoara a obținut daune de 10.000 de euro. Decizia definitivă a fost dată de magistrații Curții de Apel Alba Iulia, în data de 13 mai. 

În primă instanță dosarul s-a aflat pe rolul Judecătoriei Sibiu, dar femeia nu a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe