Connect with us

ACTUALITATE

Ziua mondială a râsului

Publicat

Sursă foto: pixabay.com

În prima duminică a lunii mai este celebrată, anual, Ziua mondială a râsului. În 2021, această zi este marcată la 2 mai. Ziua mondială a râsului este iniţiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mişcării ”Laughter Yoga” („Hasyayoga”), adică terapia prin râs. Kataria este şi autorul cărţii „Râzi fără motiv” (”Laugh For No Reason”, 2002).

În mesajul dedicat ediţiei din 2021 a Zilei mondiale a râsului, Madan Kataria afirmă că, în prezent, avem nevoie de râs mai mult decât oricând, potrivit http://end.laughterguru.com. Restricţiile şi îngrijorările cauzate de actuala pandemie pot avea un impact negativ asupra stării de bine şi chiar a sănătăţii mintale. Terapia prin râs este un mod de a combate aceste efecte negative, de a diminua anxietatea şi de a induce o stare de spirit pozitivă, optimistă.

Pentru ediţia din 2021 a Zilei mondiale a râsului, rămâne valabilă tema de anul trecut: „Nu râdem pentru că suntem fericiţi, ci suntem fericiţi pentru că râdem”.

Tradiţionalele întâlniri şi spectacole nu vor avea loc nici în acest an, dar cei interesaţi de o porţie sănătoasă de râs pot accesa paginile de socializare ale diferitelor cluburi înfiinţate de adepţii terapiei prin râs, precum laughteryoga.org/zoom-laughter-club/.

Primul club de terapie prin râs a fost înfiinţat de Madan Kataria în anul 1995, într-un parc din Mumbai, numărând şase persoane. Kataria a organizat pentru prima dată Ziua mondială a râsului în 1998, tot la Mumbai, cu participarea a peste 12.000 de oameni. Evenimentul a trecut curând graniţele Indiei, în anul 2000 peste 10.000 de danezi marcând această zi în centrul capitalei Copenhaga.

Până în prezent, au fost înfiinţate Cluburi de Râs în peste 116 ţări, precizează http://end.laughterguru.com, inclusiv în România. Potrivit paginii de Facebook a Clubului Laughter Yoga din Bucureşti, „Râsul este gratuit, îl avem cu noi tot timpul, chiar şi atunci când nu avem motiv să râdem. Trebuie doar să ne lăsăm buzele şi corpul să râdă şi deja viaţa noastră se schimbă în bine. În aceste momente tensionate pentru întreaga lume, avem cu toţii nevoie să râdem, să ne destresăm psihic şi fizic”.

Efectele terapiei prin râs sunt cât se poate de serioase şi importante, conform laughteryoga.org/.

De exemplu, susţin adepţii terapiei amintite, eliberarea endorfinelor prin râs poate schimba în bine starea de spirit după doar câteva minute. Endorfinele, numite uneori şi ”molecule ale fericirii”, sunt substanţe chimice produse de creier ca răspuns la o varietate de stimuli. Acestea pot reduce stresul, proprietăţile lor analgezice fiind comparate chiar cu cele ale morfinei. Eliberarea endorfinelor în organism poate duce şi la îmbunătăţirea sistemului circulator şi întărirea celui imunitar.

Mai mult, terapia inspirată de Madan Kataria promite transformarea bunei-dispoziţii în exerciţii de respiraţie şi de tip cardio, ceea ce, pe termen lung, ajută la oxigenarea mai bună a organismului şi la menţinerea unui tonus ridicat. Nu în ultimul rând, râsul are potenţialul de a spori capacitatea de concentrare, de a creşte încrederea în propria persoană şi de a îmbunătăţi relaţiile cu cei din jur.

Primul om de ştiinţă care a sugerat că fenomenul râsului merită studiat în mod serios a fost psihologul William F. Fry, profesor la Universitatea Stanford, California. Acesta s-a autointitulat „primul gelotologist” (de la grecescul „gelos”, a râde), notează laughteronlineuniversity.com.

Un alt pionier al gelotologiei a fost Norman Cousins, jurnalist şi activist pentru pace care, în 1964, a susţinut că umorul l-a ajutat să treacă mai uşor peste cumplita boală de care suferea, artroză reactivă. În acest sens, a publicat faimoasa carte „Anatomia unei boli” („Anatomy of an Illness”), lansată în 1979.

Unul dintre cele mai importante studii despre beneficiile râsului a fost publicat, în 2010, de Ramon Mora-Ripoll în jurnalul „Alternative Therapies in Health & Medicine”. Concluziile materialului intitulat „Valoarea terapeutică a râsului în medicină” („The Therapeutic Value of Laughter in Medicine”) au fost că terapia prin râs este un instrument ieftin şi la îndemână, ce poate fi indicat în îngrijirea pacientului.

În 2019, un grup de cercetători japonezi a publicat articolul „Efectele terapiei prin râs asupra calităţii vieţii pacienţilor cu cancer” („Effects of Laughter Therapy on Quality of Life in Patients with Cancer”), unde au concluzionat că această formă de terapie are potenţialul de a reduce depresia, anxietatea şi stresul, potrivit pubmed.ncbi.nlm.nih.gov.

Tema râsului a fost abordată şi în filosofie, una dintre cele mai importante contribuţii în acest sens fiind lucrarea „Râsul. Eseu asupra semnificaţiei comicului” („Le Rire. Essai sur la signification du comique”), publicată în 1900 de gânditorul francez Henri Bergson. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Prins băut la volan, pe Calea Națională din Botoșani

Publicat

prins băut la volan, pe calea națională din botoșani

Publicitate

Un bărbat de 42 de ani, din municipiul Botoșani, a fost oprit de polițiști pe 2 iulie 2025, după ce a fost observat conducând haotic pe Calea Națională.

Pentru că emana halenă alcoolică, a fost testat cu etilotestul, iar rezultatul a indicat o concentrație de 0,99 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, șoferul a fost dus la spital pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii exacte a alcoolemiei.

Polițiștii au deschis un dosar…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Situația este atât de gravă din punct de vedere financiar, încât nu mai e timpul să tăiem cu bisturiul (consultant)

Publicat

situația este atât de gravă din punct de vedere financiar,

Publicitate

România se confruntă cu cea mai gravă criză bugetară din ultimii 15 ani, iar pentru a evita dezastrul Guvernul Bolojan propune aceste măsuri de austeritate care nu sunt menite neapărat să rezolve problema deficitului bugetar, ci să reclădească încrederea agențiilor de rating în România, susține consultantul economic Adrian Negrescu.

‘Suntem în cea mai gravă criză bugetară din ultimii 15 ani, cu un deficit bugetar care, după primele cinci…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: O tânără a fost prinsă la volan fără să aibă permis de conducere

Publicat

botoșani: o tânără a fost prinsă la volan fără să

Publicitate

Miercuri, polițiștii din Secția Rurală 4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul comunal DC 70 din comuna George Enescu, o mașină condusă de o fată de 26 de ani din localitate.

Verificările au arătat că tânăra nu avea permis pentru nicio categorie de vehicule, iar mașina i-a fost dată să o conducă de un bărbat de 30 de ani, care era pasager pe scaunul din dreapta.

Poliția continuă ancheta pentru conducere fără permis și pentru că i s-a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Acțiune ”BLITZ” a polițiștilor din Flămânzi. 11 șoferi au rămas fără permis pentru că au depășit viteza legală

Publicat

acțiune ”blitz” a polițiștilor din flămânzi. 11 șoferi au rămas

Publicitate

Miercuri, în intervalul orar 06:00-07:00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au organizat o acțiune de tip ”BLITZ” pentru prevenirea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare conducerea cu viteză peste limita legală.

 

Acțiunea s-a desfășurat pe drumul european DE 58, Cotu-Flămânzi, prilej cu care au fost verificate peste 30 de autovehicule, iar 11 dintre conducătorii auto au fost depistați conducând cu viteză peste…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe