Connect with us

ACTUALITATE

Ziua mondială a râsului

PublicatSursă foto: pixabay.com

În prima duminică a lunii mai este celebrată, anual, Ziua mondială a râsului. În 2021, această zi este marcată la 2 mai. Ziua mondială a râsului este iniţiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mişcării ”Laughter Yoga” (“Hasyayoga”), adică terapia prin râs. Kataria este şi autorul cărţii “Râzi fără motiv” (”Laugh For No Reason”, 2002).

În mesajul dedicat ediţiei din 2021 a Zilei mondiale a râsului, Madan Kataria afirmă că, în prezent, avem nevoie de râs mai mult decât oricând, potrivit http://end.laughterguru.com. Restricţiile şi îngrijorările cauzate de actuala pandemie pot avea un impact negativ asupra stării de bine şi chiar a sănătăţii mintale. Terapia prin râs este un mod de a combate aceste efecte negative, de a diminua anxietatea şi de a induce o stare de spirit pozitivă, optimistă.

Pentru ediţia din 2021 a Zilei mondiale a râsului, rămâne valabilă tema de anul trecut: “Nu râdem pentru că suntem fericiţi, ci suntem fericiţi pentru că râdem”.

Tradiţionalele întâlniri şi spectacole nu vor avea loc nici în acest an, dar cei interesaţi de o porţie sănătoasă de râs pot accesa paginile de socializare ale diferitelor cluburi înfiinţate de adepţii terapiei prin râs, precum laughteryoga.org/zoom-laughter-club/.

Primul club de terapie prin râs a fost înfiinţat de Madan Kataria în anul 1995, într-un parc din Mumbai, numărând şase persoane. Kataria a organizat pentru prima dată Ziua mondială a râsului în 1998, tot la Mumbai, cu participarea a peste 12.000 de oameni. Evenimentul a trecut curând graniţele Indiei, în anul 2000 peste 10.000 de danezi marcând această zi în centrul capitalei Copenhaga.

Până în prezent, au fost înfiinţate Cluburi de Râs în peste 116 ţări, precizează http://end.laughterguru.com, inclusiv în România. Potrivit paginii de Facebook a Clubului Laughter Yoga din Bucureşti, “Râsul este gratuit, îl avem cu noi tot timpul, chiar şi atunci când nu avem motiv să râdem. Trebuie doar să ne lăsăm buzele şi corpul să râdă şi deja viaţa noastră se schimbă în bine. În aceste momente tensionate pentru întreaga lume, avem cu toţii nevoie să râdem, să ne destresăm psihic şi fizic”.

Efectele terapiei prin râs sunt cât se poate de serioase şi importante, conform laughteryoga.org/.

De exemplu, susţin adepţii terapiei amintite, eliberarea endorfinelor prin râs poate schimba în bine starea de spirit după doar câteva minute. Endorfinele, numite uneori şi ”molecule ale fericirii”, sunt substanţe chimice produse de creier ca răspuns la o varietate de stimuli. Acestea pot reduce stresul, proprietăţile lor analgezice fiind comparate chiar cu cele ale morfinei. Eliberarea endorfinelor în organism poate duce şi la îmbunătăţirea sistemului circulator şi întărirea celui imunitar.

Mai mult, terapia inspirată de Madan Kataria promite transformarea bunei-dispoziţii în exerciţii de respiraţie şi de tip cardio, ceea ce, pe termen lung, ajută la oxigenarea mai bună a organismului şi la menţinerea unui tonus ridicat. Nu în ultimul rând, râsul are potenţialul de a spori capacitatea de concentrare, de a creşte încrederea în propria persoană şi de a îmbunătăţi relaţiile cu cei din jur.

Primul om de ştiinţă care a sugerat că fenomenul râsului merită studiat în mod serios a fost psihologul William F. Fry, profesor la Universitatea Stanford, California. Acesta s-a autointitulat “primul gelotologist” (de la grecescul “gelos”, a râde), notează laughteronlineuniversity.com.

Un alt pionier al gelotologiei a fost Norman Cousins, jurnalist şi activist pentru pace care, în 1964, a susţinut că umorul l-a ajutat să treacă mai uşor peste cumplita boală de care suferea, artroză reactivă. În acest sens, a publicat faimoasa carte “Anatomia unei boli” (“Anatomy of an Illness”), lansată în 1979.

Unul dintre cele mai importante studii despre beneficiile râsului a fost publicat, în 2010, de Ramon Mora-Ripoll în jurnalul “Alternative Therapies in Health & Medicine”. Concluziile materialului intitulat “Valoarea terapeutică a râsului în medicină” (“The Therapeutic Value of Laughter in Medicine”) au fost că terapia prin râs este un instrument ieftin şi la îndemână, ce poate fi indicat în îngrijirea pacientului.

În 2019, un grup de cercetători japonezi a publicat articolul “Efectele terapiei prin râs asupra calităţii vieţii pacienţilor cu cancer” (“Effects of Laughter Therapy on Quality of Life in Patients with Cancer”), unde au concluzionat că această formă de terapie are potenţialul de a reduce depresia, anxietatea şi stresul, potrivit pubmed.ncbi.nlm.nih.gov.

Tema râsului a fost abordată şi în filosofie, una dintre cele mai importante contribuţii în acest sens fiind lucrarea “Râsul. Eseu asupra semnificaţiei comicului” (“Le Rire. Essai sur la signification du comique”), publicată în 1900 de gânditorul francez Henri Bergson. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

IKEA retrage de pe piață mai multe produse. Clienții vor primi înapoi suma integrală

Publicat

ikea
Arhivă foto

IKEA îndeamnă toți clienții care dețin farfurii, boluri și căni Heroisk sau Talrika să nu le mai folosească și să contacteze IKEA pentru rambursare integrală.

Compania retrage de pe piață farfuriile, bolurile și cănile Heroisk și Talrika, întrucât acestea se pot sparge și pot cauza arsuri daca au un conținut fierbinte. IKEA a primit sesizări privind spargerea produselor menționate.

Produsele Heroisk și Talrika pot fi returnate la orice magazin IKEA, iar clienților li se va restitui suma integrală plătită pentru produs. Nu este necesară nicio dovadă a achiziției, cum ar fi bonul fiscal.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Danemarca a ridicat aproape toate restricţiile, cu excepţia cluburilor de noapte care rămân închise

Publicat

Guvernul danez a ridicat aproape toate restricţiile impuse pentru a stopa răspândirea COVID-19, majoritatea afacerilor urmând să se redeschidă vineri, relatează dpa.

Cluburile de noapte şi discotecile sunt singura excepţie, conform deciziei susţinute de majoritatea parlamentarilor în cadrul unei şedinţe organizate luni seara.

Cu toate acestea, danezii trebuie să continue să respecte distanţarea socială şi, în multe locuri, oamenii vor trebui să demonstreze că au fost vaccinaţi, testaţi negativ pentru coronavirus sau vindecaţi după ce au contractat boala.

Danemarca a permis deja ca restaurantele, barurile, sălile de sport şi multe alte locuri să se redeschidă în urma deciziilor anterioare de ridicare treptată a restricţiilor.

Majoritatea elevilor danezi merg, de asemenea, la şcoală de ceva timp.

Şi studenţii vor putea merge din nou la cursuri, iar cursurile la seral şi şcolile de muzică vor putea, de asemenea, să îşi reia activitatea normală.

Deschiderile se aplică şi saunelor, piscinelor şi părţilor interioare ale grădinilor zoologice şi parcurilor de distracţie, toate fiind închise de luni de zile.

Danezii vor putea, de asemenea, participa şi la alte activităţi sportive şi de agrement.

Programul de lucru la distanţă se va reduce în trei faze, astfel încât toţi cetăţenii se vor întoarce la muncă până la 1 august.

Limita pentru numărul participanţilor la adunări va fi ridicată de la 25 la 50 de persoane pentru evenimentele la interior şi de la 75 la 100 de persoane la evenimentele în aer liber.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Percheziții în Dolj, la persoane bănuite de obținerea ilegală a unor indemnizații, în contextul pandemiei de COVID

Publicat

Arhivă foto

Mai multe persoane din județul Dolj sunt cercetate de polițiști după ce ar fi încercat să inducă în eroare reprezentanți ai unor autorități competente. 12 percheziții au avut loc marți, 18 mai, în județul Dolj, la persoane bănuite de obținerea ilegală a unor indemnizații, în timpul pandemiei de COVID-19.

Potrivit unui comunicat al Poliției Române, marți dimineață, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Dolj, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, au efectuat 12 percheziții domiciliare, la persoane fizice și juridice din județul Dolj, bănuite de săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații și uz de fals.

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2020 și până în prezent, 10 persoane din județul Dolj, care ar fi invocat calitatea de artist-interpret, ar fi depus, la autoritatea competentă, înscrisuri falsificate, în vederea obținerii unor indemnizații alocate din bugetul de stat, în contextul pandemiei de COVID-19.

Persoanele ar fi încercat să inducă în eroare reprezentanții autorității competente, cu privire la existența unor relații contractuale de prestări servicii, anterioare declanșării pandemiei de COVID-19.

Prejudiciul cauzat este de aproximativ 130.000 de lei.

Conform sursei citate, în urma perchezițiilor, au fost ridicate documente ce pot constitui mijloace de probă în cursul procesului penal.

De asemenea, au fost puse în aplicare cinci mandate de aducere. Cercetările sunt continuate, urmând să fie dispuse măsuri legale.

La activități au participat și polițiști ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Dolj, Serviciului Criminalistic, precum și poliţişti ai secţiilor 3 şi 5 Craiova și ai secţiilor de poliţie rurală 1 Melineşti, 2 Breasta şi 15 Filiaşi.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Maraton de vaccinare pentru copii, de 1 iunie

Publicat

Arhivă foto

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță a anunțat marți că în zilele de 31 mai și 1 iunie va fi organizat un maraton de vaccinare pentru copii.

„Intenționăm să organizăm în perioada 31 mai-1 iunie, pentru că este Ziua internațională a copilului, un maraton la nivel la nivel național pentru vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 16-18 ani, însă dacă până la acel moment vom avea și autorizarea pentru grupa de vârstă 12-15 ani avem în plan această activitate de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a spus că tinerii sub 18 ani se vor putea prezenta la vaccinare însoțiți de aparținători.

„Ne-am dori să funcționeze neîntrerupt cel puțin 24 de ore, încât să dăm posibilitatea unui număr cât mai mare de tineri, de copii, de adolescenți, să se poată prezenta în centrele de vaccinare evident însoțiți de un aparținător, de tutorele legal, părinți, bunici”, a mai spus Gheorghiță.

Acesta a spus că cei sub 18 ani se pot vaccina și până atunci în centrele de vaccinare, „însă în zilele respective, 31 mai, 1 iunie, vom avea această prioritizare pentru această grupă de vârstă”.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe