Connect with us

INTERNAȚIONAL

Bilanţul deceselor asociate utilizării ţigărilor electronice a ajuns la 42 de victime, în America

Publicat

tigara

Numărul deceselor în urma unei misterioase afecţiuni pulmonare asociate cu utilizarea ţigărilor electronice (practică denumită „vaping”) a ajuns la 42 de victime în Statele Unite, a anunţat Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din această ţară (CDC), relatează dpa.

Agenţia americană din domeniul sănătăţii, care a colectat date referitoare la această afecţiune pulmonară în 49 din cele 50 de state americane, a precizat că în prezent au fost identificate 2.172 de cazuri de îmbolnăviri pe teritoriul SUA, cu aproape 100 mai multe decât în urmă cu o săptămână.

Cele 42 de decese au fost confirmate în 24 de state, media de vârstă a pacienţilor decedaţi fiind de 52 de ani.

Potrivit CDC, vârsta medie a celor afectaţi de această boală este de 24 de ani, iar 79% dintre persoanele care s-au îmbolnăvit au sub 35 de ani.

New York Times a informat săptămâna aceasta că un băiat de 17 ani a suferit daune ireversibile ca urmare a bolii pulmonare asociate cu vaping-ul şi fost nevoie de un transplant de plămâni pentru a-i salva viaţa.

Săptămâna trecută, CDC a anunţat că a descoperit acetat de vitamina E în toate probele de fluide colectate din plămânii a 29 de pacienţi din 10 state americane.

„Este pentru prima dată când detectăm un produs chimic care reprezintă un motiv de îngrijorare din probele biologice de la pacienţii cu aceste leziuni pulmonare”, a anunţat CDC într-un comunicat.AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Nou protest al angajaţilor Netflix faţă de o emisiune a actorului şi umoristului Dave Chappelle

Publicat

O sută de persoane, în rândul cărora s-au aflat mai mulţi angajaţi ai platformei de streaming Netflix, au protestat miercuri în faţa sediului companiei americane în urma difuzării emisiunii „The Closer” a actorului de stand-up Dave Chappelle, ale cărui comentarii despre comunitatea transgen au suscitat o amplă polemică, relatează EFE.

Manifestaţia, convocată de mai mulţi angajaţi ai Netflix, are loc la o săptămână după de compania a suspendat trei angajaţi care au întrerupt o şedinţă a directorilor platformei de streaming în semn de protest şi au concediat o altă persoană care a divulgat informaţii confidenţiale despre conţinutul acestui program.

„The Closer”, o emisiune specială a umoristului Dave Chappelle, care respectă formatul „stand-up comedy”, a fost lansată de Netflix la începutul lui octombrie şi a fost primită cu o amplă opoziţie de unii angajaţi ai companiei americane.

Dave Chappelle afirmă în acea emisiune că membrii comunităţii trans au pielea „foarte fină” şi sprijină mesajele scriitoarei J.K. Rowling, precum şi poziţia ei faţă de „TERF”, un termen folosit pentru a defini o mişcare feministă radicală, care exclude persoanele transsexuale.

Umoristul american a criticat totodată aşa-numita „cultură a anulării”.

Potrivit unei liste de revendicări formulate în această săptămână, angajaţii Netflix nu cer retragerea emisiunii, dar recomandă companiei să îi adauge o etichetă care să avertizeze telespectatorii cu privire la comentariile sale ofensive la adresa persoanelor trans.

Ei au cerut totodată înfiinţarea unei divizii care să promoveze prezenţa persoanelor trans atât în faţa camerelor de filmat, cât şi în spatele acestora.

Polemica suscitată l-a obligat pe Ted Sarandos, codirector executiv al platformei Netflix, să apere emisiunea „The Closer”. „Nu permitem (pe) Netflix emisiuni concepute pentru a incita la ură sau la violenţă şi nu credem că ‘The Closer’ depăşeşte această limită. Recunosc, totuşi, că este dificil să facem distincţia între comentariu şi insultă, mai ales în cazul stand-up-ului, care există pentru a depăşi limitele”, a precizat Ted Sarandos.

Într-un nou comunicat, directorii de la Netflix au afirmat că au sprijinit manifestaţia: „Îi preţuim pe colegii şi aliaţii noştri trans şi înţelegem răul pricinuit. Respectăm decizia oricărui angajat care doreşte să protesteze şi recunoaştem că avem mult de lucru atât în interiorul Netflix, cât şi în privinţa conţinuturilor noastre”. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Serbia introduce permise de sănătate COVID-19 pentru accesul în cafenele şi restaurante

Publicat

Serbia va introduce obligativitatea unui ”permis de sănătate” COVID-19 pentru accesul în restaurante, cafenele şi baruri după ora 22:00, a anunţat miercuri premierul sârb Ana Brnabic, în contextul în care ţara se confruntă cu o agravare a situaţiei legate de infectarea cu coronavirusul, transmite Reuters.

Începând din 23 octombrie, persoanele care doresc să intre în restaurante, cafenele şi baruri după ora 22:00 vor avea nevoie de un permis – în formă tipărită sau digitală – ce atestă că titularul s-a vaccinat, s-a vindecat după trecerea prin boală sau a fost testat negativ la COVID-19.

Serbia, ce are o populaţie de 6,7 milioane de persoane, înregistrează o medie zilnică de 6.000 de cazuri noi de COVID-19. Până în prezent, au fost raportate peste 1 milion de cazuri de COVID-19 confirmate şi 9.214 decese.

”Situaţia epidemiologică este catastrofală şi nu se ameliorează”, a declarat Brnabic într-o conferinţă de presă la Belgrad.

”Dacă cineva se gândeşte să falsifice (permisul de sănătate), atunci îşi păcăleşte familia, copiii, părinţii şi bunicii şi îi infectează”, a spus ea.

Anul trecut, Serbia a aprobat vaccinurile Pfizer, AstraZeneca, Sinopharm şi Sputnik V pentru programul de vaccinare a populaţiei sale. Aproximativ 50% dintre sârbi s-au vaccinat cu două doze. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Austria va cere certificatul verde la locul de muncă de la 1 noiembrie

Publicat

Austria va cere de la 1 noiembrie certificatul verde – vaccinare, trecere prin boală sau test PCR recent – pentru a merge la locul de muncă acolo unde în birou există mai mult de o persoană, relatează miercuri EFE.

Această măsură, aprobată de coaliţia guvernamentală formată din conservatori şi ecologişti, a fost anunţată în aceeaşi zi în care ţara a înregistrat cel mai mare număr de contagieri de COVID-19 din 2021.

Între 1 şi 14 noiembrie se stabileşte o perioadă de tranziţie în care toţi cei care lucrează şi nu au certificat vor trebui să poarte permanent o mască sanitară FFP2.

Măsura se aplică tuturor lucrătorilor care intră în contact cu alte persoane la locul de muncă, inclusiv în spaţiile comune sau la cantine, fiind însă excluşi cei care lucrează de acasă sau care sunt singuri, precum şoferii de camioane.

Detaliile acestei măsuri vor fi anunţate la sfârşitul săptămânii, când decretul guvernamental va fi aprobat de cele două camere.

Certificatul verde

În Austria se cere deja certificatul verde pentru a intra în restaurante sau pentru alte activităţi de agrement, precum intrarea în cinematografe, teatre sau stadioane.

Măsura vine după ce în ultimele 24 de ore această ţară de 8,8 milioane de locuitori a înregistrat 13 decese şi 3.727 de contagieri, cea mai mare cifră de la 1 decembrie 2020, potrivit datelor oficiale.

În Austria sunt spitalizate cu COVID-19 circa o mie de persoane

În Austria sunt spitalizate cu COVID-19 circa o mie de persoane, dintre care 218 se află la terapie intensivă.

Experţii prognozau deja o creştere a numărului de cazuri la toamnă ca urmare a procentului relativ scăzut de vaccinare – 61,9 % din populaţie cu schema completă – un procent care însă a crescut în ultimele săptămâni.

O parte din scepticismul faţă de vaccinare îi revine Partidului Libertăţii (FPÖ, de extremă dreapta) – cu intenţii de vot de 21 % -, care consideră această măsura drept un atac adus „libertăţii” individuale şi care pune la îndoială eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Australia şi-a atins obiectivul de vaccinare de 70% din populaţia sa eligibilă

Publicat

Australia şi-a atins un prim obiectiv de vaccinare miercuri, după ce 70% din totalul rezidenţilor săi cu vârste de peste 16 ani au fost vaccinaţi cu schemă completă împotriva noului coronavirus, informează DPA.

Ministrul australian al Sănătăţii, Greg Hunt, a făcut următoarea declaraţie: „Pentru a fi exact, am atins pragul de 70,007%”.

Paul Kelly, ofiţer-şef pentru sănătate, a declarat că acest lucru înseamnă că Australia va putea să intre de acum într-o nouă etapă de combatere a pandemiei şi să aibă în vedere o serie de alte măsuri „pentru a ne întoarce la un fel de normalitate în era COVID-19”.

Guvernul australian a anunţat recent că va adopta dispoziţii care vor duce la o deschidere treptată a graniţelor internaţionale ale ţării, care, cu câteva mici excepţii, au rămas închise din martie 2020.

Cetăţenii australieni şi rezidenţii permanenţi care au fost vaccinaţi cu schemă completă

Cetăţenii australieni şi rezidenţii permanenţi care au fost vaccinaţi cu schemă completă vor putea în curând să călătorească din nou fără restricţii în Australia şi în afara ţării, însă deocamdată nu este cunoscut momentul în care această măsură va fi aplicată şi în cazul studenţilor, turiştilor străini şi persoanelor care solicită vize de lucru.

Limitările stricte ale sosirilor internaţionale şi costurile mari generate de carantina obligatorie în hoteluri au făcut ca australienii rămaşi în străinătate să nu poată reveni în ţară în ultimele 18 luni, iar cei rămaşi în Australia nu au putut să mai părăsească ţara.

Australia, cu o populaţie de 25 de milioane de locuitori, a avut un debut lent al campaniei sale de vaccinare, însă ritmul acesteia a crescut foarte mult în ultimele luni, după ce varianta Delta a determinat regiuni întinse ale ţării să intre în lockdown. Oraşele Sydney şi Melbourne au fost deosebit de afectate.

Guvernul australian a declarat că este puţin probabil să impună alte lockdown-uri stricte în viitor. Agerpres

Citește mai departe