Connect with us

EVENIMENT

Cântăreaţa de muzică lăutărească Gabi Luncă a murit la spital, unde era internată cu COVID-19

Publicat

Cântăreaţa de muzică lăutărească Gabi Luncă a încetat din viaţă, ea fiind internată de două săptămâni în spital cu COVID-19, anunţă Partida Romilor ”Pro Europa”.

Decesul artistei în vârstă de 83 de ani a survenit vineri seara, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov, unde aceasta era internată, mai menţionează sursa citată.

Decesul artistei Gabi Luncă vine la numai o zi după cel al altui cunoscut cântăreţ de muzică lăutărească, Nelu Ploieşteanu, care de asemenea a fost infectat cu COVID-19.

Gabi Luncă s-a născut la data de 16 octombrie 1938 în comuna Vărbilău, judeţul Prahova, într-o familie cu şase copii. Tatăl ei, Dumitru Luncă, a fost violonist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploieşti.

Începe să cânte în anul 1951, alături de tatăl său, iar după 1953 devine solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi. În 1955 începe colaborarea cu Ansamblul Folcloric al Clubului 1 Mai, Ploieşti, dirijor fiind în perioada respectivă acordeonistul Sile Ungureanu.
Devine cunoscută încă de la 17 ani, când era angajată la Orchestra Flacăra Prahovei din Ploieşti. Încă de atunci, artista şi-a definit foarte clar genul muzical: muzica orăşenească lăutărească. Doi ani mai târziu primeşte o telegramă din partea casei de discuri Electrecord, în care este invitată să înregistreze primul ei album, cu doar patru piese. Melodia de rezistenţă a fost „Dă-mi drumul nevastă-n casă.”

În 1955 înregistrează prima dată la Radiodifuziunea Română, unde debutează cu melodia „Pe deasupra casei mele”, acompaniată de Orchestra de muzică populară Radio dirijată de Victor Predescu.

În 1959 este invitată de Ionel Budişteanu să înregistreze prima oară la Electrecord, printre care şi piesele „Am un pom în bătătură” şi „M-am jurat că nu mai beau”.

Realizează numeroase alte înregistrări la Electrecord în perioada 1960-1965, colaborând cu importanţi şefi de orchestră precum Nicu Stănescu, Zisu Georgescu sau Florian Economu.

În 1964 se căsătoreşte cu acordeonistul Ion Onoriu, alături de care începe să înregistreze din 1970. Începând cu 1973 practic toate înregistrările de până la sfârşitul carierei sunt realizate alături de formaţia lui Ion Onoriu, orchestră căreia se alătură mai târziu clarinetistul Mieluţă Bibescu, trompetistul Costel Vasilescu şi ţambalistul Toni Iordache.

În 1980 are primul său concert în străinătate (Israel), urmând alte turnee, semnificative fiind cel din Berlin (1982) şi cel din New York (1983).

În 1990, organizează împreună cu Ion Onoriu cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană (mahala) din istoria României, pe stadionul Dinamo.

În 1992, alături de Ion Onoriu lansează primul album de muzică lăutărească-religioasă, prezentând-o în două turnee, în Paris şi Madrid. Din 1993, Gabi Luncă nu a mai cântat decât la slujbele Bisericii Penticostale din Bucureşti, retrăgându-se complet de pe scena muzicală lăutărească. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Stații inteligente de transport public dotate cu puncte de încărcare USB și wireless, în comuna Lupșa. Licitația, lansată în SEAP

Publicat

stații inteligente de transport public dotate cu puncte de încărcare

Stații inteligente de transport public dotate cu puncte de încărcare USB și wireless, în comuna Lupșa. Cinci stații inteligente de transport public urmează să fie amplasate în curând în comuna Lupșa, printr-o investiție de peste 300.000 de lei

Primăria Lupșa a lansat pe 19 mai, în SEAP, o licitație pentru achizitionarea de mobilier urban inteligent, respectiv cinci stații inteligente de transport public.

Valoarea estimată a contractului este de 333.242 lei, fără TVA….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

21 mai – Sfinții Împărați Constantin și Elena. 1,8 milioane de români își sărbătoresc onomastica

Publicat

sf constantin si elena 21 mai 2020 traditii.jpg

Aproximativ 1,8 milioane de români își sărbătoresc miercuri, 21 mai, onomastica, de Sfinții Împărați Constantin și Elena, dintre care aproape 1,1 milioane de femei și aproximativ 675.000 de bărbați, scrie Agerpres.

Potrivit datelor furnizate de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, cel mai întâlnit nume masculin este Constantin – 422.622, urmat de Cosmin – 116.727, Costel – 74.184, Costică – 23.698, Costin – 22.235 și Costinel –…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Delia, Compact și Subcarpați, urcă pe scenă la Zilele Clujului. Emil Boc: Vom avea ”Regal folcloric”, dar și spectacol de drone

Publicat

drone zilele clujului 1.jpeg

4 zile, peste 40 de locații și peste 100 de evenimente. Zilele Clujului, eveniment ajuns la cea de a 13-a ediție, vor avea loc în perioada 22-25 mai.

Primarul Emil Boc a prefațat acest eveniment și a anunțat că în centru, pe lângă concerte, inclusiv de muzică clasică și populară, va avea loc și deja consacratul spactacol de drone și video mapping.

Delia, Compact și Subcarpați, urcă pe scenă la Zilele Clujului

Final de săptămână plin de eveimente la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Poker vs. Blackjack: Care joc îți oferă cele mai mari șanse? (P)

Publicat

jc cluj24.ro .jpg

Indiferent că ai sau nu experiență, din postura de parior contează foarte mult euforia pe care o experimentezi atunci când ești în așteptarea unui rezultat sau când te afli la o masă de joc ca să vezi ce anume se va întâmpla. Ne place adrenalina aia care pulsează din euforie și, odată trăită, vrem să o retrăim.

Jocurile de noroc oferă o astfel de emoție, la care revenim când și când, motiv pentru care uneori vrem să încercăm mai multe jocuri, până le…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe