Connect with us

EVENIMENT

Cântăreaţa de muzică lăutărească Gabi Luncă a murit la spital, unde era internată cu COVID-19

Publicat

Cântăreaţa de muzică lăutărească Gabi Luncă a încetat din viaţă, ea fiind internată de două săptămâni în spital cu COVID-19, anunţă Partida Romilor ”Pro Europa”.

Decesul artistei în vârstă de 83 de ani a survenit vineri seara, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov, unde aceasta era internată, mai menţionează sursa citată.

Decesul artistei Gabi Luncă vine la numai o zi după cel al altui cunoscut cântăreţ de muzică lăutărească, Nelu Ploieşteanu, care de asemenea a fost infectat cu COVID-19.

Gabi Luncă s-a născut la data de 16 octombrie 1938 în comuna Vărbilău, judeţul Prahova, într-o familie cu şase copii. Tatăl ei, Dumitru Luncă, a fost violonist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploieşti.

Începe să cânte în anul 1951, alături de tatăl său, iar după 1953 devine solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi. În 1955 începe colaborarea cu Ansamblul Folcloric al Clubului 1 Mai, Ploieşti, dirijor fiind în perioada respectivă acordeonistul Sile Ungureanu.
Devine cunoscută încă de la 17 ani, când era angajată la Orchestra Flacăra Prahovei din Ploieşti. Încă de atunci, artista şi-a definit foarte clar genul muzical: muzica orăşenească lăutărească. Doi ani mai târziu primeşte o telegramă din partea casei de discuri Electrecord, în care este invitată să înregistreze primul ei album, cu doar patru piese. Melodia de rezistenţă a fost „Dă-mi drumul nevastă-n casă.”

În 1955 înregistrează prima dată la Radiodifuziunea Română, unde debutează cu melodia „Pe deasupra casei mele”, acompaniată de Orchestra de muzică populară Radio dirijată de Victor Predescu.

În 1959 este invitată de Ionel Budişteanu să înregistreze prima oară la Electrecord, printre care şi piesele „Am un pom în bătătură” şi „M-am jurat că nu mai beau”.

Realizează numeroase alte înregistrări la Electrecord în perioada 1960-1965, colaborând cu importanţi şefi de orchestră precum Nicu Stănescu, Zisu Georgescu sau Florian Economu.

În 1964 se căsătoreşte cu acordeonistul Ion Onoriu, alături de care începe să înregistreze din 1970. Începând cu 1973 practic toate înregistrările de până la sfârşitul carierei sunt realizate alături de formaţia lui Ion Onoriu, orchestră căreia se alătură mai târziu clarinetistul Mieluţă Bibescu, trompetistul Costel Vasilescu şi ţambalistul Toni Iordache.

În 1980 are primul său concert în străinătate (Israel), urmând alte turnee, semnificative fiind cel din Berlin (1982) şi cel din New York (1983).

În 1990, organizează împreună cu Ion Onoriu cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană (mahala) din istoria României, pe stadionul Dinamo.

În 1992, alături de Ion Onoriu lansează primul album de muzică lăutărească-religioasă, prezentând-o în două turnee, în Paris şi Madrid. Din 1993, Gabi Luncă nu a mai cântat decât la slujbele Bisericii Penticostale din Bucureşti, retrăgându-se complet de pe scena muzicală lăutărească. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Efectele consumului exagerat de fast-food asupra sănătății. Calorii, grăsimi și zahăr cu impact asupra copiilor și adolescenților

Publicat

efectele consumului exagerat de fast food asupra sănătății. calorii, grăsimi și

Efectele consumului exagerat de fast-food: Consumul de mâncare de acest tip poate avea numeroase efecte negative asupra sănătății și bunăstării unei persoane, arată o serie de studii realizate recent la nivel european.

Fast food-ul este adesea bogat în calorii, grăsimi saturate, zahăr și sodiu, iar consumul frecvent poate duce la creșterea în greutate și, ulterior, la obezitate.

Obezitatea este asociată cu riscul crescut de boli de inimă, diabet de tip 2, afecțiuni ale…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Din spatele cortinei. Cu ocazia Anului PUCCINI, Opera Română clujeană pune în scenă piesa “Tosca”

Publicat

opera e1585817587946.jpg

Opera Națională Română Cluj-Napoca a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă, detalii despre premiera operei “Tosca”, cât și despre concursul “Verum Solitus”.

Pentru a celebra Anul Puccini în România, Opera Națională Română în parteneriat cu Institutul Cultural Italian, Ambasada Italiei și Artexim, pune în scenă celebra operă “Tosca”. Premiera are loc în două reprezentații, sâmbătă, 20 aprilie și duminică, 21 aprilie, la ora…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dotări pentru Colegiul Militar din Alba Iulia: mobilier, materiale didactice și echipamente digitale. Valoarea investiției

Publicat

dotări pentru colegiul militar din alba iulia: mobilier, materiale didactice

Dotări pentru Colegiul Militar din Alba Iulia. Elevii Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Alba Iulia vor beneficia de mobilier, materiale didactice și echipamente digitale moderne, printr-o investiție de aproape 900.000 de lei. 

Ministerul Apărării – UM 01829 a lansat pe 17 aprilie o licitație, în platforma SEAP, pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ militar preuniversitar din subordinea Statului Major al…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Legătura dintre un cont de Instagram, investiții în criptomonede și hackeri, detaliată într-un proces la Tribunalul Alba

Publicat

legătura dintre un cont de instagram, investiții în criptomonede și

Spargerea unui cont de Instagram a fost cercetată de polițiștii din Alba. Este vorba despre o escrocherie clasică a hackerilor de pe internet, care vânează conturi de pe rețelele sociale. 

Modalitatea prin care aceștia au acționat este descrisă de magistrații Tribunalului Alba, care au dat o soluție în acest caz. Dosarul a fost soluționat în data de 15 aprilie 2024, la solicitarea procurorilor.

Legatura dintre criptomonede și contul de Instagram

Hackerii au acționat în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe