Connect with us

ACTUALITATE

Cercetătorii din Noua Zeelandă dezvoltă un nou sistem care ar putea anticipa erupţiile vulcanice

Publicat

vulcan la palma sursa captura rtvc

Cercetătorii din Noua Zeelandă dezvoltă un nou sistem de avertizare care urmăreşte trepidaţiile din interiorul vulcanilor şi care, într-o zi, ar putea oferi un preaviz de două până la patru zile pentru a şti dacă o erupţie este mai probabilă.

După erupţia mortală de la Whakaari din 2019, cercetătorii de la Universitatea din Canterbury şi-au propus să determine dacă modelele de frecvenţă seismică (trepidaţiile resimţite în vulcan) ar putea ajuta la prognozarea erupţiilor şi la prevenirea pierderilor de vieţi omeneşti.

Dr. Alberto Ardid, cercetător postdoctoral în domeniul ingineriei resurselor naturale, a studiat înregistrările de la seismometrele GeoNet, un instrument care măsoară zgomotele şi trepidaţiile solului, înainte de 18 erupţii în şase vulcani activi din întreaga lume, inclusiv trei din Noua Zeelandă: Ruapehu, Tongariro şi Whakaari.

Un algoritm de învăţare automată i-a permis doctorului Ardid să treacă prin mii de înregistrări şi să evidenţieze anumite tipare de frecvenţă care apar cu regularitate înainte de o erupţie, potrivit The Guardian.

Descoperirile, publicate în Nature Communications, au arătat că în cele trei săptămâni şi apoi în cele câteva zile dinaintea unei erupţii, au existat schimbări similare în frecvenţe în cadrul unora dintre vulcani.

Scuturile deveneau mai lente, sugerând că exista un blocaj în partea puţin adâncă a vulcanului şi că se formase un sigiliu sau un capac, care reţine gazul fierbinte, creşte presiunea şi, uneori, declanşează o explozie.

„Acest model a început să apară, din experienţa noastră, cu aproximativ trei săptămâni înainte de erupţie şi atinge un vârf cu aproximativ două şi patru zile înainte de eveniment”, a declarat Ardid.

„Cu toate acestea, este important să subliniem că am observat acest mecanism de etanşare fără a avea legătură cu erupţia”, a mai spus el. Uneori, presiunea se va elibera pasiv, iar alteori poate exploda. „Atunci este periculos”.

Nu există un instrument care să prezică în mod definitiv dacă un vulcan va erupe. După cum spune Ardid: „Sfântul Graal al vulcanologiei este încercarea de a anticipa momentul în care va avea loc o erupţie”. Dar ceea ce face această cercetare este să le permită oamenilor de ştiinţă să determine cu o mai mare precizie probabilitatea ca o erupţie să aibă loc.

Co-autorul cercetării, Dr. David Dempsey, profesor de inginerie civilă şi de resurse naturale la universitate, a declarat că, odată ce sistemul de avertizare va fi supus la suficiente teste, iar oamenii de ştiinţă vor fi suficient de încrezători în nivelurile sale de precizie, acesta ar putea fi utilizat în întreaga lume.

Noua Zeelandă are 12 vulcani activi şi, în multe cazuri, inclusiv Muntele Ruapehu, sunt destinaţii turistice populare sau sunt mărginite de zone rezidenţiale. „Sistemele de avertizare timpurie ar putea salva vieţi”, a spus Dempsey.

(sursa: Mediafax)

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Dosar penal pentru un tânăr de 29 de ani din Botoșani care ar fi furat legume dintr-o mașină parcată în Piața Centrală

Publicat

politie e1641206727110.jpg

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 29 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat.

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 20 martie 2023, în timp ce se afla în zona Pieței Centrale, din municipiul Botoșani, profitând de faptul că persoana vătămată a lăsat neasigurată o autoutilitară, ar fi pătruns în interiorul acesteia și ar fi sustras mai multe produse agroalimentare, valoarea acestora fiind estimată la 1.500 de lei.

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea întregii situații de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Vinerea Verde” scoate din traficul clujean 3.500 de mașini. Cu cât crește numărul celor care folosesc transportul în comun

Publicat

autobuze cluj.jpg

Compania de Transport Public Cluj-Napoca susține că programul „Vinerea Verde” are impact în reducerea poluării. De aproape doi ani, la Cluj-Napoca se circulă gratuit pe toate mijloacele de transport în comun în zilele de vineri. Programul a fost implementat de curând și în comuna Florești.

„Proiectul Vinerea Verde are impact în reducerea poluării, așa cum arată ultimele statistici”, spun reprezentanții CTP Cluj-Napoca.

„Vinerea Verde” scoate din traficul clujean 3.500 de mașini. Cu cât crește numărul celor care folosesc transportul în comun

Proiectul „Vinerea Verde”, suținut de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

A doua ediție a CONFERINȚEI internaționale de aviație Aviation-Event CLJ, organizată de Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca

Publicat

aeroport e1613998578635.jpg

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj organizează cea de-a doua ediție a prestigioasei sale conferințe internaționale de aviație Aviation-Event CLJ. Aceasta va avea loc vineri, 24 martie 2023, la Hotelul Radisson Blu din Cluj-Napoca.

Conferința va viza subiecte de interes privind starea redresării în contextul post-pandemie, planurile de reziliență a aviației europene, impactul și strategiile de atenuare a efectelor crizelor de combustibil și energie, până la provocările dezvoltării durabile a aviației din Europa Centrală și de Est.

Speakerii acestei conferințe vor fi:

David Ciceo…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. 4 câini fără stăpân, RIDICAȚI de polițiștii locali din Cluj-Napoca. Au fost băgați în cuști și duși la centrul specializat

Publicat

caini ridicati politie 2.jpg

Polițiștii locali clujeni au organizat o acțiune de ridicare a câinilor fără stăpân, în urma sesizărilor venite de la cetățeni.

Polițiștii locali au fost ajutați de lucrători din cadrul Centrului de gestionare a câinilor fără stăpân din Cluj-Napoca.

4 câini fără stăpân, ridicați de polițiștii locali din Cluj-Napoca. Au fost băgați în cuști și duși la centrul specializat

Acțiunea a avut loc pe străzile Pomet și Odobești, de unde au venit sesizări din partea clujenilor. În total, 4 câini au fost depistați și transportați la Centrul de gestionare a patrupedelor fără…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe