Connect with us

ACTUALITATE

Contribuții ORDA în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe în anul 2023

Publicat

orda

Pentru domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe, anul 2023 a reprezentat unul dintre cei mai fructuoși ani din ultimii 28 de ani de la înființarea Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA). 

Sub conducerea lui Andrei-Simion Ijac, Director general, colectivul Oficiului, format dintr-o echipă de oameni profesioniști și dedicați domeniului a realizat toate obiectivele propuse în planul de acțiune aferent anului 2023.

”Cu toate că ne-am propus obiective extrem de ambițioase și importante pentru anul 2023, am reușit, împreună cu colegii mei, îndeplinirea acestora, precum și alte activități și acțiuni de o mare însemnătate pentru toate categoriile de titulari de drepturi, utilizatori, societate civilă, autorități care activează în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe, și nu în ultimul rând, pentru simplii cetățeni interesați de acest sector cu o contribuție majoră la dezvoltarea economică, culturală și socială a țării noastre!

Aprobarea prin Hotărâre de Guvern și publicarea în Monitorul Oficial a Strategiei naționale în domeniul proprietății intelectuale 2024 – 2028, care vine după o absență de 16 ani de când ultima strategie în materie și-a încheiat valabilitatea, finalizarea cu succes a proiectului “eORDA – simplificarea procedurilor administrative și facilitarea serviciilor publice în mediul digital, în domeniul drepturilor de autor și conexe” cofinanţat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 – 2020, care transpune principiile bunei guvernări, a dezvoltării durabile, a eficienței și eficacității, scăderea birocrației și simplificarea procedurilor administrative, constituie realizări majore în domeniu.

Totodată, participarea ORDA la reuniunile Comitetului Național pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), reprezentarea intereselor României în domeniu la nivelul UE și în cadrul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), precum și evenimente internaţionale organizate cu sprijinul sau sub egida OMPI, cum ar fi cea de-a 5-a ediție a Conferinței Regionale OMPI privind Proprietatea Intelectuală în Economia Digitală pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (IMM), evenimentul de diplomație publică cu prilejul Adunării Generale ale Statelor Membre OMPI, revista în format electronic a Grupului regional CEBS din cadrul OMPI reprezintă alte repere semnificative, care au contribuit la sporirea vizibilității României pe plan internațional.

În ceea ce privește gestiunea colectivă, în anul 2023 au fost efectuate 58 de controale anuale și punctuale la organismele de gestiune colectivă, ORDA ajungând la zi cu desfășurarea controalelor asupra acestor organisme și am emis peste 33 de decizii de intrare în legalitate și de reglementare a activității organismelor de gestiune colectivă.

Educația și Proprietatea Intelectuală este un sector în care, și datorită eforturilor ORDA, România deține o poziție de lider și se bucură de o amplă recunoaștere internațională, fiind unul dintre puținele la nivel mondial care deține o Programă Școlară la nivel liceal pentru disciplina Educație pentru Drepturile de Proprietate Intelectuală. Formarea profesorilor care pot preda această disciplină reprezintă o prioritate, iar ORDA și OSIM, în colaborare cu OMPI, și cu sprijinul Ministerului Educației au organizat în perioada 27 septembrie – 30 decembrie 2023 un curs de formare și activități de pregătire în trei etape.

Strânsa cooperare cu Republica Moldova, implicit cu Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), reprezintă o prioritate ORDA, iar în anul 2023 am semnat un Memorandum de Înțelegere între ORDA, OSIM și Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) vizând oferirea sprijinului pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, inclusiv prin alinierea legislației din domeniul proprietății intelectuale la acquis-ul european relevant.

De asemenea, Concursul în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri, organizat anual de către AGEPI, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, ORDA și OSIM, este un excelent exemplu de bune practici și durabilă colaborare.

În luna aprilie 2023, cu prilejul Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, ORDA cu sprijinul SRTv a produs un spot video de 30 de secunde prin care se omagiază contribuția adusă de către proprietatea intelectuală, precum și necesitatea respectării și promovării acestor drepturi în rândul societății, videoclip ce a fost difuzat de mai multe televiziuni de largă audiență, precum și de către cele locale, și a reprezentat o premieră în acest sens.

Aș dori să reiterez și cu acest prilej faptul că ORDA va continua și în perioada următoare, prin transparenţă, creativitate, responsabilitate şi profesionalism, să contribuie la dezvoltarea, protejarea și promovarea domeniului dreptului de autor şi drepturilor conexe, sector vital în dezvoltarea economică, dar şi socio-culturală a societăţii!” ne-a declarat domnul Andrei-Simion Ijac, Directorul general al Oficiului.

Menționăm faptul că Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) este organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului, cu personalitate juridică, fiind autoritate unică de reglementare, evidenţă prin registre naţionale, supraveghere, autorizare, arbitraj şi constatare tehnico-ştiinţifică în domeniul dreptului de autor şi al drepturilor conexe.

Atribuțiile ORDA sunt stabilite prin Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, modificată și completată, precum și prin HG 401/2006 privind organizarea, funcţionarea, structura personalului si dotările necesare îndeplinirii atribuţiilor, modificată și completată.

Întregul raportul ORDA pentru anul 2023 poate fi consultat AICI.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

APIA Botoșani: Condiții și EXCEPȚII la acordarea sprijinului financiar pentru eco-schemele din sectorul zootehnic. Campania 2024

Publicat

vaci.jpg

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) Centrul Judetean Botosani a făcut astăzi o serie de precizări cu privire la anumite condiții și excepții în acordarea de sprijin financiar pentru eco-schemele din sectorul zootehnic, aferente Campaniei 2024.

Conform sursei citate solicitanții care și-au asumat angajamente pentru eco-schema „PD-08 – Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrăşat”, au obligația depunerii până la 31 iulie 2024, a decontului justificativ și a documentelor care atestă îndeplinirea cerinţelor specifice pentru activitatea de creştere şi îngrăşare desfăşurată în perioada 1 ianuarie…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dezinsecţie în vederea combaterii ţânţarilor, căpuşelor şi a altor insecte, în municipiul Botoșani. Care sunt zonele vizate

Publicat

dezinsectie.jpg

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani anunță cetățenii că marți, între orele 22 și 5 dimineața, se va desfășura operațiunea de dezinsecţie în vederea combaterii ţânţarilor, căpuşelor şi a altor insecte.

Dezinsecţia se va desfăşura pe raza Municipiului Botoşani în următoarele zone: Parcul Mihai Eminescu, Curcubeului, Tineretului, Primăriei, APM, Filateliei, Sucevei, Junior, G-ral Avrămescu, Liceul Pedagogic, Pietonalul Unirii, B-dul M. Eminescu, Biserica militară , parc plimbat animale de companie.  „Rugăm populaţia să evite aceste zone enumerate mai sus timp de 10 ore”, au transmis reprezentanții primăriei.

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

BLOCADA Botoșani: Zeci de botoșăneni au cerut intervenția poliției prin apel la 112

Publicat

razie politisti blocada 3 1000x600.jpeg

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și au intervenit la 46 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creștera gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 121 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 47.685 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 12 permise de conducere.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Mai mulți șoferi din Botoșani au rămas fără permis după o acțiune „blitz” a polițiștilor din cadrul Serviciului Rutier

Publicat

1721723978 whatsapp image 2023 09 18 at 12.31.28 1000x600.jpeg

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune de tip ”blitz”, pe raza municipiului Botoșani,  pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere.

În cadrul activităților desfășurate, au fost controlate 28 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 26 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 16.015 de lei.

De asemenea, au fost reținute 4 permise de conducere, pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe