Connect with us

ACTUALITATE

Deputat USR către ministrul Comunicațiilor: Ne sfătuiți să mai luăm telefoane Huawei? Stadiul licitațiilor pentru rețelele 5 G

Publicat

România ezită în continuare să își clarifice poziția în scandalul internațional care privește compania chineză Huawei. SUA și-a avertizat  aliații că își vor diminua substanțial fluxurile de informații către ei, dacă vor permite companiei să participe în proiectele lor de rețele 5G. „V-aş întreba despre Huawei, dacă există vreun memorandum semnat de ministerul pe care îl conduceţi cu Huawei, dacă ne sfătuiţi să mai luăm telefoane Huawei” l-a întrebat deputatul USR Cătălin Drulă pe ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu.

Povestea este însă mai serioasă decât discuția despre un brand sau altul. Asta pentru că Guvernul a prevăzut în bugetul pe 2019 „o sumă foarte mare, de miliarde”, care s-ar obţine din vânzarea licențelor 5G. Acest lucru este la momentul de față un eșec, iar bugetul riscă să rămână cu o gaură, i-a explicat deputatul USR Cătălin Drulă, ministrului Comunicațiilor, Alexandru Petrescu.

„În bugetul pe 2019 aţi prins dumneavoastră, Guvernul, o sumă foarte mare, de miliarde, care s-ar obţine din vânzarea acestor licenţe. Până în acest moment, în acest an această licitaţie este un eşec. În primul rând, unul dintre obstacolele principale este transpunerea memorandumului semnat cu SUA în legislaţie. În absenţa acestei transpuneri nu va fi nici o licitaţie, ci va fi o lipsă de cel puţin 2 miliarde de lei la bugetul naţional pe care i-aţi prevăzut dumneavoastră”, a spus deputatul USR Cătălin Drulă, președintele Comisiei de Tehnologia Informației din Camera Deputaților, la „Ora Guvernului”, la care a participat ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, informează ziarul Alba24.ro.

El a solicitat şi exemple în care a fost crescută rezilienţa infrastructurilor critice, precum şi acţiunile care au fost necesare în acest scop. „V-aş întreba despre Huawei, dacă există vreun memorandum semnat de ministerul pe care îl conduceţi cu Huawei, dacă ne sfătuiţi să mai luăm telefoane Huawei”, s-a adresat el ministrului.

Ministrul Alexandru Petrescu a explicat că România nu a nominalizat nici un stat şi nici un producător specific al unor branduri în raportul transmis UE privind măsurile pentru implementarea sistemului 5G în România.

„În ceea ce priveşte raportul depus la Comisia Europeană, mă simt obligat tot în spirit pedagogic să vă reamintesc că în primul trimestru al anului curent Comisia Europeană a cerut un raport la nivel naţional din fiecare stat membru, acest raport a avut ca termen limită de finalizare ultima zi din iunie, şi ca ultimă zi de depunere 15 iulie, România l-a depus pe data de 2 iulie şi a fost a treia ţară din statele membre care a depus acest raport, la 1 octombrie.

Comisia Europeană urmează să compileze, să integreze un răspuns comun ca abordare generală a Comisiei vizavi de securitatea cibernetică în implementarea reţelelor 5G, ba mai mult, s-a angajat ca în luna decembrie a acestui an să pună la dispoziţie şi un set de recomandări în ceea ce priveşte securitatea cibernetică şi măsurile pe care fiecare ţară trebuie să le ia, minimal, şi aş menţiona că există o anumită marjă de acţiune, opţiune şi decizie în afara acestor recomandări la nivel naţional pentru fiecare stat membru”, a declarat Alexandru Petrescu în plenul Parlamentului.

Ministrul Comunicaţiilor a adăugat că în prezent se lucrează împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale la un proiect de lege privind rezilienţa infrastructurii de comunicaţii în cadrul implementării sistemului 5G.

România are un istoric complicat în relația cu Huawei. Guvernul Ponta a semnat un memorandum care prevedea construcția unor sisteme IT critice, precum Sistemul de Informații și Comunicații național, Sistemul de Monitorizare și Supraveghere a Traficului, proiectele de tip Guvernare Electronică (E-Government), proiectele de tip Oraș Inteligent (Smart City) și Rețeaua Națională de Bandă Largă dezvoltate de către Guvernul României, dar și a proiectului de Rețea Integrată a Transelectrica. Instituțiile statului nu au putut explica în ce măsură acest memorandum a fost implementat.

Companie chineză cu o structură de proprietate neclară și legăturile cu guvernul. Huawei Technologies Co. Ltd. este o companie de telecomunicații chineză fondată în 1987 de către Ren Zhengfei, fost inginer înrolat în Armata de Eliberare a Poporului. Având cartierul general în metropola Shenzhen din provincia sudică Guangdong, compania are 180.000 de angajați și realizează produse precum telefoane inteligente, tablete, rețele fixe și mobile de bandă largă etc.

Huawei este cel mai mare furnizor mondial de echipamente de rețea de telecomunicații și al doilea mare producător de smartphone-uri din lume, având anul trecut venituri de aproximativ 92 miliarde de dolari. Spre deosebire de alte companii similare din China, Huawei își desfășoară o mare parte din activitățile sale în străinătate, fiind lider de piață în multe țări din Europa, Asia și Africa.

Huawei afirmă că este o companie privată și se descrie ca fiind deținută de către angajați, deși structura sa exactă de proprietate nu este cunoscută. Ren Zhengfei, care s-a alăturat Partidului Comunist în 1978, are o avere estimată la 3.4 miliarde de dolari.

Huawei a fost unul dintre primii furnizori de echipament de telecomunicații într-un moment în care China investea masiv pentru a-și moderniza rețelele, importând o mare parte din echipamentul său. Compania a început să concureze la nivel internațional în anii 1990 și a fost cunoscută pentru faptul că oferea prețuri mult mai mici decât companiile concurente.

Ce se întâmplă cu telefoanele Huawei. Dacă aveți un Huawei cumpărat de curând sau intenționați să cumpărați unul, serviciile Google precum Play, Youtube, Mail sau Calendar ori update-urile de securitate vor merge fără probleme.

În schimb, noul Android Q, anunțat pentru această toamnă, nu va mai ajunge pe aceste dispozitive. Adică e posibil să fi dat spre 1000 de euro pe o jucărie care nu va mai primi update de sistem.

Aici e, de fapt, călcâiul lui Ahile pentru chinezi, care, să recunoaștem, au lansat modele excelente recent. Ceea ce înseamnă, totodată, că puneau presiune pe competitori, să țină sus nivelul. Nu putem să nu ne gândim, bunăoară, ce se va întâmpla cu flexibilul Mate X, spre care toată lumea întorsese rapid privirea, mai ales că Samsung a părut că șchioapătă cu Fold? Pe ce bază, pe ce sistem de operare va miza?

Această nesiguranță îi poate determina pe potențialii clienți din lumea întreagă să renunțe la ei. Deși, să zicem, că update-urile de securitate vor rămâne.

În China, unde serviciile Google sunt interzise, telefoanele Huawei primesc un Android curat și propriul magazin de aplicații, copie dupa Play Store. Însă, cum va arăta acest magazin după ce companiile americane nu vor mai avea voie să colaboreze cu Huawei?

Sunt zvonuri că chinezii lucrează la propria variantă, însă…ce facem cu lipsa iminentă a aplicațiilor precum Netflix, Instagram, Facebook sau Whatsapp de acolo? Cine vrea așa ceva?

Apoi, cine ar mai cumpăra un telefon non-Apple fără Android pe el? Ce e Huawei fără acest sistem de operare, oricât de bună este camera foto cu tot cu inteligența artificială? Amazon, ca să dăm un exemplu are propria versiune de Android, FireOS, însă e dezamăgitor de prost și update-urile vin tare greu.

Din păcate, la orizont nu se arată o rezolvare rapidă a situației. Huawei pare, în acest moment, un copil hărțuit la școală fără să știm însă dacă acuzațiile de spionaj aduse companiei sau nu adevărate. Sunt voci care susțin că inclusiv modul în care tehnologia 5G va ajunge la noi va avea de suferit. Rămâne de văzut cum anume.

Surse: europalibera, alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Calendarul celei de a doua simulări județene a examenului de Evaluare Națională pentru clasa a VIII-a s-a modificat

Publicat

calendarul celei de a doua simulări județene a examenului de

Publicitate

În vederea evitării suprapunerii cu perioada de desfășurare a Olimpiadei Naționale de Informatică pentru Gimnaziu, care va avea loc la Botoșani, vă comunicăm calendarul modificat al celei de a doua simulări județene a examenului de Evaluare Națională pentru elevii cl. a VIII-a, în anul școlar 2024-2025, după cum urmează:

  • Limba și literatura română – miercuri, 16 aprilie 2025;
  • Matematică – joi, 17 aprilie 2025.

Menționăm că, în calendarul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

3 aprilie – Ziua Jandarmeriei Române

Publicat

3 aprilie – ziua jandarmeriei române

Publicitate

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei ‘Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi’, în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial www.jandarmeriaromana.ro.

Legiuirea promulgată de Ghica a stat la baza tuturor legilor care au urmat, principiile sale rămânând valabile în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: „Orașul geniilor” din România și concursul suprem al minților luminate

Publicat

botoșani: „orașul geniilor” din românia și concursul suprem al minților

Publicitate

Botoșaniul, cunoscut drept un adevărat „oraș al geniilor” găzduiește cea de-a 75 ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică, pentru nivelul liceal. Participă sute de elevi din toată țara, inclusiv olimpici de top. Este una dintre cele mai puternice ediții din istoria olimpiadei, scrie ADEVĂRUL

Anul acesta Olimpiada Națională de Matematică, regina concursurilor școlare la științe exacte, a fost organizată în municipiul Botoșani….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul cuvios nichita mărturisitorul

Publicitate

Sfântul Nichita mărturisitorul s-a născut în Cezareea Bitiniei în jurul anului 760. La opt zile după naștere mama sa a murit. Tatăl Filaret, alegând să se retragă la mânăstire l-a încredințat bunicii sale spre creștere. Nichita a fost din fragedă tinerețe un copil duhovnicesc.

A avut și un duhovnic ales, pe pustnicul Ștefan. Acesta, la un moment dat, i-a dat binecuvântarea să meargă la mânăstirea Medikion pe care Sfântul Nichifor o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe