EVENIMENT
Desfășurare impresionantă de forțe pe șantierul lotului 1 de pe Autostrada A7. Soluția ingenioasă găsită de JV Retter – Pizzarotti

Aproape 600 de oameni și 300 de utilaje lucrează intens pentru construcția lotului 1 din Autostrada Moldovei A7. La sfârșitul lunii octombrie, progresul lucrărilor în șantier a fost de 34% și se lucrează în continuare în ritm alert.
Pentru a-și îmbunătăți performanțele în activitate, Asocierea Retter – Pizzarotti a găsit o soluție ingenioasă și, cu sprijinul proiectantului de specialitate – SSF RO, a pus bazele propriei producții de grinzi în șantier.
Astfel, turnarea primelor grinzi în șantier a început în data de 15 septembrie. Pe tronsonul 1 al autostrăzii Moldovei, care măsoară 21 de kilometri și se intersectează cu Autostrada A3 București – Ploiești, sunt necesare peste 400 de grinzi.
Lotul 1 Dumbrava-Mizil de pe A7 are o lungime de 21 de kilometri și include construcția a 14 poduri și a unui pasaj de o complexitate tehnică ridicată, în lungime de 550 de metri.
Mobilizarea și buna colaborare între Asocierea Retter – Pizzarotti și SSF RO – proiectantul de specialitate care a contribuit cu soluția tehnică pentru realizarea grinzilor în șantier, au făcut ca progresul pe acest lot să fie deja notabil.
Se lucrează zi și noapte pe șantierul lotului 1 de pe A7
La construcția celor 15 structuri de pe traseul Autostrăzii (poduri și pasaje) se lucrează zi și noapte. Dintre cele 39 de podețe pe pe acest lot, 34 sunt în lucru, potrivit ultimei informări transmise de constructor.
Acest lucru a fost posibil prin faptul că asocierea Retter – Pizzarotti și-a făcut propria producție de grinzi în organizarea de șantier. Este vorba de o grindă reproiectată în cadrul proiectului DDE de către SSF-RO.
Peste 400 de grinzi, pe lotul 1 al Autostrăzii Moldovei
Guido Retter, CEO RETTER Projectmanagement SRL, a declarat motivul pentru care a decis să producă grinzile în șantier:
”Am reproiectat aceste grinzi pentru că soluția din proiect mă trimitea spre un singur producător, care oricum nu ar fi avut capacitatea de producție în condițiile numărului mare de grinzi pentru astfel de contracte cum sunt acestea de pe autostrada A7. Doar la lot 1 avem peste 400 bucăți de grinzi!
Dar am avut și motive tehnice și logistice care făceau necesară reproiectarea grinzilor cu o lungime l=40m și cu o înălțime de h=2,10m.
Din punct de vedere logistic este vorba și de transportul grinzii în șantier, având o placă superioară foarte lata, care îngreunează echilibrarea grinzii pe trailer/șaretă.
Același motiv a plăcii superioare neobisnuit de lată, cât și greutatea de peste 85 tone îngreunează montajul, reducând raza de acțiune a macaralelor de mare tonaj, făcând necesară relocarea repetitivă a macaralelor, ceea ce duce la dublarea timpului de montaj, luând în considerare și măsurile de fixare și sprijinire temporare, până la încheierea altor etape de construcții și montaj.
Nu în ultimul rând, producătorii de prefabricate în România sunt în mare parte limitati la un tonaj de maxim 80 tone la podurile rulante astfel ISCIR-izate, necesare la manipularea grinzilor în producție.
Este de altfel firesc și uzual ca un constructor să poată interveni în soluțiile tehnice proiectate înaintea semnării contractului de execuție pentru a corela soluțiile proiectate cu tehnologia și resursele proprii care le deține constructorul în dotarea lui”.
Colaborarea dintre Retter și SSF RO a avut un rol esențial la eficientizarea procesului de lucru în șantier.
Practic, grinzile uriașe care trebuie montate nu mai sunt transportate pe distanțe lungi, ci sunt făcute chiar pe șantier.
”În astfel de cazuri, mai ales sub presiunea iminentă a termenelor contractuală se face văzută colaborarea cu proiectanți cu know-how puternic la nivel european!
În același timp este benefică o astfel de colaborare unde experienta la nivel internațional cât și cunoștințele asupra materii prime pe piața locală, cum ar fi agregate și ciment de calitate, aditivi speciali, și controlul de calitate a proprii producției de beton, dar nu în ultimul rând marea experiența în domeniul prefabricatelor pe care partenerul Pizzarotti o transferă în aceasta producție în situ prin specialiști din Italia” spune Guido Retter, CEO RETTER Projectmanagement SRL.
Citește și Video aerian: RETTER lucrează în ritm alert pe lotul 1 al Autostrăzii Moldovei A7. S-au montat primele grinzi la podul peste Valea Vitmanu
EVENIMENT
Compensarea prețului la energie: Guvernul lucrează la definiția sărăciei energetice pentru viitoarele scheme de ajutor

Compensarea prețului la energie: România își păstrează obiectivul de a-i proteja pe românii aflați în sărăcie energetică și tocmai de aceea Ministerul Muncii și-a asumat să avem o definiție clară a acestui tip de consumator, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
”Guvernul României a extins schema de compensare-plafonare tocmai ținând cont de o realitate europeană, cu creșteri la gaz de până la 60% și la energie electrică de 25-30%.
Având în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Majoretele ”Eclipse” Cluj au obținut 37 de medalii, din care 27 de aur, și 2 trofee speciale la Campionatul Național

27 de medalii de aur, 9 de argint, una de bronz, dar și 2 trofee speciale, au obținut majoretele de la Clubul Sportiv ”Eclipse” la Campionatul Național care a avut loc la Cluj-Napoca.
Fetele au concurat la solo, duo, trio și pe echipe, și au reușit să obțină rezultate extraordinare, roade ale muncii de luni de zile.
Majoretele ”Eclipse” Cluj au obținut 37 de medalii la Campionatul Național
”Eclipsa de soare ne va purta noroc” a spus un părinte cu o zi…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Corul Universității Cambridge va susține un concert în Catedrala Romano Catolică din Alba Iulia. Premieră în Transilvania

Pentru prima dată în istoria sa, corul Universității Cambridge ajunge în Transilvania. Una dintre opririle sale va fi la Alba Iulia, la Catedrala Romano Catolică din oraș.
Mai exact în data de 5 aprilie 2025, de la ora 18.00, Magdalene College Choir va concerta în Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail din Alba Iulia.
Magdalene College Choir a fost fondat în 1542, iar corul universității interpretează în mod regulat la slujbele din capelă. De asemenea, a participat la…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Ziua Porților deschise la Prefectura Alba: Vizitatorii vor afla istoria instituției, dar și care sunt atribuțiile prefectului

Prefectura Județului Alba își deschide porțile publicului pe 2 aprilie, între orele 12:00–14:00, la sediul situat în incinta Palatului de Justiție din Alba Iulia.
Mai exact, cei care vor să afle istoria prefecturii județului, dar și ce atribuții are prefectul în județ și cum relaționează cu instituțiile centrale, vor putea afla răspunsul la întrebări.
Participanții vor putea vizita clădirea istorică, principalele săli și vor interacționa cu personalul, care va…
Citește mai mult pe Alba24.ro