Connect with us

ACTUALITATE

Efectele pandemiei: au crescut consumul de alcool, violența domestică și consilierea psihologică

Publicat

oameni

În perioada stării de urgență, la liniile telefonice gratuite puse la dispoziție de către Departamentul pentru Situații de Urgență, în parteneriat cu Asociația Proacta EDU, au fost înregistrate 1.600 de apeluri, cu 11.000 de minute de convorbire.

“Top trei pentru care am fost sunați: în primul rând atacurile de panică, apoi situații de depresie și situații în care anxietatea era mai crescută. Teama de boală, teama că ar putea să nu mai existe locuri în spitale, teama de a nu-și pierde locul de muncă, teama de a nu-și pierde calitatea vieții, teama că nu va mai fi viața la fel ca înainte, au fost foarte multe temeri”, a declarat Nicoleta Larisa Albert, psiholog și președinte al Asociației Proacta EDU. Și Asociația Telefonul Copilului a înregistrat mai multe apeluri, în cadrul cărora a fost acordată consiliere psihologică. “Au fost foarte multe situații în care copiii s-au simțit triști, i-a cuprins pe mulți dintre ei depresia, de asemenea gândurile suicidare.

Adaptarea la învățământul online nu a fost una ușoară pentru ei, mulți dintre ei au avut dificultăți în ceea ce privește asimilarea cunoștințelor și foarte multe temeri în ceea ce privește examenele pe care aveau să le susțină”, a declarat Cătălina Surcel, directorul executiv al Asociației Telefonul Copilului. Potrivit Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sesizările privind violența domestică au fost mai multe în perioada stării de urgență, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. „Dacă ar fi să comparăm perioada aceasta cu cea de anul trecut, putem observa că există o scădere înregistrată la infracțiunile sesizate, dar dacă ne uităm la cele care sunt majoritare în statistica violenței domestice, la amenințări avem o creștere de 2 la sută și la loviri și alte violențe o creștere de circa 1 la sută”, susține comisar șef de poliție Angela Chirvăsuță din cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității – IGPR.

Specialiștii din cadrul Clinicii Aliat care lucrează cu persoanele care dezvoltă dependențe de anumite substanțe susțin că în perioada de izolare românii au consumat mai mult alcool, față de obicei. „Foarte mulți oameni au consumat ca să poată să doarmă sau ca să poată să își calmeze anxietatea sau pur și simplu de plictiseală și să compenseze faptul că nu mai aveau aceleași ocazii pe care le aveau înainte de pandemie și, în general, consumul de alcool crește în orice criză socială”, a declarat Eugen Hriscu, psihiatru și coordonator medical Clinica Aliat. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dosar penal pentru un tânăr de 21 de ani din Coțușca

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din Darabani au oprit sâmbătă pentru control, pe drumul județean DJ 282, în comuna Coțușca, un autovehicul condus de un tânăr de 21 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autovehiculul nu era înmatriculat sau înregistrat conform prevederilor legale. Motiv pentru care a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul neînmatriculat.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe