Connect with us

EVENIMENT

În 2 martie începe Postul Paștelui, sau Postul Mare, cel mai aspru dintre posturile rânduite de Biserica Ortodoxă

Publicat

post pasti

Postul Paștelui sau Postul Mare, cel mai lung şi cel mai aspru dintre posturile rânduite de Biserica Ortodoxă, începe în acest an la data de 2 martie. Paștele ortodox va fi sărbătorit de credincioși pe 19 aprilie.

Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele.

Citește și URĂRI DE PAŞTE 2020 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.

*Fără nunți și botezuri în Postul Paștelui

În perioada Postului Paștelui nu se fac nunți și botezuri.

În afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunţi în zilele Praznicelor împărăteşti şi nici în ajunul acestora, în săptămâna lăsatului sec de carne (3 – 9 martie), în Săptămâna Luminată (29 aprilie – 5 mai).

În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează.

Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel în această perioadă pentrecerile sunt considerate nepotrivite.

*Cum se postește

Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.

Conform tradiţiei stabilite cu timpul în Biserică, în cursul Postului Mare se posteşte astfel: în primele două zile (luni şi marţi din săptămâna prima) se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă; la fel în primele trei zile (luni, marţi şi miercuri) şi ultimele două zile (vinerea şi sâmbăta) din Săptămâna Patimilor.

*Când se mănâncă pește în Postul Paștelui

Miercuri se ajunează până seara (odinioară până după săvârşirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite), când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn.

În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbătă şi duminică de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.

La praznicul Buneivestiri (25 martie) şi în Duminica Floriilor se dezleagă şi la pește (când însă Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn şi vin, iar când cade în vinerea sau sâmbătă acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin)”, spune părintele Prof. Dr. Ene Branişte, citat de crestinortodox.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Țeapa ”coletul la 9,93 de lei”. Cum funcționează înșelătoria care promite că Poșta Română își eliberează depozitele

Publicat

Țeapa ”coletul la 9,93 de lei”. cum funcționează înșelătoria care

Țeapa ”coletul la 9,93 de lei”. Tentativă de fraudă online în numele Poștei Române. 

”Colete pierdute la doar 9.93lei ! Eliberăm urgent depozitele poștale și vindem peste 1.000 de colete pierdute! Pentru a cumpăra, intrați pe site și plasați comanda!”

Așa sună anunțul postat pe o clonă a paginii de Facebook a Poștei Române. Doar că anunțul este fals, iar pagina nu aparține instituției.

Este o nouă tentativă de fraudă online, menită să păcălească…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alin Tișe: Avem finanțare pentru începerea construcției Spitalului Pediatric Monobloc

Publicat

spital pediatric monobloc 3 scaled e1689592864140.jpg

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a anunțat că există finanțate și ca va putea începe construcția Spitalului Pediatric Monobloc.

Președintele CJ Cluj a precizat că există finanțare, practic o parte din bani, care va permite demararea lucrărilor.

Alin Tișe: Avem finanțare pentru începerea construcției Spitalului Monobloc pentru Copii

„Actul normativ pe care Guvernul l-a emis cu privire la finanțarea unităților noi spitalicești prevede…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Taxe și impozite locale 2025 la Alba Iulia: cu cât cresc contribuțiile la bugetul local, pentru locuințe și terenuri, anul viitor

Publicat

taxe și impozite locale 2025 la alba iulia: cu cât

Taxe și impozite locale 2025 la Alba Iulia. Consilierii locali au de aprobat în ședința din 29 aprilie indexarea taxelor și impozitelor locale pe anul viitor. Acestea vor fi majorate cu 10,4%, rata inflației.

Pentru anul fiscal 2025, orice impozit sau orice taxă locală care constituie venit la bugetul local al municipiului Alba Iulia se indexează cu rata inflației pe anul 2023, respectiv 10,4%.

Aceasta este aplicată la impozitele și taxele locale stabilite în anul fiscal 2024,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Pensiile ar putea fi virate înainte de sărbători. Când intră pensiile pe luna mai 2024, pe card și prin poștă

Publicat

pensiile ar putea fi virate înainte de sărbători. când intră

Pensiile ar putea fi virate înainte de sărbători. Când intră pensiile pe luna mai, pe card și prin poștă. Premierul a cerut ca banii să ajungă la pensionari înainte de Paște.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, să facă demersurile pentru ca toţi pensionarii să îşi primească pensiile înainte de sărbătorile pascale.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe