Connect with us

ACTUALITATE

LUNI începe POSTUL MARE, cel mai aspru din an. Duminică, ultima zi în care se mănâncă ”de dulce”

Publicat

postul mare
foto: crestinortodox.ro

Din 11 martie 2019, creştinii ortodocşi intră în Postul Sfintelor Paşti / Postul Mare , cel mai lung şi cel mai aspru post de peste an. Prin urmare, duminica premergătoare, respectiv cea a Izgonirii lui Adam din Rai, anul acesta la 10 martie, este cea a lăsatului sec de brânză, ultima în care se mai poate mânca ”de dulce”.

Având în vedere că Postul Sfintelor Paşti este precedat de Săptămâna Albă, o săptămână pregătitoare, în care se pot consuma brânză, lapte, ouă şi peşte, lăsatul secului de carne a avut loc cu o săptămână în urmă, respectiv la 3 martie 2019, în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi.

Duminica lăsatului sec de brânză este Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, amintind, astfel, înainte de intrarea în Postul Sfintelor Paşti, de căderea lui Adam din Rai prin păcat, adică prin despărţirea de Dumnezeu, omul pierzând astfel asemănarea cu El, aminteşte Adrian Cocoşilă într-un material publicat pe site-ul www.crestinortodox.ro.

Sărbătoarea Sfintelor Paşti este celebrată întotdeauna într-o zi de duminică, prin urmare şi lăsatul secului pentru acest post are loc întotdeauna tot într-o zi de duminică. Sărbătoarea de lăsatul secului prezintă variaţii calendaristice, în funcţie de zonă, ea fiind celebrată fie în duminica lăsatului sec de carne, fie în cea a lăsatului sec de brânză, menţionează Ion Ghinoiu în volumul „Sărbători şi obiceiuri româneşti” (Ed. Elion, 2002). În unele zone, pregătirile încep din ziua de sâmbătă, care este marcată în special de obiceiuri legate de cultul morţilor. Se fac parastase şi se dă mâncare de pomană. Se pregătesc tot felul de bunătăţi, se coace pâinea, apoi se fac plăcinţele cu mălai în frunze de varză, tăiţei cu nucă sau cu mac, poame coapte.

Duminică, toată familia se aşază la masă şi trebuie să mănânce pe săturate, pentru că de acum încolo nu se va mai putea mânca „de dulce”. În trecut, în această zi se ţineau cele mai mari şezători. Tinerii se adunau la o casă din sat, iar fetele aduceau gogoşi şi plăcinte calde. Era ultima noapte în care se mai puteau distra, până la Paşti. În unele zone, sărbătoarea se asemăna cu Revelionul, se juca mult, se mânca şi se bea din abundenţă, şi purta nume specifice diferitelor zone: Priveghi, Alimori, La Zăpostit, Hodăiţe, Refenele, Opaiţ, se arată pe site-ul www.crestinortodox.ro. În Muntenia, petrecerea era familială: cei mici veneau la cei mari, copiii la părinţi, finii la naşi şi aduceau câte un plocon, sărutau mâna gazdei şi cereau iertare, pentru a intra împăcaţi cu toată lumea în Postul Mare.

În trecut, petrecerea avea loc sub cerul liber, de obicei pe un deal sau în locul cel mai înalt din zonă, unde se aprindeau focuri din paie sau lemne aduse de săteni, explozia de bucurie manifestându-se prin aceste luminaţii. Lăsatul secului este situat între solstiţiul de iarnă şi echinocţiul de primăvară, având astfel şi rolul de a marca victoria luminii asupra întunericului. Focul se numeşte „priveghi” şi, fiind aprins înainte de Postul Mare, i se spune Priveghiul cel Mare, iar petrecerii i se dădea valoare de An Nou. Acolo, sătenii cântau, jucau, mâncau şi făceau strigături, cu urări pentru a fi iertaţi şi purificaţi. În Maramureş, strigăturile se încheiau prin versurile: „cele bune să se-adune, cele rele să se spele”. Petrecerea continua până spre miezul nopţii, moment în care fiecare mesean mânca câte un ou, zicând: „ouşor, ouşor, să-mi fie postul mai uşor”.

Lăsatul secului este un prilej de bucurie, la care iau parte toţi membrii comunităţii, despărţind simetric un ciclu de sărbători ce se întinde pe durata a două săptămâni, o parte dintre ele fiind celebrate înaintea Lăsatului secului, în Săptămâna Albă, altele după, în Săptămâna Caii lui Sân’ Toader. (AGERPRES)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Pe urmele lui Marco Polo”, volum semnat de Cătălin Mihai Alex, la Galeriile de Artă Botoșani

Publicat

„pe urmele lui marco polo”, volum semnat de cătălin mihai

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește duminică, 6 aprilie 2025, începând cu ora 11.30, în spațiul Galeriilor de Artă ‘Ștefan Luchian’, lansarea unui nou volum semnat de Cătălin Mihai Alexa.

Autorul a mai lansat anterior două volume, respectiv ‘Muzicieni de ieri și de azi. Botoșanii – o bornă culturală’ (30 octombrie 2024, prezentare jurnalistul Traian Apetrei) și ‘Jurnalul unui călător’, un volum apărut ca urmare a însemnărilor…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025

Publicat

românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna

Publicitate

Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

‘Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înregistreze rezultate pozitive, consolidându-se ca un mecanism esențial pentru protejarea mediului și reducerea deșeurilor din…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Parada motocicliștilor, supravegheată de jandarmi

Publicat

botoșani: parada motocicliștilor, supravegheată de jandarmi

Publicitate

În această după-amiază, de la ora 18.00, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, împreună cu efective de poliție rutieră, va acționa pentru ca parada motocicliștilor, organizată de Asociația Sportivă Trust MC Botoșani, să se desfășoare fără incidente, pe traseul Parcul de agrement Cornișa – strada Sucevei – str.Primăverii – Bulevardul George Enescu – Bulevardul Mihai Eminescu – str. Sucevei – Calea Națională –…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Medicii veterinari Daniel Bejinariu și Dănuț Bratu, Cetățeni de Onoare ai municipiului Botoșani!

Publicat

medicii veterinari daniel bejinariu și dănuț bratu, cetățeni de onoare

Publicitate

Cunoscuți în comunitatea botoșăneană, cei doi medici au o activitate de peste 10 ani, timp în care au salvat și tratat gratuit mai bine de 10.000 de animale cu sau fără stăpân. Dacă toate aceste necuvântătoare ar ar putea vorbi, ar spune cu siguranță despre cei doi medici că sunt îngeri!
„Nu întâmplător am ales această zi, 4 aprilie – Ziua Internațională a animalelor fără stăpân, pentru a le conferi titlurile de Cetățeni de Onoare…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe