EVENIMENT
Marea tăcere din instituțiile publice: Anchetă ”la secret” în cazul blocului din Alba Iulia unde s-a electrocutat un muncitor

Ancheta accidentului de muncă, în care un tânăr din Alba Iulia a fost electrocutat în timp ce muncea la un bloc situat în apropierea liniilor de înaltă tensiune, pare că stagnează, iar instituțiile publice implicate par a fi intrat într-o stare de secretomanie. Excepție face Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, care a solicitat informații tuturor instituțiilor cu atribuții și care a deschis o anchetă in rem, informează ziarul Alba24.ro.
Electrica, una dintre instituțiile cheie din acest caz, ”se ascunde” după capitalul majoritar privat al companiei, iar reprezentanții acesteia declară că nu se află sub incidența Legii 544, așa că nu sunt obligați să ofere informații despre acest caz, la solicitarea mass-media.
În aceeași linie, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Alba, anunță că ancheta va fi una de durată, deoarece în astfel de cazuri, investigația este realizată de către firma la care lucra angajatul și cel mai important, este nevoie și de o declarație din partea victimei.
CITEȘTE ȘI: UPDATE VIDEO: Muncitor ELECTROCUTAT la Alba Iulia. Lucra la un bloc în construcție, aflat lângă liniile de înaltă tensiune
Momentan, singura sancțiune în acest caz, este o amendă primită din partea Inspectoratului de Stat în Construcții, de către firma care construiește blocul.
În timp ce directori puși politic și instituții publice preferă să vorbească doar ”pe surse” și nu oficial despre poziționarea blocului față de liniile de înaltă tensiune, tânărul muncitor se află, pe un pat de spital din Belgia.
Bloc aproape de liniile de înaltă tensiune
Aspectul cel mai important al verificărilor este amplasarea clădirii față de liniile de înaltă tensiune.
În ziua incidentului, reprezentanții SDEE Transilvania Sud, au transmis printr-un comunicat de presă că pentru a stabili dinstanța dintre bloc și liniile de înaltă tensiune, sunt necesare ridicări topografice.
Alba24 a solicitat rezultatul acestora, însă reprezentanții companiei s-au răzgândit între timp și au refuzat să le ofere. Aceeștia au motivat refuzul comunicării acestor date prin aceea că firma are capital majoritar privat și nu intră sub legea 544. În plus, au comunicat că nu dețin datele respective.
Răspunsul Electrica SDEE Transilvania Sud
”Referitor la solicitarea transmisă de dumneavoastră conducerii SDEE Transilvania Sud, Sucursala Alba, vă comunicăm următoarele:
Începând cu anul 2014, SDEE Transilvania Sud este o companie cu capital majoritar privat și, drept urmare, nu se află sub incidența Legii nr. 544/2001 și a rigorilor acesteia. Cu toate acestea, în spiritul deschiderii și al transparenței de care am dat dovadă în relația cu reprezentanții mass-media, vă comunicăm faptul că informațiile solicitate nu intră în sfera de activitate a companiei și nu deținem astfel de date.
CITEȘTE ȘI: Ce zic autoritățile din Alba despre blocul de lângă liniile de înaltă tensiune. Omul electrocutat se zbate între viață și moarte
De altfel, în acest moment nu putem oferi mai multe detalii cu privire la incident, ȋntrucât există o anchetă în desfășurare, condusă de autoritățile abilitate. Oferim acestora sprijinul total pentru stabilirea circumstanțelor în care a avut loc accidentul,” au declarat reprezentanții SDEE Transilvania Sud, ăntr-un răspuns către Alba24.
ITM Alba așteaptă raportul constructorului
Șeful de serviciu SSM de la ITM Alba, Vasile Suciu a precizat că ancheta va fi una de durată. Acesta a declarat pentru Alba24 că instituția pe care o reprezintă așteaptă un raport de incident din partea constructorului, deoarece în cazurile care nu sunt mortale, unitatea la care s-a produs accidentul, investighează cauza.
De asemenea, potrivit lui Vasile Suciu, când constructorul anchetează cazul, este neaparat nevoie de o declarație dată de către victimă, iar acest lucru nu va fi posibil prea curând, deoarece tânărul electrocutat se află în comă indusă.
După ce unitatea la care s-a produs accidentul întocmește raportul, acesta, alături de un proces verbal, sunt verificate și avizate de către ITM.
Iar dacă procurorii cer din partea instituției un raport cu privire la incident, reprezentanții IPM le pun la dispoziție procesul verbal întocmit de către firma care a anchetat cazul și pentru mai multe documente îi pun în legătură directă pe procurori cu reprezentanții firmei.
Poziția Inspectoratului Județean de Stat în Consrucții
Constructorul blocului, a fost sancționat de către ISC Alba, deoarece inspectorii au constatat că acesta nu a respectat programul de control și nu a convocat un reprezentant ISC Alba, care să participe la lucrări când acestea au ajuns în stadiul de ”verificare cofraj și armare planșeu peste parter”.
”În urma verificărilor efectuate de Inspectoratul Județean în Construcții Alba la obiectivul de investiții ”Locuințe colective (P+2E+M)” aflat pe strada Tinereții nr.18, s-a constatat nerespectarea, de către executantul lucrărilor de construcții, a programului de control, avizat de Inspectoratul Județean în Construcții Alba, respectiv neconvocarea reprezentantului I.J.C Alba pentru a participa la lucrările ajunse în faza de execuție determinantă ”verificare cofraj și armare planșeu peste parter”.
Pentru aceasta abatere executantul a fost sancționat potrivit art.36, alin. III, lit. d) din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
La data de 11.09.2019, cu ocazia deplasării în teren a inspectorilor în construcții din cadrul Inspectoratului Județean în Construcții Alba, lucrările erau oprite la realizarea planșeului pentru mansardă.
Pentru verificarea altor aspecte ale executării lucrărilor la acest obiectiv, vor fi convocați factorii responsabili” au transmis reprezentanții ISC” se arată într-un comunicat remis de reprezentanții de la București ai instituției publice.
Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia au declarat că s-a deschis un dosar penal de ceretare în rem, pentru vătămare corporală și nerespectarea măsurilor de siguranță în muncă.
Procurorii au solicitat din partea Primăriei Alba Iulia și ITM Alba o serie de documente, pentru lămurirea unor date din anchetă.
Dar până când ITM nu va avea un raportul realizat de către constructor nici procurorii nu vor putea avansa cu ancheta.
Reamintim că în dimineața zilei de 6 septembrie, în Alba Iulia, un grav accident de muncă a avut loc pe șantierul unui bloc aflat în construcție. Un tânăr de 21 de ani a suferit arsuri pe 65% din suprafața corpului, după ce s-a electrocutat la linia de 110 kV.
Tânărul muncitor a fost preluat și transportat cu un elicopter SMURD către Cluj-Napoca, iar de acolo cu un avion, la Bruxelles, pentru a fi internat și tratat într-un spital militar.
În urma accidentului de muncă, o serie de verificări au fost începute de către instituțiile abilitate pentru a se afla dacă există probleme legate de ridicarea construcției.
Beneficiarul blocului de pe strada Ana Aslan din Alba Iulia este firma OMAN ALLURE SRL. Asociatul unic și administrator al firmei, potrivit TERMENE.RO, este Dumitru Sinea, tatăl directorului DSP, Alexandru Sinea.
Sursa: Alba24.ro

Un incendiu a izbucnit în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 03:00, în comuna Ighiu. Focul a mistuit o anexă gospodărească din localitatea Țelna.
Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit pentru stingerea unui incendiu în localitatea Țelna.
Pompierii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor.
A ars o anexă gospodărească pe o suprafață de aproximativ 10 mp.
În urma incendiului nu au…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Ministerul Educației și Cercetării anunță că luni, 26 mai, încep înscrierile la grădiniță, creșă și în serviciile de educație timpurie complementare, pentru anul școlar 2025-2026, scrie Mediafax.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în grupele de nivel antepreșcolar (creșă) pot fi înscriși copiii cu vârste între 3 luni și 3 ani, în limita numărului de locuri disponibile după etapa de reînscrieri, în grupele de nivel preșcolar…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Acest weekend a adus o nouă performanță notabilă pentru Academia U-BT. Juniorii U16 sunt noii campioni naționali, după ce și-au luat revanșa și au învins-o în marea finală pe CSȘ CSM Petrolul Ploiești. Finala de duminică seara s-a încheiat la scorul de 70-68.
Turneul a avut loc la Sala Olimpia din Ploiești, iar juniorii noștri au început competiția în forță, printr-o victorie convingătoare obținută în fața celor de la ACS Stomart Iași, scor 80-44. A venit…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Studenții Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au devenit vicecampionii României la volei pe nisip, cucerind medalia de argint la Campionatul universitar desfășurat în perioada 23-25 mai 2025, la Timișoara.
Echipele universității noastre au jucat trei finale, cucerind o medalie de argint și două locuri 4 în clasamentul național universitar. Cei mai tineri membri ai lotului UBB, jucătorii Iannis Alb si Radu Mureșan, au obținut titlul de vicecampioni…
Citește mai mult pe Cluj24.ro