Connect with us

POLITICA

Ministerului Sănătăţii trebuie să prezinte în luna ianuarie o soluţie privind sistemul de clawback pentru medicamentele generice şi inovative

Publicat

Premierul Ludovic Orban a cerut conducerii Ministerului Sănătăţii, la şedinţa de Guvern care a avut loc vineri seara, să vină în prima parte a lunii ianuarie cu o soluţie pentru sistemul de clawback pentru medicamentele generice şi inovative, el subliniind că nivelul de 30% stabilit pentru această taxă pune o presiune uriaşă asupra agenţilor privaţi care aduc pe piaţă medicamentele.

Solicitarea premierului a venit în contextul în care în şedinţa de Guvern a fost cerută, de către secretarul de stat Horaţiu Moldovan din Ministerul Sănătăţii (MS), includerea pe ordinea de zi a unui proiect de OUG care măreşte plafonul pentru medicamente compensate şi gratuite prin indexarea în funcţie de rata inflaţiei, pe trimestrul IV.

„(Proiectul de OUG n.red.) nu reglementează o diferenţiere a clawback/ului între medicamente generice şi inovative. Ştiţi că am discutat acest subiect pentru că este clar că mecanismul acesta de clawback pune o presiune uriaşă în special asupra medicamentelor generice, care sunt medicamentele cele mai folosite în tratamente, şi dacă nu creăm o plafonare, de exemplu pentru inovative, în cuprinsul acestui plafon stabilit, riscăm să ducă clawback-ul la puncte în care practic se întâmplă ceea ce se întâmplă de ani zile, adică se retrag medicamente de pe piaţă pentru că nicio companie nu mai poate suporta la nesfârşit un clawback care am înţeles că este de 30%. Deci e inadmisibil, acuma vă spun sincer, gândiţi-vă ce companie din lumea asta acceptă să lucreze în pierdere sau să accepte să suporte un clawback de 30%”, a afirmat premierul.

El l-a întrebat pe secretarul de stat dacă această creşterea plafonului cu indexarea în funcţie de rata inflaţiei „cât de cât mai creează o respiraţie, are ca efect o reducere a clawback-ului”, iar acesta i-a răspuns că va permite păstrarea în piaţă a unor medicamente care acum sunt „absolut necesare”.

„Bine, dar solicitarea mea este să faceţi o analiză extrem de serioasă şi să îmi veniţi în prima parte a lunii ianuarie cu o soluţie legată de sistemul de clawback pentru generice versus pentru inovative”, a mai spus şeful Guvernului.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a solicitat, pe 3 decembrie, Guvernului să abroge Ordonanţa 77/2011 privind taxa clawback.

„Fabricile de medicamente din România sunt ţinta unor interese care, prin manipularea ‘taxei clawback’, urmăresc închiderea lor şi dispariţia acestui sector strategic din România. Solicităm Guvernului Orban să îşi asume răspunderea şi să abroge imediat OUG 77/2011, totodată să implice serviciile statului român pentru urmărirea şi stoparea fenomenului dispariţiei medicamentelor româneşti”, se arată într-un comunicat al PRIMER, transmis marţi AGERPRES.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România – care reuneşte 19 situri de fabricaţie din ţară – atrage atenţia asupra „deteriorării competitivităţii” fabricilor de medicamente care au o cotă de piaţă de sub 4% şi creştere de sub 2%, în condiţiile în care importurile de medicamente cresc cu peste 20%.

„Stagnarea evoluţiei producătorilor de medicamente din România este efectul fiscalităţii paradoxale generate de ‘taxa clawback’, care s-a dublat în ultimii 4 ani, obligând site-urile de fabricaţie din ţară să plătească bani pentru venituri realizate de alţi jucători din piaţa farmaceutică”, afirmă Dragoş Damian, director executiv la PRIMER, citat în comunicat.

Conform sursei citate, în condiţiile în care acest segment economic face obiectul unor „reglementări absurde, care denaturează competiţia liberă”, producătorii de medicamente nu pot să se dezvolte, trebuind să elimine medicamente din portofoliu şi să se orienteze tot mai mult către producţia de lohn.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat pe 5 decembrie că taxa clawback a fost un instrument foarte rigid, care a taxat fără discernământ toate tipurile de medicamente, dar că se lucrează pentru reducerea presiunii asupra industriei medicamentelor, astfel încât românii să aibă acces la tratamentele de care beneficiază şi ceilalţi pacienţi europeni.

Victor Costache a mai menţionat că trebuie aplicate măsurile „de bun-simţ” pe care le cere industria medicamentului şi se va găsi o soluţie la actuala criză a medicamentelor. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Noii miniştri ai Muncii şi Familiei au depus jurământul la Palatul Cotroceni

Publicat

noi ministrii captura video fb
sursa foto: captură video Facebook / Administrația Prezidențială a României

Miercuri, Simona Bucura-Oprescu și Natalia Intotero, noii miniștri ai Muncii și Solidarității Sociale și Familiei, respectiv Tineretului și Egalității de Șanse, au depus jurământul de învestitură în funcție în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în cursul dimineţii, decretele de numire în funcţie a noilor miniştri. Agerpres

sursa foto: captură video Facebook / Administrația Prezidențială a României

Citește mai departe

EVENIMENT

Ciolacu: Firea este suspendată din funcţiile de conducere. Paul Stănescu – preşedinte interimar la PSD Bucureşti

Publicat

ciolacu îl aprobă pe grindeanu în cazul canalului bâstroe
Arhivă foto

Luni, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că a fost luată decizia de suspendare temporară a Gabrielei Firea din funcțiile de președinte al PSD București și prim-vicepreședinte al partidului. În această perioadă, Paul Stănescu va asigura conducerea interimară a organizației din Capitală.

„Nu există autosuspendare în statut, de aceea s-a şi supus la vot suspendarea pe o perioadă limitată de timp şi numirea domnului Paul Stănescu în funcţia de preşedinte interimar a organizaţiei Bucureşti”, a spus Ciolacu la sediul central al PSD, după şedinţa Consiliului Politic Naţional al partidului.

El a adăugat că Gabriela Firea nu a greşit cu nimic, instituţional, în cazul centrelor rezidenţiale pentru vârstnici.

„Doamna Firea, din punctul meu de vedere, ca şi prim-ministru, nu a greşit cu absolut nimic instituţional. Doamna Firea nu a avut nicio atribuţie în ceea ce priveşte centrele pentru persoanele cu dizabilităţi. (…)

Nu a avut nicio atribuţie în acest domeniu.

Presupun că demisia domniei sale a venit în urma anumitor dezvăluiri de către presă şi, la fel cum am spus şi în Consiliul Politic Naţional, să fie un lucru pe care să îl învăţăm fiecare dintre noi, să avem grijă de oamenii care apar pe lângă persoanele publice, cei care ne fotografiază, ne filmează, sunt binevoitori, ca pe urmă să folosească aceste conjuncturi, în care câteodată nu sunt invitaţi, ca să îşi vadă anumite scopuri economice.

Ciolacu: Firea este suspendată din funcţiile de conducere. „ Este suspendată şi din funcţia de prim-vicepreşedinte”

Este un cost mare, dar cred că cu toţii, şi eu şi colegii mei, trebuie să avem foarte mare grijă cu cei care apar din când în când în anturaj”, a menţionat Ciolacu.

Întrebat pe ce perioadă este suspendată din funcţii Gabriela Firea, Marcel Ciolacu a spus: „Momentan, conform statutului, nu este o perioadă limitată de timp, până în momentul în care se lămuresc toate lucrurile.

În acest moment este suspendată şi din funcţia de prim-vicepreşedinte”.

Liderul PSD a evitat să răspundă la întrebarea dacă o mai susţine pe Firea pentru a candida la funcţia de primar general al Capitalei.

„În acest moment nu avem alegeri locale, nici generale, nici europarlamentare. Sunt ferm convins că în momentul respectiv o să vorbim despre acest lucru”, a conchis Ciolacu. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Prim-ministrul Marcel Ciolacu subliniază relațiile „excelente” între România și Bulgaria într-o conferință de presă comună cu Nikolai Denkov

Publicat

bulgaria romania sursa foto guvern fb
sursa foto: Facebook / Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o conferință de presă comună cu omologul său bulgar Nikolai Denkov, aflat într-o vizită de lucru la București, că relațiile dintre România și Bulgaria sunt caracterizate de „excelență”. Această afirmare este susținută și de existența parteneriatului strategic convenit între cele două țări.

„Am discutat, astăzi, cu domnul premier Denkov despre relaţiile excelente dintre ţările noastre care acum sunt confirmate şi prin existenţa unui parteneriat strategic convenit în martie anul acesta de către preşedinţii celor două state.

Am avut un schimb consistent de opinii cu privire la priorităţile comune, cu scopul de a debloca noi domenii de cooperare în beneficiul dezvoltării economice a ţărilor noastre. Discuţiile noastre au atins domenii de impact pentru cetăţenii noştri, precum transporturile sau energia”, a precizat Ciolacu.

El a evidenţiat interesul arătat de ambele părţi pentru implementarea proiectului european care va asigura o Dunăre navigabilă, precum şi pentru construirea unui al doilea pod rutier Giurgiu – Ruse.

„În al doilea rând, în domeniul energetic avem în vedere, pe de o parte, o mai bună interconectare a coridoarelor de transport a gazelor naturale, dar şi un efort comun pentru diversificarea surselor de energie, în linia propusă de Uniunea Europeană pentru asigurarea tranziţiei verzi”, a transmis Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, discuţiile au vizat şi extinderea spaţiului Schengen şi finalizarea procesului de aderare a României şi Bulgariei „cât mai curând posibil”.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu subliniază relațiile „excelente” între România și Bulgaria într-o conferință de presă comună cu Nikolai Denkov. „România a demonstrat odată în plus că este un partener responsabil şi de încredere al Uniunii Europene”

„Deja, după instalarea recentă a Guvernelor României şi Bulgariei, ţările noastre au făcut eforturi suplimentare pentru atingerea acestui obiectiv.

Suntem în continuare angajaţi în consolidarea instrumentelor europene de gestionare a migraţiei şi protejarea frontierelor externe.

Prin tot ceea ce a făcut, România a demonstrat odată în plus că este un partener responsabil şi de încredere al Uniunii Europene în acest domeniu şi un furnizor de securitate pentru întreaga Uniune.

Am convenit menţinerea dialogului direct între noi, precum şi cu ceilalţi parteneri europeni”, a afirmat Ciolacu.

El a mulţumit premierului spaniol Pedro Sanchez pentru sprijinul deschis privind avansarea acestui dosar, în condiţiile în care Spania a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

Şeful Executivului de la Bucureşti a mai evidenţiat interesul pentru a continua cooperarea strânsă pentru promovarea stabilităţii şi securităţii în regiunea Mării Negre.

„De asemenea, am discutat cu premierul Denkov despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, atât de profund afectată de războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu subliniază relațiile „excelente” între România și Bulgaria într-o conferință de presă comună cu Nikolai Denkov. „ Interesul de a continua cooperarea strânsă între România şi Bulgaria”

Am subliniat interesul de a continua cooperarea strânsă între România şi Bulgaria pentru promovarea stabilităţii şi securităţii în regiunea Mării Negre şi menţinerea în atenţia aliată a evoluţiilor de securitate din această regiune”, a menţionat Ciolacu.

Potrivit acestuia, o bună cooperare între autorităţile publice din cele două state, la toate nivelurile, este „esenţială” pentru avansarea proiectelor comune pe care România şi Bulgaria le au şi care sunt de mare interes pentru cetăţenii ambelor ţări.

În final, Marcel Ciolacu i-a transmis succes în îndeplinirea mandatului omologului său din Bulgaria. „Dragă Nikolai, amândoi suntem prim-miniştri de puţină vreme.

Nu ştiu cum este la tine, însă eu n-am avut parte de nicio lună de graţie, am intrat direct în foc, însă nu mă plâng, nici n-am fost silit de către nimeni şi, mai ales, ştiu că întotdeauna focul căleşte”, a transmis premierul român. Agerpres

sursa foto: Facebook / Guvernul României

Citește mai departe

EVENIMENT

Ministrul Muncii, Marius Budăi, și-a dat demisia după scandalul azilelor de bătrâni

Publicat

marius budai fost ministrul muncii

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marius Budăi, și-a dat joi, 13 iulie, demisia din funcţie, pe fondul scandalului privind tortura din centrele de bătrâni.

Informația a fost publicată de G4Media, care citează surse politice. Budăi a luat decizia după ce a avut o discuție cu premierul Marcel Ciolacu.

Demisia va fi făcută publică în ședința de guvern de joi, programată pentru ora 11.00.

Știre în avtualizare

Citește mai departe