Connect with us

ACTUALITATE

OMS consideră prematură necesitatea unui vaccin specific împotriva variantei Omicron

Publicat

vaccin gripa.jpg

Experţi din întreaga lume revizuiesc în prezent actuala compoziţie a vaccinurilor anti-COVID-19, deşi consideră că este încă prematur să se determine dacă este necesar să fie dezvoltat un ser specific împotriva variantei Omicron, a declarat marţi un expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de EFE.

„Avem experienţa vaccinului împotriva gripei şi am instituit un grup de lucru în coordonare cu sectorul farmaceutic pentru a determina dacă este necesar un vaccin specific împotriva noii variante, dar este încă prea curând”, a declarat la o conferinţă de presă epidemiologul OMS, Abdi Mahamud.

Expertul a precizat că înalta transmisibilitate a Omicron va face ca aceasta să devină varianta dominantă în multe locuri ale lumii, fapt ce reprezintă un pericol pentru acele ţări care au încă grupuri extinse de populaţie nevaccinată.

Înainte de a ne gândi la doze de supra-rapel (unele ţări au în vedere aplicarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID-19), „este necesar să garantăm accesul la vaccin al acelor ţări suprapopulate cu venituri medii/mici”, a spus el.

Mutaţiile virusului „se produc la persoane nevaccinate, prin urmare abordarea acestui subiect devine o necesitate categorică pentru a frâna această boală”, a subliniat expertul OMS.AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Specialist în chirurgie vasculară, angajat la Spitalul Județean Mavromati Botoșani

Publicat

3 1.jpg

Botoșănenii vor beneficia de luna viitoare de serviciile unui medic specialist în chirurgie vasculară, a anunțat astăzi Consiliul Județean Botoșani.

Concursul pentru ocuparea postului de medic în cadrul cabinetului de chirurgie vasculară din cadrul Ambulatoriului de specialitate s-a finalizat, iar zilele viitoare noul specialist va semna contractul de muncă.

„Această specializare este foarte importantă, pentru că în Unitatea de Primiri Urgențe se prezintă foarte mulți botoșăneni cu urgențe de chirurgie vasculară. Spitalul a demarat procedura pentru scoaterea din nou la concurs a postului de chirurgie toracică, pentru că dorim cât mai repede să operaționalizăm și cel de al doilea cabinet pentru înființarea căruia am obținut aprobarea Ministerului Sănătății. Vrem ca botoșănenii să nu mai fie nevoiți să aștepte câte trei-patru luni pentru a fi programați la un consult de specialitate la Iași”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

De la preluarea conducerii Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani de către Doina Caba au fost angajați 20 de specialiști, dintre care 18 medici, un biolog și un farmacist, a mai adăugat Consiliul Județean Botoșani într-un comunicat.

Din acest an, Spitalul Județean va putea derula programe de rezidențiat, prin care se vor putea atrage mai mulți medici tineri pentru acoperirea posturilor deficitare, dar și pentru dezvoltarea unor noi servicii medicale pentru botoșăneni. În paralel, vor fi scoase la concurs alte posturi de medici pe specializările deficitare.

„Suntem în plină campanie de recrutare de medici tineri, pentru că Spitalul Județean are nevoie de specialiști de cea mai înaltă clasă. Sperăm să fie cât mai mulți medici interesați să vină să profeseze la Botoșani”,  a conchis Doina Federovici.

Vezi mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rata de incidenţă COVID în Bucureşti a trecut 11 la mie

Publicat

Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, marţi, în Bucureşti, de 11,03 cazuri la mia de locuitori, conform Direcţiei de Sănătate Publică.

În ziua precedentă, incidenţa a fost de 10,23 cazuri la mia de locuitori.

Pe 12 ianuarie, Capitala a intrat în scenariul roşu, după ce a depăşit pragul de 3 cazuri la mia de locuitori.

Cea mai mare rată de infectare cu SARS-CoV-2 în Capitală a fost atinsă pe 22 octombrie 2021 – 16,54 cazuri la mia de locuitori. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

ANIVERSARE. Muzeul Etnografic al Transilvaniei împlinește 100 de ani

Publicat

muzeul etnografic1.jpeg

Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca împlinește în acest an 100 de ani de la înființare. Născut inițial ca Muzeul Etnografic al Ardealului, primul muzeu etnografic din România, a fost un proiect inițiat de Consiliul Dirigent al Transilvaniei și finalizat de Fundația Culturală „Principele Carol”.
”În primăvara anului 1922 Emil Panaitescu, Sextil Pușcariu, George Vâlsan, Alexandru Lapedatu au fost numiți – de către această fundație – membri ai Comisiei Muzeului Etnografic al Ardealului. În 16 iunie 1922, comisia propunea înființarea de urgență, la Cluj, a unui muzeul etnografic, iar în 22 iunie 1922 se discuta punerea bazei colecției de artefacte și cea a arhivei vizuale.
Primele campanii de cercetare și achiziții s-au derulat în Ținutul Pădurenilor și Țara Hațegului, zone anterior cercetate deja de către Romulus Vuia, întâiul director al muzeului, numit începând cu ianuarie 1923”, arată conducerea muzeului.
Din dorința de a marca această primă perioadă de existență, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj, va prezenta publicului, începând de vineri, 28 ianuarie a.c., săptămânal, câte un artefact și o imagine de arhivă.
Această inițiativă va fi derulată timp de 50 de săptămâni, cuprinzând, în total, 100 de postări, câte una pentru fiecare an de existență.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Amenzi usturătoare unor tineri din Botoșani, amatori de drifturi

Publicat

drifturi timisoara 600x336 1.jpg

În ultimele două zile, polițiștii rutieri au organizat mai multe acțiuni atât în municipiul Botoșani cât și pe raza întregului județ, pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere, care au ca principală cauză, nerespectarea regimului legal de viteză.

Astfel, în urma activităților desfășurate au fost aplicate 76 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 60.000 de lei.

Dintre acestea, 4 sancțiuni, în valoare de peste 30.000 de lei au fost aplicate persoanelor care au efectuat derapaje controlate cu autoturismele, în municipiul Botoșani și 35 de sancțiuni au fost aplicate conducătorilor auto care nu au respectat regimul legal de viteză.

Totodată, în cadrul activităților desfășurate, polițiștii au reținut 13 permise de conducere.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Vezi mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe