Connect with us

ACTUALITATE

Parlamentul European a decis: trecerea la ora de vară nu va mai fi obligatorie

Publicat

foto: stirileprotv.ro

Parlamentul European a decis că trecerea la ora de vară nu va mai fi obligatorie, fiecare stat al Uniunii Europene urmând să decidă, până în 2021 dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei.

Potrivit agenției de știri Mediafax, decizia PE a fost luată cu 410 voturi pentru şi 192 împotrivă. Sursa citată arată că votul nu este decisiv, dar această hotărâre va fi baza negocierilor cu statele membre pentru forma finală a legii.

Votul vine după ce, în luna septembrie, Comisia Europeană a propus încetarea trecerii la ora de vară ca urmare a unui sondaj realizat la nivel european care a arătat că majoritatea cetăţenilor UE ar fi de acord cu o astfel de măsură. 

La sondaj au răspuns 4,6 milioane de persoane, dintre care 84% s-au declarat în favoarea renunţării la modificarea orei. Sondajul a fost, însă, criticat, întrucât 70% dintre respondenţi au fost cetăţeni germani, mai scrie Mediafax.

În prezent, toate cele 28 de state membre trec la ora de vară în ultima duminică din martie şi înapoi la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie.

Sistemul are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii soarelui, astfel că în lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economisește energia electrică necesară iluminatului.

Trecerea la ora de vară a fost introdusă în timpul Primului Război Mondial în scopul economisirii energiei.

Anul acesta, trecem la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică, respectiv 30 / 31 martie.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Copiii din Todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima ediție a Școlii de vară „Din inima satului”

Publicat

copiii din todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima

Publicitate

În primele zile ale lunii iulie, curtea Școlii Gimnaziale din Todireni a devenit un adevărat atelier de culoare și descoperire. Lansată cu emoție de profesorii coordonatori Elena Liliana Brașoveanu și Marineta Ciobanu, Școala de vară „Din inima satului” a reunit zeci de copii dornici să îmbine joaca, tradiția și experimentul într‑o experiență educativă cât o vacanță întreagă.

Aventură, tradiție și știință – în aceeași…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Grădinița „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi a adus vara în culori pentru preșcolari prin proiectul educațional „Grădi 9 în culori”

Publicat

grădinița „Ștefan cel mare și sfânt” dorohoi a adus vara

Publicitate

În debutul vacanței de vară, Grădinița cu Program Prelungit „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dorohoi a desfășurat proiectul educațional „Grădi 9 în culori” – un program special dedicat copiilor de vârstă preșcolară, realizat în colaborare cu mai multe instituții locale.

Derulat într-un mediu sigur și primitor, proiectul a urmărit stimularea creativității, dezvoltarea personală a celor mici și menținerea unei conexiuni active și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava deschide o extensie universitară la Botoșani

Publicat

universitatea „Ștefan cel mare” din suceava deschide o extensie universitară

Publicitate

Botoșani, 3 iulie 2025 – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) va deschide, începând cu anul universitar 2026–2027, o extensie universitară la Botoșani, marcând un moment semnificativ pentru dezvoltarea educației superioare în regiune.

Evenimentul a fost precedat de o întâlnire de lucru desfășurată joi, 3 iulie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, la care a participat rectorul USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministerul Agriculturii anunță un apel de proiecte de 54 de milioane de euro pentru sprijinirea comunităților pescărești

Publicat

ministerul agriculturii anunță un apel de proiecte de 54 de

Publicitate

Ministerul Agriculturii, prin Autoritatea de Management pentru Programul pentru Acvacultură și Pescuit (AM POPAM), lansează un apel de proiecte în valoare de 54 de milioane de euro. Acest apel vizează sprijinirea dezvoltării locale în comunitățile în care se desfășoară activități de pescuit și acvacultură, cu scopul de a stimula economia locală și de a încuraja implicarea activă a locuitorilor prin inițiative de tip DLRC (Dezvoltare Locală…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe