EVENIMENT
Pestă porcină la o mănăstire din Timiș. Vizitele pelerinilor vor fi limitate până la stingerea focarului

Un număr de 17 porci de la Mănăstirea Şag-Timişeni, din județul Timiș, vor fi incinerate, miercuri, în urma suspiciunii de pestă porcină africană (PPA) apărute în rândul efectivelor de animale din gospodăria monahală. Vizitele pelerinilor în zonă vor fi limitate, până la închiderea focarului, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş, Flavius Nicoară.
Potrivit acestuia, deocamdată există doar suspiciune de percină, boala urmând să fie confirmată sau infirmată de laboratorul din Bucureşti, dar se iau deja primele măsuri de extindere a contaminării cu virusul PPA.
„Este vorba despre 17 suine cu PPA din gospodăria mănăstirii la care avem suspiciune de PPA. Noi l-am rugat pe Mitropolitul Ioan al Banatului să limiteze mişcarea pelerinilor în zona respectivă până închidem focarul, câteva zile. Nu ştim exact perioada în care reuşim să închidem focarul, dar nu este vorba de întreaga perioadă a Postului Paştilor”, a afirmat, miercuri, Flavius Nicoară.
Directorul DSVSA Timiş spune că au mai fost identificaţi şi alţi doi porci cu suspiciune de PPA în satul Cadar (comuna Tormac), într-o gospodărie în care sunt crescute, în total, trei animale, care vor fi incinerate în cursul zilei cu un incinerator mobil din judeţul Dolj. Totodată, s-a decis supravegherea traficului în zonă pentru a nu putea fi duşi porci din cele două zone şi se trece la dezinfectarea acestora.
Instituţia Prefectului Timiş a convocat, marţi seara, şedinţele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, în cadrul cărora s-au pus în discuţie primele măsuri care trebuie luate având în vedere suspiciunile de PPA confirmate, marţi seara, de laboratorul DSVSA Timiş, în cele două locaţii din judeţ.
La finalul săptămânii trecute au fost incineraţi primii 56 de porci dintr-o exploataţie de suine din Bucovăţ. AGERPRES
EVENIMENT
Aproximativ 180.000 de persoane au trecut punctele de frontieră din țară, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, prin punctele de frontieră din țară au trecut aproximativ 180.000 de persoane.
Potrivit Poliției de Frontieră, în data de 25.03.2023, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 180.000 de persoane, cetățeni români și străini și peste 50.000 de mijloace de transport, pe ambele sensuri.
Pe sensul de intrare în România, au fost 93.655 de persoane, dintre care 9.539 de cetăţeni ucraineni.
Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 25.03.2023, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 3.832.645 cetăţeni ucraineni.
În continuare, controlul de frontieră la intrarea în România prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare, Poliția de Frontieră lucrând la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere.

Vremea se va răci semnificativ, în Bucureşti, începând de marţi. De asemenea, valorile termice se vor situa sub cele caracteristice pentru sfârşitul lunii martie, cu maxime termice de 11 grade Celsius şi minime de minus trei grade Celsius.
Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în Capitală, în intervalul 27 martie, ora 9:00 – 28 martie, vremea se va menţine caldă pentru această dată, dar va deveni instabilă.
Cerul va prezenta înnorări, temporar accentuate mai ales spre seară când vor fi averse, posibil însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Temperatura maximă se va va situa în jurul valorii de 19 grade, iar cea minimă va fi de 4 – 6 grade Celsius.
În perioada 28 martie, ora 9:00 – 29 martie 2023, ora 9:00, vremea se va răci semnificativ, astfel că valorile termice se vor situa sub cele caracteristice pentru sfârşitul lunii martie.
Cerul va fi mai mult noros şi doar trecător se vor semnala precipitaţii slabe, predominant sub formă de ploaie. Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu unele intensificări.
Temperatura maximă va fi în jur de 11 grade, iar cea minimă de minus trei şi zero grade Celsius. Spre sfârşitul intervalului vor fi condiţii de brumă.
Pe parcursul zilei de miercuri, între orele 9:00 – 21:00, vremea va fi rece pentru această dată. Cerul va fi temporar noros, cu totul trecător vor fi posibile precipitaţii slabe, iar vântul va prezenta intensificări. Temperatura maximă va fi de 10 – 11 grade Celsius.Agerpres
EVENIMENT
Accident cu două victime pe DN 72, în Dâmbovița. Șoferul mașinii a părăsit locul accidentului

Două persoane au fost rănite într-un accident produs duminică după-amiază pe DN 72, în județul Dâmbovița. În eveniment au fost implicate o mașină și o motocicletă, iar șoferul mașinii a părăsit locul accidentului.
Potrivit IPJ Dâmbovița, la data de 26 martie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier.
În urma deplasării la fața locului și din primele cercetări efectuate, polițiștii au stabilit că un bărbat, în vârstă de 76 de ani, din Târgoviște, ar fi condus un autoturism, în localitatea Viișoara, ar fi pătruns de pe un drum secundar pe drumul național 72, moment în care conducătorul unei motociclete, în vârstă de 34 de ani, din Ionești, care se deplasa din direcția Găești către Târgoviște, ar fi evitat impactul cu autovehiculul, ar fi părăsit partea carosabilă și ar fi intrat într-un șanț.
Conducătorul auto a părăsit locul producerii accidentului rutier, ulterior, fiind identificat de polițiști pe raza municipiului Târgoviște.
În urma accidentului, conducătorul motocicletei și o pasagera, respectiv o tânără de 24 de ani, au fost răniți.
În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia, fiind efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor producerii accidentului rutier.
EVENIMENT
Pericol de inundații pe râuri din nordul și vestul țării. Hidrologii au emis avertizare cod galben

Hidrologii au emis duminică după-amiază, o avertizare cod galben de inundații în nordul și vestul țării.
Avertizarea hidrologică este valabilă de luni, la ora 10.00, până marți, la ora 12.00.
Aceasta vizează „râurile din bazinele hidrografice: Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud), Crasna (judeţele Sălaj şi Satu Mare), Bega – bazin amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Chizătău (judeţul Timiş), Timiş – bazin amonte S.H. Teregova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Teregova – amonte S.H. Lugoj (judeţele Caraş Severin şi Timiş), Bistriţa (afluent al râului Siret) – bazin amonte S.H. Cârlibaba şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Cârlibaba – amonte Ac. Izvoru Muntelui (judeţele Suceava, Neamţ şi Harghita).”
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare luni, în intervalul orar 14.00 – 24.00 pe unele râuri mici din judeţul Bistriţa Năsăud.
(sursa: Mediafax)