EVENIMENT
Pestă porcină la o mănăstire din Timiș. Vizitele pelerinilor vor fi limitate până la stingerea focarului

Un număr de 17 porci de la Mănăstirea Şag-Timişeni, din județul Timiș, vor fi incinerate, miercuri, în urma suspiciunii de pestă porcină africană (PPA) apărute în rândul efectivelor de animale din gospodăria monahală. Vizitele pelerinilor în zonă vor fi limitate, până la închiderea focarului, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş, Flavius Nicoară.
Potrivit acestuia, deocamdată există doar suspiciune de percină, boala urmând să fie confirmată sau infirmată de laboratorul din Bucureşti, dar se iau deja primele măsuri de extindere a contaminării cu virusul PPA.
„Este vorba despre 17 suine cu PPA din gospodăria mănăstirii la care avem suspiciune de PPA. Noi l-am rugat pe Mitropolitul Ioan al Banatului să limiteze mişcarea pelerinilor în zona respectivă până închidem focarul, câteva zile. Nu ştim exact perioada în care reuşim să închidem focarul, dar nu este vorba de întreaga perioadă a Postului Paştilor”, a afirmat, miercuri, Flavius Nicoară.
Directorul DSVSA Timiş spune că au mai fost identificaţi şi alţi doi porci cu suspiciune de PPA în satul Cadar (comuna Tormac), într-o gospodărie în care sunt crescute, în total, trei animale, care vor fi incinerate în cursul zilei cu un incinerator mobil din judeţul Dolj. Totodată, s-a decis supravegherea traficului în zonă pentru a nu putea fi duşi porci din cele două zone şi se trece la dezinfectarea acestora.
Instituţia Prefectului Timiş a convocat, marţi seara, şedinţele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, în cadrul cărora s-au pus în discuţie primele măsuri care trebuie luate având în vedere suspiciunile de PPA confirmate, marţi seara, de laboratorul DSVSA Timiş, în cele două locaţii din judeţ.
La finalul săptămânii trecute au fost incineraţi primii 56 de porci dintr-o exploataţie de suine din Bucovăţ. AGERPRES
EVENIMENT
UPDATE. Marcel Ciolacu a demisionat din fruntea PSD. Partidul va fi condus de Sorin Grindeanu

Marcel Ciolacu a demisionat marți din fruntea Partidului Social Democrat.
Ciolacu a anunțat încă de luni că își va prezenta demisia din fruntea partidului, în urma unei întâlniri informale cu liderii PSD.
Marcel Ciolacu a demisionat după turul I al alegerilor prezidențiale și din fruntea Guvernului.
Anunțul a fost făcut în Consiliul Politic Naţional al partidului, care s-a reunit marţi. Urmează ca acest consiliu să ia o decizie cu privire la rămânerea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Alin Tișe, la podcastul Cluj24: Puterea reală în partide nu e la președinți, ci la clănțari, cei care deschid toate ușile

Într-un episod al podcastului Contraste de la Cluj24, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, vicepreședinte PNL, a făcut declarații tranșante despre modul în care funcționează partidele politice din România. Potrivit acestuia, puterea nu aparține celor cu funcții oficiale, ci unui grup restrâns și informal pe care îi numește „clănțari”.
„Se cheamă clănțari. Așa, între noi. Clănțari vine de la cei care deschid toate ușile. Se află la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Sfinții Constantin și Elena 2025. Tradiții și superstiții în 21 mai. Ce nu este bine să faci

Sfinții Constantin și Elena 2025. Pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi Elena.
Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena sunt două figuri fundamentale pentru creștinismul universal. Sărbătoarea este una cu profundă încărcătură religioasă și spirituală, iar tradițiile și obiceiurile legate de această zi sunt respectate de secole în multe regiuni din România.
Potrivit Bisericii Ortodoxe, datorită împăratului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Călătorie spre capătul lumii: expoziția „Visul primei nopți polare” despre Racoviță aduce aventura Antarcticii la Cluj

O aventură spectaculoasă din inima Antarcticii a ajuns în centrul Clujului. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei găzduiește una dintre cele mai impresionante expoziții ale anului: „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897–1899”, o incursiune vizuală și emoțională în prima expediție științifică la Polul Sud, din care a făcut parte și savantul român Emil Racoviță.
Deschisă publicului până în 30 septembrie 2025,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro