EVENIMENT
S-a stins din viaţă dirijorul Voicu Enăchescu
Dirijorul Voicu Enachescu, unul dintre reperele mişcării corale din România, s-a stins din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 79 de ani, a informat Radio România Cultural.
Născut în 24 mai 1943, în localitatea Brăneşti, din judeţul Dâmboviţa, Voicu Enăchescu a absolvit Conservatorul de Muzica Ciprian Porumbescu din Bucureşti, unde i-a avut ca profesori pe Zeno Vancea, Alexandru Paşcanu, Petre Crăciun, Constantin Romaşcanu. Prima experienţă corală o trăieşte în Corul de Copii Radio, unde devine fascinat de maestrul dirijor de la aceea perioadă – Ion Vanica.
Pasiunea pentru dirijatul coral prinde contur în toamna anului 1972 când înfiinţează un grup coral alcătuit din studenţi ai Universităţii Bucureşti şi ai Conservatorului – Corul de Cameră Preludiu, ansamblu ce avea să devină unul dintre cele mai titrate şi apreciate ansambluri corale din Romania. În 1991, devine director al Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română. De-a lungul timpului, Voicu Enachescu a dirijat corurile Filarmonicilor din ţară – Craiova, Iaşi, Bucureşti şi a sustinut workshop-uri de specialitate cu coruri din Franţa, Olanda, Grecia, Republica Moldova sau Polonia.
În 2004 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural în Grad de Comandor pentru Promovarea Culturii”.
Trupul neînsufleţit al muzicianului va fi depus duminică, 20 noiembrie, la Ateneul Român, între orele 13,30 – 17.00 unde cei care i-au apreciat arta îi pot aduce un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc, luni, 21 noiembrie, ora 12.00, la Cimitirul Sfântul Ilie din Pipera, potrivit site-ului Radio România Cultural. â
Agerpres
EVENIMENT
Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică
ANRE a emis în acest an un ordin care prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze. A fost generată o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, scrie HotNews.ro. Oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă”, cu referire la coloana de distribuție a agentului termic…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce condiții contribuabilii pot beneficia de facilități fiscale
Guvernul a decis, în ședința din 21 noiembrie 2024, prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale. Astfel, contribuabilii care doresc să-și clarifice situația fiscală au la dispoziție un interval suplimentar pentru a beneficia de facilitățile oferite, până la 19 decembrie 2024.
Termenul limită pentru depunerea notificărilor privind intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. AICI Ghidul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Pensia minimă garantată se majorează din ianuarie 2025. Cu cât crește indemnizația socială pentru pensionarii cu venituri mici
Pensionarii cu venituri mici vor beneficia de o creștere semnificativă a indemnizației sociale (pensia minimă garantată) începând cu 1 ianuarie 2025. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a anunțat că indemnizația socială va crește cu 10,4%, ajungând la 1.415 lei, oferind un sprijin financiar mai consistent pentru această categorie vulnerabilă.
Potrivit CNPP, în anul 2024, nivelul veniturilor care permit…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Aron Bogdan: Partidul S.O.S. România, o platformă în care poți să te exprimi liber, să-ți asumi adevărata identitate (PE)
Candidatul Partidului S.O.S. România, filiala Cluj, pe locul 2 la Camera Deputaților, Aron Bogdan, a fost prezent la podcastul Test de sinceritate de pe Cluj24, realizat de Vasile Măgrădean, unde a vorbit despre campania electorală, propunerile partidului din programul de guvernare, dar și despre reacțiile alegătorilor după ce CCR a decis interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale.
Aron Bogdan a spus că de 10 ani de zile lucrează în domeniul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro