Connect with us

SANATATE

Secţie de terapie intensivă modernă, inaugurată la Spitalul de Neurochirurgie din Iași

Publicat

La Spitalul de Neurochirurgie prof. dr. Nicolae Oblu din Iași a fost inaugurată, vineri, o secție modernă de terapie intensivă de la spitalele de stat din oraș, informează Consiliul Judeţean.

Pentru efectuarea lucrărilor la secţia de terapie a Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi reprezentanţii Consiliului Judeţean au investit 1,8 milioane de euro.

„Dacă administraţiile judeţene trecute nu au acordat o mare importanţă spitalelor din subordinea Consiliului Judeţean, pentru mine, tot ceea ce ţine de sănătatea ieşenilor a fost pe primul loc şi rămâne o prioritate. Acum s-a finalizat prima etapă din transformarea spaţiilor ATI şi aducerea lor la acel nivel care să ofere pacienţilor şanse sporite la viaţă. Sala ATI nu putea fi închisă în totalitate, parte din spaţii fiind păstrate pentru activitatea curentă a spitalului. S-a intervenit în etape. În câteva zile, pacienţii vor fi mutaţi în saloanele nou amenajate, iar lucrările de modernizare vor continua la spaţiile utilizate până acum. În luna martie şi aceste lucrări vor fi gata. Investiţiile de la Spitalul de Neurochirurgie vor continua şi în anul 2020. Până acum, numai la acest spital, în mandatul meu de preşedinte al Consiliului Judeţean au fost investite peste 20 milioane de euro”, a declarat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean.

Pe parcursul a patru luni au fost efectuate lucrări de consolidare, reabilitare, modernizare şi s-au achiziţionat echipamente de ultimă generaţie. Spaţiile de terapie intensivă sunt dotate cu uşi glisante, accesul fiind asigurat pe bază de senzori de mişcare. Secţia de terapie intensivă este independentă din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, beneficiind de un generator capabil să ofere energie electrică pentru o perioadă mare de timp. Au fost achiziţionate echipamente care permit monitorizarea strictă a fiecărui pacient, dar şi un sistem de ventilaţie ce filtrează aerul la fiecare 12 minute. Tavanul a fost reabilitat cu materiale etanşe, astfel încât, în cazul apariţiei unor avarii, apa să nu pătrundă în încăperile de terapie intensivă.

Potrivit managerului Spitalului de Neurochirurgie, acest sistem de ventilaţie elimină 99,99% din particulele dăunătoare din aer.

„Spitalul ca atare, dincolo de clădire, reprezintă oameni, vieţi omeneşti salvate. Cred că toate eforturile care s-au depus în ultimii ani în acest spital au reuşit să atingă scopul pentru care spitalul a fost creat, acela de a salva vieţi omeneşti. Suntem astăzi într-o terapie intensivă, de fapt o neuroterapie, pentru că este dedicată pacienţilor cu afecţiuni neurologice, modernă şi peste nivelul de dotare al standardelor europene. Estimăm în perioada următoare o reducere a infecţiilor nosocomiale în spital şi menţinerea la un nivel cât mai acceptabil”, a declarat managerul Spitalului de Neurochirurgie, Lucian Eva.

Secţia ATI de la Spitalului Clinic de Urgenţă Prof. Dr Nicolae Oblu are o capacitate totală de 30 de locuri, acum fiind modernizate spaţiile pentru 12 dintre acestea.

„În urma acestor lucrări de modernizare ne permitem să ne facem treaba în condiţii corecte, pentru că în orice spital în centrul atenţiei este pacientul, iar aici, în Terapie Intensivă, în centrul atenţiei este pacientul critic, iar pacientul critic are nevoi speciale. Lucrul în secţia de Terapie Intensivă ne va permite monitorizarea corectă a pacientului, ventilarea mecanică în condiţii optime, şi ne va permite scăderea infecţiilor intraspitaliceşti, iar în final ne va permite să salvăm mai multe vieţi”, a declarat Vlad Hârtie, medic în cadrul Secţiei de Terapie Intensivă. AGERPRES

Sursa foto: Ziarul de Iași

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Se deschide Spitalul Modular, în Constanța. Investiţie de 10 milioane euro, ce completează serviciile Spitalului Clinic de Boli Infecţioase

Publicat

primaria constanta spital modular

Municipalitatea anunță că Spitalul Modular, un proiect evaluat la 10 milioane de euro, va fi inaugurat luni în municipiul Constanța. Această unitate medicală, echipată cu 52 de paturi, va completa serviciile medicale oferite de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Potrivit sursei menţionate, Spitalul Modular este dotat cu aparatură medicală şi echipamente de ultimă generaţie, cu farmacie şi laborator, iar din totalul celor 52 de paturi pe care le are, zece sunt la Anestezie Terapie Intensivă.

Spitalul modular dispune, de asemenea, de un sistem de rezonanţă magnetică (RMN) şi un computer tomograf, serviciile de imagistică fiind o premieră pentru Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI).

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, susţine că pentru deschiderea Spitalului Modular s-au depus eforturi enorme.

„Asistăm la un mare moment pentru Constanţa.

De 40 de ani nu s-a mai construit un spital în oraş, de aceea deschiderea Spitalului Modular este un motiv atât de mare de mândrie.

S-au depus eforturi enorme, asta pentru că aşteptările noastre au fost mari şi am făcut tot posibilul să îndeplinim fiecare obiectiv pe care ni l-am propus, întotdeauna cu gândul la cât de mult o să vină în sprijinul cetăţenilor”, a declarat Chiţac.

Structura modulară a fost construită în curtea SCBI Constanţa şi asigură completarea serviciilor medicale pentru această unitate.

Ministerul Sănătăţii a aprobat noua structură a SCBI, personalul a trecut printr-un program de pregătire şi a fost instruit să utilizeze noile instalaţii de ventilaţie.

Conform administraţiei locale, „investiţiile în creşterea calităţii serviciilor de sănătate oferite constănţenilor nu se opresc aici”.

În anul în curs vor fi demarate lucrările de modernizare, reabilitare energetică, consolidare şi extindere a clădirii vechi a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase.

Investiţie de aproape 28 de milioane de lei

Este vorba despre o investiţie de aproape 28 de milioane de lei, dintre care aproape 12 milioane de lei sunt alocate consolidării.

„Mai mult, s-au făcut deja primii paşi pentru realizarea unui pavilion administrativ în curtea spitalului, având în vedere faptul că infrastructura spitalului necesită o extindere.

Documentele necesare au fost obţinute, astfel încât, până la sfârşitul anului, lucrările ar putea să fie finalizate.

De asemenea, în luna decembrie a anului trecut s-a realizat un studiu de fezabilitate pentru realizarea, în curtea spitalului, a unei noi clădiri care să cuprindă un Compartiment de Primire Urgenţe, Imagistică, Secţia de Terapie Intensivă, Secţia de pacienţi imunodeprimaţi, precum şi un Ambulatoriu de Specialitate.

Ambulatoriul de Specialitate ar putea să asigure toate acele consulturi interdisciplinare de care este absolut nevoie într-un spital de monospecialitate aşa cum este Spitalul Clinic de Boli Infecţioase”, a mai anunţat Primăria Constanţa. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Incidenţa infecţiilor respiratorii în ultima săptămână a depăşit nivelul mediu calculat. 14 decese confirmate cu virus gripal

Publicat

Arhivă foto

Conform informațiilor furnizate joi de către Institutul Național de Sănătate Publică, în săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie, incidența infecțiilor respiratorii a depășit nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane.

De asemenea, activitatea gripală a persistat la o intensitate ridicată, iar virusurile gripale au continuat să se răspândească extins la nivelul întregii țări.

Potrivit INSP, au fost comunicate 14 decese noi confirmate cu virus gripal.

În perioada 29 ianuarie – 4 februarie au fost raportate 135.870 de cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 36,5% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (99.564) şi cu 2,1% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (133.057).

Variaţia în plus faţă de media calculată de 123.007 a cazurilor din ultimelor sezoane (2016 – 2023, fără sezoanele pandemice) a fost de 10,5%.

De asemenea, în aceeaşi perioadă s-au înregistrat 8.391 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 2.788 de cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 9.151 înregistrate în săptămâna precedentă.

Cazurile de gripă clinică au fost raportate la nivelul întregii ţări, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti (1.116) şi în judeţele Cluj (953), Braşov (566), Constanţa (490), Prahova (476) şi Iaşi (474).

45 de cazuri de infecţii respiratorii acute severe

Au mai fost raportate 45 de cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), cu două mai multe faţă de săptămâna precedentă şi cu 19 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent, precum şi 268 de cazuri de gripă confirmată de laborator (42 cu virus gripal AH1, 48 cu virus gripal AH3, 171 cu virus A nesubtipat, 4 cu virus B şi 3 coinfecţii cu virus gripal AH1 şi AH3).

De la începutul sezonului au fost raportate 1.509 cazuri de gripă confirmate de laborator, din care 291 cazuri cu virus gripal AH1, 218 cazuri cu virus gripal AH3, 18 cazuri cu virus gripal B, 979 cazuri cu virus gripal A nesubtipat, 3 cazuri cu virus gripal AH1 şi AH3, 54 coinfecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2, 19 coinfecţii de virus gripal cu VRS, 3 coinfecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2 şi VRS.

Până în prezent au fost comunicate 65 de decese confirmate cu virus gripal: 37 tip A, subtip H1 (din care 3 coinfecţii cu SARS-CoV-2), 13 tip A, subtip H3, 15 tip A, nesubtipat (din care 3 coinfecţii cu SARS-CoV-2. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

INSP: 40 de cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron – confirmate în ultima săptămână

Publicat

Arhivă foto

În perioada 29 ianuarie – 4 februarie, conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, au fost confirmate 40 de cazuri de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, dintre care opt au fost identificate ca „variante de interes”.

Cele 40 secvenţieri au fost raportate de Institutul Naţional „Matei Balş”- 30 şi INCDMM „Cantacuzino” – 10.

Potrivit INSP, până în prezent, au fost confirmate 207 cazuri cu sub-varianta BA.2.75, 567 cazuri cu BQ.1, 406 cazuri cu sub-varianta XBB, 484 cu sub-varianta XBB.1.5 şi 169 cu sub-varianta XBB.1.5+F456L a Omicron.

Până la data de 4 februarie, au fost confirmate 9.994 cazuri cu varianta Omicron (VOC).

Dintre acestea, la 3.073 a fost detectată sub-varianta BA.2 (31%), la 62 sub-varianta BA.4 (0,62%), în timp ce la 3.481 cazuri a fost detectată sub-varianta BA.5 (35%).

Conform INSP, până la data de 4 februarie, au fost raportate 21.221 de secvenţieri. Agerpre

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 41% dintre cazurile de COVID de săptămâna trecută – în Bucureşti şi în judeţele Cluj, Braşov, Constanţa şi Prahova

Publicat

Arhivă foto

În intervalul 22 – 28 ianuarie, conform informațiilor furnizate de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), 41,2% dintre cazurile de COVID-19 au fost raportate în București și în județele Cluj, Brașov, Constanța și Prahova.

În această perioadă, au fost înregistrate 1.943 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 şi au fost raportate 16 de decese la pacienţi cu COVID-19.

Potrivit INSP, 53,3% din decese sunt înregistrate în Prahova, Maramureş, Argeş, Bihor şi Bistriţa Năsăud.

Aproape jumătate dintre decese (46,7% ) au fost la persoane nevaccinate anti-COVID, relevă raportul săptămânal de supraveghere.

De la începutul pandemiei şi până în prezent, 86,6% dintre decese s-au înregistrat la persoane peste 60 ani, iar 54,7% la bărbaţi. Dintre persoanele care au murit, 93,8% aveau cel puţin o comorbiditate asociată. Agerpres

Citește mai departe