Connect with us

SPORT

Simona Halep o va întâlni pe Aleksandra Sasnovici, în primul tur la Wimbledon

PublicatJucătoarea română de tenis Simona Halep, cap de serie numărul şapte, o va înfrunta pe belarusa Aleksandra Sasnovici în prima rundă a turneului de la Wimbledon, al treilea de Mare Şlem al anului, conform tragerii la sorţi efectuate vineri.

Halep (27 ani, 7 WTA) o va întâlni în premieră pe Sasnovici (25 ani, 37 WTA), care anul trecut s-a oprit în optimi la Wimbledon. Cel mai bun rezultat al româncei pe iarba de la Wimbledon este o semifinală jucată în 2014. Halep s-a oprit în turul al treilea la ediţia de anul trecut, după două sferturi consecutive.

Mihaela Buzărnescu va juca în primul tur cu americanca Jessica Pegula, iar dacă Halep şi Buzărnescu vor câştiga la debut vor fi adversare în turul secund.

Buzărnescu (31 ani, 47 WTA) a atins turul al treilea anul trecut la All England Club, la prima sa participare. Pegula (25 ani, 74 WTA) va juca în premieră pe tabloul principal la Wimbledon. Cele două se vor întâlni pentru prima dată cu acest prilej.

Ana Bogdan (26 ani, 134 WTA), venită din calificări, va avea meci foarte greu în primul tur cu britanica Johanna Konta, cap de serie numărul 19. În 2017, românca a reuşit să ajungă în turul al doilea. Konta (28 ani, 19 WTA) are o semifinală jucată pe iarba de la Londra în 2017. Konta s-a impus la singura confruntare, anul aceasta, la Rabat, în optimi, cu 6-1, 6-7 (6), 6-2.

Sorana Cîrstea (29 ani, 76 WTA) va avea şi ea un meci foarte dificil, contra americancei Amanda Anisimova, cap de serie numărul 25. Sorana a ajuns de trei ori în turul al treilea la Wimbledon, ultima oară în 2017. Americanca de 17 ani (26 WTA) va evolua în premieră la Wimbledon pe tabloul principal.

Monica Niculescu (31 ani, 113 WTA), beneficiara unui wildcard, va juca în primul tur cu germanca Andrea Petkovic (31 ani, 70 WTA). Monica a reuşit cel mai bun rezultat la Wimbledon în 2015, când a atins optimile. Niculescu şi Petkovic sunt la egalitate, 3-3, în meciurile directe, dar Monica are şi două victorii la junioare.

Elena-Gabriela Ruse, venită şi ea din calificări, o va înfrunta în runda inaugurală pe germanca Julia Goerges, cap de serie numărul 18.

Ruse (21 ani, 177 WTA) este la a doua sa participare consecutivă la Wimbledon. Anul trecut a fost învinsă greu de poloneza Agnieszka Radwanska, în trei seturi, cu 6-3, 4-6, 7-5.

Liderul mondial, australian Ashleigh Barty, care este şi principala favorită va juca în primul tur cu chinezoaica Saisai Zheng. Barty a ajuns anul trecut în turul al treilea la Wimbledon, cel mai bun rezultat al său.

Campioana en titre, germanca Angelique Kerber (a cincea favorită), va debuta contra unei compatrioate, Tatjana Maria.

Americanca Serena Williams, cap de serie numărul 11, care a jucat finala anul trecut şi are şapte titluri la Wimbledon, va juca primul meci contra italiencei Giulia Gatto-Monticone.

Japoneza Naomi Osaka (21 ani, 2 WTA), care s-a oprit în turul al treilea la cele două participări ale sale, o va întâlni pe kazaha Iulia Putinţeva.

AGERPRES

ACTUALITATE

Amenzi uriașe pentru cluburile sportive care nu respectă regulile de distanțare în sălile de sport

Publicat

sala sport

Cluburile, federaţiile şi alte structuri sportive riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei dacă nu vor asigura o distanţă de minimum 2 metri între sportivi în sălile de sport, conform regulamentului privind reluarea începând cu 1 iunie a activităţilor de pregătire fizică organizate în spaţii închise şi diminuarea riscului de infecţie COVID-19, cuprins în ordinul comun emis de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Tineretului şi Sportului şi publicat, sâmbătă, în Monitorul Oficial.

“Nerespectarea prevederilor literei C din prezenta anexă, în ceea ce priveşte organizarea spaţiului de pregătire fizică, astfel încât să permită menţinerea distanţei de minimum 2 m între oricare două persoane şi un spaţiu pentru fiecare persoană de 7 mp, constituie contravenţie (n.r. – din partea persoanelor juridice în cauză) şi se sancţionează în conformitate cu prevederile art. 30 lit. h) din Hotărârea Guvernului nr. 857/2011 (n.r. – amenda de la 5.000 la 10.000 de lei) privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către personalul împuternicit din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii şi al Serviciului control în sănătate publică din cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti”, se arată în documentul citat.

Structurile sportive care organizează activitatea de pregătire sportivă îşi pot modifica normele şi regulamentele specifice ramurii de sport pentru a se adapta la situaţia creată de criză, cu condiţia ca acestea să nu vină în contradicţie cu normele legale în vigoare.

De la 1 iunie, pentru reluarea pregătirilor în sălile de sport de către sportivii de performanţă purtarea măştii (medicale/nonmedicale) este obligatorie. Pentru o protecţie eficace, aceasta trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul. Prin excepţie, activităţile fizice intense se pot face fără a purta masca pe figură. Îîn cazul în care o persoană prezintă simptomatologie de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală alterată), aceasta se va izola la domiciliu. În cazul în care o persoană a venit în contact cu un caz suspect sau confirmat de infecţie cu virusul SARS-CoV-2, se va izola la domiciliu şi va respecta măsurile în vigoare.

Măsuri care privesc organizarea activităţii de pregătire sportivă în spaţii închise:

– organizarea spaţiului de pregătire sportivă astfel încât să permită menţinerea distanţei de minimum 2 m între oricare două persoane şi un spaţiu pentru fiecare persoană de 7mp;

– triajul observaţional zilnic la intrarea în sală. Nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală alterată) şi febră mai mare de 37,3°C;

– plasarea recipientelor cu soluţii dezinfectante pentru mâini la intrarea în sală;

– în cazul încăperilor climatizate prin recircularea aerului, se efectuează nebulizarea o dată pe săptămână, în afara programului de lucru şi se efectuează dezinfecţia instalaţiei de climatizare conform instrucţiunilor producătorului;

– suprafeţele şi spaţiile comune vor fi dezinfectate frecvent (cel puţin o dată la 4 ore);

– asigurarea unei ventilaţii adecvate a tuturor încăperilor sau aerisirea lor periodică, cel puţin o dată la 4 ore.

Accesul sportivilor va fi permis doar în urma triajului epidemiologic şi termometrizării, iar acesta trebuie să se facă numai în baza unei programări prealabile. Numărul de sportivi care se antrenează la un moment dat va fi limitat, în funcţie de capacitatea sălii, pentru a se putea menţine distanţa fizică de minimum 2 m între oricare două persoane şi 7 mp/persoană.

Sportivii vor fi instruiţi să îşi spele mâinile înainte şi după terminarea antrenamentului. În cazul în care sala este prevăzută cu aparate sportive, se va evita utilizarea acestora în regim de circuit şi se va încuraja utilizarea unui singur tip de aparat în cadrul aceleiaşi sesiuni de antrenament. Se delimitează spaţiile de exerciţii, cu menţinerea distanţei fizice de minimum 1,5 m între oricare două persoane şi asigurarea unui spaţiu de minimum 7 mp/persoană. Se va asigura aceeaşi distanţă inclusiv între sportiv şi personalul tehnic (antrenor, medic etc.). Se limitează durata antrenamentelor, astfel încât să se poată stabili un orar clar pentru dezinfecţia şi aerisirea riguroasă a sălii. Aparatele sportive vor fi dezinfectate înainte şi după fiecare utilizator. Cu excepţia perioadei de desfăşurare a activităţilor fizice intense, purtarea măştii este obligatorie pe toată durata prezenţei în sală.

Regulamentul interzice folosirea în comun a duşurilor, saunei şi altor zone cu risc mare de transmitere a virusului. Vânzarea şi/sau oferirea de gustări/băuturi în regim de auto-servire nu este permisă; prin excepţie, se permite funcţionarea automatelor de băuturi răcoritoare şi mâncare ambalată, cu condiţia ca acestea să fie consumate în aer liber.

În cazul în care o persoană care participă la activitatea de antrenament este suspectă/confirmată cu COVID-19 se realizează operaţiuni de dezinfecţie a încăperilor respective de către unităţi de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare autorizate.

Începând cu data de 1 iunie se permite desfăşurarea, de către sportivii profesionişti, a activităţilor de pregătire fizică în spaţii închise (cu excepţia sporturilor de contact), cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi, astfel încât să se asigure minim 7 mp/persoană şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.
AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Reguli noi în fotbalul din România. Jucătorii care scuipă pe teren, suspendați

Publicat

Jucătorii de fotbal din România riscă să fie suspendați între 6 și 12 meciuri și amendă în cazul în care scuipă sau își sulfă nasul pe teren, potrivit noului protocol ce va fi pus în aplicare odată cu reluarea sezonului, aprobat de Federația Română de Fotbal.

De asemenea, potrivit documentului, fotbaliștii vor trebui să păstreze o distanță de cel puțin 2 metri unul față de celălalt în timpul antrenamentelor, iar echipa și rezervele nu vor avea voie să stea împreună înaintea meciurilor.

Liga română va fi reluată fără spectatori, iar pe stadion nu va fi permisă prezența a mai mult de 150 de persoane în timpul meciurilor.

UEFA a cerut FRF ca până la 1 iunie să prezinte un plan privind reluarea meciurilor.

Federația Română de Fotbal speră că sezonul fotbalistic intern va putea fi reluat la 13 iunie, însă decizia are nevoie de aprobarea guvernului.

Toate competițiile au fost suspendate la mijlocul lunii martie din cauza epidemiei de coronavirus.

Sursa: hotnews.ro
Foto: Facebook/ CFR Cluj

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: O tânără din România pe lista FIFA, după ce a ajuns arbitru asistent în Spania

Publicat

Andrada Aloman, o tânăra originară din Alba Iulia, a reușit să răzbată ca arbitru asistent în Spania, ajungând și pe lista FIFA. Ea apare frecvent în casetele meciurilor din prima ligă feminină, dar și din cel de-al treilea eșalon masculin (Segunda Division B).

Andrada Aloman locuia în Timișoara înainte să plece spre Madrid, în urmă cu 5 ani. Ajunsese până-n liga a treia din țara noastră, iar în mod frecvent era asistent la disputele din subordinea asociației județene din Timiș.

Cum a devenit arbitră:

”M-am apucat de această activitate pe când aveam 17 ani, la Alba Iulia. Tatăl meu a jucat mulți ani rugby. Mergeam pe stadion să vedem meciurile Unirii. Într-o zi am văzut o fată, Irina Mârț, asistent. Și mi-am zis că vreau să ajung ca ea! Am făcut cursurile, așa am ajuns în lumea arbitrajului. Familia mea m-a susținut, mai ales tata. Am practicat sport de mică, am făcut înot, karate. E cea mai bună decizie pe care am luat-o!”, a explicat Andrada.

 

Andrada Aloman are pregătire de psiholog:

”Am absolvit psihologia la Timișoara. Acest lucru m-a ajutat foarte mult în viață și mai ales în arbitraj. Ca arbitru, trebuie să stai foarte bine mental, fiindcă lucrezi sub presiune: cea a publicului, a jucătorilor, a faptului că trebuie să iei decizii corecte. Trebuie să reacționezi repede, să iei o decizie în câteva secunde. Empatia este foarte importantă în arbitraj, să-i înțelegi pe jucători, antrenori, care deseori au reacții la cald. E foarte important ca atunci când greșești să știi să treci peste moment, să analizezi de ce ai greșit, ce poți să faci ca să nu mai comiți erori. Psihologia joacă un rol important în arbitraj”

Pasul spre țara lui Sergio Ramos nu a fost unul strict legat de fotbal, potrivit publicației We Love Sport:

”Am venit în Spania în vara lui 2015, pentru un schimb de experiență. Urma să lucrez ca salvamar la o piscină, iar la sfârșitul verii trebuia să mă întorc în țară. Mi-a plăcut în Spania atât de mult încât am decis să încerc să-mi construiesc un viitor aici. La început mi-a fost greu, fiindcă nu prea știam limba. Mai cunoșteam cuvinte din telenovele, dar când trebuia să vorbesc, nu mă descurcam atât de bine. Dar m-am pus pe învățat – așa e când nu ai încotro!

Nu ascund că visam să arbitrez aici, eram dispusă să fac orice sacrificiu. Am învățat legile jocului în spaniolă și am început să mă pregătesc bine. Știam că trebuie să trec un examen fizic și un test scris din legile jocului. Testele erau extrem de dificile.

Am fost primită fără nicio problemă de cei responsabili. Le-am explicat situația mea, că în România activam ca asistent în Liga a 3-a și că doream să oficiez în zona Madrid. Mi-au transmis că trebuie să trec probele de care am amintit. Inițial, timp de un an, am oficiat în categoriile inferioare: în divizia a 5-a, a 4-a… După un sezon, în 2016, am dobândit categoria pe care o aveam în țară, de arbitru asistent în cel de-al treilea eșalon. Eram cea mai fericită, pentru că visul meu devenea realitate!”, povestește Andrada.

Ea spune că faptul că e femeie nu a fost deloc un impediment:

”În Madrid, sunt multe fete care arbitrează. Lumea e obișnuită cu asta, am fost primită cu brațele deschise. Timp de doi ani, am fost în Liga a 3-a, pentru ca în 2017 să ajung în Liga 1 feminină. Am început să am fiu trimisă la jocuri în toată Spania, am ajuns pe stadioane în care nu mă gândeam că voi reuși să arbitrez. Am reușit să am meci în fiecare weekend, îmi pregăteam bagajele de deplasare în fiecare final de săptămână. Când aveam joc masculin în eșalonul al treilea, oficiam în Madrid, iar când era vorba de Liga 1 feminin, avea deplasări. Aici, fotbalul feminin e destul de dezvoltat, mai mult decât în România. Prima ligă are 16 echipe, iar în categoriile inferioare aproape fiecare oraș are o echipă feminină. Prima ligă e televizată, fetele sunt încurajate să practice fotbal. Fotbalistele sunt mediatizate, Atletico Madrid și Barcelona evoluează în Champions League”, spune Andrada.

După trei ani de activitate în Spania, au venit primele recompense: Segunda Division B, prima ligă feminină și lista FIFA.

”În 2018, am promovat în Liga II B masculin – nu visam așa ceva niciodată, să ating fotbalul profesionist din Spania! Dar, cel mai emoționant moment a fost atunci când comisia de arbitri m-a propus pentru lista FIFA, în 2018. Acel an a fost cel mai fain an din punct de vedere al arbitrajului! A fost anul în care am primit ecusonul FIFA, este visul oricărui arbitru!”, mai spune Andrada Aloman.

Ea mărturisește că nu există nicio rețetă aparte pentru traseul ei rapid și eficient.

”Nu este un secret special. Cum am spus, a fost mult de muncă, a trebuit să susțin acele examene solicitante. M-a ajutat mult faptul că știam engleza. A fost la mijloc și ambiția mare de a arăta că pot reuși într-o țară străină. Am avut și noroc fiindcă am fost susținută de la început, nu a fost nicio problemă că veneam din România. Din contră, m-au încurajat toți. Până la urmă, arbitrajul e același, indiferent dacă ești în Spania, Germania sau România. Vreau să spun că eu am făcut școala de arbitraj în Alba Iulia, apoi am lucrat în Timișoara. Spun asta deoarece pe această cale vreau să le mulțumesc tuturor care m-au ajutat cât timp eram acasă. Dacă rămâneam în țară, nu știu ce s-ar fi întâmplat. Înainte de a ajunge în 2015 în Spania, locuiam în Timișoara. Arbitram în Liga a 3-a, lucram la o sală de fitness. Poate acum aș fi făcut același lucru, nu știu”, spune Andrada.

Odată cu aceste realizări profesionale, au venit și meciurile cu greutate, dintre care două sunt de neuitat.

”Mereu am spus că fiecare meci e important. Mai ales următorul: când îmi vine mail-ul cu proxima delegare, îmi zic că vine cel mai important joc. Sunt însă și evenimente speciale. În primul rând, a fost returul unui play-off din 2019, de promovare în Liga a 2-a, între Atletico Baleares și Mirandes. Știm că fiecare play-off e desebit, dar acela a fost unul memorabil, având în vedere miza. De asemenea, îmi amintesc cu drag de meciul de calificare pentru Mondiale dintre Olanda și Slovacia, la fete, pe stadionul lui Heeernveen, în fața a 23.000 de persoane. Olanda a marcat în minutul 90, iar tot stadionul era în picioare! Pe lângă asta, mă bucură faptul că pot să văd cât mai multe locuri. Pe săptămână, am cam două meciuri la Liga 1 la fete, respectiv două partide la Segunda Division B la masculin pe lună. Am avut astfel șansa, călătorind aproape în fiecare weekend, să vizitez orașele din Spania, insulele de-aici. Este o experiență foarte faină!”.

Ce reprezintă arbitrajul în Spania, din punct de vedere financiar:

”Răsplata finanicară pentru arbitrii din prima ligă este substanțială. Eu trebuie însă să mai lucrez și pe lângă activitatea din fotbal. Lucrez într-o sală de fitness. Chiriile sunt foarte mari aici, viața în Madrid e foarte scumpă. Nu pot să mă bazez doar pe arbitraj, dar dacă voi ajunge în prima divizie, mă voi dedica doar acestei meserii. Dar, cine știe, poate va veni și ziua respectivă!”, spune Andrada Aloman.

Cum a fost afectată de pandemia de coronavirus:

Andrada locuiește în zona cea mai afectată, cea a capitalei Madrid. Pentru un om din sport, măsurile de izolare au fost mult mai dure decât în România. Singura legătură cu arbitrajul a fost constituită de ședințele online cu comisia de arbitraj, pe teme de specialitate.

”Din 14 martie, am fost izolați. În Madrid, situația a fost foarte gravă, au fost mult decese. Nu puteam să ieșim din case. Eu, obișnuită să călăoresc în fiecare săptămână… Vă dați seama, dintr-o dată, să nu poți ieși din locuință.. La început a fost greu, apoi a trebuit să ne adaptăm. Am început să mă antrenez în casă. Nu aveam nicio bandă, nicio bicicletă, dar am făcut antrenamente individuale pentru a nu ieși din formă. Așa am stat șapte săptămâni. Ieșeam doar după alimente sau la farmacie. Din 2 mai însă, avem voie să facem mișcare doar dimineața, între 6 și 10, respectiv seara între 20 și 23. În final, pentru mine a fost incredibil că am putut ieși la alergat. După atâta vreme, credeam că nu voi ști nici să merg! A trebuit să ne adaptăm fiindcă situația era foarte grea, după cum arăta la tv, spitalele erau pline. În fiecare zi, apăreau tot mai mulți contagiați. Acum, putem ieși doar cu restricții. Fotbalul profesionist se va relua, am înțeles, la jumătatea lunii iunie. Dar, din ce știm, toate jocurile vor fi fără spectatori în acest an…”, povestește Andrada Aloman.

Sfaturi pentru cei care vor să înceapă cariera de arbitru central sau asistent:

”Tuturor tinerilor le-aș spune să încerce arbitrajul, această lume este foarte frumoasă. Te învață disciplina, punctualitatea, responsabilitatea, lucrul în echipă… Arbitrajul îți aduce prieteni pe toată viața. Poți călători, vedea lumea. Îi incurajez pe toți tinerii să încerce. Nu mai ieși din această lume, odată intrat în arbitraj”, a declarat tânăra româncă.

Sursa: wesport.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sălile de fitness și culturism din România s-ar putea redeschide după 15 iunie. Ce condiţii trebuie respectate

Publicat

conventia fitness

Sălile de fitness și culturism s-ar putea redeschide după 15 iunie, în România, cu condiția respectării unui set de măsuri pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, Gabriel Toncean.

Mai mulţi reprezentanţi ai domeniului au avut luni o întrevedere cu ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, şi cu preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, Gabriel Toncean.

“A fost o discuţie preliminară în care am discutat şi am propus anumite lucruri care ar fi valabile în sălile de culturism şi fitness, pentru că nu sunt un capitol aparte din viaţa noastră socială. Şi am spus să avem o discuţie preliminară în care fiecare să vină cu propuneri, care vor fi înaintate Ministerului Sănătăţii. Părerea mea personală, nu are legătură cu ceea ce transmit autorităţile, este că e posibil ca după 15 iunie să fie deschise aceste săli. A fost un grup de oameni de afaceri care au mai multe săli, dar şi individuali, am înţeles că vor să se constituie în asociaţie sau patronat. Cert este că găsim deschidere şi vrem să facem un lucru bun împreună”, a declarat Toncean.

Printre măsurile pe care administratorii sălilor ar trebui să le respecte se află şi interzicerea folosirii aparatelor de aer condiţionat.

“Bineînţeles că va fi nevoie şi de respectarea unor restricţii necesare. Spre exemplu neutilizarea aparatelor de aer condiţionat în săli, pentru că geamurile rămân închise, expectoraţiile, saliva se depune pe aparate şi nu ai timpul fizic să le dezinfectezi. Din punctul meu de vedere, obligatoriu ar fi şi dezinfectarea tuturor aparatelor după fiecare utilizare. Chiar reprezentanţii sălilor au făcut această propunere”, a mai spus președintele federației.

Gabriel Toncean a afirmat că în ceea ce îi priveşte pe sportivii afiliaţi la federaţie, lotul naţional ar urma să intre în cantonament în luna august.

“Deocamdată sportivii afiliaţi la federaţie se antrenează în regim propriu, fiecare cum poate, cum se descurcă. Le-am oferit varianta unui cantonament în luna august, sperăm ca până la acea dată să putem să ne desfăşurăm activitatea în condiţii normale, pentru că ne aşteaptă un sfârşit de an foarte greu. Ar fi vorba de 33 de sportivi din lotul naţional. Mutând toate competiţiile din prima parte a anului în cea de-a doua se înghesuie şi nu va fi un an uşor. Acum nu am vrut să riscăm să intrăm în cantonament pentru că exista pericolul ca unul dintre ei să se contamineze şi să-i îmbolnăvească pe cei din jurul lui şi să pierdem tot lotul. Şi atunci am fost mai rezervaţi să să respectăm cu stricteţe regulile impuse de autorităţi”, a mai spus Gabriel Toncean. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate